Diyette Doğru Bilinen 10 Yanlış

blog-image

Yazımıza tıklayıp okumaya başladığınıza göre bu aralar sizin evde diyet rüzgarları hâkim ve dahası bu noktada soru işaretleriniz var. Öncelikle söylemek gerekir ki doğru yerdesiniz çünkü yazımızda diyet konusunda pek çok yanlış bilgiyi aydınlatma konusunda kararlıyız.

Hayatı boyunca hiç diyet yapmamış ve yiyip yiyip kilo almayanlardansanız çok şanslısınız ve fakat madalyonun öteki yüzü olan kilo almaya elverişli kesimdenseniz o halde bu yazdıklarımız tam size göre.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ürününü incelemek için tıklayınız.

Öncelikle şunun altını çizelim; her kadın ve her erkek kilolu da olsa güzeldir, mühim olan kalpteki iyiliktir. Ancak elbette fazla kilonun sağlığa olan olumsuz yaklaşımı nedeniyle kilolarla uzun süre samimi olmaya da gerek yok. 

İşte bu noktada hayatımıza giren diyet her zaman hoş gelip sefalar getirmeyebiliyor; hele ki doğru diye yaptığımız onlarca taktik, günün sonunda kilo artışı olarak bize geri dönüyor. İşte bu yazımızda diyette doğru bilinen yanlışlara değindik ve toplam 10 başlıkla diyet günlerinize ışık olmaya çalıştık.

Diyette Yapılan Yanlışlar

Kilo vermeye karar verdiğimizde hemen hepimizin aklında o meşhur soru belirir; “Diyetin ilk günü ne yenir?”. Diyetin ilk haftası ödem fazlası dışarı atıldığından genellikle en verimli haftadır. Devamında ödem yerini yağ yakımına bırakır ve “sağlıklı kilo verme” eylemi gerçekleşir.

Tabi bu noktada hızlı kilo vermek ve bir an önce çözüme ulaşmak hepimizin ortak isteği ancak yanlış yapılan diyet belirtilerinin kendini en çok belli ettiği dönem ilk haftalardır. İlk başlarda ödem atılır ve hızlı kilo veriliyor gibi durabilir ancak bir süre sonra verilen kiloların da alınması kaçınılmazdır.

Diyette ilk kural hızlı kilo vermek değil sağlıklı kilo vermektir. Diyette kas kayıplarını önlemenin yolu da bu sağlıklı yaşam standardını benimsemekten geçer. Her insanın metabolizması farklıdır ve kilo verme süresi ve miktarı aynı olmayacaktır. Bu nedenle kendinizi başkalarıyla kıyaslamadan kendi rotanızı çizmeli ve hız değil sağlık odaklı olmalısınız.

Zayıflama serüveni boyunca bilgi kirliliğinin yakamızı bırakmayacağı aşikâr; yanlış yere içilen maydanoz suları, aç kalarak verilmeye çalışılan kilolar, zayıflama çayları adı altında satılan zehirlerden medet ummalar derken kafamız bir hayli karışır. Peki nedir işin aslı? Anlatalım.

Maydanoz Suyu Zayıflatır mı?

Maydanozun şifa kaynağı olduğunu inkâr etmiyoruz ancak diyette mucizeler yarattığı konusuna da katılmıyoruz. Gün boyu maydanoz suyu içmek kilo verdirmez aksine alkali dengenizi bozabilir ve zarar verebilir.

Maydanoz iyi bir ödem atıcıdır ve kısa süreli diyetlerde zaman zaman maydanoz kürlerinden yararlanmak mümkündür. Ancak tüm kilo verme sürecini maydanoza yüklemek hatadır zira faydalı dahi olsa sadece suyunu içip diyet yapmadan kilo vermek hayalden de ötedir. Yanı sıra maydanoz suyunun tansiyon hastalarında birtakım sorunlara yol açtığını da unutmamak gerekir. Bu nedenle bu tarz kürleri tüketirken doktorunuzdan onay almayı ihmal etmeyin.

Aç Kalarak Zayıflanır mı?

Uzun süre aç kaldıktan sonra metabolizma enerji harcamasını azaltır ve yağdan yakım gerçekleşir. Ancak öte yandan vücut aç kalarak “kıtlık” alarmı verebilir ve vücuda az giren besinleri yakmak yerine depolayabilir.

Tüm bunlar da kilo vermeye engel teşkil eder. Son yıllarda popüler olan aralıklı oruç yöntemiyle kilo vermek bir yöntem olabilir ancak herkese göre değildir. Örneğin insulin direnci hastaları için aralıklı oruç yapmak sakıncalı olabilir çünkü uzun süreli açlık kan şekerinde oynamalara yol açabilir. 

Diyette Ekmek Yenir mi?

Diyette ekmek yenmez çünkü ekmek kilo aldırır bu nedenle ekmeği hemen kesmek gerekir gibi bir düşünceniz varsa bunu ortadan kaldırmakta yarar var. Zira vücudun karbonhidrata da ihtiyacı var. Bir yarım ekmekten elbette bahsetmiyoruz ancak kepek, çavdar, tahıl gibi faydalı ürünlerle yapılan ekmeklerden belirli bir miktar yemeniz kilo vermenizi engellemeyecektir.

Burada önemli olan miktarıdır. Bu miktar kişiye göre değişir bu nedenle mutlaka bir uzmandan destek alarak günlük almanız gereken kalori hesaplamasını yapmanız gerekir.

Diyette Light Ürünler Yenir mi?

Light olarak tabir ettiğimiz düşük kalorili ürünler her zaman sağlıklı olmadığı gibi her zaman kalorisiz de olmuyor. Örneğin sıfır şeker yazanların içinde tatlandırıcı ürünler olabilir ki bu sağlığınızın baş düşmanlarından biridir.

Diyette sınırsızca yenen light ürünler, kilo artışına yol açacaktır. Diyet yaparken tüm besinleri light olanlarından tercih etmek ve sınırsızca yemek, yapılan en büyük diyet yanlışlarından biridir.

Akşam 18:00'den Sonra Yemek Kilo Aldırır mı?

En büyük hurafelerden biri de akşam 18:00'dan sonra yenen yemeğin direkt olarak kilo aldırdığıdır. Aslında bu bilgiyi ikiye ayırmak daha doğru olacaktır. Örneğin bir kişi eğer 21:00'da uyuyorsa evet 18:00'dan sonra bir şey yememesi gerekir.

Ancak aynı durum 24:00'da uyuyan biri için geçerli değildir. Gece geç saatlerde uyuyan biri için son öğünü 18:00'da yemek oldukça acıktırıcı bir seçim olacaktır ki diyeti yakan da işte bu gece acıkmalarıdır. Bu nedenle kaçtan sonra yemeği kesmenizi yattığınız saat belirler ve yine kişi özelinde bu durum değişir. Saatlere takılı kalmak yerine tüm odağı sağlıklı kilo vermeye çevirmek daha doğru bir hareket olacaktır.

Diyette Sınırsız Meyve Yenir mi?

Başımıza ne geldiyse bu “sınırsız” kelimesinin cazibesinde geldi değil mi? Diyetteyken sınırsız kelimesiyle aranıza sınır koymanızda yarar var zira her şeyin bir sınırı var. En masum ürünlerden biri olan meyveler için bile bu durum geçerli.

Meyveler de birer şeker kaynağıdır ve bazılarının kalorisi hatırı sayılır miktardadır. Meyve sırf hafif diye sınırsız tüketildiğinde vücuda gereksiz bir şeker yüklemesi yapılır ki bu da kilo artışına sebep olur.

Diyette Detoks Yapılır mı?

Vücudun zaman zaman silkelenmeye ihtiyacı olduğu bir gerçek. Bazen vücudu şaşırtmak adına 2 ya da 3 günlük detoks kürlerinden yararlanabiliyoruz. Ancak hatayı, bu kürlerin süresini uzatarak yapıyoruz. Bu kürler genellikle vücudu şaşırtma ve ödem atma amacı güder, yağların üzerinde direkt olarak bir etkisi çoğu zaman bulunmaz.

Tartıda eksi çıktıkça da kişinin detoks uzatma isteği doğar. Detoks her ne kadar sağlıklı ürünlerle yapılıyor olsa da hiçbir zaman sağlıklı beslenmenin yerini tutmaz. Bu nedenle bütün sorumluluğu detoksa yüklememeli ve odağı daima sağlığa çevirmeliyiz.

Zayıflama Çayları Kilo Verdirir mi?

Sağlığınızı belki de en çok tehlikeye attığınız sular tam da bu zayıflama çaylarıdır. Zayıflama çayları için “zehir” kelimesini kullanmaktan çekinmemek gerekir çünkü vücuda verilen en büyük zararlardandır. Özellikle internette bilinçsizce satılan, insan sağlığını hiçe sayan ve yalnızca ticari kaygılar güden çaylardan uzak durun.

Zayıflama çayları kilo verdirir gibi yapar ancak sağlığınızı da alır götürür. İlla bir çaydan destek almak istiyorsanız Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ürünleri deneyebilir ya da direkt olarak bitkilerin gücünü hissedebilirsiniz. Bitkilerden yapılan çaylar vücudunuzu rahatlatabilir ancak aşırıya kaçmak yine tehlike arz eder. 

Sabah Aç Karna Limonlu Su İçmek Kilo Verdirir mi?

Sabahları aç karna limonlu su içme ritüelini yapanlardansanız sizi üzücü bir haberimiz var; bu şekilde yağ yakımı gerçekleşmez. Limon bir şifa kaynağıdır ancak yağ yakımı konusunda tek başına büyük görevler üstlenmez. Aksine gastrit, ülser, reflü gibi mide sorunları yaşayanlar için daha tehlikelidir.

Limonlu su ile yağdan yakmak tek başına bir kilo verme yöntemi değildir. Yağdan yakmanın, kilo vermenin ve kiloyu sabit tutmanın tek yolu sağlıklı beslenme düzeni ve egzersizden geçer. Geri kalanlar midenize zarardan başka bir şey değildir.

Sadece Spor Yaparak Kilo Verilir mi?

Verilmez. Spor, diyetin harika bir işbirlikçisidir ancak asla tek başına yeterli değildir. Spor yapmak yağ yakımını destekler, kasları güçlendirir ancak işin içinde kilo verme amacı varsa mutlaka yanında sağlam bir diyet yapmak gerekir.

Spor yaparak ancak diyet uygulamayarak kilo vermek zordur, ideal olan sağlıklı bir beslenme rutinini hayatınızın bir parçası haline getirmek ve egzersizi de belirli ölçülerde hayatınıza katmak. Diyet yapmak ciddi bir iştir ve işin içinde sağlık vardır bu nedenle kulaktan dolma bilgilerle değil mutlaka bir uzman diyetisyen eşliğinde bu süreci idame ettirmeniz çok daha doğru olacaktır.

Diyet çeşitleri hakkında araştırma yapıyorsanız aşağıdaki içeriklerimiz size faydalı olacaktır.
Akdeniz Diyeti
Taş Devri Diyeti
Metabolik Balans Diyeti
Ketojenik Diyet

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.
 

Yayımlanma Tarihi: 12 Haziran 2023 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın