Tamamlayıcı Sağlık Sigortası İptali Nasıl Yapılır?

blog-image

Bazen işler istediğimiz gibi gitmez ve sağlık sigortamızı kullanırken beklenmedik süprizler ile karşılaşırız. Sigorta şirketi hasarımızı ödemez veya maddi durumumuz artık yeterli değildir.

Sizi çok iyi anlıyoruz, bir kez insanın canı sıkıldığında sorunu kökünden çözüp atmak ister. Tamamlayıcı sağlık sigortası iptali düşünmeden önce aşağıdaki maddelere göz atmayı unutmayın. Karşılaştığınız sorunlara kızgınlıkla yaklaşmak, size zarar olarak geri dönebilir. Kızgınlıkla tamamlayıcı sağlık sigortanızı iptal ettirmeniz, kazanılmış haklarınızı kaybetmenize neden olabilir. Biliyoruz ki böyle bir durumdan zararlı çıkmak istemezsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası tekliflerine hemen ulaşın!

Türkiye'nin en iyi sigorta şirketlerinin fiyatlarını tek bir ekranda karşılaştırın!

Araştırmalarımıza göre 5 nedenden dolayı iptal talebinde bulunuluyor. Kendinize ait olan iptal nedenini aşağıdaki başlıklardan bulup, dikkatlice okumadan iptal sürecine başlamamanızı tavsiye ederiz.

Öncelikle tamamlayıcı sağlık sigortası iptal sürecini ve para iadenizin nasıl yapılacağını ele alalım:

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası İptal Süreci

Tamamlayıcı sağlık sigortası iptali için, sigortalının sigorta şirketine dilekçe yazması yeterlidir. İptal işlemi süresi sigorta şirketine göre değişiklik gösterir.  İptal işlemlerinin tamamlanması genelde 2-3 gün içerisinde gerçekleşir.

Bu aşamada dikkat etmeniz gereken tarih iptal dilekçenizin sigorta şirketinize ulaştığı tarihtir. Kimi zaman insanlar iptal dilekçelerini sigorta aracı kurumlarına iletmektedir ve eğer sigorta aracı kurumunuz iptal dilekçenizi sigorta şirketine iletmekte gecikirse, iptal işlemlerinin tamamlanması uzayabilir.

Bir örnek vermek gerekirse iptal dilekçeniz sigorta şirketinize 9 Mart tarihinde ulaştı ve poliçe iptaliniz 13 Mart tarihinde gerçekleştirildi. Sizin iptal tarihiniz 9 Mart yani iptal dilekçenizin sigorta şirketine ulaştığı tarih olacaktır.

Bu noktada tamamlayıcı sağlık sigortanız iptal edildiğinde, ödediğiniz primi nasıl geri alacağınızı düşünebilirsiniz. 30 gün kuralı iptal sürecinde unutmamanız gereken önemli bir maddedir.  İşte prim iadesi ile ilgili bilmeniz gerekenler:

  • Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi başlangıç tarihi itibari ile, ilk 30 gün içinde iptal edilirse sigorta şirketi sigortalıya ödediği ücretin tamamını geri iade eder. İlk 30 günde tamamlayıcı sağlık sigortanızı kullanmış iseniz paranızın tamamını geri alamazsınız. İlk 30 gün kuralı poliçenizi kullanmadığınız durumlarda geçerlidir.
  • Tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi başlangıç tarihi itibari ile, 30 günlük süreyi aşan tüm iptal taleplerinde, sigortacının sorumluluğunun devam ettiği süreye tekabül eden prim, gün esası üzerinden hesap edilerek fazlası sigorta ettirene iade edilir. Örnek vermek gerekirse 45. Günde iptal talebimiz olursa ödediğiniz yıllık primin (45 gün/360 gün) kadarı sigorta şirketinde kalır ve geriye kalan prim miktarının tamamını geri alırsınız.
Haklarınızı poliçenizi iptal ederek kaybetmeyin! tamamlayicisaglik.com'un anlaşmalı olduğu 15 sigorta şirketini tek ekrandan karşılaştırın, sizi beğendiğiniz şirkete haklarınızla birlikte taşıyalım!

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Kullanıldıktan Sonra Yapılan İptaller ve Para İadesi Örnekleri

  • Siz poliçenizi 1.000 TL'ye satın almış olun. Bir rahatsızlığınız oluştu ve hastaneye gittiniz. Tedavi masrafınız 400 TL tuttu. Sigorta şirketiniz de tedavi masraflarınızı karşıladı. 3 gün sonra tamamlayıcı sağlık sigortanızı iptal ettirmeye karar verdiniz. Sağlık sigortanızı alırken ödediğiniz ücreti aşan bir masraf olmadığı için, sigorta şirketi 400 TL'lik tedavi masraflarınızı poliçe ücretinizden keser, size 600 TL'yi iade eder. Tabi tüm bu işlemler poliçe başlangıç tarihi itibari ile ilk 30 gün içindeki iptal talebiniz için söylenebilir. 30 günü geçen iptal talepleri eğer poliçe kullanılmış ise ödenen tazminat sonrası gün bazlı olarak hesaplanarak prim iadeniz yapılır.
  • Diyelim ki tedavi masraflarınız 1.000 TL'yi aştı. Sigorta şirketi tedavi masraflarınızı karşıladı. Bu durumdan sonra siz sağlık sigortanızı iptal ettirmeye karar verdiniz. Sağlık sigortası alırken ödediğiniz ücreti aşan bir durum olduğu için, sigorta şirketi poliçenizi iptal eder fakat size herhangi bir iade yapmaz.

Eğer sigortalı kişi, kendisine sunulan haklarını iyi bilirse, sağlık poliçesini kullanırken sıkıntı yaşamaz veya yaşadığı bir sıkıntı doğrultusunda, tamamlayıcı sağlık sigortası iptali yapmadan önce çözüm yolu arar. Siz de tamamlayıcı sağlık sigortası iptali yapmadan önce çözüm yolu arıyorsanız, aşağıda yazdıklarımızı dikkatlice okuyun.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası İptal Nedenleri

Her bir iptal nedeni ayrı ayrı ele alınması gereken süreçlerdir. İptal nedenleri genellikle sigortalıya doğru bilgi verilmemesinden veya sigortalının var olan durumunu saklamasından kaynaklanmaktadır.

Tamamlayıcı sağlık sigortası seçerken dikkat edilmesi gereken konular, poliçenizi kullanırken sıkıntı yaşamamanız için önemlidir. Eğer alanında uzman ve size doğru bilgiler sunan sigorta aracı kurumu ile çalışırsanız bahsedilen sorunların hiçbirini yaşamazsınız.

Tamamlayıcı sağlık sigortanızı iptal etmek yerine sorunlarınıza çözüm aramanız sizin için daha avantajlı olacaktır. Kazandığınız haklar ile başka bir sigorta şirketine geçiş yapabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Sigorta şirketinin tamamlayıcı sağlık sigortası iptali için sunduğu koşulları, özel şartlardan okuyabilirsiniz. İptal sürecini sıkıntı yaşamadan gerçekleştirmek isterseniz, (0216) 368 45 45 numaradan bize ulaşarak destek alabilirsiniz.

Aşağıdaki nedenlerden dolayı tamamlayıcı sağlık sigortanızı iptal ettirmek istiyorsanız mutlaka tavsiyelerimize kulak verin.

Sigorta şirketinden memnun olmadığı için tamamlayıcı sağlık sigortası iptali yapmak isteyenler.

Yenileme döneminde sigorta şirketinin fiyatları arttırması; medikal enflasyondan kaynaklı olabileceği gibi, bazı hastalıklarınız için  sürprim uygulaması da prim artışına neden olabilir. Bu noktada yapmanız gereken, primin artmasına sebep olan durumu araştırmanızdır.

Yenileme döneminde sürprim uygulanan hastalıklarınıza itiraz edebilirsiniz. İtirazınızı doktor raporu ile ispatlarsanız muafiyet veya sürprim uygulamasını geri çektirebilirsiniz. Eğer rahatsızlığınız doktor raporu ile onaylanmışsa, size tavsiyemiz tamamlayıcı sağlık sigortanızı iptal ettirmemenizdir. İptal işleminden sonra farklı bir sigorta şirketinden tamamlayıcı sağlık sigortası almak istediğiniz de, ilk defa sağlık sigortası alıyormuş gibi değerlendirilir, daha önce kazandığınız haklarınızı da kaybedebilirsiniz.

Bu durumda sizin sağlık sigortanızı yapan sigorta aracı kurumunuzun önemi ortaya çıkıyor. Poliçenizde prim artışına neden olan durumları siz bilemeyebilirsiniz, fakat acenteniz sigorta şirketi ile iletişime geçip aldığınız muafiyet veya sürprimler ile ilgili gerekli bilgiyi alabilir. Hatta bazı durumlarda acenteler müşterilerine uygulanan sürprimi bile geri çektirebilirler.

İhtiyaçlarınızı karşılayacak en uygun tamamlayıcı sağlık sigortasını gelin beraber bulalım. Teklif alın, uzman sigorta danışmanlarımız sizi arasın!

Hastane hizmetinden memnun olmadığı için tamamlayıcı sağlık sigortası iptali yapmak isteyenler.

Hastanede karşılaşılan problemler doğrultusunda, sigortalı hatayı hep sigorta şirketinde arar. Oysa bu yanlış bir yaklaşımdır. Anlaşmalı hastane ekranlarındaki problemler, provizyon merkezine yanlış bilgi aktarılması veya hastane bankosundaki sorumlu çalışanın tecrübesiz olması gibi sebeplerden problem yaşamış olabilirsiniz. Böyle bir durum da sigorta aracı kurumunuz araya girip, direk provizyon merkezi ile iletişime geçip sorunlarınızı çözebilmektedir.

Bir diğer problem sigortalının provizyondan hasar talebi reddi almasıdır. Hastane sigortalıya hasar talebinin reddi ile ilgili yeterli açıklamayı yapmadan problemi sigorta şirketinin üstüne yıkmaktadır. Sigortalı da bu durumu kendine yapılan haksızlık olarak görür. Buradaki hata uygulamadaki sıkıntıların sigorta şirketlerine mal edilmesidir. Bizim size tavsiyemiz, sigorta poliçenizi hemen iptal etme yoluna gitmemeniz, acenteniz ile iletişime geçerek hasar talebi reddinizin neden olduğunu öğrenmenizdir.

Sigorta şirketini değiştirmek isterken tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesini bilinçsizce iptal ettirenler.

Tamamlayıcı sağlık sigortanızı başka bir sigorta şirketine geçirmek isterken sağlık poliçenizi iptal ettirmiş olabilirsiniz. Geçiş işlemleri ile ilgili bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir. Çünkü bilinçsizce yapılan iptaller, kazanmış olduğunuz haklarınızı da kaybetmenize neden olabilir.

4 önemli kazanılmış hakkınızı kaybedersiniz. Bekleme süresi, hasarsızlık indirimi, geçmiş hastalıklarınızın kapsanması ve ömür boyu yenileme garantisi.

İlk olarak, her sigorta şirketi riskli gördüğü durumlar için belirlediği bir bekleme süresi uygular. Bu bekleme süresi 3 ay ile 12 ay arasında sigorta şirketine göre değişiklik göstermektedir. Siz sağlık sigortanızı satın aldığınızda bu bekleme süresini doldurur, bir sonraki yenileme döneminizde herhangi bir bekleme süresi uygulaması ile karşılaşmadan poliçenizi kullanabilirsiniz. Fakat başka bir sigorta şirketine geçiş yapmak isterken poliçe iptalini gerçekleştirirseniz, bu hakkınızı kaybedersiniz ve yeni sigorta şirketinizdeki sağlık sigortanız bekleme süresi ile başlar.

Hasarsızlık indirimi sağlık sigortalarında size avantaj sağlayan bir uygulamadır. Hasarsızlık indirimi (poliçenizin ne kadarını kullandığınızla alakalıdır) ile bir sonraki yenileme döneminizde primdaha düşük çıkabilir. Eğer siz poliçenizin iptalini yaparak başka bir sigorta şirketinden sağlık sigortası alırsanız, kazandığınız indirimler geçersiz olur. İlk defa sağlık sigortası satın alıyormuş gibi değerlendirilirsiniz.

Ömür boyu yenileme garantisi, sigorta şirketlerinin müşterilerine sunduğu en avantajlı uygulama diyebiliriz. Ömür boyu yenileme garantisi 3-4 yıl üst üste poliçenizi yenilemeniz durumunda kazandığınız bir haktır. Ömür boyu yenileme garantisi hakkına sahip olduğunuzda, sigorta şirketiniz teminatlarınızı daraltamıyor ve beklenmedik bir hastalık ortaya çıktığında ek prim talebinde bulunamıyor.

Burada önemli olan nokta, tamamlayıcı sağlık sigortanızı kesintisiz bir şekilde her yıl yenilemenizdir. Eğer sağlık sigortanızı iptal ederseniz veya iptal edip başka bir sigorta şirketinden tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırırsanız haklarınızı kaybedersiniz. Amacınız sağlık sigortanızı iptal ettirmek değil sadece başka bir sigorta şirketine taşımak ise, haklarınızı kaybetmemek adına mutlaka uzman kişilerden yardım alın.

Poliçe başlangıç tarihinden sonra ortaya çıkmış hastalıklarınız için, sigorta şirketi muafiyet koyabildiği gibi katılım payı oranı ile hastalığınız ile ilgili tedavi masraflarınızı karşılayabilmektedir.

Örnek vermek gerekirse; tiroid ile ilgili çıkan rahatsızlıklarınızdan dolayı sigorta şirketiniz bir muafiyet uygulaması koymadı. Tedavi masraflarınız belirlenmiş katılım payı oranı ile karşılanmaktadır. Fakat bu kişinin sağlık sigortasını iptal ettirmesi ve başka bir sigorta şirketinden sağlık sigortası satın alması, o tarihten itibaren tiroidi ile ilgili tedavi masraflarının poliçe kapsamında karşılanmayacağı anlamına gelir. Yani ilk defa tamamlayıcı sağlık sigortası satın alıyormuş gibi değerlendirilir ve geçmişten gelen hastalıkları poliçe kapsamına alınmaz.

Eğer niyetiniz tamamlayıcı sağlık sigortanızı iptal etmek değilse, sadece başka bir sigorta şirketine poliçenizi taşımak istiyorsanız mutlaka sigorta temsilcinizle önceden görüşün.  O size doğru yolu gösterecektir.

Ekonomik gücü artık yetmediğinden, tamamlayıcı sağlık sigortası iptali düşünenler.

Maddi sebeplerden dolayı tamamlayıcı sağlık sigortası iptali düşünüyorsanız önce bize kulak verin. Sağlığınızı güvence altına almak için satın almış olduğunuz tamamlayıcı sağlık sigortasını iptal ettirmek, kazanmış olduğunuz hakları da iptal etmek demektir.

Artık tamamlayıcı sağlık sigortası primini öderken zorlanıyorsanız, iptal etmek yerine primi düşürmenin yollarını aramalısınız. Tamamlayıcı sağlık sigortası yatarak+ayakta tedavi olmak üzere 2 ana teminatlı olarak size sunulur. Bu noktada ayakta tedavi teminatını poliçenizin kapsamından çıkarabilir, sadece yatarak tedavi teminatı ile sigortanızı devam ettirebilir, ödediğiniz primi düşürebilirsiniz. Sonraki yıllarda tekrar poliçenize ayakta tedavi teminatını ekletebilirsiniz.

Tamamlayicisaglik.com'da bütçenize en uygun tamamlayıcı sağlık sigortasını kolayca bulabilirsiniz. Hemen teklif alın, fiyatları tek ekranda karşılaştırın!

Unutmayın ki her geçen gün sağlık hizmetlerinin fiyatları artmaktadır. İleride karşılaşabileceğiniz durumların masrafları size daha ağır gelebilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası ile en azından yatarak tedavi teminatı ile size ağır maliyetler çıkarabilecek tedavilere karşı kendinizi koruyabilirsiniz.

Haberi olmadan tamamlayıcı sağlık sigortası iptal olanlar.

Kişi farkında olmadan tamamlayıcı sağlık sigortası poliçesi iptal olabilir. Sebebi ise tahsilatsızlıkdır. Poliçe prim taksitinin vade tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ödenmemesi halinde poliçe iptal edilir.

Poliçe iptali sonrası 30 gün içerisinde başvuru yapılması halinde meriyet değerlendirmesi (poliçenin tekrar yürürlüğe girmesi) yapılır. Fakat poliçenizin tahsilatsız kaldığı 30 gün boyunca hastaneye gittiğinizde poliçenizin aktif olmayacağını belirtmekte fayda var. Yani tahsilatsız kalan 30 gün de poliçeniz ödeme yapamaz.

Poliçeniz meriyet değerlendirmesine girerse sigortacının poliçeyi tekrar yürürlüğe alma, istisna ve / veya hastalık ek primi uygulama, gerekli gördüğü durumlarda doktor muayenesine tabi tutma ve ek tetkik isteme veya başvuruyu kabul etmeme hakkı saklıdır. Sigortalının yapması gereken en kısa süre de, 30 gün içinde acenteye iletmeli, tekrardan aktif hale getirmelidir. Bu noktada acentenin sigortalı müşterilerini takip etmesi, zamanında haber vermesi gerekir.

Sigorta şirketi tek taraflı tamamlayıcı sağlık poliçe iptali gerçekleştirebilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası iptali sebebi olarak; kişi sigorta yaparken geçmiş hastalıklarını sigorta şirketine beyan etmemesi, eksik bilgi vermesinden kaynaklı olabilir. Eğer sigortalı aksini ispat ederse poliçesini tekrar aktifleştirebilir. Burada önemli olan nokta, kişinin sigorta satın alırken eksik bilgi beyan etmemesidir. Acente bu konuda müşterisine yol gösterip, bilgi vermek zorundadır.

Ayrıca bazı sigorta şirketleri, tamamlayıcı sağlık sigortası poliçelerini otomatik olarak yeniler. Eğer siz yenileme yapmak istemiyorsanız ve yenileme işleminiz gerçekleşmişse ilk 30 gün içinde poliçe iptalini gerçekleştirebilir, paranızı da iade alabilirsiniz.

Zorunlu askerlik gibi durumlarda poliçeyi dondurmak mümkün mü?

Özel sağlık sigortası veya tamamlayıcı sağlık sigortası poliçeleri dondurulamaz. Siz askerdeyken prim ödemesi yapmaya devam edersiniz poliçeniz aktifliğini korur. Ancak poliçeniz için prim ödemesi yapmazsanız, kazanmış olduğunuz tüm haklar ile birlikte iptal edilir.

Dikkat Etmeniz Gereken Detaylar

Tamamlayıcı sağlık sigortası satın aldıktan sonra yapmanız gereken ilk iş poliçenizin detaylarını kontrol etmek olmalıdır. Sigorta şirketinizin anlaşmalı olduğu hastaneleri ve tedavi kapsamınızı dikkatlice incelemelisiniz. Ayrıca muafiyet koyulan bir rahatsızlığınızın olup olmadığını kontrol etmeli, belirlenen hastalıklar için bekleme sürelerinizi bilmelisiniz.

Bir diğer dikkat etmeniz gereken konu, tamamlayıcı sağlık sigortası satın almak için başvuru formunu doldururken, önceden gelen bir rahatsızlığınızın olup olmadığıdır. Ayrıca eksiksiz ve doğru bilgi vermeye özen göstermelisiniz. Çünkü tamamlayıcı sağlık sigortası, geçmişten gelen rahatsızlıkları teminat altına almaz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası İptali 

Tavsiyelerimiz

Tamamlayıcı sağlık sigortanız ile ilgili bir sıkıntı yaşadığınız da öncelikle sakin olun. Kızgınlıkla bütün sorumluluğu sigorta şirketinin üstüne yıkmayın ve hemen sağlık sigortanızı iptal etmeyi düşünmeyin. “Benim zaten sağlık sigortasına ihtiyacım yok!”, “Ödediğim ücreti geri alırım, daha karlı çıkarım.” gibi düşünceler, sizin bu işten daha zararlı çıkmanıza neden olabilir.

Unutmayın tamamlayıcı sağlık sigortası, sağlığınız için geleceğe yatırımdır. Eğer sigorta aracı kurumundan sağlık sigortası yaptırdıysanız öncelikle müşteri temsilcinizden yardım isteyin. Emin olun sigorta temsilciniz yaşadığınız sıkıntıya daha objektif bakacak ve hızlı bir şekilde probleminizi çözecektir.

Tamamlayıcı sağlık sigortanızı iptal ettirmeden sadece başka bir sigorta şirketine geçiş yapmak istiyorsanız, sitemizden mutlaka tamamlayıcı sağlık sigortası karşılaştırması yapmalısınız. Bu süreçte haklarınızı kaybetmeden sağlık poliçenizi başka bir sigorta şirketine taşımanız için size destek olmaya her zaman hazırız.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 10 Nisan 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

Bilmediğiniz sağlık sigortası terimleri yüzünden sağlık poliçenizi anlamakta güçlük mü ç...
Sigorta
3 Kasım, Cuma
Tümünü oku
Doğum Sigortası Nedir?

Doğum Sigortası Nedir?

Anne olduğunuz günlerin hayalini kuruyorsunuz değil mi? Güzel hayaller kurarken, doğu...
Sigorta
19 Ekim, Perşembe
Tümünü oku
En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

Türkiye'de sağlık sigortası yapan şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Sağl...
Sigorta
2 Kasım, Perşembe
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın