Dış kulak iltihabı, kulak kepçesi ile kulak zarı arasında bulunan dış kulak yolunun iltihaplanmasıdır. Genellikle yüzücü kulağı olarak da bilinen dış kulak enfeksiyonuna bakteriler sebep olur. Bu bakteriler kirli su, havuz veya denizden sıcak ve nemli olan dış kulak yoluna bulaşırlar.
Orta Kulak İltihabı hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.
Kulak kiri dış kulak yolunu bakterilerden korur. Ancak kulak kirinin sık sık pamukla temizlenmesi dış kulak yolundaki koruyucu tabakanın zarar görmesine neden olur. Dış kulak yolunun nemli olması ve koruyucu tabakanın da zarar görmesinden dolayı bakteriler bölgeye daha kolay yerleşir. Dış kulak yoluna yerleşen bakteriler de enfeksiyona neden olur.
Dış Kulak İltihabının Belirtileri Nedir?
Dış kulak iltihabı kaşıntı, kulak kepçesinde hassasiyet ve kokusuz bir akıntı ile başlar. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte belirtiler daha da belirginleşir ve aşağıdaki semptomlara neden olur:
- Yoğun kaşıntı
- Kulaktan gelen akıntının miktarında ve şeklinde değişme
- Kulakta ağrı
- Kulakta tıkanma ve doluluk hissi
- İşitme kaybı
- Kulak çınlaması
- Boyun lenf bezlerinde şişme
- Ateş
Eğer ağrının şiddeti artıyorsa, duyma kaybı başladıysa ve beraberinde ateş de varsa hastalığın ilerlememesi ve tedavisi için KBB doktoruna başvurulmalıdır. Unutmamak gerekir ki kulakta iltihap, kulak kepçesi şişmesi, dış kulakta şişlik ve kulak arkası iltihabı gibi durumlar, üzerinde durulması gereken belirtilerdir ve en kısa sürede hekim kontrolüne gidilmesi önerilir.
Dış Kulak İltihabı Neden Olur?
Dış kulak iltihabı riskini doğuran pek çok faktör bulunur. Bunlardan birkaçı;
- Bakteri oranı yüksek sularda yüzmek
- Kulak kanalının kulak çubuklarıyla derinlemesine temizlenmesi
- Kulaklık kullanımı
- İşitme cihazı kullanımı
- Saç spreyi ya da saç boyası gibi kimyasal ürünlerin ciltte iritasyona sebep olması
- Sedef hastalığının varlığı
- Lupus ve benzeri gibi sistemik hastalıkların varlığı
Dış Kulak İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dış kulak iltihabı, kolaylıkla tedavi edilebilecek bir enfeksiyondur. Ancak diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerde tedavi edilmeyen veya hatalı tedavi edilen dış kulak iltihabı, kötü huylu dış kulak iltihabına neden olabilir. Dış kulak iltihabı tedavisine başlanmadan önce sağlık durumunuz ile ilgili doktora detaylı bilgi vermeniz komplikasyonları önlemek için gereklidir.
Akut dış kulak iltihabının erken tedavisi; kronik dış kulak iltihabını, kulak zarı delinmesini veya kötü huylu dış kulak iltihabını engellemek için önemlidir. Eğer kulak kanalı tıkanırsa KBB uzmanı, kulak kanalındaki kiri ve yabancı cisimleri küçük bir vakum ve mikroskopla temizleyebilir.
Dış kulak enfeksiyonunun erken tedavisinde antibiyotik içeren kulak damlaları yeterli olabilir. Çünkü kulak damlaları doğrudan enfeksiyonun olduğu alana uygulandığı için oral antibiyotiklere göre iyileşme daha hızlı olur. Ancak enfeksiyon kulak damlasının ulaşamayacağı bölgelere yayıldıysa doktorunuz tavsiye edeceği oral antibiyotikler kullanılabilir.
Kulak burun boğaz uzmanının kullanmanızı tavsiye ettiği damlalar 48 saat ile 72 saat arasında etkisini göstermeye başlar. Bu süreç içinde semptomlar devam edebilir. Kulak damlası kullanmaya başladıktan bir hafta sonra kulağınız normale dönecektir. Kendinizi iyi hissetseniz bile kulak damlalarını reçetede yazan süre boyunca kullanmanız gerekir. Eğer semptomlar devam ederse veya kötüleşirse, hemen doktora danışın.
Dış Kulak İltihabına Ne İyi Gelir?
Dış kulak iltihabı evde çözüm, akla ilk gelen arayışlardandır. Ancak aslında geçmeyen dış kulak iltihabı için atılması gereken ilk adım hekim kontrolüdür. KBB uzmanlarına giderek gerekli tetkikler yaptırılmalı ve doktorun reçete edeceği ilaçlar kullanılmalıdır.
Uzman görüşlerine ilave olarak aşağıdakiler de dış kulak iltihabını iyileştirmede etkili olabilir.
- Kulaktaki iltihabı azaltmak için steoidli damlalar
- Birtakım asidik çözeltiler
- Antibiyotik içerikli damlalar
- Antifungal ilaçlar
Dış Kulak İltihabı Ağrısı Nasıl Geçer?
Doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesiciler az da olsa rahatlamanızı sağlar. Evde uygulayacağınız bazı yöntemlerle de dış kulak enfeksiyonu ağrısını hafifletebilirsiniz:
- İltihaplı bölgeye sıcak veya soğuk kompres yapabilirsiniz.
- Dikkatinizi dağıtacak şeyler yapmaya çalışın.
- Ağrınızı uyuyarak hafifletebilirsiniz.
Dış Kulak İltihabı Kendiliğinden Geçer mi?
Dış kulak apsesi, kulak kıkırdağı iltihabı, enfektif otitis eksterna v.b gibi durumların zaman içinde kendiliğinden iyileşmesi güçtür. Nadiren de olsa hafif şiddetli kulak iltihabının kendiliğinden geçtiği görülebilir ancak büyük birçoğunun tedavi edilmesi gerekmektedir.
Özellikle bu iltihap kulağı ve çevresini şişirecek ve apse oluşturacak kadar ilerlediyse mutlaka uzman hekim tarafından medikal bir tedavi gereksinimi doğar. Şiddeti ne olursa olsun bu tip durumlarda mutlaka bir uzmandan destek almanızda yarar olacaktır.
Dış Kulak İltihabı Ne Zaman Geçer?
İltihaplı kulak bir süre sonra elbette düzelecek ve kulak şişmesi, kulak kepçesinde kızarıklık ve şişlik, dış kulak şişmesi gibi semptomlar geçecektir. Kişinin mevcut sağlık durumuna bağlı olarak sürecin uzunluğu belli olacaktır ancak genel olarak tedavi başladıktan sonra 3 gün içinde şikayetlerde azalma görülür.
Tam olarak iyileşme ise ortalama 10 günde gerçekleşir. Ancak elbette bu durum kişiden kişiye ve iltihabın durumuna bağlı olarak değişecektir bu nedenle net bir zamanlama vermek yerine ortalama sürelerden bahsetmek çok daha uygun olacaktır.
Dış Kulak İltihabından Korunmak için Yapılması Gerekenler
Yaz aylarında daha sık görülen dış kulak enfeksiyonunu önlemek için alacağınız basit tedbirler şu şekildedir:
- Yüzmeyi tercih ettiğiniz havuz veya denizin temiz olduğundan emin olun.
- Yüzerken kulak tıkacı kullanılmalıdır.
- Havuzdan veya denizden çıkıldığında dış kulak yolu havlu ile kurulanmalıdır.
- Duş alırken su ve şampuanın kulağa girmesini engelleyin.
- Dış kulak yolundaki koruyucu maddeyi zedeleyecek pamuk veya başka bir madde ile kaşımamalıdır.
Dış Kulak İltihabı Tedavisini Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Karşılar mı?
Dış kulak enfeksiyonları, yaz aylarında sık görülen bir hastalıktır. Ağrılı ve iltihaplı bir hastalık olduğundan bu süreci rahat atlatmak için doktor desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Hastalığın kontrol altına alınma sürecinde birtakım giderler söz konusu olacaktır. Bu giderleri mimimuma indirmek adına tamamlayıcı sağlık sigortası önemli bir güvencedir.
Sağlık harcamalarını kontrol altına almak ve bütçenize sarsmadan kaliteli sağlık hizmetlerine ulaşabilmek için tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Detaylı bilgiye “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?” başlıklı yazımızdan ulaşabilir, 0(216) 368 45 45 numaralı telefonu arayarak sağlık sigortası uzmanımızla konuşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.