Dış kulak iltihabı, kulak kepçesi ile kulak zarı arasında bulunan dış kulak yolunun iltihaplanmasıdır. Genellikle yüzücü kulağı olarak da bilinen dış kulak enfeksiyonuna bakteriler sebep olur. Bu bakteriler kirli su, havuz veya denizden sıcak ve nemli olan dış kulak yoluna bulaşırlar.
Kulak kiri dış kulak yolunu bakterilerden korur. Ancak kulak kirinin sık sık pamukla temizlenmesi dış kulak yolundaki koruyucu tabakanın zarar görmesine neden olur. Dış kulak yolunun nemli olması ve koruyucu tabakanın da zarar görmesinden dolayı bakteriler bölgeye daha kolay yerleşir. Dış kulak yoluna yerleşen bakteriler de enfeksiyona neden olur.
Dış Kulak İltihabının Belirtileri Nedir?
Dış kulak iltihabı kaşıntı, kulak kepçesinde hassasiyet ve kokusuz bir akıntı ile başlar. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte belirtiler daha da belirginleşir ve aşağıdaki semptomlara neden olur:
- Yoğun kaşıntı
- Kulaktan gelen akıntının miktarında ve şeklinde değişme
- Kulakta ağrı
- Kulakta tıkanma ve doluluk hissi
- İşitme kaybı
- Kulak çınlaması
- Boyun lenf bezlerinde şişme
- Ateş
Eğer ağrının şiddeti artıyorsa, duyma kaybı başladıysa ve beraberinde ateş de varsa hastalığın ilerlememesi ve tedavisi için KBB doktoruna başvurulmalıdır.
Dış Kulak İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dış kulak iltihabı, kolaylıkla tedavi edilebilecek bir enfeksiyondur. Ancak diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerde tedavi edilmeyen veya hatalı tedavi edilen dış kulak iltihabı, kötü huylu dış kulak iltihabına neden olabilir. Dış kulak iltihabı tedavisine başlanmadan önce sağlık durumunuz ile ilgili doktora detaylı bilgi vermeniz komplikasyonları önlemek için gereklidir.
Akut dış kulak iltihabının erken tedavisi; kronik dış kulak iltihabını, kulak zarı delinmesini veya kötü huylu dış kulak iltihabını engellemek için önemlidir. Eğer kulak kanalı tıkanırsa KBB uzmanı, kulak kanalındaki kiri ve yabancı cisimleri küçük bir vakum ve mikroskopla temizleyebilir.
Dış kulak enfeksiyonunun erken tedavisinde antibiyotik içeren kulak damlaları yeterli olabilir. Çünkü kulak damlaları doğrudan enfeksiyonun olduğu alana uygulandığı için oral antibiyotiklere göre iyileşme daha hızlı olur. Ancak enfeksiyon kulak damlasının ulaşamayacağı bölgelere yayıldıysa doktorunuz tavsiye edeceği oral antibiyotikler kullanılabilir.
Kulak burun boğaz uzmanının kullanmanızı tavsiye ettiği damlalar 48 saat ile 72 saat arasında etkisini göstermeye başlar. Bu süreç içinde semptomlar devam edebilir. Kulak damlası kullanmaya başladıktan bir hafta sonra kulağınız normale dönecektir. Kendinizi iyi hissetseniz bile kulak damlalarını reçetede yazan süre boyunca kullanmanız gerekir. Eğer semptomlar devam ederse veya kötüleşirse, hemen doktora danışın.
Dış Kulak İltihabı Ağrısı Nasıl Geçer?
Doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesiciler az da olsa rahatlamanızı sağlar. Evde uygulayacağınız bazı yöntemlerle de dış kulak enfeksiyonu ağrısını hafifletebilirsiniz:
- İltihaplı bölgeye sıcak veya soğuk kompres yapabilirsiniz.
- Dikkatinizi dağıtacak şeyler yapmaya çalışın.
- Ağrınızı uyuyarak hafifletebilirsiniz.
Dış Kulak İltihabından Korunmak için Yapılması Gerekenler
Yaz aylarında daha sık görülen dış kulak enfeksiyonunu önlemek için alacağınız basit tedbirler şu şekildedir:
- Yüzmeyi tercih ettiğiniz havuz veya denizin temiz olduğundan emin olun.
- Yüzerken kulak tıkacı kullanılmalıdır.
- Havuzdan veya denizden çıkıldığında dış kulak yolu havlu ile kurulanmalıdır.
- Duş alırken su ve şampuanın kulağa girmesini engelleyin.
- Dış kulak yolundaki koruyucu maddeyi zedeleyecek pamuk veya başka bir madde ile kaşımamalıdır.
Dış Kulak İltihabı Tedavisini Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Karşılar mı?
Dış kulak enfeksiyonları, yaz aylarında sık görülen bir hastalıktır. Ağrılı ve iltihaplı bir hastalık olduğundan bu süreci rahat atlatmak için doktor desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Hastalığın kontrol altına alınma sürecinde birtakım giderler söz konusu olacaktır. Bu giderleri mimimuma indirmek adına tamamlayıcı sağlık sigortası önemli bir güvencedir.
Sağlık harcamalarını kontrol altına almak ve bütçenize sarsmadan kaliteli sağlık hizmetlerine ulaşabilmek için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Detaylı bilgiye “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?” başlıklı yazımızdan ulaşabilir, 0(216) 368 45 45 numaralı telefonu arayarak sağlık sigortası uzmanımızla konuşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.