Bebekle Uçak Yolculuğu Nasıl Yapılır?

blog-image

Bebeğinizle ya da çocuğunuzla ilk defa uçağa mı bineceksiniz? Bebekle ya da çocukla uçak yolculuğu yapacağınız için heyecanlı olduğunuzu tahmin edebiliyoruz. Bebekle uçak yolculuğu önceden alacağınız tedbirler ile sandığınız kadar zor bir şey değil.

Bebeklerde uçak yolculuğu, seyahatlerin en çetrefilli kısmıdır. Yetişkin olarak bizler bile bu yolculukların çarçabuk geçmesini isterken, bebeklerin birkaç saat huzursuzlanmadan durmalarını istemek uslu bir ütopya. Fakat bu ütopyayı hayata uyarlamak biraz da sizin elinizde. Bunun için size birkaç önerimiz olacak.

Bebekle Uçak Yolculuğu Öncesi Yapmanız Gerekenler

Uçak yolculuğu hakkında konuşun.

Eğer çocuğunuz ilk kez uçağa binecekse ve bu konuda biraz endişeliyse, bu duygusuyla baş etmesine destek olmak amacıyla uçağa binmeden birkaç gün öncesinden başlayarak ona havaalanında ve uçakta neler olacağını sırasıyla anlatabilir, birlikte uçak yolculuğu ile ilgili kitaplar okuyabilirsiniz.

Uçuş saatinizi iyi ayarlayın.

Pürüzsüz bir yolculuk için minik yolcunun iyi dinlenmiş olması gerekiyor. Bu yüzden uçak biletlerinizi alırken saatlere dikkat edin. Çok erken ya da çok geç saatlerde alınan uçak bileti onun uyku düzenine de zarar verecektir. Sadece uçakta değil, uçak sonrası yaşayacağınız maceraları da düşünün. Uykusuz bir çocuk, ağzından alevler çıkaracak güce sahiptir.

Yenidoğan Bebek Nasıl Yatırılır? başlıklı blog yazımızı okumak için tıklayın.

Bilet alırken bebeğinizin/çocuğunuzun yaşına dikkat edin.

“Bebeğe uçak bileti alınır mı?” ve “Çocuğa uçak bileti alınır mı?” ailece uçak yolculuğu yapacakların sordukları ilk sorulardan biridir. “Bebek yolcu” olarak kabul edilen bebekler 0-24 ay arası bebeklerdir. 24 aydan büyük bebekler çocuk yolcu olarak kabul edilir. Bebek yolcular için bilet fiyatları sezona ve destinasyona göre 25 -50 TL arasında değişiyor. Her bir bebek için seyahat sırasında bir yetişkin olması gerekir. Aksi halde ikinci bebek için çocuk bileti alınması zorunlu. Bebek yolcular doğumdan itibaren ilk 48 saat uçağa alınmıyor. Sonrasında ilk 7 gün içerisinde uçmaları gerekiyorsa da doktordan “uçmasında bir sakınca olmadığına dair yazı” alınması gerekir. Aynı yazı hem bebek hem de anne için aranır.

Koltuk seçimini akıllıca yapın.

Koltuk seçimi kesinlikle önemli. Koridor koltuklarından ziyade, pencere kenarları onların daha fazla dikkatini çekecektir. Bu koltuklarda uykuya dalma ihtimalleri de bir hayli yüksek. Fakat yolculuk sırasında çocuğunuzun çok sık tuvalet ihtiyacı olacağını düşünüyorsanız, koltuğunuz lavaboya yakın ve koridor kenarında olmalı. Bu arada kanat arkasında bulunan koltuklar daha fazla darbe ve türbülans deneyimi eğilimindedirler. Bu koltuklar son çareniz olmalı.

Havaalanına erken gidin.

Özellikle resmi tatillerde ve bayramlarda daha çok seyahat edildiği için havaalanlarının kalabalık olacağını hesaba katarak alana erken gitmelisiniz. Kuyrukta saatlerce beklememek için online check-in yapabilir ve eğer yurt dışına çıkıyorsanız çıkış harcınızı banka aracılığı ile önceden ödeyebilirsiniz. Eğer havaalanında check-in yaptıracaksanız çocuğunuzun ve sizin hüviyet ya da pasaportunuzu kolay ulaşabileceğiniz bir yere koyun. Kucakta çocuk çantada bunları aramak biraz zor olabilir.

Puset ya da kanguru alın.

Bebek ile uçak yolculuğu yapanlar, puset yerine kanguru ya da sling tercih edebilir. Bu şekilde daha az eşya taşıdığınız gibi çocuğunuz kucağınızdayken elleriniz de özgür olacaktır. Eğer pusetle seyahat etmek istiyorsanız, check-in sırasında teslim etmeniz gerekmeyen, uçağa kadar kullanabileceğiniz baston pusetleri tercih edin. Bu pusetlerin hem taşıması kolay hem de havaalanında çocuğunuzu sürekli kucakta taşımak zorunda kalmazsınız.

Bebekle Uçak Yolculuğu Sırasında Yapmanız Gerekenler

Uçuş vakti yaklaştıkça kapıya daha yakın olun.

Yapılan anonsları daha iyi duyarsınız. Uçağa önce binmek için görevliden yardım isteyin. Herkes uçağa binmek için kapıya hücum ederken siz organize olun. Tek ebeveyn değilseniz bir ebeveynin el bagajı, puset gibi eşyalarla sizden önce uçağa binmesi, sizin çocukla daha sonra geçmeniz daha uygun olur. Bu şekilde ilk ebeveyn uçakta her şeyi organize eder ve siz strese girmeden, fazla zaman kaybetmeden yerinize oturabilirsiniz. Hatta ikinci ebeveyn uçağa en son binen yolculardan biri olursa en rahatı olacaktır.

Uçak yolculuğunda bebeklerin güvenliği önemli.

Eğer 0-24 aylık bir bebekle seyahat ediyorsanız bebeğiniz kucağınızda yolculuk yapacak demektir. Uçak bebek kemerinin nasıl takıldığını biliyor musunuz?

Görevliler bebekli yolculara emniyet kemerini veriyor. Bu kemerin halka kısmını kendi kemerinize geçirerek önce kendi kemerinizi bağlıyorsunuz. Sonra da bebeğinizin kemerini gösterilen şekilde bağlıyorsunuz. Bebek kemerinin bağlama kilidi normal uçak emniyet kemerlerinden farksız. Bu şekilde siz bebeğinizi kendinize/kendi emniyet kemerinize bağlamış oluyorsunuz. Eğer görevliler size emniyet kemeri vermeyi unutursa, uçak havalanmadan mutlaka isteyin.

Basınç farkından etkilenmemesini sağlayın.

Bebekler ve küçük çocuklar kalkış ve iniş sırasında ağlayabilir çünkü basınç değişikliğinde yutkunarak ya da esneyerek genizlerini, kulaklarını açmayı bilmezler. Uçakta bebekle yolculuk yapan ebeveynler, bebeklerin ağlamaması için kalkış ve iniş sırasında bebeği emzirmeli ya da  emzik vererek onu rahatlatmalıdır. Daha büyük çocuklar için eğer kullanıyorsanız şekersiz sakızlardan da verebilirsiniz. Kayısı, incir gibi kuruyemişleri çiğnemek de çok işe yarıyor. Uçak yolculuğunda ufaklıkların burnu tıkanabilir. Serum fizyolojik damla ve burun aspiratörünü çantanıza ekleyin.

Bebekler Neden Ağlar? başlıklı blog yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Favori oyuncağı ile süpriz yapın.

Seyahatten birkaç gün önce, en sevdiği oyuncak neyse onunla oynamasını biraz sınırlayın. Oyuncağını özlemesini sağlayın. Yolculuk başladıktan sonra onu oyuncak ile kavuşturun. Gerçekten onunla birlikte uzun bir süre geçirecektir. Hain bir plan gibi durduğunun farkındayız ama kesinlikle işe yarıyor.

Koltuğa oturup kemer bağlamayı reddeden çocuklar nedeniyle uçağa rötar yaptıran ailelerden biri olmak istemiyorsanız, kalkış sırasında ve emniyet kemeri ikaz ışıkları sönene kadar çocuğunuzun kendi koltuğunda oturmasını sağlayın. Son olarak uçağa binerken yanınıza aldığınız çantada bebek bezi, ıslak mendil, yedek kıyafet, ince bir battaniye, biberon, emzik, kullanıyorsanız bebek maması olduğuna emin olun. Rötar halinde bunlara ihtiyacınız olabilir. Emziriyorsanız kendiniz için de yedek bir üst koymayı unutmayın.

Bebekler Kaç Aylıkken Uçağa Binebilir?

Genellikle havayolu firmaları, bebeğin sağlık problemi olmadığına dair doktor onaylı rapor isterler. Eğer doktor raporunuz varsa ve bebeğinizin herhangi bir sağlık problemi yoksa doğumdan 48 saat sonra uçuş yapabilirsiniz. Ancak uçuş süresi uzunsa (yurtdışı vb.) bebeğin en az 3 haftalık olması beklenmelidir.

Seyahat Sağlık Sigortası

Eğer yurtdışında bir tatil planladıysanız seyahat sağlık sigortası yaptırmayı unutmayın. Seyahat sağlık sigortası; yurtdışındayken başınıza gelebilecek bir kaza veya hastalığa karşı sizi yüksek maliyetlerden koruyacaktır.

İyi tatiller.

Yayımlanma Tarihi: 30 Mayıs 2018 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün, büyük ihtimalle hayatınızın en mutlu günlerinden bir...
Aile
8 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku
Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuğunuza düşkün bir annesiniz. Hedefiniz “dünyanın en iyi annesi” olmaktı....
Aile
18 Ocak, Perşembe
Tümünü oku
Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Evlilik hayatına ilk adımınızı attığınızda , düşüneceğiniz en son şey bir gün boşanmaktı...
Aile
19 Ocak, Cuma
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın