Bembeyaz bir gülümseme herkesin hayalidir ve fakat bu hayal her zaman bu kadar “beyaz” sonuçlanmayabilir. Gerek beslenme alışkanlıkları gerek genetik yapılar derken pek çok sebepten dişlerimiz istediğimiz beyazlıkta olmayabilir.

Gelişen teknoloji ile birlikte sarı gülüşlerin etkisinden çıkmamız bir hayli kolay oluyor. Özellikle son yıllarda popülaritesi git gide artan diş beyazlatma yöntemleriyle yalnızca birkaç saat ve hatta dakika içinde bembeyaz dişlere ulaşmak hayal değil gerçeği ta kendisi haline geliyor. Peki ama nasıl? 

Bu yazımızda sizlerle diş beyazlatmanın derinlerine iniyor ve tüm bilinmeyenlere ışık tutuyoruz. Önce diş beyazlatma nedir kısaca tanımlayarak yazımıza başlayalım.

Diş Beyazlatma Ne Demek?

Günlük hayattaki çeşitli faktörlerin etkisiyle sararan ya da koyulaşan dişlerin, profesyonel olarak diş hekimlerince yapılan işlemlerle beyazlatılması işlemine kısaca diş beyazlatma adı verilir. Profesyonel olarak diş hekimleri tarafından yapılan diş beyazlatma yöntemlerine alternatif pek çok yöntem vardır.

Beyazlatıcı diş macunları, çeşitli kimyasallar ya da teknolojilerle dişleri beyazlatmak artık çok kolaydır. Bu diş beyazlatma yöntemlerine yazımızın ilerleyen satırlarında değineceğiz ancak öncesinde işin “neden”ine bir giriş yapalım.

Dişler Neden Sararır?

Diş sararması tek bir nedene bağlı olmadığı gibi doğuştan oluşan bir durum da olabilir. Dişler genel olarak 3 sebepten sarıya dönük bir hal alır:

  • Dış Etkenler: Kahve, sigara, çay, gıda boyaları gibi tüketimler zamanla dişlerin sararmasına yol açar. Dişin yüzeyine etki eden kimyasal maddeler, dişin kendi renginin sararmasına, koyulaşmasına ve zamanla da çürük oluşumuna yol açabilir. Çürükten söz açılmışken, çürük diş ağrısına ne iyi gelir içeriğimizi de mutlaka okumanızı öneririz.
  • Sağlık Sorunları: Bazı sağlık sorunları da dişlerde sararmaya yol açabilir. Genellikle dişin gelişimi sırasında, çocukluk çağlarında geçirilen ateşli hastalıklar, yoğun ilaç kullanımı, diş travmaları, enfeksiyonlar ya da çürükler zamanla diş renginde değişime sebep olur.
  • Diş Yapısı: Doğar doğmaz her diş bembeyaz olacak diye bir kural yoktur. Bazı dişler yapıları gereği daha sarımtırak bir tonda olabilir. Kişi kahve ya da sigara gibi dişte renk değişimine neden olan ürünleri tüketmiyor olsa da dişleri kendi doğası gereği sarı olabilir. 

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatma işlemi nasıl uygulanır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Birkaç farklı türde diş beyazlatma yöntemi bulunur.

Evde Diş Beyazlatma

Evde diş beyazlatma yöntemi olarak bilinen bu yöntemde, diş hekimi tarafından hazırlanan bir plak dişe yerleştirilir ve evde diş beyazlatma sağlanır. Diş beyazlatmak için illa bir klinik gerekli değildir. Hekimin kişiye özel aldığı ölçüler ve dozlarla evde de diş beyazlatılabilir.

Önce bir plak hazırlanır ve bu plağın içinde belirli bir miktarda diş beyazlatma jeli eklenir. Plağı gün içinde hekim aksini belirtmedikçe 4-6 saat kullanılması gerekebilir. 

Klinik Ortamda Beyazlatma

Evde diş beyazlatma yöntemini tercih etmeyip kendini daha profesyonel ellere teslim etmeyi isteyenler için klinikte beyazlatma yöntemi uygun olacaktır. Bu yöntem aynı zamanda lazerle diş beyazlatma yöntemi olarak da bilinir.

Diş hekimi tarafından dişlere beyazlatma jeli sürülür ve bir lazer cihazı yardımıyla jel aktif hale getirilir. Ortalama 1 saat kadar süreyle işlem tamamlanır ve hasta bembeyaz dişlere kısa sürede kavuşur.

Diş Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Diş beyazlatma işlemi sonrası dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır ki bu hususlar dişin mevcut sağlığının korunması açısından kilit bir öneme sahiptir. 

  • Diş beyazlatma işleminin hemen ardından, dişin rengine zarar verecek içecek tüketimlerinden kaçınmak ilk kuraldır. Örneğin kahve ve çay gibi diş yapısına ve rengine zarar verecek içecekleri tüketmemek önemlidir.
  • Asit, diş yapısına zarar veren en önemli etken maddelerdendir. Bu nedenle diş beyazlatma işleminin ardından asitli içecek tüketmekten kaçınmanız gerekir.
  • Diş beyazlatma işleminin ardından seçeceğiniz diş macununun içeriği bir diğer önemi detaydır. Aşındırma oranı yüksek diş macunlarından ve ev yapımı diş temizleme yöntemlerinden kaçınmak gerekir. Florür içerikli bir diş macununun tercih edilmesi çok daha etkili olabilir. Bu konuda diş hekiminizin önereceği diş macununu kullanmanızda yarar olacaktır.
  • Diş beyazlatma yöntemleri tıbbi ortamlarda yapılabildiği gibi evde de yapılabiliyor çoğu zaman. Dişlere verdiği zararın boyutunu görmezden gelerek yapılan bazı diş beyazlatma uygulamaları dişlerin sağlıksızlaşmasına yol açar. Özellikle diş beyazlatma işleminden sonra diş pastası ya da diş beyazlatma tozu gibi ekstra ürünler kullanmamanız gerekir.
  • Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk gıda ve içeceklerin kullanımını birkaç günlüğüne kaldırmanız gerekebilir. Dişler hassasken soğuk ya da sıcak temas diş etlerine zarar verebilir. Bu nedenle beyazlatma işleminin ardından “ılık” olan ürünleri tercih etmenizde yarar olacaktır.

Diş Beyazlatma Sağlıklı mıdır?

Diş beyazlatmanın dişlere bir zararı yoktur ancak mutlaka diş hekimi kontrolünde olmalıdır. Diş hekiminin uygun gördüğü dozda ve zamanlamada diş beyazlatma işlemi yapıldığında dişlere bir zararı olmayacaktır. 

Bu noktada dikkat edilmesi gereken diş beyazlatma yönteminin “kişiye özel” olarak planlanmasıdır çünkü her diş tipi farklıdır. Bazı yanlış diş beyazlatma işlemleri neticesinde dişlerde hassasiyet meydana gelebilir. Aslında diş beyazlatma işlemi sonrası hassasiyet normal olarak karşılanır ancak birkaç gün içinde bitmesi gerekir; azalmayan ve gittikçe artan diş hassasiyeti varsa mutlaka hekime durumu bildirmekte fayda olacaktır.

Diş Beyazlatma Ücreti Ne Kadar?

Diş beyazlatma fiyatları, yöntemine göre değişiklik gösterir. Evde tipi beyazlatma yöntemiyle lazerli diş beyazlatma yöntemi arasında fark bulunur. Diş beyazlatma işlemi maliyetli bir işlemdir ve estetik kapsamına girdiği için devletin sunduğu sigorta kapsamında yer almaz.

Diş beyazlatma maliyetini düşürmenin en etkili yollarından biri özel sağlık sigortasından yararlanmaktır. Normalde özel sağlık sigortasında diş beyazlatma işlemi geçerli değildir ancak Bupa Acıbadem Sigorta'dan alacağınız Estetik/Kozmetik teminatı ile diş beyazlatma işleminizi yaptırabilirsiniz.

Estetik açıdan ihtiyaç duyduğunuz finansal desteği Estetik ve Kozmetik teminatlarından alabilirsiniz. BupaAcıbadem Sigorta'nın sunduğu Estetik ve Kozmetik teminatı ile botoks, dolgu, burun estetiği ya da diyetisyen gibi giderlerinizi teminat altına alabilir ve finansal destek sağlayabilirsiniz.
BupaAcıbadem Sigorta'nın poliçelendirme yetkisine sahip olduğumuzu hatırlatır, talep etmeniz durumunda sigorta danışmanlarımızla iletişime geçebileceğinizi belirtmek isteriz. 

Özel sağlık sigortası teklifi almayı unutmayın!

Diş Beyazlatma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İşin içine estetik kaygılar girince haliyle pek çok soru da gündeme gelebiliyor. Diş beyazlatma hakkında merak edilen ve sıkça sorulan sorulardan birkaçını paylaşmak isteriz.

Diş Beyazlatma Acılı Bir İşlem midir?

Diş beyazlatma acılı bir işlem değildir. Beyazlatma işlemi sonrası dişlerde hassasiyet ya da soğuğa ve sıcağa karşı tepkime söz konusu olabilir ancak birkaç gün içinde bu hassasiyet gidecektir.

Diş Beyazlatma Kalıcı mıdır?

Diş macunları, diş beyazlatma bantları gibi evde yapılan diş beyazlatma uygulamaları kalıcı değildir ancak hekim kontrolünde yapılan işlemler kalıcıdır. Lazerli diş beyazlatma ya da ev tipi diş beyazlatma yöntemlerindeki süreci hekim sürdüreceği için tüm işlemlere profesyonel bir şekilde yapılır ve kalıcılık sağlanır.

Kişinin beyazlatma işlemi sonrasında kahve, çay, sigara ve alkol tüketiminin olması, beyazlığın kalıcılığına sekte vurabilir ve diş yeniden sararabilir. Bu durumda bir süre sonra yeniden beyazlatma işlemi söz konusu olabilir.

Herkes Diş Beyazlatma İşlemi Yaptırabilir mi?

Diş beyazlatma işlemini genellikle herkes yaptırabilir ancak diş ve diş eti hastalığı olanlar, gebeler, emziren anneler ve birtakım kronik hastalıkları olanlar için zararlı olabilir. Bu nedenle bu tarz durumlara sahip kişilerin hekim onayı alması önemlidir.

Dişin Beyazlık Derecesi Herkeste Aynı mıdır?

Diş beyazlatma işlemi herkeste aynı etkiyi yaratmayabilir. Diş renginin kaç ton açılacağını dişin yapısı belirler bu nedenle herkesin aynı tonda dişinin beyazlayacağını söylemek mümkün değildir.

Diş Beyazlatma Etkisi Ne Kadar Sürer?

Bu durum kişinin diş yapısına ve çay, kahve, sigara gibi ürünleri tüketim miktarına bağlı olarak değişir. Genellikle 6 ay ile 2 yıl arasında bir etki süresinden bahsetmek mümkündür.

Diş Beyazlatma İçin Yaş Sınırı Var mıdır?

Hayır yoktur. 18 yaşını doldurmuş tüm yetişkinler sağlıkları elverişli ise diş beyazlatma işleminden yararlanabilir.

Diş Beyazlatma Sonrası Dişler Fırçalanmalı mıdır?

Diş beyazlatma işleminden sonra diş fırçalamaya sabah ve akşam olmak üzere devam etmek gerekir. Günde 2 kez dişleri hafif fırça darbeleriyle fırçalamak önemlidir. Özellikle diş hassasiyetinin minimum düzeyde olması adına florürlü ve hassasiyet önleyici diş macunları ile dişlerinizi fırçalamanız dişleriniz ve diş etleriniz için çok daha etkili bir çözüm olacaktır.

Diş Beyazlatma Sonrası Sızlama Nasıl Geçer? 

Diş beyazlatma işleminin ardından dişlerde hassasiyet ve bir sızlama görülmesi normal bir durumdur. Her ne kadar klinik ortamında ve teknolojinin tüm imkânlarıyla diş beyazlatma işlemi gerçekleşmiş olsa da sızlamanın olması kaçınılmazdır.Özellikle hali hazırda hassas diş etlerine sahip olanlar için ekstra dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Dişlerde sızlama bir süre sonra kendiliğinden geçer ancak tedbir amaçlı olarak hassasiyet giderici jellerden de destek alınabilir.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.
 

Yayımlanma Tarihi: 19 Nisan 2023 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 9 Mayıs 2023 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyı...

Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Kalp Krizi Riskini Arttırıyor

İş Stresi Kalp Krizi Riskini Arttırıyor

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz?...

Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır....

Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın