Yalnızca minik bir cana değil pek çok sağlık sorununa da gebe kalınabilen bir süreç; hamilelik dönemi. Bir yandan dünyanın en özel ve anlamlı duygusunu deneyimlerken öte yandan vücudun oynadığı oyunlara da şaşırılan bir dönem aynı zamanda.
Kimi zaman gece yarısı mide bulantılarıyla varlığını hissettiren, kimi zaman olmadık zamanlarda tuzlu / tatlı aşermelerle nazlandıran gebelik döneminde pek çok değişim yaşanır. Bu değişimler fiziksel gibi görünse de hücreler, duygudurumlar, hormonlar derken değişim tepeden tırnağa olur.
Vücudun her bir kesiminde yaşanan bu değişimler beraberinde birtakım hastalıkların da kapısını aralayabilir. Hamilelikte ortaya çıkan hastalıklar, gebelik sürecinin sonlanmasıyla genelde hayatımızdan çıkar ancak bu süre zarfında gebeliğin her anında da kendini hatırlatmaktan geri kalmaz.
Bu yazımızda hamilelik denince akla gelen ilk sağlık sorunlarından biri olan idrar yolu enfeksiyonundan bahsedeceğiz. Her zaman olduğu gibi işin “nedir” kısmına değinerek başlayalım ve ardından çözüme doğru yol alalım.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?
Hamilelik sürecinde en sık yaşanan sorunlardan biri idrar yolu enfeksiyonudur. Hamilelikte görülen idrar yolu enfeksiyonu, bakteri ve iltihap kaynaklı ortaya çıkar. Genellikle hamileliğim 6.haftasında başlar bunun nedeni; bebeğin mesaneye baskı uygulaması ve mesanenin tamamen boşalmaması neticesinde o bölgede bakteri oluşumudur.
Pek çok hamilenin yaşadığı bir sorun olan idrar yolu enfeksiyonu bakteri kaynaklı olabildiği gibi birtakım böbrek rahatsızlıklarından ya da cinsel ilişkiden de kaynaklanabilir. Bu noktada etkin bir tedavi şarttır ve genellikle kısa sürede çözüme ulaşır.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu varlığı her zaman kendini belli etmeyebilir. Örneğin idrarda herhangi bir şikâyete yol açmayabilir. Herhangi bir belirti vermeden ilerleyen enfeksiyon yüksek boyutlara ulaştığında kendini belli eder; bazı durumlarda mesane ya da böbrek iltihabı söz konusu olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi sorusunun yanıtı ile devam edelim. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu, üzerinde durulması gereken bir durumdur çünkü ilerleyen aşamalarda bebeğin sağlığını da etkileyecek düzeye ulaşabilir.
Gebelikte idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak erken doğum yaşanabilir ya da su kesesinin eken açılması gibi durumlar oluşabilir. Tüm bunlar bebeğin hayatını riske atacak düzeyde olabilir bu nedenle olası bir idrar yolu enfeksiyonunun varlığı derhal müdahale gerektirir.
Yukarıda belirti vermeyen tablodan bahsettik şimdi de madalyonun diğer yüzüne bakalım. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden birkaçı:
- İdrar yaparken yanma hissi
- Normalden çok daha sık idrara çıkma
- Bulanık idrar görüntüsü
- Kötü kokulu idrar
- Kasıklarda ağrı ya da yine bu bölgede rahatsızlık hissi
- Mide bulantısı
- Mide bulantısına eşlik eden istifra
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu yaşayanların ortak sorularından biri; hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu doğal tedavisi nasıldır sorusudur. Hamile olmanın verdiği hassasiyet ve bebeği koruma içgüdüsü ile ilaç değil doğal yollara başvurma sıklıkla rastlanan bir durumdur.
Ancak konu hamilelik kadar hassas bir süreç olunca başvurulan yöntem her ne kadar “doğal” olsa da bebeğe bir zarar vermeyeceğinin garantisi yoktur. Bu nedenle hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu için yapabileceğiniz tek şey doktor tedavisidir. Hekimin önerdiği reçete ve tavsiyelere bağlı olarak bu süreci atlatmalı ve kulaktan dolma bilgilerle asla hareket etmemelisiniz.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu İlacı
Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu için birtakım ilaçlar söz konusu olabilir. Hangi antibiyotik ya da ilacın kullanılması gerektiğini doktorunuza danışmalı ve ezbere ilaç kullanmaktan kaçınmalısınız. Ezbere ilaç kullanmak yalnızca bebeğinizi değil sizi de riske atan tehlikeli bir yöntemdir. Tedavi bitiminde ise mutlaka idrar kültürü yapılmalı ve bu durum aylık olarak tekrarlanmalıdır.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
Buradaki tedavi doktorun kişiye özel protokolü ile gerçekleşir. Hamileliğin dönemi, anne adayının mevcut sağlık durumu ve varsa altta yatan başka durumlara bağlı olarak tedavi protokolü oluşturulur ve ilerler.
Genellikle gebelikte güvenli antibiyotikler çerçevesinde oluşturulan bir protokol verilir ve birkaç gün içinde enfeksiyonun ilerlemesi durdurulur. Bu noktada düzenli takip çok önemlidir. Enfeksiyon sonlansa bile düzenli aralıklarla kontrol edilmeli ve olası sorunlara karşı önceden önlem alınmalıdır. Peki nedir bu önlemler gelin birlikte göz atalım.
Tamamlayicisaglik.com'dan Tavsiyeler
Hamilelik süreci her ne kadar çok heyecanlı ve mutlu olaylara gebe olsa da masraflar da bir o kadar düşünülmesi gereken türden. Hamilelik boyunca ortaya çıkan sağlık giderlerini güvence altına almanın en etkili yolu doğum sigortasıdır.
Doğum sigortası, tamamlayıcı sağlık sigortası ya da özel sağlık sigortasına eklenebilen bir teminattır. Bu teminat sayesinde anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında; gebelik süreci, doğum ve doğum sonrası sağlık giderleri poliçede belirtilen limit ve oranlar dahilinde karşılanır.
Doğum sigortası teklifi almak ve detaylı bilgiye ulaşmak için linke tıklayınız.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonunu Önlemenin Yolları
Gebelikte idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu önlemler alındığında, gebelikte idrar yolu enfeksiyonu riski de büyük oranda düşecektir.
- Su tüketimine dikkat etmek ve özellikle şekerli sıvılardan uzak durmak
- Bağışıklık sistemini korumak adına doktorun reçete edeceği takviyelerden destek almak
- Mümkün olduğunca sık tuvalete gitmek ve sıkışıncaya kadar beklememek
- Hamilelikte cinsel ilişki öncesi ve sonrasında mutlaka tuvalet ihtiyacını gidermek
- Tuvalet sonrasında genital bölge temizliğini aksatmamak ve daime temiz tutmak
- İdrar yaptıktan sonra bölgeyi iyice kurulamak ve ıslak kalmamasını sağlamak
- Sağlıklı ve dengeli bir beslenme rutini benimsemek
- İdrar yaparken en ufak bir yanma, sızıntı ya da benzeri durumda hemen durumu hekime bildirmek
Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.