Baş Ağrısına Ne İyi Gelir? Neden Olur?

blog-image

Baş ağrısı, başın herhangi bir bölgesinde meydana gelen ağrıdır. Baş ağrıları, başın bir veya her iki tarafında oluşabilir, belirli bir yere izole olabilir, bir noktadan baş ve ense boyunca yayılabilir veya keskin bir ağrı, zonklama hissi veya hafif bir ağrı olarak görülebilir.

Baş ağrıları ve ensede ağrı yavaş yavaş veya aniden gelişebilir ve bir saatten az veya birkaç gün sürebilir. Baş ağrıları ve ensede ağrı; ağrının yeri, yoğunluğu ve ne sıklıkta meydana geldiğine göre büyük farklılıklar gösterir. Baş ağrısına boyun, göz, beyin, çene veya diş bozuklukları gibi bir dizi durum neden olabilir.

Gelin birlikte bağ ağrısı sebeplerine bir göz atalım.

Sürekli Baş Ağrısı Neden Olur?

Her gün baş ağrısı çekmek, hayat kalitesini doğrudan düşüren faktörlerdendir. Ani baş ağrısının ya da aşırı baş ağrısının sebepleri kişiden kişiye bağlı olarak değişir. Şiddetli baş ağrısının nedeni olarak genellikle kişinin çok sayıda ağrı kesici ilaç kullanmış olması ya da psikolojik nedenlerden kaynaklı sürekli olarak ağrı çekmesi düşünülebilir. 

Ancak şunu unutmamak gerekir ki beyin kanaması neticesinde gelişen kan toplanması ya da pıhtı gibi sebeplerden de geçmeyen baş ağrısı görülebilir. Yanı sıra menenjit hastalığının varlığı da kişide sürekli baş ağrısına yol açabilir.

Zonklayan baş ağrısı, mutlaka bir şeylerin tetiklemesi neticesinde oluşur. Bu nedenle aşırı ve ani baş ağrısı hissediyorsanız ve bu ağrı ilaç almanıza rağmen süreklilik arz ediyorsa bu durumda mutlaka bir hekim desteği almanız gerekir. Sürekli baş ağrısı sebebi tespit edildikten sonra tedavi olabilirsiniz.

Baş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Baş ağrısı bölgeleri ve sebepleri değişkenlik gösterebilir ancak belirtileri tipik olarak benzer ilerler. Baş ağrısı belirtilerinden birkaçı;

  • Şiddetli baş ağrısı ve mide bulantısı
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Sese karşı hassasiyet
  • İstifra
  • Baş zonklaması
  • Baş bölgesi ağrıları 

Baş ağrısı çeşitlerine bağlı olarak belirtiler de ilave edilebilir ancak genel olarak baş ağrısı denince akla ilk gelen belirtilerin bunlar olduğunu söylemek mümkündür. Baş ağrısı tiplerinden de kısaca söz etmekte yarar var. Örneğin sol baş ağrısı, sol taraf ağrısı olarak nitelendirilebilen ağrı türleri de vardır. Kafa ağrısı olarak genel bir çatıda topladığımız bu ağrılar, çeşitli semptomlarla kendini belli eder. 

Başım çok ağrıyor ya da sürekli başım ağrıyor diyorsanız hiç bekletmeden doktorunuza durumu bildirmenizde yarar olacaktır. Unutmayın ki yoğun baş ağrısı, şiddetli baş ağrısı ya da süreli baş ağrısı gibi durumlar mutlaka bir şeylerin ters gittiğinin işaretidir.

Baş Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?

300'den fazla baş ağrısı türü bulunmaktadır. Ancak baş ağrılarının yaklaşık %10'unun bilinen bir nedeni vardır. Bu sebeple baş ağrısına iyi gelen şeyler ağrı türüne göre değişir. Baş ağrısı türleri şu şekildedir:

Gerilim Baş Ağrıları

Her dört yetişkinden yaklaşık üçünde meydana gelen gerilim tipi baş ağrıları, tüm baş ağrılarının en yaygın olanıdır ve hastalar tarafından geçmeyen baş ağrısı olarak nitelendirilir. Çoğu durumda, hafif - orta şiddettedir ve seyrek olarak ortaya çıkar. Tipik gerilim tipi baş ağrısı, başın her iki tarafında sıkıcı bir ağrı oluşturur.

Güçlü gerilim tipi baş ağrıları olan kişiler, başlarını mengenede sıkışık gibi hissedebilirler. Başın sol tarafında ağrı veya başın sağ tarafında ağrı hissedebilirler. Omuzlar ve boyun da ağrıyabilir. Bazı gerilim tipi baş ağrıları yorgunluk, duygusal stres, boyun, çene kaslarını veya eklemlerini ilgilendiren problemlerle tetiklenir ve şakak ağrısı şeklinde gün yüzüne çıkabilir. Çoğu 20 dakika ile iki saat arası sürer.

Migren

Şiddetli baş ağrısı nedenlerinden biri de migren olabilir.

Migren, gerilim tipi baş ağrılarından daha az görülür. Ancak migren çok daha şiddetlidir. Kadınlarda erkeklere göre iki üç kat daha yaygındır. Nörologlar, migrenin beynin kan akışındaki ve sinir hücresi aktivitesindeki değişikliklerden kaynaklandığına inanmaktadır. Migren mağdurlarının %70'inde genetik faktörler rol oynamaktadır. Bir migren herhangi bir uyarı olmadan ortaya çıkabilse de, genellikle bir tetikleyici tarafından tetiklenir. Migreni tetikleyen şeyler kişiden kişiye değişse de migren hastaları genellikle aynı tetikleyicilere duyarlı kalır.

Küme Baş Ağrıları

Küme baş ağrıları nadirdir ancak çok şiddetli baş ağrılarıdır ve erkeklerde kadınlara göre beş kat daha sık görülür. Herkes küme baş ağrısına yakalanabilse de tipik hasta sigara geçmişi olan orta yaşlı erkeklerdir.

Küme baş ağrıları, ağrıya adını veren rahatsızlığın ortaya çıkış biçimidir. Çünkü baş ağrıları genellikle yılın aynı saatinde bir veya üç aylık bir süre boyunca günde bir ile sekiz saat süren baş ağrısı ile kümeler halinde gelme eğilimindedir. Ağrı her zaman başın bir tarafına vurur ve çok şiddetlidir. Bazen başın arkasında ağrı olur bazen de başın üst kısmında ağrı hissedilir.

Ağrılı taraftaki göz kırmızı ve sulu, göz kapağı sarkık ve burun akıyor veya tıkalı olabilir. Saldırı aniden başlar ve 30 ile 60 dakika sürer. Çoğu hasta, saldırı sırasında huzursuz ve tedirgin olur. Hastalar, hareketsiz oturamazlar, hızlanırlar, yerinde koşarlar veya başlarını duvara vururlar. Ağrıya mide bulantısı ve ışığa ve sese duyarlılık eşlik edebilir. Baş ağrısının başlamasından hemen sonra yüksek akışlı oksijeni solumak genellikle atağı durdurabilir.

İlaç Kaynaklı Baş Ağrıları

Birçok ilacın yan etkileri arasında baş ağrılarını da sayar. Paradoksal görünmesine rağmen, baş ağrılarını tedavi etmek için kullanılan birçok ilaç, ilaçların aşırı kullanımı baş ağrısına veya yeniden baş ağrısına neden olabilir. Migren hastaları, daha fazla ilaca yol açan ve daha fazla ağrıyı tetikleyen kısır bir ağrı döngüsüne özellikle açıktır.

Sinüs Baş Ağrıları

Akut sinüzit alında, burun ve göz çevresinde, yanaklarda veya üst dişlerde ağrıya neden olur. Öne eğilmek ağrıyı artırır. Yoğun burun akıntısı, tıkanıklık ve ateş semptomları sinüslere işaret eder. Akut enfeksiyon düzeldiğinde ağrı kaybolur. Sinüzit, kronik veya tekrarlayan baş ağrılarının yaygın bir nedeni değildir.

Dondurma Baş Ağrısı

Bazı insanlar soğuk bir şey yediklerinde keskin, ani baş ağrısı çekerler. Yemek yemeye devam edemeseniz bile ağrı bir dakikadan daha kısa sürede biter. Dondurma baş ağrılarından rahatsızsanız, yavaş yemeyi ve soğuk yiyecekleri tüketmeden önce ısıtmayı deneyin.

Yüksek Tansiyondan Kaynaklanan Baş Ağrısı

Anormal tansiyon yüksekliği dışında hipertansiyon baş ağrısına neden olmaz. Ancak bu, tansiyonunuzu ihmal etmek için bir sebep değil. Hipertansiyon felç, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek hastalığına yol açar. Bu nedenle tüm erkekler tansiyonlarını kontrol ettirmeli ve ardından anormallikleri düzeltmek için adımlar atmalıdır.

Egzersiz Sonrası Baş Ağrısı

Ani, yorucu egzersiz baş ağrısına neden olabilir. Egzersizden önce kademeli ısınma veya iltihap önleyici bir ilaçla tedavi yardımcı olabilir. Cinsel ilişki de baş ağrısını tetikleyebilir; bazı erkekler sadece hafif ağrıya dikkat çekerken, diğerleri orgazmik baş ağrısı adı verilen şiddetli ataklardan muzdariptir.

Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Genellikle baş ağrısı sırasında ilk düşündüğümüz şey, “Baş ağrısı nasıl geçer?” veya “Baş ağrısına ne iyi gelir?” olur. Öncelikle şiddetli baş ağrısı sebepleri tespit edilmelidir.

Dinlenme veya uyku çoğu baş ağrısına iyi gelmektedir. Başınız ağrıdığında serin, karanlık, sessiz bir odaya uzanın ve gözlerinizi kapatın. Alnınıza veya gözlerinize soğuk, nemli bir bez koymak ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Baş ağrısı geçmezse veya gerçekten çok kötüyse, parasetamol veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici almak isteyebilirsiniz. Bunları eczanelerden çeşitli marka isimleri altında satın alabilirsiniz. Baş ağrısı için aspirin almaktan kaçınmak iyi bir fikirdir çünkü Reye sendromu adı verilen nadir fakat tehlikeli bir hastalığa neden olabilir.

Baş ağrısı için haftada ikiden fazla reçetesiz ağrı kesici alıyorsanız veya bu ilaçların işe yaramadığını düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Çoğu baş ağrısı, bir şeyin iyi gitmediğine dair bir işaret değildir. Ancak baş ağrılarınız şiddetliyse ve sık sık oluyorsa, diyetinizde değişiklik önermekten ilaç reçete etmeye kadar bir doktorun yapabileceği pek çok şey vardır. Bu durumda acı çekmenize gerek olmayabilir.

Hamilelikte Baş Ağrısı

Neredeyse tüm kadınlarda ara sıra baş ağrısı olur, ancak hamilelikte baş ağrısına sahip olmak pek iyi bir şey değildir. Ayrıca, birçok ilaçtan kaçınmanız gereken ilk trimesterde baş ağrılarını yönetmek özellikle zordur. Gebelikte baş ağrısının kesin nedeni her zaman net değildir. İlk trimesterde değişen hormon seviyeleri ve kan hacmi rol oynayabilir.

Baş ağrısı; stres, yorgunluk ve göz yorgunluğu ile gelebilir. Erken gebelikte sık görülen burun tıkanıklığı ve burun akıntısı nedeniyle sinüs baş ağrıları daha olası olabilir. Açlık da baş ağrısını tetikleyebilir. Sabah kahvesini ve gazlı içecekleri aniden bırakan kadınlar, kafein yoksunluğuna bağlı baş ağrıları yaşayabilir. Hamileliğin erken döneminde bulantı ve kusma şikayeti olan kadınlarda susuzluk olabileceğinden baş ağrısı görülebilir.

Migren baş ağrıları, gebelikte sık görülen bir baş ağrısı türüdür. Bu ağrılı, zonklayıcı baş ağrıları genellikle başın bir tarafında hissedilir ve beyindeki kan damarlarının genişlemesinden kaynaklanır. Ağrı, bazen mide bulantısı, kusma ve ışığa duyarlılıkla birlikte görülür. Migrenli kadınların küçük bir yüzdesinin migrenle birlikte aurası da vardır. Bu hastalıklara sahip olan kadınlar, kollarında ve bacaklarında ışık parlamaları görürler veya karıncalanma hissederler.

Baş Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilir?

Baş ağrısı çok yaygındır. İnsanların ilaç almasının veya hastaneye gitmesinin en sık görülen nedenlerinden biridir. Baş ağrısı ve migreni yönetmenin farmakolojik olmayan yollarının yanı sıra reçetesiz ve reçeteli çeşitli tedaviler mevcuttur. Ne zaman tıbbi tedaviye başvuracağınızı ve hangi doktora gitmeniz gerektiğini bilmek zor olabilir. Başa çıkamadığınız bir baş ağrınız varsa nöroloji bölümüne gidebilirsiniz.

Baş ağrınız artık çekilmeyecek kadar şiddetli mi? Hemen tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırın, maliyetleri düşünmeden dilediğiniz özel hastanede dilediğiniz doktora muayene olun!

Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Çoğu baş ağrısı, tatsız da olsa zararsızdır ve basit önlemlerle tedavi edilebilir. Migren, gerilim tipi baş ağrısı ve aşırı ilaç kullanımına bağlı baş ağrısı çok yaygındır. İnsanların çoğu bunlardan birini veya birkaçını yaşamıştır veya yaşayacaktır. Herhangi bir baş ağrısının altında yatan nedeni doktorunuzla görüşerek çözmek genellikle en iyi yoldur.

Baş ağrınızdan kurtulmak için aldığınız basit ağrı kesici ilaçlarla kalıcı (kronik) ve sürekli bir baş ağrısı geliştirmeniz mümkündür. Susam, yoğurt ve tahıl gibi baş ağrısına iyi gelen yiyecekler de faydalı olabilir. Ancak, baş ağrıları, çok nadiren altta yatan ciddi bir durumun işaretidir ve çoğu baş ağrısı kendiliğinden geçer.

Aşağıdaki tavsiyelere uyarak baş ağrısını daha iyi yönetebilir ve daha az rahatsızlık duyabilirsiniz. İşte şiddetli baş ağrısına iyi gelebilecek yöntemler:

  • Stres, olumsuz duygu ve düşünceler ile baş etmeye çalışın.
  • Dengeli ve düzenli bir diyet yapın.
  • Dengeli ve düzenli egzersiz yapın.
  • Duruşa ve çekirdek kaslara dikkat edin.
  • Dinlenirken daha az yastık kullanın.
  • Bolca su için.
  • Bol bol uyuyun.

Hayatınızda ufak iyileştirmeler yaparak, sağlığınızı iyileştirebilir ve yaşadığınız baş ağrılarının sayısını azaltabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 10 Eylül 2020 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın