Botoks Nedir? Hangi Tedavilerde Kullanılır?

blog-image

Son yılların popüler uygulamalarından biri olan botoks, teknolojinin de ilerlemesiyle artık günlük hayatımızda kolaylıkla erişebileceğimiz ve estetik ya da tedavi gibi çok amaçlı kullanabileceğimiz bir uygulamadır.

Özel Sağlık Sigortası Estetik Ameliyatları Kapsar mı? sorusunun yanıtı için tıklayınız.

Hakkında pek çok efsane bulunuyor olsa da günümüzdeki kullanım sıklığı artık botoksu daha güvenilir ve “sıradan” bir hale büründürdü. Bu yazımızda botoks nedir, ne işe yarar, kimler botoks yaptırabilir gibi soruların yanıtlarına değineceğiz. Öncesinde botoksun bu çok amaçlı dünyasına kısa bir tanım ile giriş yapalım.

Burun estetiği hakkında detaylı bilgiyi kaleme aldığımız yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Botoks Nedir ve Ne İşe Yarar?

Botoksun açılımı “Botulinum toksini” olarak ifade edilir. Clostridium botulinum adı verilen bakteriden elde edilen bir toksin olan botoks, sinir ve sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletişimi kesen bir uygulamadır. Botoks sayesinde kişi yüzündeki kırışıklıkları azaltabildiği gibi aşırı terleyen bölgelerdeki ter sorununu da ortadan kaldırır.

Yazımızın başında botoks için “çok amaçlı” tanımını yapmıştık. Bunun temel nedeni bilinenin aksine botoksun yalnızca yüzdeki kırışıklıkları önlemek için yapılmadığı aynı zamanda aşırı terleyen bölgelerdeki ter dengesini de sağladığıdır. Botoks kronik migren tedavisinde de etkilidir.

Aşağıda botoksun kullanım alanlarını detaylandıralım.

Botoksun Kullanım Alanları Nelerdir?

Botoksun en yaygın kullanım alanı estetik amaçlı olsa da tedavi amaçlı olarak da kullanımı giderek artmaktadır. Botoks hangi alanlarda kullanılır sorusunun yanıtını aşağıdaki gibi vermek mümkündür.

Kırışıklık Tedavisi

Kendimizi ifade ederken ya da konuşurken sıklıkla mimik yaparız. Zamanla bunlar bizim karakteristiğimiz haline gelmiş olsa da mimikler yüzümüzde birtakım deformasyonlara yol açabilir. Çattığımız kaşlar ya da gülümsememiz, yüzümüzde birtakım çizgilere ve kırışıklıklara neden olabilir. Bu çizgilerin oluşumu önlenemez ancak ömür boyu bizimle olması önlenebilir.

Bu noktada devreye botoks girer. Botoks mimik kaslarına yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama ile kasların hareketleri zayıflatılır ve bu da derinin üzerindeki çizgilerin azalmasına yol açar. Bu sayede kişinin ifadesi yumuşar ve cilt çok daha pürüzsüz bir hale gelir. 

Hiperhidrozis (Terleme) Tedavisi

Terlemek, vücudumuzun doğal olarak verdiği bir tepkimedir. Bu kimi zaman normal değerlerde olurken kimi zaman kişinin günlük yaşantısını sekteye uğratacak boyutta olabilir. Bu gibi durumlarda aşırı terleyen bölgeye botoks uygulaması önerilebilir. Ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletişim botoks yardımı ile kesilir ve bu sayede ter bezlerinin çalışması azaltılabilir.

Ne derece sağlıklı olduğu tartışma konusu olsa da botoks özellikle çok terleyen avuç içlerinde ve koltuk altında uygulanır. Aşırı terlemeye bağlı ter kokusu da botoks uygulamasının ardından azalır.

Migren Tedavisi

Baş ağrısının ileri boyuttaki hali olan migren, kişinin günlük hayatını idame ettirmesini imkânsız hale getiren korkunç bir ağrıdır. Botoks uygulaması ile migrenden kurtulmak mümkündür. Migren için botoks yaptıranların tedavisi, kişinin sağlık durumuna bağlı olarak değişecektir. Herkeste aynı doz ve sıklık söz konusu olmayacaktır, bu noktada en doğru tedavi protokolünü ilgili hekim kişiye özel olarak hazırlayacaktır.

Nörolog tarafından alınan karar doğrultusunda kişiye botoks uygulaması uygun görülürse gerekli görülen bölgelere botoks enjeksiyonları yapılır. Bu sayede migren ve migren ataklarının yarattığı durumlar ciddi boyutta kontrol altına alınmış olunur.

Botoks Nasıl Yapılır?

Botoks, enjeksiyon şeklinde yapılan bir uygulamadır. Öncesinde uyuşturucu bir krem ile lokal anestezi yapılır ancak ağrılı ve sancılı bir işlem değildir. Mimik kaslarının içine enjekte edilir ve kısa sürede işlem tamamlanır.

Botoksun Etkisi Ne Kadar Sürer?

Botoksun etkisi uygulama alanına ve dozuna bağlı olarak değişir ancak genellikle etki süresi 4 ila 6 ay arasında değişir. Botoks yapılır yapılmaz hemen etkisini göstermeyebilir. Örneğin yüze yapılan botokslarda ifadenin değişmesi birkaç günü bulabilir. Operasyonun ardından kişi günlük hayatına kısa sürede devam edebilir. 

Botokstan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Botoks yaptırdıktan sonra kişi kısa sürede günlük yaşantısına devam edebilir ancak işlem sonrası dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan birkaçı:

  • Uygulama sonrası o bölgenin yıkanmaması ve herhangi bir kimyasala maruz kalmaması gerekir.
  • İşlem sonrası yoğun spor faaliyetlerinden kaçınılması ve hatta bir süre spor yapılmaması önemlidir.
  • Lazer, cilt bakımı, hamam, sauna gibi aktiviteler botoks sonrası asla önerilmez.
  • Radyofrekans ya da altın iğne gibi uygulamalar botoks sonrası yapılamaz.
  • Botoks işlemi sonrası en az 2 saat banyo yapılmamalıdır hatta o gün hiç duş almamak çok daha iyi olacaktır.
  • Botoks sonrası ilk gün yüz üstü yatmak önerilmez, sırt üstü yatılması daha doğru olabilir.
  • Aşırı alkol tüketiminden kaçınmak gerekir.
  • Kızarıklık, morarma ve benzeri etkiler botokstan hemen sonra normaldir ancak 24 saatten fazla sürmesi ya da cildin alerjik bir tepkime vermesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir bu nedenle derhal hekiminize durumu bildirmenizde yarar olacaktır.

Botoks Fiyatları Ne Kadar?

Botoksun maliyetli bir işlem olduğu bilgisini vererek yazımıza başlayalım. 2 bin ila 8 bin aralığında değişen botoks türleri mevcuttur. Fiyatı belirleyen faktörler uygulama amacı, uygulama yeri ve dozudur. Bu nedenle botoksun fiyatı kişiye özel olarak belirlenecektir. Estetik amaçlı yapılan botokslar devlet sigortalarının kapsamında yer almaz. Ancak bu durum botoks için ciddi maddi kayıplar vermenize neden olmaz çünkü burada devreye özel sağlık sigortası girer.

Bupa Acıbadem Sigorta'nın Estetik/Kozmetik teminatı kapsamında; yüz, koltukaltı veya el-ayak bölgelerine yılda bir defa botoks yaptırabilirsiniz. Botoks teminatına ek olarak bir yıl boyunca 15.000 TL limitli yatarak tedavi teminatından da faydalanabilirsiniz.

Acıbadem Sigorta botoks teminatı; Acıbadem Sağlık Grubu Kurumları arasında yer alan Altunizade,International, Bakırköy, Kadıköy, Taksim, Atakent, Maslak, Kozyatağı, Ankara, Kayseri, Kocaeli , Bodrum ve Fulya Hastaneleri, Ataşehir, Etiler, Bağdat, Göktürk, Zekeriyaköy, Beylikdüzü, Bahçeşehir, Özel Clinic International BMC Tıp Merkezi ile Özel Kent Hastanesi ve Özel Kent Alsancak Tıp Merkezi'nde geçerlidir.

BupaAcıbadem Sigorta'nın poliçelendirme yetkisine sahip olduğumuzu, talep etmeniz durumunda 0216 368 45 45 no'lu hattan sigorta danışmanlarımızla iletişime geçebileceğinizi belirtmek isteriz. Acıbadem Sigorta Estetik/Kozmetik teminatı hakkında detaylı bilgi almak için teklif almayı unutmayın!

Botoks Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yazımızın henüz başındayken botoks ve efsanelerinden bahsetmiştik, şimdi gelin bu efsanelere kısaca bir göz atalım ve doğruluk paylarını irdeleyelim. Botoks hakkında sıkça sorulan sorulara “yılan zehri” tabiri ile başlayalım ve kısa yanıtlarla botoks hakkında bilinmeyenlere değinelim.

Botoks Yılan Zehri midir?

Botoks hakkında dilden dile yayılan efsanelerden biri botoksun bir yılan zehri olduğudur. Sanılanın aksine botoks bir zehir değildir, yılan zehri hiç değildir! Botoks özel bir bakteriden üretilen bir maddedir ve esası proteine dayalıdır.

Botoks Kasları Felç Eder mi?

Evet, botoks mimik kaslarını felce uğratır ancak bu durum kalıcı değildir. 4 ila 6 ay içinde botoksun etkisi geçer ve kaslarınızı eskisi gibi hareket ettirmeye devam edebilirsiniz. Diğer bir deyişle botoks kaslarınızın tamamen felç olmasına sebep olmaz, bir süre sonra etkisini yitirir.

Botoks Zararlı mıdır?

Botoksun pek çok faydası vardır özellikle sağlık alanında. Ancak bunun sizin için faydalı mı yoksa zararlı mı olacağı bilgisini doktorunuz verecektir. Kronik hastalığınız varsa, hamileyseniz, emziriyorsanız ya da sinir ve kas sistemiyle alakalı bir hastalığınız varsa botoks yaptırmanız size zarar verebilir. Bu nedenle botoks yaptırmadan önce mutlaka hekiminize danışmanızda yarar olacaktır.

Botoksun Yan Etkisi Var mıdır?

Bazı bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebep olabildiği bir gerçektir. Enjekte olan bölgede kızarıklık ya da morarma görülebilir. Bazı durumlarda küçük kabarcıklar da oluşabilir. Genellikle bu etkiler enjeksiyondan 24 ila 48 saat sonra düzelir ancak düzelmemesi durumunda kontrole gitmekte yarar vardır.

Botoksu Sağlık Bakanlığı Onaylar mı?

Kırışıklık tedavisinde botoks Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Yanı sıra AB ülkelerindeki yetkili kurumlar tarafından da botoks onaylıdır.

Botoks Yüze Uygulandığında İfade Bozulur mu?

Botoks işinin ehli insanlar tarafından doğru bölge ve kasa uygulandığında herhangi bir ifade değişikliğine sebep olmaz. Aslında doğal görünüm veren bir işlemdir ancak dediğimiz gibi burada öncelikli dikkat edilmesi gereken şey enjeksiyonun bir “hekim” tarafından yapılmasıdır. Ucuz fiyat vaadi ile merdiven altı yerlerde yaptıracağınız işlemler ömür boyu etkisinde kalacağınız olumsuz sağlık sorunlarına yol açabilir.

Botoks Yüzü Şişirir mi?

Botoks bir dolgu malzemesi değil deri altına işlenen bir maddedir. Bu nedenle dolgu gibi yüzde herhangi bir şişliğe yol açmaz. Daha önce dolgu ve botoks arasındaki farklara değindiğimiz bir içeriği paylaşmıştık sizlerle. Arzu ederseniz o içeriği okuyabilir ve aradaki farklara daha kolay vakıf olabilirsiniz.

Yanlış Botoks Uygulaması Nasıl Düzeltilir?

Yanlış yapılan bir botoks uygulamasının anlık bir çözümü ne yazık ki olmayacaktır zira oradaki kaslar işlevsiz olduğu için yapılan müdahaleler işe yaramayacaktır. Bu durumda ilk yapmanız gereken alanında uzman bir estetik cerraha durumu bildirmek ve kendisinin yönlendirmesiyle tedaviye başlamaktır. Genellikle hatalı botoks işlemlerinin etkisinin geçme süresi 3-4 ay kadardır.

Botoks Yaptırmayı Bırakınca Kırışıklıklar Daha Kötü Olur mu?

Botoks yaptırmayı bıraktığınız zaman kırışıklıklarınız eski halinde gelmeyecektir. Aksine, mimik kaslarında zayıflama olacağı için kırışıklıklarınızın belirginliği de azalmış olur. Botoksu bırakmanız sizin için bir kayıp olmayacaktır.

Botoks Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Düzenli botoks yaptırırsanız ilerleyen yıllarda botoksun etki süresi uzayacaktır. Örneğin 3 ayda etkisini yitiren botoks, düzenli uygulandığında 6 aya kadar uzayabilir. Botoks ilk başlayanlar için 3-4 ayda bir yaptırılabilir ancak dozu ve zamanlaması yine hekimin kararına bağlı olarak şekillenecektir.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.
 

Yayımlanma Tarihi: 10 Nisan 2023 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 12 Şubat 2024 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın