E Sigara (Elektronik Sigara) Sigarayı Bıraktırmaz !

blog-image

Günümüzde insanlığın en büyük problemi olan sigara konusunda elektronik sigara bir çözüm olabilir mi?

Tütün kullanımı ve tüketimi insanlar arasında çeşitli yollarla denenmiştir ve zamanla değişime uğramıştır. Zararlarıyla birlikte birkaç değişik yollar denenerek bu etkileri azaltmak isteyen insanlar kimi zaman sigaranın içinde bulunan nikotin etkisinden kurtulmak için bazı yollar denemiştir. Bu sebeple elektronik sigara ortaya çıkmıştır.

Elektronik Sigaranın Ortaya Çıkışı

Elektronik sigara ilk olarak Çinli eczacı tarafından icat edilmiştir. Elektronik sigara tütün içermez. Ancak tütün olmayışı içinde başka kimyasallar bulundurmamasına etken değil. Elektronik sigaranın içerisinde en başta yine vücudumuza zararlı olan nikotin mevcuttur. Nikotin haricinde içinde çözücü ve tatlandırıcı olarak kullanılan katkı maddeleri de bulunan elektronik sigara içerisinde bulunan nikotin ve diğer karışımlarla psikolojik aldatma olarak yanma hissi oluşturan ışıklar insanların sigarayı azaltma yolu olarak görülmesiyle piyasada hızlıca yer almaya başladığı bilinmektedir.

Sigara kullanımı her ne şekilde olursa olsun insan bedeni için ciddi bir tehlike taşımaktadır.

Her geçen gün aktif içiciler tarafından sigaranın bırakılacağı söylenmektedir ancak her nedense çoğu kişi için bu eyleme dönüştürülmemektedir. Sigaranın zararları ile elektronik sigaranın zararları arasında gözle görülmez bir fark olmasına rağmen yine de elektronik sigara kullanımı hızla artmaktadır.

Elektronik sigara bir tedavi aracı ya da ilaç olarak tasarlanmamıştır. Diğer tütün (sigara, puro, nargile vs.) ürünlerinden farksızdır. Elektronik sigara tütün endüstrisinin bir ürünüdür. Aynen sigaralara filtre takmaları, light, mentollü, ince sigarayla yaptıkları gibi tüketici algısını değiştirilmek istenmektedir. İçinde sadece nikotin bulunduğu ve zararlı olmadığı iddiası tamamen yalandır. İçindeki sıvılaştırılmış nikotinin başta damar sağlığı olmak üzere zararları vardır.

Elektronik sigaralarda irritan ve alerjenler de yer almaktadır. Zannedildiğinin aksine, pasif olarak etkilenmek  de söz konusu. Sadece sigara içen değil, yanındakilerde aynı sigara içenlerden olduğu gibi zarar görmektedir.

Elektronik sigara kullanımı hakkındaki bir diğer endişe de akciğerlere zarar veriyor olması ile alakalıdır. Konu üzerine yapılan bir araştırmada 32 kişi ile birlikte bir çalışma yapıldı. Bu kişilerden sekizi sigara içmiyor, on bir tanesi herhangi bir solunum hastalığı olmadan sigara içiyor ve on üç tanesi de astım solunum hastalıklarına sahip ve sigara içiyor. Her birey on dakika boyunca bir e-sigara içti ve hem içimin öncesinde, hem de sonrasında solunum yolları dikkatlice analiz edildi. Sonuçlara göre hem sigara içmeyenler, hem de sigara içen ama solunum hastalığına sahip olmayan kişilerin hava yolu direncinde artış görüldü. Önceden solunum yolu hastalığı olanlarda herhangi ise bir artış görülmemiştir.

Konu hakkındaki diğer endişeler arasında insanların ne kadar sigara içtiğini anlayamaması vardır. Sonuçta bu cihazların bataryaları birkaç saat boyunca dayanıklılık gösterebilmektedir. Ayrıca aromaların da çocuklara tatlı gelip onları sigara içmeye iteceğinden korkulmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü Elektronik Sigaraya Nasıl Bakıyor?

Dünya Sağlık Örgütü, her ne kadar firma sahipleri aksini söyleseler de, e-sigaraların “sigara bırakma tedavisi” olarak zehirlilik çalışmaları da dahil yeterli çalışma yapılana kadar kabul edilemeyeceklerini vurgulamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü'ne üye ülkeler tarafından oluşturulan Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi, tütün kontrolüne yönelik uluslararası bir anlaşma olup ülkemiz 2004 yılında Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamıştır. TKÇS 2014 yılı olağan genel toplantısında e-sigara tehdidine dikkat çekmiş ve tüm üye ülkeleri:

  • Sigara içmeyen bireyler ve özellikle de gençlerin e-sigaraya başlamalarının önlenmesi
  • E-sigara ilişkili potansiyel sağlık risklerin minimize edilmesi ve pasif maruziyetinin önlenmesi
  • E-sigara ile ilişkili ticari çevreler, özellikle de tütün endüstrisinin, tütün kontrol faaliyetlerine müdahil olmasının önlenmesi konusunda gerekli düzenlemeleri yapmak ve gerekli önlemleri almak konusunda uyarmıştır.

Sonuç olarak; her ne şekilde olursa olsun elektronik sigaranın normal sigara ile karşılaştırılması durumunda sağlık açısından hiçbir ayrıcalığı olmadığı ve her ikisinin de insan sağlığına zararlı olduğu ve son derece tehlikeli olduğu kesindir.

Sağlıkla kalın.

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Klimanın Yanlış Kullanımı ve Sağlığa Zararları
Klimanın Yanlış Kullanımı ve Sağlığa Zararları

Küresel ısınma ile birlikte yaz mevsiminde yaşanan sıcaklar normalin çok...

Sağlık
21 Ağustos, Salı
Tümünü oku
Hamilelikte Grip Nasıl Geçer, Tehlikeli midir?
Hamilelikte Grip Nasıl Geçer, Tehlikeli midir?

Grip kış aylarında herkeste görülebilen, doğru teşhis ve tedavi ile iyile...

Sağlık
24 Kasım, Pazar
Tümünü oku
Sağlıklı Yaş Almanın Püf Noktaları
Sağlıklı Yaş Almanın Püf Noktaları

Her ne kadar içimizde küçük bir çocuk hala şarkı söylemeye devam etse de seneler geçtik...

Sağlık
15 Mart, Çarşamba
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon
Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon
Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon
Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın