Uykusuz Annelere Hayatı Kolaylaştıracak Öneriler

blog-image

Hormonlar, emzirme, uykusuzluk ve yeni ev düzeni nedeniyle doğum sonrası zor bir dönemdir. Bu dönemde yeni anne olmuş kadınlar kendini yetersiz hissedebilir. Ancak yeni anneler bilmeli ki, yalnız değiller, beceriksiz hiç değiller.

Yeni anneleri en çok yoran konuların başında bebeklerinin ve kendilerinin uyku düzeni gelir. Çünkü yeni doğmuş bebeğiniz sık sık uyanarak beslenmek ister.

Yenidoğan bebekler ilk haftalarda günde 14- 18 saat, birinci aydan sonra ise 12-14 saat uyurlar. Fakat bu uyku kesintisiz değildir. Onu emzirmek, altını değiştirmek ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için gece pek çok kez kalkmanız gerekir.

Fakat evde doğru yapılmayan iş bölümü, kısa süre sonra anneyi halsiz düşürebilir. Özellikle emziren annelerin sağlığı için uyku ve dinlenmek çok önemlidir.

Bebeklere Uyku Eğitimi  Nasıl Verilir? başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Yeni Anneler ve Bebekleri için Dinlenme Yolları

  • İlk ay, bebeğiniz ne zaman uyursa, siz de hemen uyuyun. Özellikle emziren annelerin enerji tüketimi 500 kalori daha fazladır. Bu sebeple yorulmamalı ve uykunuzu mutlaka almalısınız.
  • Babanın ve aile büyüklerinin yardımını almaktan çekinmeyin. İlk dört ay, evdeki iş bölümü sizi rahatlatacak şekilde düzenlenmelidir.
  • Günlük kalori, potasyum ve sıvı alımını artırın. Bu hem süt artışına hem de vücut sağlığınıza olumlu etkiler yapacaktır.
  • Gün içinde hem siz hem de bebeğiniz dışarı çıkıp temiz hava almalıdır. Bebeğiniz ile birlikte sakin ve mutlu vakit geçirmeniz, bebeğinizin uyku düzenini olumlu etkileyecektir.
  • Bebeğinizi uyutacağınız zaman, hafif bir müzik açın. Anneler için önerilen bitki çaylarını da doktorunuzun tavsiyesi ile kullanabilirsiniz. Bitki çayları hem sizin hem bebeğinizin rahat uyuması için önemlidir.

Yeni Ebeveynlere Öneriler

  • Bebeklerin uyuyamamasına yol açan baş sorunlardan biri de gaz problemidir. Bebeklerde gaz problemi geçici olabileceği gibi uzun süren uykusuzluk problemlerine de yol açabilmektedir. Doktorunuza danışarak bebeğinizin gaz problemini çözebilirsiniz.
  • Yeni anne olmuş kadınlar genellikle bebekleriyle ten tene sürekli temas halinde olmak isterler. Fakat bu davranış ileri de daha büyük problemler yaşamanıza neden olabilir. Bebeğinizi kucağınızda uyutmayı ve aynı yatakta yatmayı tercih etmeyin. Bebeğinizi uyutmadan önce; sevin, öpün, koklayın.
  • Eşinizle olan ilişkiniz bebeğinizin duygularını da etkiler. Eğer eşinizle iletişim problemi, cinsel isteksizlik gibi problemler yaşıyorsanız bebeğiniz de bu durumdan etkilenecektir. Bebeğiniz çok sık ağlıyor ve sürekli huzursuz ise öncelikle eşiniz ile olan ilişkinizi düzenlemeye çalışın.
  • Bebekler uykuya daha zor geçiş yapar. Çünkü bebeklerde uykuya geçiş yalnızlığı yoğun hissettiği bir zaman dilimidir. Zamanla bebeğiniz sizin çabalarınız ile kendini daha güvende hissedecektir.
  • Bebeğinizi yatağında uyuturken sırt üstü veya yan yatırın. Bebeğinizi yan yatırdığınız zaman onu yastıklarla destekleyin. Böylelikle bebeğiniz için daha konforlu bir uyku oluşturabilirsiniz.

Uykusuzluk tüm insanları fiziki ve ruhsal olarak zayıflatacak kadar önemli bir sorundur. Bebeğine bakma motivasyonu ile uykusuzluğa dayanma gücü artmış anneler, önceleri fark etmese de zamanla fiziki ve ruhsal olarak güçsüzleşir. Önce annenin kendi öz bakımı, sonrasında bebeğin bakımı ve eşle olan ilişkilerde sıkıntılar artmaya başlar. En önemlisi de doğum sonrası depresyonun uykusuzlukla ilişkisini gösteren çok sayıda bilimsel yayın vardır.

Yenidoğan Bebek Nasıl Yatırılır? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Eğer kendinizi yetersiz, güçsüz ve bitkin hissediyorsanız mutlaka eşinizden veya aile büyüklerinizden destek almalısınız. Size verilen destek ile hayatınızın bu yeni dönemini çok daha kolay atlatabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 15 Ağustos 2018 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün, büyük ihtimalle hayatınızın en mutlu günlerinden bir...
Aile
8 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku
Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuğunuza düşkün bir annesiniz. Hedefiniz “dünyanın en iyi annesi” olmaktı....
Aile
18 Ocak, Perşembe
Tümünü oku
Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Evlilik hayatına ilk adımınızı attığınızda , düşüneceğiniz en son şey bir gün boşanmaktı...
Aile
19 Ocak, Cuma
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın