Doğal Yöntemler ile Sivrisineklerden Korunabilirsiniz!

blog-image

Yaz mevsimi, bunaltıcı sıcakları düşünmezsek en güzel mevsimdir. Fakat yaz mevsimi, beraberinde istenmeyen bir misafiri de yanında getirir. O misafirler de sivrisineklerdir. Gece uykularımızda başımızda vızıldayan, ısıran, kanımızı emen ve daha sonra kaşıntı yapan sivrisinek bataklıklar, lağımlar ve durgun sularda üreyen böceklerdir. Kan emerek beslendikleri için birçok hastalık yayma kapasitesine de sahiplerdir. Sivrisineklerden bulaşan hastalıkları kaleme aldığımız yazımızı okumak için tıklayınız.

Tüm sıkıntılara sebep olan dişi sivrisineklerdir. Dişi sivrisinek, insan derisinden ağız kısmı ile kanı basınçlı şekilde emmektedir. Erkek sivrisineklerin kan emme yetenekleri yoktur, çünkü onlar yumurta üretmezler.

Dişi sivrisinek ısırdığı zaman, ısırdığı kişinin deri altına tükürük enjekte etmiş olur. Tükürüğünde bulunan proteinler ise, bağışıklık sistemi reaksiyonu olarak genellikle kaşıntı ve kabarcıklar oluşmasına neden olmaktadır. Sivrisinek, ısıracağı kişinin açığa çıkardığı karbondioksit ve terinden yayılan kimyasallara göre seçmektedir.

Sivrisinekler dünyada sadece kutup bölgesinde yaşamazlar. Hal böyle olunca yapılabilecek tek şey, sivrisinek ısırıklarını azaltmak olmalıdır. Evde kendinizin de yapabileceği basit yöntemler ile sivrisinek ısırıklarından kolayca korunabilirsiniz.

Kaşıntıları Engellemek ve Şişlikleri Geçirmek için Doğal Çözümler

Limon

Bir adet limonu ikiye bölün ve sivrisineğin ısırdığı bölgeyi ovalayın. Ayrıca limonun sarı renkli kabuk kısmını etkilenen bölgeye sürebilirsiniz. Doğal olarak uyuşturucu özelliği bulunan limon, sivrisinek ısırıklarına iyi gelen etkili bir yöntemdir.

Soğan veya Sarımsak

Kıyılmış soğan ya da sarımsağı etkilenen bölgeye uygulayın ve birkaç dakika bekleyin. Daha sonra da iyice yıkayın. Soğan ve sarımsak, şişkinliğin azaltılması ile sivrisinek ısırması sonucu oluşan kaşıntının giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Karbonat

1 tatlı kaşığı karbonatı 1 su bardağı suyun içine ekleyin ve çözülene kadar karıştırın. Daha sonra temiz bir bez parçasını bu suya batırın ve etkilenen bölgeye 10-20 dakika kadar uygulayın. Doğal bir alkalin olan karbonat, cildin pH dengesinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.

Sirke

Özellikle elma sirkesinin içerdiği asit sayesinde ısırıklara iyi geldiği söylenmektedir. Pamuğa damlatarak elma sirkesini ısırıklara uygulayabilirsiniz.

Çay Torbaları

Demlediğiniz çay torbalarını sivrisinek ısırıklarında soğuttuktan sonra kullanabilirsiniz. Çay torbaları kaşınan ve şişen bölgede rahatlama sağlar.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı iyi bir antiseptiktir,şişkinliklerin ve kaşıntının da giderilmesine yardımcı olmaktadır. Bir parça pamuk üzerine çay ağacı yağı damlatarak etkilenen bölgeye sürebilirsiniz. Eğer cildiniz hassas ise lavanta yağı veya sedir ağacı yağı kullanmanız daha iyi olacaktır.

Diş Macunu

Parmak ucunuzla etkilenen bölgeye az miktarda sürebilirsiniz. Özellikle naneli diş macunu kullanırsanız daha hızlı çözüm alabilirsiniz.

Sivrisinek Kovucu Tabletler ve Zararları

Odada elektrik ısısı ile koku yayan tabletler, sadece sineklere değil aynı zamanda size de zararları olduğunu biliyor musunuz?

Kullanılan sinek ilaçları içerisindeki DEET adı verilen madde sadece sinekler üzerinden değil aynı zamanda insanlar üzerinden de etkilidir. Bu madde sinir sistemi üzerinde etkili olduğu için çocukların ve yetişkinlerin sinir sistemine zarar verir. Buna bağlı olarak konuşma, yürüme, dalgınlık, havale gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Fişe takılan sinek ilaçları tablet halinde olduğu için etkisi sprey olanlara göre daha fazladır. Eğer tablet halinde sinek ilacı kullanıyorsanız, kullanılan alanda muhakkak en az bir camın açık tutulması gerekmektedir. Ayrıca akvaryum ve bitkilerin üzeri kapatılmalıdır. Çünkü içerisinde bulunan zehir oda içerisinde bulunan tüm canlılara zarar verecektir. Tabletlerdeki bu zehrin bir panzehiri olmadığı için ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Doğal Sivrisinek Kovucu Spreyler

  • Malzemeler: 1 su bardağı elma sirkesi, birer tutam kurutulmuş Adaçayı, Biberiye, Lavanta, Kekik ve Nane, 1 adet kapaklı cam kavanoz. Cam kavanoza sirke ve otları koyun, ağzını sıkıca kapatın. 2 hafta boyunca her gün çalkalayarak, buzdolabında muhafaza edin. 2. Haftanın sonunda otları süzün ve geriye kalan sıvıyı yarı yarıya sulandırarak, gönül rahatlığıyla cildinize sürebilirsiniz.
  • Malzemeler: 1 su bardağı su, 5 damla limon yağı, 10 damla fesleğen ya da nane yağı. Tüm malzemeleri şişenin içine koyup çalkalayın ve sivrisineklerden korunmak için cildinize uygulayın.
  • Malzemeler: 1 adet olgunlaşmamış limon ya da lime limonu, 10 adet karanfil. Olgunlaşmamış limonu avuç içinizde bastırarak sulandırın. Ortadan ikiye keserek, içine karanfiller saplayın ve masanın ortasına yerleştirin. Sivrisinekler limon ve karanfil esansının kokusunu sevmedikleri için odanıza gelmeyecektir.

Son olarak; evinizin cam kenarlarına fesleğen ve lavanta saksıları yerleştirebilirsiniz. Fesleğen ve lavantanın sivrisinekleri kovucu doğal etkisi vardır. Ayrıca yaz günlerinde giyeceğiniz koyu renkli kıyafetler sivrisinekler için tam anlamıyla bir barınaktır. Açık renkli kıyafetler giymeye özen gösterin.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 7 Ağustos 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 13 Kasım 2023 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın