Burun Dolgusu Nedir? Burun Ucu Dolgusu Kalıcı mıdır?

blog-image

Son yılların popüler estetik uygulamalarından bir olan burun ucu dolgusu, giderek popülerliğini arttırmaya devam ediyor. Özellikle ameliyatlı işlemlerden korkanlar için “ameliyatsız burun estetiği” olarak da geçen burun dolgusu oldukça ilgi çekici.

Ameliyatsız rinoplasti olarak bilinen burun dolgusu işlemi, burundaki şekil bozukluklarını gidermek için yapılan bir uygulama. Kısa sürmesi ve çoğunlukla acısı bir işlem olması bakımından oldukça tercih ediliyor. Bu yazımızda burun dolgusu hakkında detaylı bilgiye yer vereceğiz. Her zaman olduğu gibi önce burun dolgusu nedir kısaca bir göz atalım ve ardından detaylara inelim.

Burun Dolgusu Nedir?

Burun dolgusu, burundaki şekil bozukluklarını herhangi bir cerrahi operasyon olmadan gideren bir estetik uygulamadır. Genellikle hyaluronik asit içerek dolgu maddelerinin burnun deri altına işlenmesiyle gerçekleştirilir. 

Bu işlemle burundaki yamukluk ya da burun kemerindeki sorunlar giderilebilir ve kişi neşter altına yatmadan istediği buruna kavuşabilir. Burun dolgusu, cerrahi bir uygulama değildir; deriye herhangi bir kesi söz konusu olmadığı gibi operasyon sonrası uzun iyileşme süreleri de bulunmaz. Kişi, kısa bir süre sonra hayatına kaldığı yerden devam edebilir.

Burun Dolgusu Ne İşe Yarar?

Burun dolgusundaki temel amaç burnun daha düzgün bir forma getirilmesini sağlamaktır. Burun ucu düşük olan ya da gülme sırasında burun ucunda birtakım şekil değişimleri görülen kişilerin tercih ettiği bir işlemdir. İşlem sırasında burun ucundaki derinin altına bir dolgu maddesi enjekte edilir ve burnun daha kalkık ve hacimli görünmesi sağlanır.

Burun Dolgusu Nasıl Yapılır?

Burun dolgusu için öncelikli olarak fiziki muayene yapılır. Kişi, dolgu için uygun bir bünyeye sahipse ve dolgu gerçekten gerekli görülüyorsa gerçekleştirilir. Dolgu işlemi yalnızca hekim tarafından, sıhhi ortamlarda uygulanır; merdiven altında yapılan işlemler büyük riskler barındırır bu nedenle daima hekim yönlendirmesi ve uygulamasıyla yapılmalıdır.

Burun dolgusu yapılmadan önce, uygulama yapılacak bölgeye uyuşturma etkisi olan bir krem sürülür bu sayede kişi herhangi bir acı hissetmez. Kremin etki etmesi bir süre beklendikten sonra işlem başlar. Dolgu maddesi olarak genellikle hyaluronik asit kullanılır ki bu günümüzde oldukça ses getiren içeriklerden biridir. 

Doktorun hazırladığı özel dolgu maddesi, cilt altına enjekte edilir. İşlem yapılan bölgenin bir süre kızarması ya da şişmesi olağan bir tepkimedir, kısa süre içinde bu etkiler gidecektir. Dolgu işleminden hemen sonra kişi günlük hayatına dönebilir.

Burun Dolgusu Nerede Yapılır?

Burun dolgusu yalnızca hekim tarafından estetik kliniklerinde ya da sağlık kuruluşlarında yapılır. Yetkili olmayan kişiler tarafından yapılan dolgu işlemleri, hayati sonuçlara varabilen durumların gelişmesine yol açabilir bu nedenle yalnızca hekim tarafından steril bir ortamda gerçekleşmesi gerekir.

Burun Ucu Dolgusu Nedir?

Burun dolgusu işlemleri içinde en popüler olanı burun ucu dolgusudur. Burun ucu düşük olan ya da şekil bozukluğuna sahip kişilerin tercih ettiği yöntemlerden biridir.

Hyaluronik asit içeren, doktor tarafından hazırlanan özel dolgu maddesi burnun uç kısmındaki derinin altına enjekte edilir. Buradaki amaç burnun daha kalkık görünmesini sağlamaktır. Kısa bir işlemdir ve yine acısıdır. Birkaç dakika süren bu işlem sonrasında kişi, normal hayatına dönebilir.

Burun Dolgusu Kalıcı mı?

Burun dolgusu ne kadar kalıcı sorusu merak edilen sorulardan biridir. Bu durum geçici bir durumdur; kullanılan malzemeye ve kişiye bağlı olarak süresi değişir. Bazı burun dolguları birkaç ayda geçerken bazıları 1-2 sene kalıcı olabilir. Dediğimiz gibi bu durum kişiye ve kullanılan dolgu malzemesine bağlı olarak değişecektir.

Dolgu eridikten sonra kişi isterse tekrar burun dolgusu yaptırabilir. Bunun için gereken kararı hekim görüşleriyle netleştirme daha doğru olacaktır. Hekim uygun gördüğü müddetçe dolgu yenilemesi yapılabilir.

Burun Dolgusu Sağlıklı mı? 

Burun dolgusu, 18 yaşını geçen istisnalar hariç pek çok kişiye uygulanabilen bir işlemdir. Ancak burada kişinin mevcut sağlığı önemlidir; dolgu için uygun olup olmadığı mutlaka hekim tarafından alınan bir karar olmalıdır. 
Çok büyük zararı ya da büyük yan etkileri olan bir uygulama değildir ancak elbette kendi içinde birtakım zararları olabilir.

Burun Dolgusu Zararlı mı?

Burun dolgusu için kullanılan dolgu maddeleri bazı kişilerde alerjik tepkimelere yol açabilir. Nadiren de olsa, işinin ehli tarafından yapılmayan uygulamalarda birtakım damar yaralanmaları söz konusu olabilir.

Özellikle kronik rahatsızlığı olanların doktor onayı olmadan yaptırmaması gerekir. Burun dolgusu kimlere uygulanmaz sorusunun yanıtlarından birkaçı;

  • Hamileler
  • Cilt hastalığı olan kişiler
  • Aktif uçuğu olan kişiler
  • Burun dolgusuna karşı alerji geliştirebilecek bünyeye sahip olanlar
  • Burun kemerinde aşırı boyutta bir eğrilik söz konusu olanlar
  • Nefes alma konusunda sorun yaşayan kişiler

Son olarak burun dolgusu burnu küçültür mü sorusunun da yanıtını verelim. Burun dolgusu burnu aksine büyütür bu nedenle burnunu küçültmek isteyenlerin yaptırmaması gereken işlemlerdendir. Burun dolgusu burnu bir miktar büyütür ve kaldırır bu nedenle dikkatli yapılması gereken bir işlemdir.

Burun Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her işlemde olduğu gibi burun dolgusundan sonra da dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır. Bunlardan birkaçı;

  •  Operasyondan hemen sonra burna dokunmamak
  •   Ağır egzersiz ve hareketlerden kaçınmak
  •   Bir süre çok sıcak duş almamak
  •  Kahve, alkol ve kafein tüketiminden kaçınmak
  •   Güneş ışığına maruz kalmamak
  •   Buhar, sauna gibi nemli ve sıcak ortamlardan uzak durmak
  • Doktorun tavsiye ettiği tarihte kontrole gitmek

Burun Dolgusu Yan Etkileri

Burun dolgusunda birtakım yan etkilerden söz etmek mümkündür. Bunların başında şişlik ve morluklar gelir. Yanı sıra burun tıkanıklığı ya da ağrı da hissedilebilir. Nadiren de enfeksiyon görülme olasılığı da vardır. Bu yan etkileri genellikle geçicidir ve hafif ve kısa sürelidir. Uygun bakım yöntemleri ve hekim önerileriyle kısa sürede etkiler azalacaktır. Etkilerin uzun sürmesi durumunda mutlaka hekiminize durumu bildiriniz.

Burun Dolgusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yazımızın son bölümünü de sıkça sorulan sorulara ayırıyoruz. Burun dolgusu hakkında merak edilen sorulardan birkaçını, yanıtlarıyla paylaşalım.

Burun dolgusu her yıl yenilenir mi?

Burun dolgusu yenilenebilir ancak bunun için önce kişinin mevcut durumu dikkat alınır. Dolgularda bir erime söz konusu ise ve hekim de onaylıyorsa yenileme yapılabilir.

Burun dolgusu çok acıtır mı?

Burun dolgusu acılı bir işlem değildir. İşlem öncesinde sürülen uyuşturma özellikle kremler sayesinde acı neredeyse hissedilmez.

Burun dolgusu ne kadar sürer?

İşleme bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 15-20 dakikalık bir süre sonra işlem tamamlanır ve kişi günlük hayatına devam edebilir.

Burun dolgusu ne zaman iner?

Bu sorunun yanıtı kişinin mevcut sağlık durumuna bağlı olarak değişecektir. Bazı kişilerde birkaç ay sonra erir bazılarında 1-2 yıl kalabilir.

Burun dolgusundan sonra yüz şişer mi?

Burun dolgu işleminden sonra burunda hafif bir kızarıklık ya da şişkinlik görülebilir ve bu normaldir. Bir süre sonra eski haline dönecektir.

Burun dolgusundan sonra nasıl yatılır?

Burun dolgusundan sonra ilk birkaç gün sırt üstü yatılması önemlidir. Böylelikle dolgunu burna tam olarak yerleşmesi sağlanır. Özellikle yüzüstü ya da yan yatmaktan kaçınmak gerekir.

Burun dolgusundan sonra yüz yıkanır mı?

Burun dolgusundan sonra 24 saat boyunca yüze herhangi bir masaj, yıkama ya da ovma işlemi yapılmamalıdır. Burun dolgusundan sonra nelere dikkat etmeniz gerektiğini mutlaka hekiminize danışın.

Burun dolgusu burnu büyütür mü?

Burun dolgusu burnu büyütmez. Dolgunun amacı burna şekil ve hacim vermektir. Bir müddet ödem görülebilir ancak bir süre sonra geçecektir.

Burun Dolgusu Yaş Sınırı

Burun dolgusu, fiziksel gelişimini tamamlamış ve 18 yaşını doldurmuş kişilere yapılabilir. Ancak olası riskleri önlemek adına, hekim görüşü ve onayı önemlidir.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.

Yayımlanma Tarihi: 2 Ocak 2024 Salı

Güncellenme Tarihi: 2 Ocak 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın