Böbrek Sağlığı Nasıl Korunur? Ne Yapmalı?

blog-image

Çoğumuz kendimize bakmayı çok seviyoruz;  mükemmel bir cilt, kusursuz saçlar, aynada parlayan bir gülümseme ve fit bir vücut. Peki, dış görünüşümüze verdiğimiz önemi “içimize” de eşit oranda verebiliyor muyuz? 

Çok su içmenin faydaları hakkındaki yazımızı okumak için tıklayınız.

Bu sorunun yanıtı kişiden kişiye değişiklik gösteriyor olsa da değişmeyen tek şey organ sağlığımızın hayati boyuttaki önemi. Özellikle böbrek gibi hayati ögeler içeren organlarımıza iyi bakmamız, geri kalan yaşamımızda kendimize yapacağımız en büyük yatırımlardan biri. Tam da bu noktadan hareketle zaman zaman ihmal etme potansiyeline sahip olduğumuz böbreklerimizle alakalı bir yazı kaleme almak istedik. Böbrek nasıl güçlendirilir, sağlıklı böbrek nasıl olur gibi soruların yanıtlarına geçmeden önce işe temelden bir giriş yapalım; böbrek ne işe yarar?

Böbrek Ne İşe Yarar?

Hayati derecede önemli organlarımızdan biri olan böbrekler için vücudumuzda konumlanan bir “temizlik makinesi” benzetmesini yapabiliriz. Kandaki atık ürünlerin süzülüp, vücuttan atılmasını sağlayan böbrekler aynı zamanda kan basıncının düzenlenmesini sağladığı gibi yeni kırmızı kan hücrelerinin de artmasını sağlar. Böbreklerin tüm görevi temizlikten ibaret değildir; kemikleri güçlendirmek de sorumluluklarından biridir.

Böbrek Sağlığı için Hangi Testler Yapılır? 

Böbrek hastalıklarından korunmak için düzenli olarak hekim takibi önemlidir. Fiziksel muayenenin haricinde hekim belirli aralıklarla sizden birtakım kan testleri, idrar testleri ve görüntülemeler ister. Buradaki değerler neticesinde böbrek sağlığınızla ilgili neler yapılması gerektiğine dair bilgiler verir.
Böbrek sağlığı için istenen kan tetkiklerinden biri serum üredir. Üre, böbreklerle ilgili pek çok durumun şeffaf bir şekilde ortaya çıkmasını sağlar. Yanı sıra kreatinin, sodyum, potasyum, BUN ve GFR de istenen tetkiklerden birkaçıdır.

Böbreklerin Çalışmadığını Nasıl Anlarız?

Vücudumuz, her olumsuz durumu anında bize iletebilen mucizevi bir sistemdir; eksik ya da fazla olan, çok ya da az çalışan ne ise bir sinyal ile bize adeta raporlar. Böbreklerin çalışmadığına ya da bir sorun olduğuna işaret eden birkaç belirti vardır.

  • İdrar çıkışındaki gariplik. Örneğin çok fazla idrara çıkma ya da tam tersi idrarda azalma.
  • Köpüklü, koyu renkli ve hatta kanlıymış gibi duran idrar rengi
  • El, yüz ve ayakların istemsizce şişmesi
  • Hava koşulları normal olmasına rağmen aşırı derecede üşüme hissi
  • Yataktan yorgun kalkma, dinlenememe hali ve halsizlik
  • Havaların kuruluğundan ya da ortam şartlarından bağımsız olarak ciltte birtakım kaşıntılar
  • İştah kaybıyla birlikte zaman zaman istifra ve bulantı hali.
  • Bir işe odaklanamama ve konsantrasyon eksikliği
  • Uyku düzenindeki bozukluk ve çoğu zaman uykuya dalmada güçlük
  • Kötü kokan nefes ve beraberinde görülebilen nefes almada zorluk, nefes darlığı

Bu ve bunun gibi durumlar, böbreklerimizde bir şeylerin yolunda gitmediğini bize işaret eden durumlar olabilir. Peki, bu durumda ne yapmalıyız?

Kronik Yorgunluk Sendromu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Böbreklere En İyi Gelen Şey!

İşin “en iyisi”sine geçmeden önce ilk olarak ne yapılması gerektiği ile başlayalım. Hiçbir yiyecek ya da içecek vücudumuz üzerinde mucizeler yaratmaz. Aradığımız mucize ancak ve ancak dengeli beslenerek, sağlığımızı ihmal etmeyerek ve mümkün mertebe hareket ederek olacaktır. Böbreğe iyi gelen yiyecekler ya da böbrek dostu gıdalar muhakkak vardır ancak en işin uzmanından almanız daha doğu olacaktır. 

Bir İnsan Günde Kaç Saat Uyumalı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Yukarıdaki belirtileri yaşıyorsanız ve bu süreklilik arz etmeye başladıysa mutlaka bir doktora görünmeli ve şikâyetlerinizi bildirmelisiniz. Alanında uzman bir doktorun uygulayacağı tedavi protokolü, iyileşmeniz için en önemli reçeteniz olacaktır. Hekim görüşleri doğrultusunda elbette bazı yiyecekleri hayatımıza katmak da iyi bir seçim olabilir. Böbreklere iyi gelen yiyecekler hangileridir sorusunun birden fazla yanıtı vardır, birkaçını aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.

  • C vitamini bakımından zengin olan maydanoz
  • Demir ve çinko zengini kabak çekirdeği
  • Lif kaynağı kırmızı elma
  • Kalsiyum içeriği ile göz dolduran yoğurt
  • K ve B vitamin bakımından zengin olan karnabahar
  • İlaç kadar güçlü etkilere sahip sarımsak
  • Sindirim dostu lahana

Böbrek Nasıl Güçlendirilir?

Böbrek sağlığı için beslenme kilit derecede önem taşır. Yanı sıra düzenli olarak kan testi ve beraberinde doktor kontrolü de alabileceğiniz önlemlerden birkaçıdır. Sağlıklı böbrekler için dikkat edilmesi gerekenleri birkaç madde ile özetleyelim.

Tuz Kullanımını Sınırlayın

Vücudun tuza da ihtiyacı vardır bu nedenle tuzu tamamen hayatımızdan çıkarmak doğru olmayacaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken tek şey tuz alımını sınırlandırmaktır. Sağlıklı gıdalardan, vücudumuz için yeterli olan tuz miktarını almak gerekir. Böbrek düşmanı yiyecekler kategorisinin önde gelen besin maddesinin tuz olduğunu unutmamakta yarar var.

Ne Aşırı Ne Az: Yeterli Su Tüketin

Her ne kadar su içmenin önemine vakıf olsak da “yeterli” su tüketmenin önemi çok daha büyük. Fazla su tüketiminin vücuda pek çok zararı olur bu nedenle ne aşırı tüketmeliyiz, ne az. Böbrek dostu içecekler sıralamasının tartışmasız ilk ögesi daima sudur. Her vücut tipine göre değişen yeterli miktarda su tüketimi sayesinde böbreklerimize iyi bakmış oluruz. Düzenli ve yeterli su tüketmek, sağlıklı böbrek nasıl olur sorusunun en etkili cevabı niteliğindedir.

Sigarayla Yolları Ayırın

Sigara eğer bağımlılık noktasına ulaştıysa, bu cümlenin tatbikatı o kadar kolay olmayabilir. Ancak sigara kullanımı tüm vücuda olduğu gibi böbreklere de yapacağımız en büyük haksızlıklardan biridir. Aşırı sigara tüketimi yalnızca ciğerleri değil böbrekleri de küstürür ve ilerleyen evrelerde böbrek yetmezliğine uzanan ciddi bir sürecin vesilesi olabilir. E-sigaranın zararlarını kaleme aldığımız yazımızı da okumanızı öneririz.

Lüzumsuz İlaç Kullanmamaya Çalışın

Elbette hiçbirimiz durduk yere ilaç ya da antibiyotik içmeyiz, mutlaka bir sebebimiz vardır! Ancak burada kastımız “bilinçsiz” ilaç tüketimden kaçınmak. Doktor gözetiminde olmayan, kendi hislerimiz doğrultusunda aldığımız ilaçlar böbrekler üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Özelikle antibiyotik kullanımının böbrekler üzerinde doğrudan etkileri olabilir. Kullandığımız her ilacın mutlaka doktor görüşü ışığında olmasına dikkat etmek gerekir. Vücudumuzu en iyi biz tanıyor olabiliriz ancak tıp daima ilk dayanağımız olmalıdır.

İmkânlar Dahilinde Egzersiz Yapın

Vücudumuza göre egzersizleri tercih ederek ve bu egzersizleri hayatımızın orta yerine konumlandırarak kendimize yatırım yapabiliriz. Hareketli yaşam tarzını benimsemek yalnızca dıştan değil içten de güzelleşmemizi sağlayan en önemli unsurlardandır. Vücut tipimize, yaşımıza ve mevcut sağlık durumumuza uygun olan bir egzersizi seçmek ve bunu uygulamak, sağlıklı yaşam adına atacağımız en güçlü adımlardan biri olacaktır.

Böbrek Hastalıklarını Tamamlayıcı Sağlık sigortası Karşılar mı?

Böbrek hastalığı kronik seyredebilen hastalıklardan biri olduğu gibi kalıtsal olarak tanımlanan hastalıklar statüsünde de yer alabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanabilmek için hastalığın öyküsü önemlidir. Eğer böbrek hastalığı tanısı poliçe döneminde konduysa, tamamlayıcı sağlık sigortası tedavi giderlerini karşılayacaktır.

Hastalığın genetik ya da önceden olması durumunda ise tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında yer almaz. Tamamlayıcı sağlık sigortası geçmişten gelen tanıya ait tedavi masraflarını üstlenmez, yalnızca poliçe yürürlükteyken olan tanı ve tedavileri karşılar.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.
 

Yayımlanma Tarihi: 9 Mart 2023 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın