Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

blog-image

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu sık rastlanan ancak her zaman için anne adayında endişe veren bir sağlık sorunudur. Yalnızca minik bir cana değil pek çok sağlık sorununa da gebe kalınabilen bir süreç; hamilelik dönemi. Bir yandan dünyanın en özel ve anlamlı duygusunu deneyimlerken öte yandan vücudun oynadığı oyunlara da şaşırılan bir dönem aynı zamanda.

Kimi zaman gece yarısı mide bulantılarıyla varlığını hissettiren, kimi zaman olmadık zamanlarda tuzlu / tatlı aşermelerle nazlandıran gebelik döneminde pek çok değişim yaşanır. Bu değişimler fiziksel gibi görünse de hücreler, duygudurumlar, hormonlar derken değişim tepeden tırnağa olur. 

Vücudun her bir kesiminde yaşanan bu değişimler beraberinde birtakım hastalıkların da kapısını aralayabilir. Hamilelikte ortaya çıkan hastalıklar, gebelik sürecinin sonlanmasıyla genelde hayatımızdan çıkar ancak bu süre zarfında gebeliğin her anında da kendini hatırlatmaktan geri kalmaz.
Bu yazımızda hamilelik denince akla gelen ilk sağlık sorunlarından biri olan idrar yolu enfeksiyonundan bahsedeceğiz. Her zaman olduğu gibi işin “nedir” kısmına değinerek başlayalım ve ardından çözüme doğru yol alalım.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Hamilelik sürecinde en sık yaşanan sorunlardan biri idrar yolu enfeksiyonudur. Hamilelikte görülen idrar yolu enfeksiyonu, bakteri ve iltihap kaynaklı ortaya çıkar. Genellikle hamileliğim 6.haftasında başlar bunun nedeni; bebeğin mesaneye baskı uygulaması ve mesanenin tamamen boşalmaması neticesinde o bölgede bakteri oluşumudur. 

Pek çok hamilenin yaşadığı bir sorun olan idrar yolu enfeksiyonu bakteri kaynaklı olabildiği gibi birtakım böbrek rahatsızlıklarından ya da cinsel ilişkiden de kaynaklanabilir. Bu noktada etkin bir tedavi şarttır ve genellikle kısa sürede çözüme ulaşır.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu varlığı her zaman kendini belli etmeyebilir. Örneğin idrarda herhangi bir şikâyete yol açmayabilir. Herhangi bir belirti vermeden ilerleyen enfeksiyon yüksek boyutlara ulaştığında kendini belli eder; bazı durumlarda mesane ya da böbrek iltihabı söz konusu olabilir. 

İdrar yolu enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi sorusunun yanıtı ile devam edelim. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu, üzerinde durulması gereken bir durumdur çünkü ilerleyen aşamalarda bebeğin sağlığını da etkileyecek düzeye ulaşabilir. 

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak erken doğum yaşanabilir ya da su kesesinin eken açılması gibi durumlar oluşabilir. Tüm bunlar bebeğin hayatını riske atacak düzeyde olabilir bu nedenle olası bir idrar yolu enfeksiyonunun varlığı derhal müdahale gerektirir.
Yukarıda belirti vermeyen tablodan bahsettik şimdi de madalyonun diğer yüzüne bakalım. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden birkaçı:

  • İdrar yaparken yanma hissi
  • Normalden çok daha sık idrara çıkma
  • Bulanık idrar görüntüsü
  • Kötü kokulu idrar
  • Kasıklarda ağrı ya da yine bu bölgede rahatsızlık hissi
  • Mide bulantısı
  • Mide bulantısına eşlik eden istifra

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonun pek çok nedeni olabilir. Bağırsaktan gelen bakteriler, cinsel ilişki, böbrek hastalıkları ve düşük bağışıklık sistemi hamilelikte idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlayan etkenlerden birkaçıdır. 

Hamilelikte progesteron hormonu seviyesindeki artışın da idrar enfeksiyonuna neden olabileceğinin altını çizelim. Progesteron hormonu, idrar akışının yavaşlamasına yol açabilir ki bu da bakteri sayısının artmasına yol açar ve böylece idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkar. 

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Buradaki tedavi doktorun kişiye özel protokolü ile gerçekleşir. Hamileliğin dönemi, anne adayının mevcut sağlık durumu ve varsa altta yatan başka durumlara bağlı olarak tedavi protokolü oluşturulur ve ilerler.

Genellikle gebelikte güvenli antibiyotikler çerçevesinde oluşturulan bir protokol verilir ve birkaç gün içinde enfeksiyonun ilerlemesi durdurulur. Bu noktada düzenli takip çok önemlidir. Enfeksiyon sonlansa bile düzenli aralıklarla kontrol edilmeli ve olası sorunlara karşı önceden önlem alınmalıdır. Peki nedir bu önlemler gelin birlikte göz atalım.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu İlacı Kullanılır mı?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu için birtakım ilaçlar söz konusu olabilir. Hangi antibiyotik ya da ilacın kullanılması gerektiğini doktorunuza danışmalı ve ezbere ilaç kullanmaktan kaçınmalısınız. Ezbere ilaç kullanmak yalnızca bebeğinizi değil sizi de riske atan tehlikeli bir yöntemdir. Tedavi bitiminde ise mutlaka idrar kültürü yapılmalı ve bu durum aylık olarak tekrarlanmalıdır.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Doğal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pek çok hastalık için doğal ve bitkisel çözümler hayatımızın adeta bir parçası. Ancak konu hamilelik gibi yüksek riskli bir dönemse doğal ve bitkisel dahi olsa her şey bir risktir. İdrar yolu enfeksiyonundan kurtulmanın tek yolu hekimin önereceği tedavi protokolünü uygulamaktır. Hamilelik dönemi boyunca internette dolaşan bitkisel çözüm adı altındaki önerileri dikkate almamanız önemlidir zira bu süreçte tek rehberiniz doktorunuz olmalıdır.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Sirkeli Su İyi Gelir mi?

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu için pek çok “evde çözüm” niteliğinde öneri vardır ancak bu bilgilerin güvenilirliği ve doğruluğu tartışmaya açıktır. Olası riskleri önlemek adına, en doğru bilgiyi mutlaka hekiminizden alınız ve hamilelik süreci dahil insan hayatını etkileyen her öneri için yalnızca doktorunuzun önerilerini önemseyiniz.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu yaşayanların ortak sorularından biri; hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu doğal tedavisi nasıldır sorusudur. Hamile olmanın verdiği hassasiyet ve bebeği koruma içgüdüsü ile ilaç değil doğal yollara başvurma sıklıkla rastlanan bir durumdur.

Ancak konu hamilelik kadar hassas bir süreç olunca başvurulan yöntem her ne kadar “doğal” olsa da bebeğe bir zarar vermeyeceğinin garantisi yoktur. Bu nedenle hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu için yapabileceğiniz tek şey doktor tedavisidir. Hekimin önerdiği reçete ve tavsiyelere bağlı olarak bu süreci atlatmalı ve kulaktan dolma bilgilerle asla hareket etmemelisiniz.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonunu Önlemenin Yolları

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu önlemler alındığında, gebelikte idrar yolu enfeksiyonu riski de büyük oranda düşecektir.

  • Su tüketimine dikkat etmek ve özellikle şekerli sıvılardan uzak durmak
  • Bağışıklık sistemini korumak adına doktorun reçete edeceği takviyelerden destek almak
  • Mümkün olduğunca sık tuvalete gitmek ve sıkışıncaya kadar beklememek
  • Hamilelikte cinsel ilişki öncesi ve sonrasında mutlaka tuvalet ihtiyacını gidermek
  • Tuvalet sonrasında genital bölge temizliğini aksatmamak ve daime temiz tutmak
  • İdrar yaptıktan sonra bölgeyi iyice kurulamak ve ıslak kalmamasını sağlamak
  • Sağlıklı ve dengeli bir beslenme rutini benimsemek
  • İdrar yaparken en ufak bir yanma, sızıntı ya da benzeri durumda hemen durumu hekime bildirmek

Tamamlayicisaglik.com'dan Tavsiyeler

Hamilelik süreci her ne kadar çok heyecanlı ve mutlu olaylara gebe olsa da masraflar da bir o kadar düşünülmesi gereken türden. Hamilelik boyunca ortaya çıkan sağlık giderlerini güvence altına almanın en etkili yolu doğum sigortasıdır.

Doğum sigortası, tamamlayıcı sağlık sigortası ya da özel sağlık sigortasına eklenebilen bir teminattır. Bu teminat sayesinde anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında; gebelik süreci, doğum ve doğum sonrası sağlık giderleri poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde karşılanır.
Doğum sigortası teklifi almak ve detaylı bilgiye ulaşmak için linke tıklayınız.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Zararları

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu zaman zaman görülebilen hastalıklardandır. Bu noktada doğru zamanda önlem almak oldukça önemlidir Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu idrar yaparken yanma hissi ve sık ve yoğun idrara çıkış ile karakterize olur. Kötü kokulu idrar, ateş, kasık bölgesinde ağrı da görülebilir.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu teşhisi konduğunda hızlı tanı ve tedavi çok önemlidir zira tedavi edilmeyen enfeksiyon bir süre sonra böbrek enfeksiyonun dönüşebilir. Hamilelikte böbrek enfeksiyonu, erken doğuma kadar varabilen riskleri içinde barındırır. Bu nedenle enfeksiyon vücuda girdiği andan itibaren yayılmaması için hızlı bir tedavi gerçekleşmeli ve gereken önlemler alınmalıdır.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Kanama Yapar mı?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu birtakım yan etkiler doğurabilir. Bunlardan biri kanama olabilir; gebelikte idrar enfeksiyonu yaşayan kişilerin idrarında kan görülebilir. İdrar enfeksiyonu belirtilerinden biri olan idrarda kan görülmesi, üzerinde titizlikle durulması gereken bir konudur ve basit bir enfeksiyon değildir her koşulda hekim kontrolü şarttır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Hamileliği Engeller mi?

İdrar yolu enfeksiyonu, hamile kalmanın önünde bir engel değildir ancak her koşulda mutlaka tedavi edilmelidir. İdrar yolu enfeksiyonun şiddetli boyutta olması, gebeliğin erken döneminde düşüğe ve erken doğuma yol açabilir bu nedenle olası her enfeksiyon mutlaka tedavi edilmelidir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Sancı Yapar mı?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu olanlar birtakım sıkıntılar yaşayabilir. Özellikle idrar yaparken yanma hissi ve sık idrara çıkma tipik belirtilerdendir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonunun bir diğer belirtisi ise kasıklarda ağrı olabilir; kasık bölgesinde rahatsızlık hissi görülebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Hamilelik Belirtisi mi?

İdrar yolu enfeksiyonu, hamilelik belirtilerinden biri değildir. Hamilelik belirtileri çok daha farklı şekilde karakterize olur. İdrar yolu enfeksiyonu, gebelerin ya da gebe olmayan kişilerin sıkça yaşadığı hastalıklardan biridir ve hamilelik belirtisi ile bir bağlantısı yoktur.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu, mutlaka hekim tarafından tedavi edilmesi gereken bir durumdur. İlerleyen aşamalarda erken doğum riskini tetikleyebildiği gibi düşük ihtimalini de ortaya çıkarır. Yanı sıra, ilerlemiş idrar yolu enfeksiyonları böbreklerde hasara yol açabilir ki bu da ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açar.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Bel Ağrısı Yapar mı?

Gebelikte idrar yolu enfeksiyonun bazı şikayetlere sebep olduğu aşikardır. Özellikle karın ve kasık bölgesinde ağrı görülebilir. Özellikle alt karın bölgesinde rahatsız edici ağrılar oluşabilir. Bel ağrısı için net bir cevap vermek doğru olmayacaktır zira belirtiler ve şikayetler hamileden hamileye değişiklik gösterebilir.

    Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.

    Yayımlanma Tarihi: 19 Haziran 2023 Pazartesi

    Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

    Bu makale size yardımcı oldu mu?

    Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

    Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

    Bunlar da ilgilinizi çekebilir

    Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

    Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

    Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
    Sağlık
    9 Ocak, Salı
    Tümünü oku
    İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

    İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

    İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
    Sağlık
    12 Ocak, Cuma
    Tümünü oku
    Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

    Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

    Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
    Sağlık
    15 Ocak, Pazartesi
    Tümünü oku

    Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

    İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

    Listele
    write-us-icon

    Bize yazın

    Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

    tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
    urgent-icon

    Acil mi? Bizi arayın

    Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

    (0216) 368 45 45
    call-icon

    Sizi arayalım

    Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

    Numaranızı bırakın