Domuz Gribi Nedir? Domuz Gribi Hastalığı Belirtileri

blog-image

Domuz gribi, influenza A virüsünün alt tipi olan H1N1 virüsünün mutasyona uğramasından dolayı oluşan ve insanların solunum yollarına bulaşarak hasta eden küresel grip salgındır.

H1N1 virüsü ilk olarak 2009 yılında 10 yaşında bir kız çocuğunda tespit edilmiş ve dünyada 12.799 kişinin ölümüne sebep olmuştur. Günümüzde H1N1 virüsü mevsimsel grip olarak kabul edilmekte olup grip aşısına dahil edilmiştir. Böylelikle bu virüse karşı bağışıklık kazandırılarak küresel salgının önüne geçilmiştir.

Domuz Gribi Nedir?

Domuz gribi, H1N1 virüsünün mutasyona uğramasıyla oluşan bir küresel grip salgınıdır. Genellikle ocak ve şubat aylarında görülür ve mevsimsel grip hastalığı ile benzer seyreder. Adının “domuz” olmasının sebebi; domuzlarda görülen grip hastalığına neden olan virüslerle benzer bir yapıda olmasından kaynaklanır. Domuz gribi aynı zamanda H1N1 hastalığı olarak da telaffuz edilebilir.

Domuz Gribi Nasıl Ortaya Çıktı?

Domuz gribi hastalığı, bir mutasyon ya evrim sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalığa neden olan H1N1 virüsünün geçirdiği mutasyon ile domuz gribi virüsü insana bulaşmaya başlamış ve uzun yıllardır hayatımızda varlığını sürdürmektedir. 

Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?

H1N1 virüsü bulaşıcıdır ve mevsimsel grip belirtilerine benzer semptomlar gösterir. H1N1 virüsü bulaştıktan 1 ile 3 gün sonra aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar:

  • Ateş
  • İştahsızlık, halsizlik, ürperme
  • Öksürük, boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı, vücut ağrısı
  • Burun akıntısı veya tıkanıklığı
  • Göz kaşıntısı
  • Kusma, mide bulantısı ve ishal

Çocuklarda domuz gribinin belirtileri şu şekildedir:

  • Hızlı nefes alma veya nefes alma zorluğu
  • Mavi veya gri cilt rengi
  • Yeterince sıvı almama
  • Ciddi veya devam eden kusma
  • Uyanamama veya etkileşime girmeme
  • Çocuğun kucakta durmasını engelleyecek kadar ciddi huzursuzluk
  • İyileşen ama ateş ve öksürükle geri dönen grip benzeri semptomlar
  • Ateşle gelen kızarıklık

Yetişkinlerde domuz gribinin belirtileri ise şu şekildedir:

  • Nefes alma zorluğu
  • Göğüs ağrısı veya göğüste baskı
  • Karın ağrısı veya karında baskı
  • Baş dönmesi
  • Kafa karışıklığı
  • Ciddi veya durmayan kusma
  • İyileşen ama ateş ve öksürükle geri dönen grip benzeri semptomlar

Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler siz veya çocuğunuzda varsa doktorunuza başvurun.

Domuz Gribi Neden Olur?

H1N1 virüsü sonbaharın sonunda ve kış aylarında daha çok görülür. Bu virüs diğer grip virüslerine benzer şekilde insanlara bulaşır. Yani domuz gribi olmuş insanlarla temas ederek, havadaki virüsü soluyarak veya kirlenmiş yüzeylere dokunarak bulaşır. Yani domuz eti yiyerek virüs bulaşmaz.

Domuz Gribi Teşhisi Nasıl Konur?

Gribe birçok virüs sebep olduğundan dolayı hastalığınızın influenza kaynaklı olup olmadığını bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı, parainfluenza, gastroentreit ve zatürre gibi hastalıkların elenmesi H1N1 gribinin teşhisi için önemlidir.

Domuz gribi olup olmadığınızı anlamak ve influenza virüslerinden hangisinin vücudunuzda olduğunu bilmek için yapılan tanı testleri hızlı sonuç verir. Domuz gribi teşhisi, fiziksel muayene, bir dizi laboratuvar testi ile burundan veya ağızdan örnek alınarak yapılır.

Hamileyseniz veya kronik bir hastalığınız varsa belirtiler başladıktan sonra 48 saat içinde doktora gitmeniz gerekmektedir. Antiviral ilaçlar ile erken dönemde tedaviye başlamanız komplikasyonların önüne geçmek için önemlidir.

H1N1 Domuz Gribi Tedavisi Nasıl Yapılır?

H1N1 domuz gribi tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılır. Antiviral ilaçlar hastalığın süresini kısaltır, komplikasyon riskini azaltır ve virüsün direnç geliştirmesini engeller. Ayrıca ateş düşürücü ve ağrı kesicilerde hastalığın getirdiği belirtileri azaltmak için kullanılabilir.

Doktorunuzun tavsiye edeceği ilaçlara ek olarak H1N1 virüsü ile savaşmak için ekinezya, mürver, C vitamini, tarçın ve bal gibi gıdaları da tüketebilirsiniz. Ancak kronik sağlık sorununuz varsa takviyelerin veya bitkisel çözümlerin sağlığınızı olumsuz olarak etkilememesi veya düzenli kullandığınız ilaçlarla etkileşime girmemesi için doktorunuzla konuşmanız gerekir.

Eğer H1N1 gribi veya başka bir grip olduğunuzu düşünüyorsanız size en uygun tedavi yöntemini doktorunuz belirleyecektir.

Domuz Gribi Tedavisini Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Karşılar mı?

Domuz gribi, tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında yer alır ve hastalıktan kaynaklanan tedavi ve muayene giderleri sigorta tarafından karşılanır. Hastanede yatış gerektiren boyutta domuz gribi vakalarında da aynı şekilde sigorta yatış giderlerini de teminat altına alacaktır. 
Sigortanın kapsam dışı bıraktığı tek konu ise testlerdir. Domuz gribi diğer bir deyişle influenza testi sigorta tarafından karşılanmaz.

Domuz Gribine Ne İyi Gelir?

Domuz gribi için hekimin önereceği ilaç tedavisi protokolü önemlidir. Yanı sıra kefir ve yoğurt gibi ürünlerle vücut direncinizi arttırabilirsiniz. Soğan ve sarımsak gibi ürünlerin de doğal bir antioksidan olduğunu unutmayın. Olası sağlık sorunlarını önlemek için hekiminize danışınız.

Domuz Gribine Yakalanmamak için Yapılması Gerekenler

  • Grip aşısı influenza virüslerinden korunmak için en iyi yöntemdir. Doktorunuza danışarak grip aşısı olabilirsiniz.
  • H1N1 virüsünün bulaşma süresi 8 gündür. Bu yüzden hasta olan kişiler ile temastan kaçınmalısınız.
  • Hijyen kurallarına dikkat etmelisiniz. Vücut temizliğinize özen gösterin.
  • Kalabalık ortamlarda bulunuyorsanız el temizliğine önem verin. Burnunuza, ağzınıza ve gözlerinize elinizi sürmeyin.
  • Düzenli beslenme, uyku ve egzersiz ile bağışıklığınızı güçlü tutun. Bol su içerek vücudunuza giren virüsleri atabilirsiniz.

H1N1 gribi geçmiş yıllarda ölüme sebep olsa da günümüzde artık tedavisi mümkündür. Domuz gribi belirtileri yaşadığınızda paniklemeyin ve doğru tedavi için hemen doktorunuza başvurun. Son olarak H1N1 virüsünden korunmak için hijyen kurallarına dikkat edin ve hasta olan kişilerden uzak durmaya çalışın.

Domuz Gribi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?

Domuz gribinin bulaşması, grip ile benzer seyreder. Tıpkı mevsimsel gribin bulaşma şeklinde olduğu gibi hapşırma, öksürme gibi solunum yollarıyla virüs bulaşabilir. Bazen eşyalardan da bulaşabildiği görülür örneğin ağız ve burna dokunduktan sonra bir eşyaya temas etmesi sonucu da hastalık bulaşabilir. 

Domuz Gribi Tehlikeli mi?

Her hastalıkta olduğu gibi domuz gribinde de tehlike vardır. Özellikle kronik rahatsızlığı olanlar için domuz gribi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle basit bir grip virüsü olarak algılanmamalı ve domuz gribi semptomlarını fark edildiğinde mutlaka hekime muayene olunmalıdır.

Domuz Gribi Kaç Günde Geçer?

Domuz gribinin geçiş süresi kişiden kişiye göre değişir ancak genel olarak 1 hafta içinde hasta kendini toparlamaya başlayacaktır. Tabi bu noktada hekimin önerdiği tedaviye de uyum şarttır; ilaç alımları ne kadar düzenli olursa iyileşme süreci de o kadar hızlanacaktır.

Domuz Gribi Ölümcül müdür?

2000'li yıllardaki salgın nedeniyle domuz gribinden vefat eden pek çok hasta olmuş olsa da, günümüzde etkin tedavilerle ölüm oranı oldukça düşüktür. Domuz gribi virüsünün ölümcül sonuç doğurup doğurmayacağı kişinin klinik tablosuna bağlıdır. 

Özellikle astım hastalığı bulunan kişilerde H1N1 virüsü solunum yetmezliğini tetikleyebilir ki bu hayati boyutlara ulaşabilir. Her ne kadar ölüm vakaları çok olmasa da olası risklerden de söz etmekte yarar var.

Domuz Gribi İlaçsız Geçer mi?

Domuz gribi vakalarında ilaç kullanmadan ya da herhangi bir tedavi uygulanmaksızın iyileşme de görülebilir. Ancak elbette mutlaka hekim muayenesi gereklidir. Ağır vakalarda ilaç tedavisi başlanabilir.

Domuz Gribi Olan Bir Daha Olur mu?

Domuz gribi geçiren birinin yeniden hastalığa yakalanıp yakalanmayacağına dair bir yorum yapmak güçtür. Domuz gribi virüsü mutasyona uğradıysa hastalık kendini tekrarlayabilir. Bu durum, kişinin mevcut sağlık durumuna bağlı olarak değişecektir.

Domuz Gribi Komplikasyonları Nelerdir?

Domuz gribi doğru tedavi ile iki hafta içinde iyileşme gösterir. Ancak hamile kadınlar, 5 yaşından küçük 65 yaşından büyük ve kronik hastalığı olan kişiler de komplikasyon gelişme riski yüksektir.

Domuz gribi; zatürre, bronşit, kulak enfeksiyonu, kafa karışıklığı, nöbet geçirme ve solunum yetmezliği gibi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle bebeklerde yemek yiyememe, ağlarken göz yaşının gelmemesi, nefes alma zorluğu, normalden daha az sayıda ıslak bez varsa hemen doktora gitmeniz gerekir.

Siz veya çocuğunuz yukarıda yer alan ciddi belirtileri yaşıyorsanız veya kötüleşiyorsanız doğru tanı ve tedavi için doktora başvurmalısınız.

H3N2 Virüsü Domuz Gribinden Farklı mıdır?

İnfluenza A virüsünün bir alt türü olan H3N2 virüsü, H1N1 virüsünden farklıdır. Diğer influenza virüslerin neden olduğu belirtiler ile H3N2 virüsünün neden olduğu belirtiler neredeyse aynıdır. En belirgin belirtileri ise ateş ve halsizliktir. Ancak domuz gribine göre daha ağır geçen bir grip türüdür.

H3N2 virüsünün teşhisi ve tedavisi için doktora başvurulmalıdır. H3N2 virüsü diğer grip türlerine göre daha ağır geçtiğinden belirtiler başladıktan sonra ilk 48 saat içinde tedaviye başlanmalıdır.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 22 Kasım 2019 Cuma

Güncellenme Tarihi: 12 Şubat 2024 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın