Aşırı Terleme Nedenleri Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

blog-image

Terleme; vücut ısısının dengelenmesi için ter bezlerinde üretilen sıvıdır. Sıcak hava, egzersiz veya aşırı kaygı durumlarında vücut ısısının kontrol altında tutulması için terleme gereklidir. Gün içerisinde bir litreden fazla ter kaybederiz ve vücudumuzda bulunan 2,6 milyon ter bezi bu işleme yardımcı olur. Ancak, nüfusun yüzde 1'lik kısmı hava sıcak olmasa da, egzersiz yapmasa da aşırı terleme problemi yaşamaktadır.

Aşırı Terleme, Hiperhidroz Nedir?

Hiperhidroz; çevre ve vücut ısısından bağımsız olarak koltuk altında, yüzde, avuç içlerinde ve ayak tabanında oluşan aşırı terlemedir. Aşırı terleme iki sınıfta incelenir; primer ve sekonder. 

Primer olan türde altta herhangi bir hastalık yoktur, kişi sağlıklıdır ancak yine de aşırı terler. Sekonder olan türde ise aşırı terlemenin altında farklı sebepler yatar. Örneğin diyabet, tiroit, obezite gibi hastalıklar, terleme yapan hastalıklardan birkaçıdır.Aşırı terleme belirtileri ile devam edelim. Aşırı terleme belirtilerinden birkaçını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Ellerin sürekli terli olmasından dolayı insanlarla tokalaşmamak
  • Deodorant kullanılmasına rağmen engellenemeyen koltuk altı terlemesi
  • Ortam sıcaklığı düşük olduğunda bile devamlı terlemek
  • Vücutta ter yokkenbelirli bölgelerin aşırı terli olması
  • 25 yaşından önce hiperhidroz başlaması

Yukarıda bahsedilen aşırı terleme belirtileri sizde de varsa mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekir. Aşırı terleme sosyal ortamlarda daha çekingen davranmanıza neden olacağından duygusal sorunlar ortaya çıkarabilir. Ayrıca vücut sağlığı açısından hiperhidroz problemi; ciltte mantar enfeksiyonuna ve egzamaya neden olabilir.

Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

Çok terlemenin nedenleri arasında 2 farklı durum vardır:

Sekonder Hiperhidroz

Altta yatan bir sağlık probleminden veya bir ilacın yan etkisinden dolayı ortaya çıkan aşırı terleme durumuna sekonder hiperhidroz denir. Diyabet, kalp yetmezliği, solunum yolu problemleri, tiroit, menopoz veya obezite aşırı terlemeye neden olabilir. Sekonder hiperhidroz genellikle yetişkinlik döneminde ortaya çıkar ve vücudun geniş alanlarında görülür.

Örneğin; bir omurilik hastalığı veya yaralanması sonucu tek bacakta aşırı terleme görülebilir. İkincil aşırı terleme hastalığında mutlaka altta yatan başka bir problemin olup olmadığı araştırılmalı ve altta yatan probleme yönelik tedavi yapılmalıdır.

Primer Hiperhidroz

Primer yani bölgesel hiperhidrozis en sık karşılaşılan ancak nedeni tam olarak bilinmeyen bir problemdir. Bölgesel hiperhidrozis problemi olan hastaların çoğunun aile öyküsünde bu hastalık vardır. Yani birincil derece akrabalarında primer hiperhidroz problemi olan kişilerde bu problem daha sık görülür.

Bölgesel aşırı terleme sorunu; en sık avuç içinde, ayak tabanında, koltuk altında ve baş/boyun bölgesinde görülür. En az 6 boyunca devam “çok terlemek” sorununda primer hiperhidrozis düşünülür.

Başın Aşırı Terleme Nedenleri

Duygusal faktörler ve sistematik bir hastalık başın aşırı terleme nedenleri arasındadır.

Sosyal ortamda başın aşırı terlemesi; endişe, utanma, heyecan veya sinirlilik gibi duygusal problemler ile ilgili olabilir. Karşılaşılan olaylar karşısında başın aşırı terlemesi vücudun doğal bir tepkisidir.

Başın aşırı terlemesine neden olan bir diğer durum sistematik bir hastalığın varlığıdır. Hormon seviyesinin değişmesi, kalp hastalığı ve tiroit gibi hastalıklar başın aşırı terlemesine neden olur.

El Ayak Terlemesi Nedenleri

Ellerde ve ayaklarda aşırı terleme problemi genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde başlar. Büyüme sürecinde vücuttaki hormon seviyeleri değişime uğradığından el terlemesi ve ayak terlemesi görülebilir. Hormonal değişimlere ek olarak psikolojik durumu da etkileyen faktörler olduğunda el ve ayaktaki ter bezleri uyaranlara karşı daha duyarlı olur. Özellikle stres faktörü elde ve ayakta aşırı terlemeye neden olur.

Gece Terlemesi Neden Olur?

Gece terlemesi genellikle hormonlarda gelişen bozulmalardan dolayı ortaya çıkan bir sorundur. Özellikle menopoz döneminde gece terlemesi sıklıkla görülür. Nörolojik bozulmalar, ilaçlar, üst solunum yolu enfeksiyonları ve diyabet gece terlemesinin diğer nedenleri arasındadır.

Gece terlemesi veya uykuda aşırı terleme problemi sık sık yaşanıyorsa nedenleri mutlaka araştırılmalıdır. Altta yatan hastalığın tespiti ve tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Doktor muayenesi, laboratuvar ve görüntüleme işlemleri için özel hastanede fark ücreti ödemeyin! Tamamlayıcı sağlık sigortası teklifi alın, masraflarınız %100 karşılansın!

Aşırı Terleme Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Fazla terlemenin altında pek çok hastalığın varlığından söz etmek mümkündür. Diyabet, obezite, tiroit, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıkları kişinin normalden çok daha fazla terlemesine yol açabilir. 

Aşırı Terleme için Hangi Doktora Gidilir?

Terleme hastalığı ya da aşırı terleme için ilk aşamada dermatoloji uzmanından destek alınabilir. Ancak gece uyurken aşırı terleme söz konusu ise bu durumda göğüs cerrahisine de başvurmakta yarar olacaktır. 

Aşırı terleme yalnızca yetişkinlerde değil çocuklarda da görülebilir. Aşırı terleyen çocuk için uzman desteği gerekir; bunun için de çocuk hastalıklarına mutlaka başvurulması önerilir.

Yemekten Sonra Aşırı Terleme Neden Olur?

Yemekten sonra aşırı terlemenin nedenlerinden biri insülin direnci varlığı olabilir. Yemek sonrası salınan insülin bazı hastalarda terlemeye yol açabilir. Sıcak içecekler ya da baharatlı veya sıcak yiyeceklerin tüketilmesi de yemek sonrası terlemeye neden olabilir. Bunlar vücudun iç sıcaklığını yükseltir ve terleme refleksinin gelişmesine yol açabilir.

Hastayken Aşırı Terleme Neden Olur?

Hastayken vücutta pek çok mikrop ve bakteri bulunur. Bu bakteri ve mikroplar, terleme yoluyla vücuttan atılır. Bu sayede vücutta bulunan zararlı maddeler terle birlikte vücuttan çıkar ve iyileşme süreci de beraberinde hızlanır.
 

Aşırı Terleme (Hiperhidroz) Tedavisi

Genellikle obezite, diyabet, tiroit ve yüksek kan basıncı gibi hastalıkların tedavisi yapıldıktan sonra Hiperhidroz sorununun etkileri yok olur. Ancak “Primer Hiperhidroz” olarak adlandırılan durum söz konusu ise alternatif tedavi yöntemlerini denemek gerekir.

İlaç Tedavisi

Alüminyum klorit içeren terlemeyi engelleyici ilaçlar genellikle tedavinin ilk evresidir. Bu ilaçlar kısa süreli periyodlar ile kullanılır çünkü uzun süre kullanıldığında yan etkileri istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

İyontoforez Tedavisi

İyontoforez tedavisi el, ayak ve koltuk altında oluşan aşırı terleme sorununu çözen etkili bir yöntemdir. El, ayak veya koltuk altı suyun içindeyken düşük seviyede elektrik akımı verilir. Bir ay boyunca haftada 3-5 gün, 20-30 dakika süren seanslar ile uygulanır. Hiperhidroz sorununun tekrarlamaması için belli dönemlerde işlem tekrar uygulanmalıdır.

Koltuk Altı Terlemesini Önlemede Etkili Yöntem: Botoks

Aşırı terleme tedavisinde 1994 yılından beri kullanılan bir yöntemdir. Aşırı terleyen bölgedeki derinin içine özel, ince uçlu iğnelerle uygulanmaktadır. Botoks ter bezlerini uyararak sinir uçlarından uyarıcı madde salınmasına engel olur. Özellikle koltuk altı terlemesine botoks etkili bir yöntemdir.

Koltuk altı ter bezine botoks uygulandıktan 3 gün sonra terleme miktarında azalmalar görülü. Koltuk altı terlemesini önleme konusunda başarılı olan botoks sayesinde, işlemden 7 gün sonra hiperhidroz sorunu tamamen ortadan kaybolabilir. Botokstan sonra koltuk altı terleme sorunu yaklaşık 8 ay boyunca yaşanmaz. Botoks etkisini kaybettikten sonra işlem tekrardan yapılmalıdır.

Ameliyat

Hiperhidroz problemini çözmek için tüm tedavi yöntemleri denendiyse ve başarı elde edilemediyse ameliyat yapılabilir. Endoskopik Transtorasik Sempatektomi adı verilen ameliyat ile aşırı terlemeye neden sempatik sinirler kesilerek sorun ortadan kaldırılır. ETS yöntemi bölgesel terleme sorunlarının tedavisinde kullanılır. Avuç içi terlemesinden başarılı sonuçlar veren ETS, koltuk altı terlemesini engelleme de yetersiz kalmaktadır.

Aşırı Terlemeye Çözüm Önerileri

Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bu sıkıntılı durumdan şikayetçiyseniz, aşırı terlemeye çözüm önerileri listemize göz atabilirsiniz. Bu sorundan tamamen kurtulamazsınız belki ama etkilerini en aza indirebilirsiniz.

  • Her gün banyo yapın, terlemeyi önleyici ürünler kullanın.
  • Aşırı terleme sorunu olan bölgelere pudra dökün.
  • Pamuklu, açık renk ve geniş giysiler tercih edin.
  • Sentetik çoraplar giymeyin ve günde en az 2 kere çorap değiştirin.
  • Terlemeye neden olan acı ve baharatlı yiyecekleri tüketmeyin.
  • Sarımsak veya zencefil gibi yoğun kokusu olan besinler ter kokusunu kötüleştirdiğinden beslenme düzeninizden çıkarın.
  • Aşırı terlemenizi adaçayı ile geçici de olsa engelleyebilirsiniz.

Aşırı terlemeye çözüm önerileri bu sorundan kalıcı olarak kurtulmanıza yardımcı olmaz. Eğer 6 aydan daha uzun süren bir durumsa, aşırı terleme nedenleri ve çözümü için uzman bir hekime başvurmanızı ve kontrollerinizi yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 16 Ocak 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 12 Şubat 2024 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın