Dans Etmenin Faydaları Nelerdir?

blog-image

Spor denildiğinde akla çoğunlukla yürümek, koşmak, futbol oynamak, bisiklete binmek gibi aktivitelerin gelir. Oysa insanlık kültürünün yazılı kayıtlarından çok daha eski olan dans, fiziksel olarak bizi formda tutabilecek, eğlenceli başka bir yöntemdir. Fiziksel olarak form da kalmanın yanında, dans etmenin faydaları arasında bir çok madde sıralayabiliriz.

Yıllar içinde edinilen deneyimler ve yapılan çalışmalar, dansın hem fiziksel, hem zihinsel hem de sosyal pek çok olumlu etki yarattığını ve iyileştirici bir yanı olduğunu ortaya koymuştur. Özetle dans etmek, sizi içten dışa yenileyecek müthiş bir eylemdir. Gelin şimdi bu harika sanat dalının sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerine daha yakından bakalım.

Dans Etmenin Duygusal Sağlığa Faydaları

Mutlu hissetmenizi sağlar.

Dans etmek neredeyse herkesin eğleneceği bir aktivitedir. Dans eden birilerini izlediğinizde,  yüzlerinde kocaman bir gülümseme görebilirsiniz. Dans ederken gülümsemek ve kahkaha atmak çok doğaldır! Bunun nedeni dans ederken gerçekten de çok eğlenmenizdir. Ayrıca dans etmenin diğer egzersizler gibi bir yaş sınırlaması da yoktur. Her yaştan bireyler, dans edip daha sağlıklı olabilirler.

Stres ve depresyonu ortadan kaldırır.

Dans etmek hafif-orta dereceli depresyonu önlemeye yardımcı olur ve dans eden kişinin özgüvenini arttırır. Depresyon günümüzde gençler ve tüm yaştan yetişkinler için ciddi bir sorun haline gelmeye başlamıştır.

Uluslararası Nörobilim Dergisindeki bir çalışmaya göre, danslı hareket terapisi sadece depresyona iyi gelmekle kalmıyor, bir yandan da serotonin ve dopamin seviyelerini ayarlayarak stres psikolojisine de iyi geliyor.  Dans etmek sosyal bir aktivite olduğu için, depresyon sırasında hissedilen yalnızlık hissine iyi gelir. Ayrıca yalnız yaşayan yaşlı kişiler için de çok yararlıdır.

Özgüveni artırır.

Dans etmek özgüveninizi arttırır. Her yeni öğrendiğiniz dans hareketi sayesinde hem enerji seviyeleriniz hem de kendinize olan güveniniz artar. Ardından bu güven artışı hayatınızın her alanına yayılır.

Dans etmek sosyal bir aktivitedir. Güçlü sosyal bağlar ve arkadaşlarınızla sosyalleşmek hem özgüveninizi arttırır hem de tavrınızı olumlu etkiler. Ayrıca dans etmek pek çok yeni kişi ile tanışmanızı sağlar. Dans derslerine katılmak özgüveninizi yükseltip sosyal becerilerinizi geliştirir. Fiziksel egzersiz yapmak stresi ve gerginliği azalttığı için de, dans etmek size genel olarak kendinizi iyi hissettirir.

Dans Etmenin Zihin Sağlığınıza Faydaları

Hafızanızı güçlendirir.

New England Tıp Dergisindeki bir çalışmaya göre, dans etmek hafızanızı güçlendirir ve yaşınız ilerledikçe demans oluşmasını da önlemeye yardımcı olur. Aerobik egzersizlerinin beynin hafızayı kontrol eden bölümü olan hipokampusun hacmini kaybetmesini engellediği kanıtlanmıştır.

Alzheimer hastalığı ile savaşır.

New England Tıp Dergisinde yayınlanan, yaşlı katılımcılarla yapılan bir çalışma, sık sık dans etmenin Alzheimer hastalığının ve diğer demans türlerinin etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Dans etmek her yaştan insanın zihin açıklığını arttırır. Ayrıca Alzheimer hastalarının, eskiden bildikleri bir müzikle dans ederken unuttukları anıları hatırlayabildikleri gözlemlenmiştir.

Zekayı artırır.

Yüzyıllardır dans kılavuzları ve metinleri, dans etmenin fiziksel bir aktivite olarak sağlığa faydalarından bahsettiler. Günümüzde yapılan çalışmalar, dans etmenin zekayı da arttırdığını gösteriyor. Zekanın özünde karar verebilme becerisi yatıyor. Zihin açıklığını arttırabilmek için en sık yapılan öneri, hızlı (saniyeler içerisinde) karar vermenizi gerektirecek aktivitelerde bulunmaktır. Bundan dolayı, zekanızı ve hafızanızı geliştirmek için dans etmenin size çok yararı olacaktır.

Bunu yapmanın bir yolu yeni şeyler öğrenmektir. Sadece dans değil, herhangi yeni bir şey. Dans dersleri alarak, zihninizi zorlayıp, beyninizi tetikleyip, geliştirebilirsiniz. Daha zor dersler sizin için en iyisi olacaktır çünkü beyninizi zorlayıp yeni nöron bağlantıları oluşturmanızı sağlayacak ve böylece nöral bağlantınızı arttıracaktır.

Sonuç olarak; kasların gelişmesi ve güçlenmesi, kemik gelişimi ve kemik bütünlüğünün korunması, denge, çeviklik ve koordinasyonun sağlanması, dayanıklılığın artırılması gibi fiziksel faydalarının yanında, stresin azaltılması, depresif ruh halinin giderilmesi ve mizacın yükseltilmesi gibi ruhsal ve belleğin güçlendirilmesi, zekâ düzeyinin korunması gibi zihinsel kazanımlar sağladığı uzmanlar tarafından söylenmektedir. Tüm bunların yanı sıra, dans dersleri, sosyalleşmek, yeni arkadaşlar edinmek ve ekip çalışması, iletişim, güven ve işbirliği gibi sosyal becerileri, disiplin ve odaklanma gibi yaşam becerilerini kazanmak için de iyi bir fırsat olabilir.

Öyleyse ne duruyorsunuz? Hemen şimdi ilk adımı atın ve kendinize bir dans okulu bulun. “Ben zaten dans ediyorum” diyorsanız mesele yok; kendiniz için en doğru kararı çoktan vermişsiniz. Yok, dansın büyülü dünyası ile henüz tanışmadıysanız, o halde denemenin zamanı gelmiş demektir. “Ben dans edemem.” gibi bir mazeretin artık geçerli olmadığını biliyorsunuz. Yarı felçli, gözü görmeyen, 73 yaşında bir erkek dans edebiliyorsa siz de dans edebilirsiniz. “Ben dans etmeyi sevmem” de geçerli bir bahane değil. Onlarca dans çeşidi içinden elbet seveceğiniz biri vardır. İster fokstrot, ister cha cha, ya da isterseniz harmandalı. Sadece kendiniz için, daha sağlıklı ve mutlu olmak, sağlıklı yaşlanabilmek ya da daha iyisi, yaşlanmadan uzun yaşamak için hemen şimdi dans ayakkabılarınızı giyip piste çıkın!

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 17 Nisan 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın