Bu yazımıza hangi mevsimde rastladınız bilmiyoruz… Belki çetin bir kış günü, belki de meltemin kahkahalara karıştığı bir ilkbahar sabahı… Güneşle uyandınız mı emin değiliz ancak yaz mevsiminde rastlaştıysak seviniriz zira açık havanın en eğlenceli sporlarından biri olan bisiklete binmeyi konuşacağız bugün.
Henüz çok küçük yaşlardayken hayatımıza giren bisiklet, o yıllarda mahallede gezmenin ötesinde bir amaç gütmezdi. Yaşımız kemale ermeye başlayınca ise işin içine sağlıklı yaşam ve spor girdi. Kapalı spor salonlarını tercih etmeyen ve talebini daima açık alan sporlarından yana kullananların ortak buluşma noktası bisiklet sürmektir.
Keyifli olmasının yanı sıra kilo verme ve sağlıklı yaşama konularında da yüzümüzü güldüren bisikletin pek çok faydasını sizler için sıraladık.
Bisiklet Sürmek Ne İşe Yarar?
Bisiklete binmenin yararları yalnızca kilo vermek üzerine değildir aynı zamanda sırt ve bel sağlığı için de oldukça faydalıdır. Bisiklet sürmek ne işe yarar sorusunun yanıtını birkaç madde ile verelim.
- Bisiklet sporunun faydalarından biri kişinin serotonin, dopamin ve endorfin hormonlarını harekete geçirmesi ve kişinin kendini enerjik ve mutlu hissetmesidir.
- Bisiklet binmenin faydaları denince akla eklemler gelir. Örneğin sırt ve bel ağrısı sorunlarına iyi gelebilir ancak doktor gözetiminde elbette.
- Bisiklet kullanmanın faydalarından biri kalp üzerinedir. Kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
- Bisiklete binmenin yararlarından en dikkat çekenlerden biri uykuya iyi gelmesidir. Uyku sorunu çekenler için rahat bir uyku konforu sağlar.
- Bisiklet yapmanın faydalarından birinin sindirim üzerine olduğunu biliyor muydunuz? Bağırsak fonksiyonlarını destekler ki bu da rahat bir sindirim sistemi sağlar.
- Stresle başa çıkmanın en etkili yöntemlerinden biridir.
- Bisiklet sürmek metabolizmayı güçlendirir.
Bisiklet Sürmek Hangi Kasları Çalıştırır?
Bisiklete binmenin faydalarını ruhumuzda ve bedenimizde hissetmek mümkündür. Güçlü kardiyo egzersizlerinden biri olarak da değerlendirilen bisiklet sürmek aynı zamanda vücutta pek çok kasın faaliyete geçmesine olanak sağlar.
Bisiklet sürerek çalıştırılan kaslar; kol kasları, göğüs kasları, omuz kasları, boyun kasları, sırt kasları, karın kaslarıdır. Yanı sıra alt bölgedeki kasları da çalıştırır; baldır kasları, kalça kasları, ayağın bükülmesini sağlayan kaslar, ayak düzlemleri gibi pek çok kasın aynı anda çalışmasına olanak sağlar.
Bisiklet Sürmek Zayıflatır mı?
Bu sorunun yanıt kesinlikle evet olacaktır. Çalıştırdığı kas grupları göz dolduran bisiklet aynı zamanda kilo verme konusunda da harika bir iş birliği sağlar. Hedeflerinden biri vücudun yağ oranını azaltmak ve kalori yakmaktır.
Bisiklet sürerken birçok kas grubu aynı anda çalışır bu sayede tıpkı kardiyo egzersizlerinde olduğu gibi kalori yakılmasını mümkün kılar. Aynı zamanda kolları hareketli olması da kollarda incelmeye destek olabilir. Evet, bacak kadar aktif olmasa da kolların da hareket etmesi de fayda sağlayacaktır.
Bisiklet Sürmenin Faydaları
Sıra geldi bisiklet sürmenin faydalarına. Spor salonunda bisiklet sürmenin faydalarını yok saymıyoruz ancak egzersiz yaparken bir yandan da temiz havayı içimize çekmenin ruhumuza faydasını da söylemeden geçemeyiz.
Bisiklete binmek yalnızca bir spordan ibaret değil aynı zamanda mental ve ruh sağlığı bakımından altın değerindedir. Bisiklete binerken yüzümüze çarpan rüzgâr, içimize pozitif enerjileri de beraberinde doldurur. Bisiklet sürmenin pozitif etkileri yalnızca bedene değil ruha da hitap eder kısaca.
Peki diğer faydaları nelerdir? Gelin birkaç başlık altında inceleyelim.
Yağ Oranını Azaltır
Vücudumuzun formunu bozan en büyük etkenlerden biri ve hatta belki de en büyüğü yağlardır. Yağlar yalnızca tartıda gördüğümüz rakama hayıflanmamızı değil vücudumuzun şeklinin bozulmasına da sebep olur.
Bu nedenle yağlar yerine ne kadar kasa bırakırsa aynadaki sonuç da o kadar motive edici olacaktır. İşte bu noktada bisiklet devreye girer. Birçok kas grubunun aynı anda çalıştırır ve yağları adeta bir makine gibi parçalar. Bu parçalamalar neticesinde yağlar gittikçe formunu kaybede ve yerini kasa bırakır.
Sonuç mu? Aynadaki yeni siz.
Kasları Güçlendirir
Kaslı, çevik, atletik ve dahası sağlıklı bir vücuda kavuşmanın altın anahtarı bisikletin pedalında. Bisiklet sürerken çalışan kas grupları kendini iyide iyiye geliştirir ve günün sonunda harika görünmenizi sağlar.
Evet bu süreç çok hızlı olmayabilir; bisiklet sürmeye başladığınız ilk hafta kaslı bir vücuda sahip olmayacaksınız elbette. Ancak unutmayın ki bisiklet de tıpkı diyet gibi bir istikrar işidir ve zamanla kendini gösterir. Düzenli olarak bisiklete binmek iskelet sisteminizi güçlendirdiği gibi kaslarınızın da gücüne güç katar.
Sonuç mu? Sağlıklı bir vücut.
Yaşlanmayı Geciktirir
Yaş almak kaçınılmaz ancak yaşlanmak bizim elimizde! Kimlikteki rakamlara takılmak yerine ruhtaki hisse takılmak ve daima sağlıklı olmak için çaba göstermek kendimize olan borcumuz. Bisiklet sürerek genç kalabilmek de mümkün.
Kimlikteki yaşınıza uygun olan sürelerde, doktor onayı ile bisiklet sürebilir ve kendinizi daima ruhen ve fiziken genç kılabilirsiniz. Hatta hemen cümlelerimizi destekleyen bir örnek verelim. Geçtiğimiz yıllarda 105 yaşında olduğu yazılan Fransız bisikletçi Robert Marchand, 22.5 km yol kat ederek dünya rekoru kırdı. Uzmanlar 105 yaşındaki Marchand'ın 60 yaşındaki bir insanın kalp ritmine sahip olduğu görüşündeydi ve bu bir rekor değil de neydi?
Sonuç mu? Genç ve sağlıklı yaşlanmak.
Uyku Kalitesini Arttırır
Gelelim vücudumuzu en çok yıpratan şeylerden birine; uykusuzluk. Hemen her doktorun başlıca sorularından biri “Uyku düzeniniz nasıl?” sorusudur. Çünkü uyku kalitesi, güne ve sağlığa yansıyan en önemli faktörlerden biridir.
Kaliteli bir uyku günün daha verimli geçmesini sağlarken vücudun da daha dinç olmasına yarar. Bisiklete binmenin uyku ile alakasını sorgulayabilirsiniz. Şöyle açıklayalım; bisiklete binmek fiziksel anlamda yoğun bir aktivitedir ve günün sonunda kişiyi yorar. Yorgun bir şekilde ve temiz havayla yoğrulmuş bir bedenin uykuya karışması kolaylaşır.
Sonuç mu? Kaliteli bir uyku ve kaliteli bir gün.
Eklem Ağrılarını Azaltır
Kimi zaman geceleri ağrıdan uyuyamayanlar ya da sabah ağrılı bir şekilde yataktan kalkanlar bu maddeyi çok sevecek. Evet, bisiklet sürmenin aynı zamanda eklem ağrılarını da azalttığı düşünülür. Bisiklet sürmeye ilk başladığınızda vücudun ham olmasından kaynaklanan birtakım ağrıların görülmesi normaldir.
Ancak bir süre sonra kaslar kendini toparladığında ve vücut egzersize alıştığında bu ağrılar git gide azalacaktır. Elbette bisiklete binmenin zararlarını yok sayamayız; düşmeniz ya da ters bir hareket yapmanız durumunda sakatlanmanız da olasıdır ancak dediğimiz gibi konforlu bir sürüş ve güvenlik tedbiri ile en keyifli açık hava sporlarından biridir.
Sonuç mu? Ağrısız geceler, mutlu sabahlar.
Kalbe İyi Gelir
Günlük hayatımızda kalbimizi yoracak yeteri kadar sebeple karşı karşıya gelebiliyoruz; bitmeyen e-postalar, susmayan telefonlar, 24 saate sığmayan yapılacaklar listesi derken kafamız da kalbimiz de bir hayli karışık olabiliyor.
İşte bu noktada bisiklet sürmek yine yanımızda, yine bize destek. Bisiklete binmenin kalp sağlığına pek çok faydası bulunur. Kalbi güçlendirir ve vücuttaki dolaşımı arttırarak kardiyovasküler sistemin mükemmel bir şekilde çalışmasına olana sağlar.
Sonuç mu? Mutlu kalpler.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Başımıza ne geliyorsa bağışıklık sistemimizden geliyor desek yeridir. Sistem yavaş işlediğinde hastalıklarla burun buruna gelmemiz an meselesiyken güçlü olduğunda hastalık bizden çekinsin. Normalde bağışıklık sistemini güçlendirmek için soluğu manavda alırız; meyveler ve sebzeler adeta ilaç gibi bizi kuvvetlendirir.
Manavın gücüne inanıyoruz ancak bisiklete de göz kırpamadan geçemiyoruz. Bisiklete binmenin pek çok hastalıkla mücadele etmemizi sağladığını biliyor muydunuz? Günde 1 saat bisiklete binmenin metabolik aktiviteyi arttırdığı ve dolayışla bağışıklık fonksiyonunu da yükselttiği bilinir.
Sonuç mu? Sağlıklı vücut mekanizması.
Günde 1 Saat Bisiklet Sürmenin Faydaları
Kulağa iddialı geliyor değil mi? Evet günde yalnızca 1 saatinizi bisiklet sürmeye ayırdığınızda sizi terk edenlerin başında yağlar gelir; yağların yarattığı boşluğu kaslar doldurur ve düzenli bir egzersiz rutinin ardından gurur dolu gözlerle aynada kendimizi izlemek kaçınılmaz bir mutlu sondur.
Bisiklet sürmek hangi kasları çalıştırır sorusunun da yanıtı verelim. Her ne kadar sadece bacakları hareket ettiriyor gibi görünse de aslında bisiklet de tıpkı yüzmede olduğu gibi vücudun pek çok kasını hareket ettirir. Bisiklet sürmek; bacak, kalça, karın bölgelerinde yer alan kasları harekete geçirir.
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.