Depresyondaki Birine Nasıl Yardım Edilir?

blog-image

Depresyon; isteksizlik, hayattan zevk almama, içinden bir şey gelmeme temel belirtileriyle ortaya çıkan bir duygu durum bozukluğudur. Bu psikolojik rahatsızlık; hem bedeni, hem düşünceyi hem de duygu durumunu etkiler. Depresyondaki kişiler, kendini yakın çevresinden ayırır ve daha çok yalnız kalmayı isterler. Bu durum normaldir. Ancak bu izolasyon, depresyonun daha da derinleşmesine yol açabilir.

Depresyon Nedir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Depresyondaki kişiler durumları ile kendi başına mücadele edemezler. Depresyondaki kişiler aldığı profesyonel tedavi uygulamaları dışında çevresinde bulunan insanların da onlara yardımcı olması tedavi sürecinde büyük önem taşımaktadır.

Pek çok depresyon hastası yakını, depresyon hastasına karşı takınacağı tavır konusunda ne yapacağını bilememektedir. Bu yüzden depresyonda olan tanıdıklarınıza destek olabilmeniz için yazımızda bazı tavsiyelerde bulunacağız.

Anksiyete Kaygı Bozukluğu'nu kaleme aldığımız yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Arkadaşım veya Aile Bireyim Depresyonda Olabilir mi?

Depresyona karşı mücadelede ilk sırada sıklıkla aile ve arkadaşlar bulunur. Depresyonun işaret ve belirtilerini anlamak bu nedenle önemlidir. Yakınınızın depresyonda olduğunu ondan önce siz fark edebilirsiniz. Sizin etkiniz ve ilginiz yakınınızı yardım aramaya yönlendirebilir.

Arkadaşınız ya da Aile Bireylerinizde Gözlemleyebileceğiniz Depresyon Belirtileri

  • Artık hiçbir şey onu ilgilendirmiyormuş gibi görünür.
  • Karakterine uymayan bir şekilde üzgün, asabi, çabuk öfkelenen, hassas, karamsardır.
  • İş hayatına, cinsel yaşamına, ona zevk veren diğer aktivitelere karşı ilgisini kaybetmiştir.
  • Çaresiz ya da ümitsiz hissettiğinden sıklıkla bahseder.
  • Hayata karşı karamsardır. Her şeye olumsuz bakış açısı ile bakar.
  • Baş ağrısı, mide rahatsızlıkları ya da sırt ağrısı gibi sıkıntılardan sürekli şikâyet eder.
  • Sürekli yorgunluk hissettiğini ve bütün enerjisinin çekildiğinden yakınır.
  • Arkadaşlarından, ailesinden ve sosyal aktivitelerden kendisini çekmiştir.
  • Ya normalden daha az ya da daha fazla uyuyordur.
  • Ya normalden az yiyordur ya da normalden fazla yiyecek tüketmeye başlamıştır. Buna bağlı olarak hızlı bir şekilde zayıflıyor veya kilo alıyordur.
  • Daha fazla alkol tüketir. Ağrı kesici ve uyku ilaçlarını çok sık kullanmaya başlar.

Depresyona Girmiş Yakınınıza Nasıl Davranmalısınız?

  • Öncelikle depresyonda olan yakınınızın depresyon türü ve derecesi teşhisinin doğru olması ve tedavi edilmesi için ilk adımın atılması sağlanmalıdır.
  • Depresyonlu hastaya “Kafana takma, üzülme, bunlar düşünmeye değer mi?”' şeklinde konuşulmamalıdır. Bu tarz bir konuşma, onun yaşadıklarını ciddiye almadığınızı düşündürür.
  • Depresyonlu hastaya seyahat veya yaşadığı ortamı değiştirmesi tavsiye edilmemelidir. Depresyondaki kişi depresyon belirtilerini beyninde taşır. Belirtiler nereye giderse gitsin onunla birlikte gider.
  • Depresyonda olan kişiye kötü göründüğü, onun bu görüntüsünün sizi de üzdüğü söylenmemelidir. Olumsuz yaklaşım tarzınız, depresyonlu kişi de suçluluk duygusunu artırır. Yakınlarını üzdüğünü düşündüğü için hayattan zevk alamama duyguları daha da artar.
  • Terapi ve ilaç tedavisi kadar etkili bir başka depresyon ilacı da düzenli olarak yapılan egzersizlerdir. Depresyon kişinin hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir ve hareket etmek zor gelebilir. Bazı depresyon hastaları gün boyu yataktan çıkmak istemeyebilir. Bu kısır döngüden kurtulmak için düzenli egzersizler yapmak hem vücut hem de ruh sağlığı açısından önemlidir.
  • İleri derecede depresyon vakalarında kişin kendini yaşamaya değer görmemesi, yaptığı her şeyin yanlış olduğunu düşünmesi ve hayatına son verirse çevresindekilerin daha mutlu olacağını sanması görülebilir. İntiharı tek çözüm yolu olarak görebilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız vakit kaybetmeden, zorla da olsa bir hastaneye gitmesini ve profesyonel tedavi almasını sağlamalısınız.
  • Ders verici, yargılayıcı, sorgulayıcı davranışlardan uzak durmalısınız. Onu tedavi etmeye kalkarsanız tamamen sizden uzaklaşmasına sebep olabilirsiniz. Onunla her zaman ki sohbetlerinizi yapmanız onun bu durumun üstesinden gelmesinde daha büyük etki yapacaktır.
  • Depresyonda olan kişi içinde duygusal destek barındıran arkadaşlığa ,bir arada yapılan aktivitelere ihtiyaç duyar. Ancak kendisinden çok fazla beklentiniz olduğunu hissettirmeniz ve aşırı baskı yapmanız onu olumsuz etkileyecektir. Aktivite davetlerinizde aşırı ısrarcı olmayın. Eğer kişiyi iyi tanıyorsanız, daha önceden yapmaktan zevk aldığı aktiviteleri birlikte de yapabileceğinizi önermek daha başarılı sonuçlar verecektir.
  • Ev işlerine yardım edin. Depresyon sürecinde temizlik ve benzeri ev işleri aksar. Üzüntü ve umutsuzlukla birlikte bu tür işler insanın kendini dibe vurmuş gibi hissetmesine neden olur.
  • Sağlıklı yemekler hazırlayın. Depresyondaki kişiler fast food tarzı yiyecekler yemeyi veya öğünleri atlamayı en kolay seçenek olarak görür. Ancak her iki durumda da yeterince besin alınmaz ve hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için kötü sonuçlar ortaya çıkar.Bu nedenle özellikle serotonin içeren sağlıklı yiyecekler hazırlayarak destek olmaya çalışabilirsiniz.
  • Ona sarılın. Sarılmanın faydaları bilimsel olarak kanıtlanmıştır ve esasen hem fiziksel hem de zihinsel sağlığa iyi gelen enerjiyi yükselttiği için bir terapi olarak bile tavsiye edilmektedir.
  • Depresyondaki çoğu insan kendisine dokunulmasından hoşlanmasa da içten bir sarılma onları rahatlatabilir ve desteğinizi hissetmelerini sağlayabilir.

Son olarak; kendi ruh sağlığınıza dikkat etmeniz gerekir. Depresyondaki yakınınıza yardımcı olmaya çalışmadan önce, kendi sağlığınızın ve mutluluğunuzun yerinde olduğundan emin olun. Sevdiğiniz kişiye yardım etme çabası altında sizde yorulursanız, depresyondaki yakınınıza hiçbir faydanız olmaz. Kendi ihtiyaçlarınıza öncelik tanırsanız, sevdiğiniz kişiye yardım eli uzatırken gerekli enerjiye sahip olursunuz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 31 Ağustos 2018 Cuma

Güncellenme Tarihi: 12 Şubat 2024 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın