Hamilelikte İdrar Kaçırma: Neden Olur ve Ne Yapmak Gerekir?

blog-image

Hamilelik boyunca fizyolojik değişimlerden dolayı sık idrara çıkma isteği oluşur. Bu durum zamanla idrar kaçırmaya dönebilir. Hamilelikte idrar kaçırma, gebelik boyunca ve hatta sonrasında da devam eden bir problemdir.

Hamile kadınların yaklaşık %54'ü idrar kaçırma probleminden dolayı yaşam kalitelerinin düştüğünü söyler. Merak etmeyin; hamilelikte idrar kaçırma problemi kalıcı değildir ve bu moral bozucu durumu en aza indirmek için yapmanız gerekenler vardır.

Mesane baskısını azaltmak ve idrar kaçırma problemi ile baş etmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Hamilelikte İdrar Kaçırma Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte ilk aylarda idrar kaçırma problemi sık görülmez. Genellikle hamileliğiniz ilerledikçe daha sık tuvalete gittiğinizi fark edebilirsiniz. Hamileliğin 6. Ayından itibaren büyüyen bebek mesaneye daha fazla baskı yaptığından dolayı mesane kontrolü zorlaşabilir. Hamileliğin son 3 ayında rahim ve bebek hızla büyüdüğünden idrar kaçırma problemi ile karşılaşmak doğal bir süreçtir.

Hamilelikte İdrar Kaçırma, Doğum Sonrasında da Devam Eder mi?

Hamilelikte altına kaçırmak can sıkıcı bir problemdir ve bu problemi yaşayan anne adayları ortak bir sorunun cevabını merak eder. Hamilelikte idrar tutamama bebek doğduktan sonra geçer mi?

Doğumdan sonra idrar kaçırma problemi, mesane üzerindeki baskı ortadan kalktığı için azalacaktır. Sık idrara çıkma isteği azaldıkça idrar tutamama problemi de zamanla ortadan kalkar. Ancak uzun süren normal doğum sürecinden çıkmış ve kilo problemi olan kadınlarda idrar kaçırma problemi devam edebilir.

İdrar tutamama problemini Kegel egzersizi, mesaneyi yeniden eğitme ve kilo verme ile yönetebilirsiniz. Yaşam tarzı değişikliği işe yaramıyorsa ve doğumdan 6 hafta sonra hala idrar kaçırıyorsanız doktorunuzdan yardım isteyin. Hayat kalitenizin düşmesine izin vermeyin.

Hamilelikte İdrar Kaçırmanın Sebepleri Nelerdir?

Relaksin ve progesteron hormonu hamilelikte idrar kaçırmaya neden olan ana faktörlerdir. Bu hormonlar mesanenin alt kısmında bulunan kasların gevşemesine neden olur. Karın içinde artan basınçla birlikte mesanenin yükü daha da artığından gebelikte idrar kaçırma şikayetleri sık görülür. Özellikle öksürme, hapşırma ve gülme gibi durumlarda şikayetler daha da artar.

Daha önce normal doğum yaptıysanız, hamilelik öncesi idrar yolu enfeksiyonu geçirdiyseniz, yaşınız ve kilonuz yüksekse gebelikte idrar tutamama problemi ile karşılaşma ihtimaliniz daha yüksektir. Gebelik diyabeti, MS, anksiyete veya inme gibi yaşanan sağlık problemleri de hamilelikte idrar kaçırmayı artıran durumlar arasındadır.

Hamilelikte İdrar Kaçırmanın Türleri Nedir?

Hamilelik döneminde ve sonrasında neden idrar kaçırdığınızı ve nasıl baş edeceğinizi öğrenmeniz bu sorun ile başa çıkmanızı kolaylaştırır.

Urge İnkontinans: İdrar yolu enfeksiyonunu mesane duvarını hassaslaştırır. Hassaslaşan duvar rahmin büyümesiyle idrar torbasını hareket ettirir. Bu durum idrar tutamamaya neden olur.

Stres inkontinans: Gülmek, hıçkırmak veya öksürmek gibi eylemler mesanede fiziksel baskıya neden olur. Bu duruma stres kaynaklı idrar kaçırma denir.

Hamilelikte İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte idrar kaçırma tedavisinin ilk adımı yaşam tarzı değişimi ve mesane yönetimidir. Mesanenizi yönetmek için aşağıdaki ipuçlarına göz atabilirsiniz.

Kegel Egzersizi: Hamilelik döneminde ve sonrasında güvenli ve etkili olan Kegel egzersizi pelvik kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Kegel egzersizi ile ilgili doktorunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Mesane Günlüğü: İdrara çıkma sıklığınızı planlayabilmek için sızıntının en çok olduğu zamanları yazın. Bu aynı zamanda mesanenin yeniden eğitilmesi için gerekli ilk adımdır. Mesanenin yeninden eğitilmesi, tuvalete gitme sürelerini uzatmak ve idrarı tutabilmek için önemlidir.

Gazlı veya Kafeinli İçecekler: Gazlı içeceklerden, çay ve kahveden uzak durun. Bu içecekler daha fazla tuvalete gitmenize neden olabilir. Daha fazla su veya kafeinsiz içecekler tüketmeye çalışın. Hamilelikte yememeniz gereken yiyeceklere göz atmayı unutmayın.

Sıvı Tüketimi: İdrarı kontrol etmek için su içmemek sizi susuzluğa ve idrar yolu enfeksiyonuna karşı savunmasız hale getirir. Gün içinde en az 12 bardak sıvı almaya özen gösterin. Gece tuvalete gitme sayısını azaltmak ve idrar kaçırmayı önlemek için de akşam saatlerinde sıvı alımını azaltın.

Yüksek Lifli Besinler: Dolu bağırsaklarınızın mesanenize baskı uygulamasını engellemek için hamilelikte kabızlığı en aza indirmeye çalışın. Yüksek lifli yiyecekler tüketin.

Kilo: Kilo almak mesanedeki baskıyı arttırır. Doğumdan sonra kilo vermek hamilelikten sonra idrar kaçırmayı azaltmaya yardımcı olabilir. İdrar Yolu Enfeksiyonu: Hamilelikte idrar kaçırma probleminin bir diğer nedeni de idrar yolu enfeksiyonudur. Tedavi edilmeyen enfeksiyon erken doğum gibi sorunlara yol açabilir.

İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için;

  • Günde en az 8 bardak su için.
  • Cinsel ilişkinden önce ve sonra idrara çıkın.
  • Tuvalete çıktıktan sonra önden arkaya doğru temizleyin.
  • Pamuklu bol kıyafetler giyin.
  • İç çamaşırınızı her gün değiştirin.
  • Uzun süre idrarınızı tutmayın.

Doğumdan önce yukarıda bahsettiğimiz değişimleri hayatınızda uygularsanız probleminizi kontrol altına alabilirsiniz. Doğumdan sonra idrar kaçırma probleminiz devam ederse ilaç ve ameliyat ile probleminizi çözebilirsiniz.

İdrar mı, Amniyotik Sıvı mı?

Hamileliğin sonlarına doğru idrar kaçırmayı amniyotik sıvı ile karıştırabilirsiniz. Hastaneye gitmeden önce gelen sıvıyı sizde test edebilirsiniz. Aralıklı ve az miktarda sıvı geliyorsa büyük ihtimal ile idrardır. Amniyotik sıvı ise aniden ve fazla miktarda gelir. Amniyotik sıvı yapışkan, kokusuz, beyaz veya yeşil renktedir.

Hamilelikte idrar tutamama can sıkıcı ve korkutucu olabilir ancak yalnız olmadığınızı bilin. Egzersiz ve yaşam tarzı değişimleri ile bu problemin üstesinden gelebilirsiniz. İdrar kaçırma için reçeteli ilaçlar ve ameliyat yaklaşımları olsa da hamilelikte bu tedavi yöntemlerinden kaçının. Doktorunuza danışmadan hiçbir tedaviyi uygulamayın.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 19 Aralık 2019 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın