Hamilelikte Sabah Bulantısı: Tedaviler ve Öneriler

blog-image

Hamile kaldıktan sonra ortaya çıkan belirtilerden biri olan sabah bulantıları şikayeti, aynı zamanda “sabah hastalığı” olarak da bilinir. Hamilelikte sabah bulantısı, gebeliğin ilk haftalarından itibaren ortaya çıkmaya başlar.

Hamilelikte sabah bulantısı genellikle sabahları başlar ve gün içinde aktif olduğunuzda geçer. Doktorunuzun tavsiye ettiği bazı mide bulantısı ilaçları sizin için çözüm olmayabilir. Mide bulantınızı ilaçlar dışında geçirebilmeniz için bazı ipuçlarını sizin için bir araya topladık.

Sabah Bulantıları Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte sabah bulantıları gebeliğin ilk haftalarında yani 4. haftadan itibaren başlar. Hamileliğin 9. haftasında ise en zirve noktasına ulaşır. Özellikle ikiz gebeliklerde sabah bulantısı daha şiddetli başlayabilir.

Sabah Mide Bulantısı Ne Kadar Sürer?

Mide bulantısı genellikle hamileliğin ikinci üç aylık dönemine gelindiğinde kaybolur. Ancak bu genelleme her gebe için geçerli olmayabilir. Bazı gebe kadınlar 14. haftadan sonra hala mide bulantısından şikayetçi olabilir. 

Hamilelikte Sabah Bulantısı ile Baş Edebilmenin Yolları

Sabah Bulantıları

Hamilelikte sabahları sarı su kusmak korkulacak bir durum değildir. Sabah uyandığınızda bazı değişiklikler yaparak bu duruma engel olabilirsiniz.

Yataktan kalkmak için kendinize uzun bir zaman tanıyın. Eğer genelde 07:00'da kalkıyorsanız alarmınızı 05:00'a kurun. Yatağınızın başucunda tuzlu kraker, pirinç patlağı ve hatta bir parça çikolata bulundurun ve kalkmadan kan şekerinizi yükseltmek için uyandığınız anda bir şeyler yiyin. Güne başlamadan önce yataktan çok yavaş bir şekilde kalkın.  

Gün İçindeki Bulantılar

Günde üç defa büyük öğün yemektense, boş mideden kaçınmak ve kan şekerinizi dengede tutmak için beş ile altı küçük öğün yiyin. Progesteron hormonu yemeklerin sindirimini yavaşlatacaktır. Eğer çok fazla yemek yer ya da çok aç kalırsanız, yediğinizi sindirmeniz zorlaşır. Yemeklerden bir buçuk saat önce ve sonra sıvı tüketin ve yemeklerle birlikte sıvı almayın. Gün içinde yeterince sıvı aldığınızdan ve susuz kalmadığınızdan emin olun.

Mümkünse sık sık dinlenin. Eğer sabah erken kalkıyorsanız daha fazla dinlenmelisiniz. Ancak tam tersi durumlar için yemeklerden sonra kestirmek mide bulantısını arttıracaktır. Mide bulantınızı arttıracak yemek ve kokulardan kaçının.

Akşam Bulantıları

Baharatlı yiyecekler damak tadına hitap eder ancak aşırı baharatlı yiyecekler tüketmek gebelikte sabah bulantısı şikayetini arttırabilir. Akşam yemeklerinizi daha hafif tutmanız ve erken uyumanız bulantılarınızı azaltacaktır. Ayrıca yemek kokuları midenizi bulandırıyorsa bir süre yemek yapmamayı deneyebilirsiniz.

Hamilelikte Sabah Bulantısını Önlemek İçin Tavisyeler

  • Kendi kendinizi rahatlatın. Yavaşça burundan nefes alın ve ağzınızdan verin veya hoş bir şeye odaklanarak görsel canlandırma yolunu deneyin.
  • Midenizi bulandıran yemek ve diğer maddelerden (tütün kokusu gibi) kaçının.
  • Buz küpü veya taze bir limon dilimi emin.
  • Dişlerinizi fırçalamak öğürmenize neden oluyorsa ağız çalkalama suyunu deneyin. Bunu ağzınızı ferah tutmak için sık sık kullanın.
  • Bulantı için doğal bir çare olan zencefili deneyin. Zencefili sebze ve diğer yiyeceklerin üzerine rendeleyin. (Mutlaka doktorunuza danışın.)
  • Papatya veya zencefil çayı için. (Mutlaka doktorunuza danışın.)
  • Katı yiyecekler yemek istemiyorsanız bile sıvı almaya özen gösterin. Aynı öğünde katı ve sıvı yiyecekleri birlikte yememek faydalı olabilir.
  • Bulantı ve kusma belirtileri sürerse (günde bir veya iki defadan fazla ortaya çıkarsa), yeme ve içmenize engel olursa veya ilk üç aylık döneminizin ardından da devam ederse bunu doktorunuza bildirin.

Son olarak; gevşek ve rahat kıyafetler giyin. Kısıtlayıcı veya dar giysiler hamilelerde bulantı-kusma semptomlarını şiddetlendirebilir. Rahat kıyafetler giyen hamilelerde yapılan çalışmalarda semptomların azaldığı veya tamamen kaybolduğu gözlemlenmiştir.

Hamilelikte sabah kusmaları kokuyla çok ilişkilidir. Hamileler kokulara daha hassas olur. Uzaktan alınamayan bazı kötü kokular ve parfüm gibi güçlü kokular kötü bir bulantı atağını tetikleyebilir. Taze kokular ile hamilelikte sabah bulantısı engellenebilir. Araştırmalara göre en etkili kokular limon özü ve biberiyedir. Taze biberiye hamilelikte sabah bulantısını engellemek için çok etkili bir kokudur.

Doğum Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Anne adaylarının fiziksel ve ruhsal olarak rahat olması bu süreçte oldukça önemlidir. Hamileliğiniz ile birlikte vücudunuz da bir çok sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum sizi daha endişeli biri haline çevirmiş olabilir. Bu dönemde ihtiyacınız olan şey sizi anlayan ve doğru teşhis koyan bir doktordur. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile hamilelik ve doğum sürecinizi güvence altına alabilirsiniz. Doğum sigortası ile ilgili araştırma yapıyorsanız mutlaka “Hamileyken Doğum Sigortası Alınır Mı?” ve “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi” başlıklı yazılarımızı okuyun.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 26 Haziran 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın