Güneş Gözlüğü Faydaları Nelerdir?

blog-image

Güneş gözlüğü kullanımı bütün dünyada her geçen yıl daha da yaygınlaşmaktadır. Güneş gözlükleri sadece güneşten korunmak için değil gözü dış etkenlerden korumak için, hatta kapalı alanlarda bile kullanılmaktadır. Ozon tabakasının delinmesiyle birlikte güneşin zararlı morötesi (ultraviyole) ışınlarından korunmak için, yalnız gençlerin değil, yaşlıların özellikle de çocukların güneş gözlüğü kullanması önerilmektedir.

Normalde göz bebeğimiz ışıkta küçülür ve güneş ışığının zararlarını azaltmaya çalışır. Ancak ışık fazla geldiğinde bu mekanizma yetersiz olabilir ve göz merceğinde katarakt gelişmesine ve retina tabakasının zarar görmesine neden olabilir. Ayrıca, gözün ön kısmında kornea dediğimiz şeffaf tabakada yüzeysel hasarlar oluşturabilir. Ozon tabakasındaki incelmeden sonra bu riskler daha da artmıştır. Bu nedenlerle, güneş ışığının fazla olduğu hava ve yer şartlarında güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Yani güneş gözlüğü öncelikle bir aksesuar değil, göz sağlığımız açısından gerekli bir araçtır.

Güneş Gözlüğü Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özellik; camların ultraviyole ışınlarını blokaj derecesidir. Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamalar kullanılması gerekmektedir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, % 99'un üzerinde UV blokajı yapabilen camlar seçilmeli, hatta % 100 blokaj oranı tercih edilmelidir. Güneş gözlüklerinde kullanılan aynalı kaplamalar göze gelen ışık miktarını düşürmekle birlikte ultraviyole blokaj oranını etkilememektedir.

Güneş gözlüğü seçiminde bir diğer önemli faktör cam rengi ve koyuluğudur. Camın renginin ve koyuluğunun ultraviyole blokaj derecesiyle herhangi bir ilişkisi olmamasına ve seçimin kişisel zevke bağlı olmasına karşın her cam renginin farklı özellikleri vardır.

Özellikle kulaklara, buruna baskı yapmayan ve mümkün olduğunca daha fazla alanı örten güneş gözlüklerini seçmek önemlidir. Yukarıdan ya da yanlardan güneş ışığını geçirmeyen, alttan yansıyan ışınların geçişini engelleyen büyüklükte gözlükler tercih edilmelidir. Yüzünüz ve gözleriniz için doğru doğru güneş gözlüğü seçimi, gözlerinizin güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından daha sağlıklı bir şekilde korunması ve sizin daha güzel estetik görünmeniz için önemlidir. Takacağınız güneş gözlüğü sizin kişiliğinizi tam olarak yansıtmalıdır. Yüzünüz kare, yuvarlak, oval, dikdörtgen ve ya elmas şekilli olabilir. Kendinize uygun bir güneş gözlüğü seçmek için yüz şeklinize uygun gözlükler kullanmalısınız. Örneğin yuvarlak bir yüze sahipseniz, dikdörtgen ve ya kare çerçeveli gözlükler kullanarak, yüzünüzün daha uzun ve ince görünmesini sağlayabilirsiniz.

Güneş Gözlüğünün Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Gözlük alındığı zaman mutlaka kalite belgesinin sorulması gerekir. Bu kalite belgesinde de yüzde 99 ve üzerinde ultraviyole koruması olduğuna ya da 400 nanometre altındaki ışınları geçirmediğine dair bilginin varlığı araştırılmalıdır. Kaliteyi anlamanın bir başka yolu da gözlüğü taktıktan sonra dikey bir çizgiye odaklanmaktır. Bu bir pencere kenarı da olabilir. Gözlüğü hafifçe yukarı aşağı, sağa sola hareket ettirdiğimizde bu çizgide oynama oluyorsa ya da kırılmalar söz konusu ise o gözlük uygun değil demektir. Bu durumda farklı gözlüklerin tercih edilmesi gerekir. Koyu renkli camlar ultraviyole korumayı sağlar demek yanlış olur. Cam rengiyle ultraviyole koruma arasında bir ilişki yok, her koyu renkli gözlük bizi zararlı ışınlardan korumaz. Bu konuda da dikkatli olmamız gerekmektedir.

Gözlük camlarını temizlerken de dikkatli davranmak gerekmektedir. Çünkü çizikler de görüntü kalitesinin bozulmasına ve zararlı ışınların göz içine girmesine neden olabilir. Elinize ne geçerse onunla silmek değil de yumuşak pamuklu bir bez, ya da en iyisi gözlükçülerden temin edilebilecek özel bezler kullanılmalıdır.

Kışın Güneş Gözlüğü Neden Kullanılmalıdır?

Her ne kadar güneş gözlüğü isminin etkisiyle sadece güneşli havalarda takılması gerekiyormuş gibi düşünülse de, bulutlu kış ayları ve yağmur sonrası doğan güneşin yansıdığı bahar ayları, güneş gözlüğünün en çok tercih edilmesi gereken dönemlerdir.

Kışın uzun süren karlı havalardan sonra, özellikle de yerlerin hala ıslak veya karla kaplı olduğu günlerde yanımıza sadece beremizi değil güneş gözlüğümüzü de almamız önemlidir. Çünkü güneş ışınları, kışın yaz aylarına göre daha risklidir. Ayrıca UV ışınları, kasım ayından mart ayına kadar çok etkili oluyor. Yani kışın güneş gözlüğü takılır mı diye düşünmemek gerekmektedir.

Güneş Işınlarının Zararları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Güneş ışınları kış mevsiminde de yeryüzüne paralel açı ile geldiği için etkilerini göstermeye devam eder ve bazı riskler barındırır. Bu sebeple yazlıklarımızı kaldırıp kışlıklarımızı çıkarırken güneş gözlüklerini olduğu yerde bırakmalı, hatta çantamızdan ya da aracımızdan, kısacası yanımızdan ayırmamalıyız. Kışın güneş gözlüğü kullanmalıyız.

Göz Tansiyonu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat Edin.

Sahte güneş gözlükleri göze ciddi zararlar verir. Bu gözlükler özellikle çocuklarda göz tembelliğine, büyüklerde ise sarı nokta hastalığının ilerlemesine neden olabilir. Normal bir güneş gözlüğü numarasız olurken, sahte gözlükler genelde içerisinde astigmat, miyop ve hipermetrop gibi numaralar içermektedir. Bunlar da baş ağrısı yapıp, gözün görme performansını ileri derecede etkiler.

Sonuç olarak güneş gözlüğü seçerken, ultraviyoleyi yüzde yüz filtre ettiğinden ve cam kalitesinden emin olmanız gerekir. Unutmayın ki güneş gözlükleri “uyduruk” kullanılacak bir şey değildir.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 15 Mayıs 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 14 Kasım 2023 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın