Arı Alerjisi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

blog-image

Pek çok özelliği ile hayatımıza şifa dağıtan arılar, her zaman bizler için kusursuz fayda sağlayamayabiliyor. Özellikle yaz aylarında varlıklarını belli eden arılar, bazı vücutlarda zehir etkisi yaratabiliyor.

İşte bu noktada arı alerjisi devreye giriyor ve insan sağlığı için ciddi bir tehdit ortaya çıkıyor. Yaz aylarında arı sokması neticesinde tüm dünyada onlarca kişi hayatını kaybediyor zira arı alerjisi hayati boyutta tehlikeli bir durum.
Bu yazımızda arı alerjisi hakkında bilgiler vereceğiz ve tedavisi hakkında çözüm yollarını paylaşacağız. Önce alerjiyi yakından tanıyalım.

Arı Alerjisi Nedir?

Bugüne kadar ürettikleri ballarla hayatımıza adeta şifa katan arıların adeta ters köşe yaparak hayatımızı zehir ettiği bir durum; arı alerjisi. Arı alerjisi, arının soktuğu yerde başlayan ve tüm vücuda yayılan bir sağlık sorunudur.

Kızarıklık, yanma ve kaşınma ile karakterize olan ancak ileri safhalarda boğazda şişme ve nefes darlığına kadar uzanan bir klinik tablodur. Arı alerjisine sahip olan ya da arı soktuktan sonra semptomları artan kişilerin en yakın acil merkezine başvurmaları önemlidir.

Arı Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Arı sokmasının belirtileri ile başlayalım. Alerjisi olmayan kişilerde arı sokması; kızarıklık ve yanma hissi ile karakterize olur ve ardından arının soktuğu yerde şişme meydana gelir. Bir süre sonra kişideki bu semptomlar diner ve günlük hayatına devam eder.

Arı sokması alerjisi ise bambaşka bir durumdur. Arı alerjisine sahip kişilerde kaşıntı ile başlayan süreç nefes darlığına kadar varır. Arı sokması zehirlenme belirtilerinden birkaçı aşağıdaki gibidir;

  • Ürtiker olarak bilinen ve halk arasında kurdeşen olarak tanımlanan "urtiker kurdeşen" durumu
  • Aniden fenalaşma
  • Kişinin boğazında şişlik ve nefes alamama
  • Ses kısıklığı
  • Nefes darlığı
  • Ani şok etkisiyle gelişen dolaşım bozuklukları
  • Bayılma hissi
  • Tansiyon düşüklüğü
  • Bulantı / kusma ve çarpıntı hali
  • El-ayak ve yüz bölgesinde şişkinlik

Arı Alerjisi Kaç Dakikada Belli Olur?

Arı sokması alerjisi belirtileri, kendini hemen belli edebildiği gibi 1-2 saat içinde de ortaya çıkabilir. Yukarıda saydığımız semptomların gerçekleşmesi, arı alerjisine işaret ediyor olabilir. Bu reaksiyonlar ölüme yol açabilecek düzeyde olabilir.

Arı alerjisi kimlerde görülür sorusunun da yanıtını verelim. Arı alerjisi herkeste görülebilir ancak alerjiye bağlı ölüm oranlarının genellikle 50 yaşın üstündeki erkeklerde görüldüğü söylenebilir. Genel olarak bakıldığında herkeste arı alerjisi görülebilir ve bu durum sanılanın aksine hayati boyutta önem arz eder.

Arı Sokması Alerjisi Kaç Saatte Zehirler?

Genellikle arı sokması birkaç gün boyunca o bölgede varlığını hissettirir. Özellikle ağrı, kaşıntı ve şişkinlik görülebilir. Ancak arı alerjisi olması durumunda işler daha hızlı ilerleyebilir. Kişide dilin şişmesine yol açabileceği gibi solunum yetmezliğine sebep olabilir. 

Arının zehir kesesinden akan toksik sıvı, arı cildi terk ettikten sonra birkaç dakika boyunca vücuda pompalanır ki bu da alerji tepkimeye yol açar. Arı soktuktan sonra ilk 30 saniye önemlidir; bu 30 saniyede iğne ciltten çıkarılırsa zehrin yayılması önlenebilir.

Arı sokması genellikle 30 dakika içinde alerjik tepkimesini gösterir ancak bu süre 1 saate kadar da çıkabilir. Nadir de olsa bazı vakalarda 72 saate kadar uzayan durumlardan da söz etmek mümkün olacaktır. Son olarak arı alerjisi kaç gün sürer sorusunun da yanıtını verelim. Genellikle 2 ila 7 gün arasında sorunun çözüldüğünü söylemek mümkündür ancak elbette alerjinin durumuna bağlı olarak değişir.

Arı Alerjisi Öldürür mü?

Arı sokması genellikle birkaç belirtinin ardından 1-2 gün içinde düzelir ve kişide herhangi bir kalıcı hasar bırakmaz. Ancak konu arı alerjisi olunca işler değişir ve sonucu ölüme varan ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle arı sokan kişinin derhal en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi ve arı alerjisi tedavisi olması gerekir.

Arı zehri, öldüren bir durumdur. Kişide önce kızarıklık gibi basit semptomlarla başlar ancak ilerleyen aşamalarda boğazda ve dilde meydana gelen şişliğe bağlı olarak nefes almada zorluk yaşanır. Arı alerjisi anında müdahale edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilen hayati bir klinik tablodur.

Arı Alerji Testi

Arı alerjisinin var olup olmadığını anlamanın en etkili yolu arı alerji testi yaptırmaktır. Bu test sırasında hastanın geçmiş öyküsü, mevcut sağlık sorunları ve daha önce arı soktuğunda ne gibi belirtiler verdiği incelenir.

Öykünün dinlenmesinin ardından test aşamasına geçilir. Burada bir deri testinde bahsetmek mümkündür. Yapılan deri testlerinin ardından kişiye arı alerjisi tanısı konur. Bu tanıdan emin olmak için ilgili hekim başka tetkikler de önerebilir. 

Arı Alerjisi Tedavisi

Arı alerjisi tedavisi ile devam edelim. Arı alerjisi, tedavi edilebilen bir hastalıktır ancak burada hayat kurtaran kelime “önlem”dir. Arı alerjisi teşhisi konan kişinin yanında mutlaka arı alerjisi ilacını taşıması gerekir. Olası bir arı sokması durumunda doktorun önerdiği talimatlar konusunda derhal önlem alınmalıdır.

Alerji ve immünoloji uzmanından tedavi konusunda destek alabilirsiniz. Bazı vakalarda aşı alerjisi için aşı önerilebilir. Bazı durumlar acil servise ulaşıncaya kadar kişinin kendi kendine uygulayabileceği aşılardan da söz etmek mümkündür. Doktorun reçete edeceği enjektör ile hastaneye ulaşana kadar kişi önlemini almış olur. Ancak sonrasında da her koşulda hastaneye gitmek önemlidir.

Arı Alerjisi Olan Birini Arı Sokarsa Ne Yapmalı?

Arı alerjisi teşhisi konan birinin hekim tarafından reçete edilen enjektörleri yanında taşıması önemlidir. Olası bir arı sokması durumunda kişinin bu enjeksiyonu kendisine nasıl yapacağını önceden öğrenmesi gerekir.

Sokulma sonrası hemen bu enjeksiyon yapılırsa, kişinin reaksiyonları ciddi boyuta ulaşmadan kontrol altına alınır. Sonrasında en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi gerekir. 

Arı Alerjisine Ne İyi Gelir?

Arı alerjisi olmayan bireyler için arı sokmalarında genellikle buz kompresi uygulaması yapılır. Yanı sıra şişkinlik ve kızarıklığı alması için krem uygulanabilir ya da ağrı için hap desteği verilebilir. Ancak konu arı alerjisi olunca “ne iyi gelir” sorusunun tek yanıtı en hızlı şekilde sağlık kuruluşuna gitmektir.

Arı alerjisi, ölümle sonuçlanabilen ve kişide ani sorunların gelişmesine neden olan hayati bir durumdur. Bu nedenle evde tedavisi söz konusu olmadığı gibi zamanla yarışmak mühimdir. 

Arı alerjisi yaşayanların yanlarında doktor tarafından reçete edilen arı alerjisi iğnesi mevcutsa iğne uygulanabilir ve hastaneye gidene kadar önlem alınabilir. İğneyi uygulamadan önce, olası bir arı sokması durumunda ne yapmanız gerektiğiniz doktorunuza önceden sormayı ihmal etmeyin ki vaka anında çok daha bilinçli hareket edin.

Arı Alerjisinden Korunma Yöntemleri

Arıların ne zaman nereden geleceği aşağı yukarı tahmin edilebilen bir durumdur. Arıların şekeri sevdiği malum bu nedenle şekerli ve açık gıdaları kapalı kutularda saklamak bir önlem olabilir. Özellikle et kokusu ilgilerini çekecektir bunun için yemek yaparken adaçayı yakabilir ve arıların geldikleri gibi kaçmalarını sağlayabilirsiniz. Kahve kokusunun da arıları kaçırdığını satır aralarımıza serpelim; bir tabağın içine koyacağınız Türk kahvesini yakın, ortaya çıkan duman arıları rahatsız edecek ve kaçıracaktır.

Arı alerjisi olanların parlak ve çiçek figürlü kıyafetler giymemesi de kulağa ilginç gelen bir önlemdir. Evet, arılar parlak olan giysilere karşı ekstra meraklı olabilen canlılardır! Bir diğer önlem ise parfümdür. Özellikle çiçek kokulu parfümlerin kullanılmaması hatta arı istilasına uğramamak için hiç parfüm kullanılmaması önerilebilir. 

Arı Alerjisi Kendiliğinden Geçer mi?

Arı alerjisi yaşayamayan kişiler için birkaç krem ya da ilaç desteği ile kısa sürede toparlama söz konusu olacaktır. Ancak konu arı alerjisi olunca durumlar değişebilir. Arı alerjisinin vereceği zarar, kişinin mevcut durumuna ve semptomlarına bağlıdır. Haliyle alerjinin kendiliğinden geçmesi de kişiye bağlı olarak değişecektir.

Yazımızın genelinde de vurguladığımız üzere olası bir arı sokması durumunda, kişide alerji gelişmesi söz konusu ise evde tedavi yöntemlerinden ya da beklemekten kaçınmalı ve en hızlı şekilde en yakın sağlık kuruluşuna gidip tedavi olunmalıdır. Unutmayın ki arı alerjisi hayati boyutta önemlidir ve can kaybı yaşanması ihtimali oldukça yüksektir.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.

Yayımlanma Tarihi: 4 Ağustos 2023 Cuma

Güncellenme Tarihi: 14 Kasım 2023 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın