Bebeklerde Pamukçuk Nedir? Pamukçuk Nasıl Geçer?

blog-image

Henüz dünyaya yeni alışmaya çalışan bebeğiniz pek çok virüs ve bakteri ile de yeni tanışıyor. Anne karnının verdiği güven hissi, gerçek dünyayla karşılaştığında onun küçük dünyası için yıpratıcı olabilir.

Bebek hastalıklarına baktığımızda pek çok sağlık sorununa rastlıyoruz; bunların bazısı konak gibi masum olabilirken bazıları ciddi tehlike arz edebiliyor. Bugün sizlerle en sık karşılaşılan bebeklik dönemi hastalıklarından birini paylaşacağız; pamukçuk. 

Önce pamukçuk nedir, pamukçuk neden olur, pamukçuk belirtileri nelerdir kısaca bahsedelim, ardından çözüm yollarına geçelim.

Pamukçuk Nedir?

Ağızda ya da dil yüzeyinde oluşan beyaz noktalar şeklinde olan bir mantar hastalığıdır. Bu mantar hastalığına Candida Albicans adı verilen bir mantarın neden olduğu bilinir. Ağızda oluşabileceği gibi boğazda da pamukçuk görülebilir.

Pamukçuk için bir bebeklik dönemi hastalığı diyebiliriz zira yetişkinlerde görülme oranı oldukça düşük. Daha çok bebekleri ve çocukları hedef alan bu mantar hastalığı tedavi edilebilen ve hayati boyutta önem taşımayan bir hastalıktır. 

Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur?

Bebeklerde pamukçuk görüntüleri iç burkan bir halde olsa da etkin bir tedavi ile sonuca ulaşılabildiğinden çok endişe verici değildir. Bebeklerde pamukçuk nedeni temel olarak bakteri ve mikrop kaynaklıdır.

Normalde bağışıklık sistemi her tür bakteri, virüs ve mikrobu vücuda almamak için ciddi bir direnç gösterir. Ancak bebeklerin bağışıklık sistemi henüz gelişmediğinden hastalıklara ve bakterilere çok daha açık haldedir. Bu açıklık pamukçuğa neden olan bakterilerin vücuda kolaylıkla girmesini sağlar.

Pamukçuğun bir diğer nedeni anne ya da bebeğin antibiyotik kullanımının bir sonucu da olabilir. Antibiyotikler her ne kadar enfeksiyonları tedavi ediyor olsa da iyi bakterileri de yok edebilir. Bu iyi bakterilerin yok olması demek vücudu kötü bakterilere karşı açık hale getirir. Bu da pamukçuk başta olmak üzere pek çok enfeksiyona davetiye çıkarır.

Annedeki vajinal bir enfeksiyon da bebekte pamukçuğa yol açabilir. Annede vajinal mantar enfeksiyonu mevcutsa, bebeğe doğum sırasında bulaşabilir ve otomatikman anneden bebeğe geçebilir.

Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri

Pamukçuk sinsi bir hastalık değildir aksine dış görünüş itibariyle kendini fazlasıyla belli eder. Pamukçuk olan bebeğin yanaklarının iç yüzeyinde beyaz renkli tabakalar oluşur. İlk oluşum aşamasında hafif seyretse de ilerleyen zamanlarda artabilir. Ağızda pamukçuk belirtilerinden birkaçı;

  • Dilin üst yüzeyinde beyaz renkli kabarcıklar
  • Diş etleri ve çevresinde beyazlık
  • Beyaz kabarcıkların olduğu bölgelerde ufak kanamalar
  • Ağızda kötü tat
  • Yutmada güçlük çekme
  • Bebeklerde emme güçlüğü
  • Beslenmeyi reddetme
  • Huzursuz bir hal
  • Sürekli olarak ağlama

Yeni Doğan Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Geçer?

Bebeklerde pamukçuk kaç günde geçer sorusu anne adaylarının merak ettiği sorulardan biridir. Bebeklerde pamukçuk genelde 10 gün içinde geçer. Pamukçuk, tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır, tedavi edilmediği takdirde akciğer ya da başka enfeksiyonlara yol açabilir.

Bebeklerde pamukçuk ilacı, doktor tarafından reçete edilmelidir. Arama motorlarında “ Bebeklerde pamukçuk karbonatla nasıl temizlenir?” sorusu merak ediliyor olsa da doktorun onay vermediği ve reçete etmediği şeyleri yapmaktan kaçınmak gerekir.

Bebeklerde pamukçuk ağrı yapar mı sorusu da hassas annelerin merak ettiği sorulardan biridir. Pamukçuk ağrılı bir süreç yaşatabilir ancak merak etmeyin etkin ve doğru bir tedavi ile maksimum 10 gün içinde bu süreç sonlanacaktır. Ancak unutmayın ki pamukçuk olan bebeğe ne yapılır sorusunun tek yanıtı hekiminizdedir.

Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Önlenir?

Bebeklerde pamukçuk aynı zamanda anne memesinden de geçebilen bir hastalıktır. Bu nedenle annenin sağlığına ve hijyenine dikkat etmesi önemlidir. Özellikle şeker ve tuz gibi zararlı gıdaları beslenme rutininden çıkarması ya da aşırı tüketmemesi gerekir.

Göğüs ucu hijyeni, hastalıkların bebeğe geçmemesi için alınacak önlemlerden biridir. Göğüs ucunu daima temiz tutmalısınız. Yanı sıra biberon ya da emzik veya oyuncak gibi bebeğin sıklıkla temas ettiği yüzeylerin de maksimum derecede hijyenik olması gerekir.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.


 

Yayımlanma Tarihi: 31 Temmuz 2023 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 25 Eylül 2023 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın