Çocuklar için En İyi Köpek Cinsleri

blog-image

Sahipleri ile yürüyüş yapan, sahilde koşturan, çocuklarla oynayan o muhteşem köpekler sizi de çekim alanı içine mi aldı? Sizin ve sahiplendiğiniz can dostunuzun bu güzel yolculukta mutlu olması için göz ardı etmemeniz gereken birçok nokta vardır.

Köpek sahibi olmadan önce yapılan hatalar, hatalar zincirini oluşturur ve hayvanlara bilinçli ve bilinçsiz şekilde yapılan eziyetler bu şekilde doğar. Bu olumsuz durumların ortaya çıkmasını engellemek için köpek almadan önce dikkat edilecek hususlar üzerinde durularak doğru kararlar alınmalıdır. Çünkü burada bahsi geçen ve sahip olmak istenen şey, bir canlıdır. Bir köpeği sahiplenmeden önce kişinin kendisine bazı soruları sorması gerekir.

Köpek Sahiplenmeden Önce Kendinize Sormanız Gereken Sorular

Köpek almadan önce aşağıdaki sorulara olumlu yanıtlar verebilir misiniz? Bu sorulara olumlu yanıtlar vermediğiniz, sonuçları üzerinde şüpheye düştüğünüz sürece köpeğinizi gözden çıkarma olasılığınız her an bulunmaktadır. Kendinizden emin değilseniz böyle bir durumda kalmamak için lütfen köpek almayın ve köpeğin sahip değiştirmesinin onun hayatı boyunca başına gelebilecek en kötü şey olduğunu unutmayın.

Yaşadığınız yer köpek bakımı için uygun mu?

Her köpek biraz gezip tozmak ister. Özellikle de büyük boyutlu köpekler koşturacak ve oyun oynayacak geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. Köpek sahiplenmeden önce oturduğunuz evin boyutunu ve çevresini düşünmenizde fayda var. Eğer bir apartman dairesinde oturuyorsanız daha küçük boyuttaki köpekleri tercih edebilirsiniz.

Günlük rutin programınız içinde köpeğinize ne kadar zaman ayırabilirsiniz?

Bir köpek sahiplenirken programınızı gözden geçirmeniz ve ona hak ettiği zamanı verebileceğinizden emin olmanız çok önemlidir.

Hiç büyümeyen bu çocukların eğitiminden bakımına, beslenmesinden taranmasına, sağlık kontrollerinden egzersizlerine, oyuncak seçiminden güvenliğine kadar her şeyi eksiksiz takip etmeye hazır mısınız? Onlar evinize adım attıkları andan itibaren sizin ilgi ve sevginize muhtaç olacaklar, bu sorumluluğu almaya hazırsanız hayatınızda yeni bir dönem başlıyor demektir.

Yeterli enerjiniz var mı?

Köpeklerin çoğunun bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjileri vardır. Köpeğinizle düzenli olarak oynamanız, onu düzenli olarak günde 3 kez dışarı çıkarmanız ve onu çok yalnız bırakmamanız gerekmektedir.

Köpeğinizin masraflarını karşılayabilir misiniz?

Köpeklerin veteriner, bakım ve mama masrafları yüksektir. Bir köpek sahiplenmeden önce köpeğiniz için ayırabileceğiniz bütçeyi hesap etmek faydalı olacaktır.

Evde köpek tüyüne alerjisi olan bir kişi var mı?

Sahiplendiğiniz köpeği eve getirmeden önce, birlikte yaşayacak kişilerin köpek tüyüne alerjisi olup olmadığı tespit edilmelidir. Bu alerji testi hastanelerde yapılmaktadır ve sonuçları hemen alabilirsiniz. Unutmayın evinize gelen can dostu size çok çabuk alışacak ve herhangi bir nedenle sizden ayrılmak zorunda kalırsa hayatı olumsuz yönde etkilenecektir.

Köpek Sahiplenmeden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Köpekler her ne kadar insanlarla iç içe bir yaşamı benimsemiş olsa da yine de aynı evde yaşama noktasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan birkaçını aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.

  1. Hangi köpek ırkının uygun olduğu tespit edilmelidir.
  2. Tespit edilen köpek hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
  3. Tercih edilen köpek için bakım yapılacak ve beslenecek yer müsait olmalıdır.
  4. Sahiplenilecek köpeğin hangi amaca göre alınacağı belirlenmelidir. (koruma, spor, arkadaşlık vs.)
  5. Köpek bakımı ve beslenmesi gibi durumlar için yeterli zamana sahip olunmalıdır.
  6. Köpek sevgisi mutlaka olmalıdır.
  7. Bütçeye göre köpek tercihi yapılmalıdır. Çünkü ne tür bir hayvan beslenirse beslensin, mutlaka bir bütçe ayrılmalıdır.

Çocuklar ve Aileler için En İyi Köpekler

İnsanlar genellikle beklentilerine ve yaşam tarzlarına uygun olmayan köpekleri aldıkları için sıkıntılar yaşamaktadır. Her cins köpeğin kendisine has artıları ve eksileri vardır. Eğer bu artı ve eksileri iyi bilirseniz, köpek sahiplenirken doğru kararı verebilirsiniz.

Golden Retriever

Siyah burunları, uzun tüyleri ve size sevgiyle bakan iri gözleriyle inanılmaz tatlı bir köpek türüdür. Öğrenmeye istekli olmaları nedeniyle onları eğitmek hem çok kolay hem de çok eğlencelidir.

Yemek yemeye oldukça düşkün, tam bir obur olan Golden köpekler; aşırı yemek yediği zaman kontrolsüzce kilo alabilirler. Bu durum ise onların kalça kemiğindeki kalça çıkığı ihtimalini yükseltebilir. Bu yüzden köpeğinizi kaliteli kuru mamalar ile beslemeli; fazla yemek yemediğinden emin olmalısınız.

Köpeğinizi haftada 2 kez olacak şekilde taramanız gerekir. Dilerseniz; ayda 1 kez de köpeğinizi köpekler için özel olarak üretilen şampuanlar ile yıkayabilirsiniz.

Golden Retriever; yalnız kalmayı pek sevmeyen bir cins olduğu için onunla sık sık oyun oynamalı; onu yalnız ve ilgisiz bırakmamalısınız.

Labrador Retriever

Günümüzde oldukça popüler olan ve Avrupalı aileler tarafından sıklıkla yetiştirilen Labrador Retriever, oldukça enerjik bir yapıya sahiptir ve sık sık egzersiz ihtiyacını karşılaması için dışarıya çıkarmalısınız.

Labrador Retriever, boğazına düşkün bir oburdur. Köpeğinizi her daim kaliteli ve besin değeri yüksek, vitamin ve mineraller açısından zengin kuru mamalar ile beslemelisiniz.

Sizinle samimi ve sıcak ilişkiler kurabilen, çocuğunuzla çok iyi anlaşacak bir köpek türü sahiplenmeyi düşünüyorsanız; bu köpeklerin tam da sizin için uygun karakter olduğunu söyleyebiliriz!

Bu köpeklerin kısa tüyleri apartman yaşamı açısından bir avantajdır. Çok tüy dökmezler. Fakat yine de her gün düzenli olarak taramak tüy sağlığı ve parlaklığı açısından faydalı olacaktır.

Bulldog

İngiliz Bulldog'lar buruşuk yüzü ve kısa boyları ile dikkat çekerler.Çocuklarla en iyi anlaşan köpek cinsleri arasında yer alan İngiliz Bulldog köpekleri, oldukça nazik ve diğer hayvanlar ile uyumlu bir şekilde yaşayan cinslerdendir.

İnsanlardan sevgi gördüklerinde sevginin karşılığını fazlaca yansıtabilecek bir yapıları vardır. Oldukça rahat bir ırk olmasının yanında ılık ve ya serin bir hava ortamında yaşaması gerekir. Ayrıca apartman ortamında yaşayabilen bu köpekler uyumayı severler ve yavaş hareket ederler.

Tüyleri oldukça kısa olan bu türün bakımı da oldukça kolay olmaktadır. Düzenli olarak banyo yaptırılması gerekmektedir. Ayrıca kırışık deriye sahip olduklarından dolayı 3-4 günde bir nemli bir bez ile derilerinin arasının temizlenmesi gerekir.

Gün içerisinde dışarıda gezmeye çıkarılabileceği gibi yeşillik alanlarda dolaştırıldığında da memnun kalacaktır.

Pug

Pug, diğer adı Mops olan Çin kökenli bir süs köpeğidir. Kısa ve parlak kürkü siyah, kayısı rengi ya da gümüş tonlarında olabilir. Pug'lar görüntü itibariyle insanda sürekli sevme hissi uyandırır ve doğrusu bu Pug'ın hoşuna çok gider.

Oldukça sevecen oldukları gibi ilgiyi üzerlerinde toplamayı da çok severler. Agresif, saldırgan ve yaygaracı huyları yoktur bu nedenle ideal aile köpeklerinden biridir. Özellikle çocuklarla arası çok iyi olan Pug'lar gün boyu oyun oynama kapasitesine sahiptir. Sessiz ve uysal olarak görülseler de eğlenceye çabuk adapte olurlar. Pug, küçük cüssesine rağmen oldukça iyi bir bekçi köpeğidir; evi ve sahibini korur ve her zaman düşmanlara karşı tetiktedir.

Fino

Evde en sık beslenen köpek türlerinden biri olan finolar özellikle çocuklarla arası çok iyi olan köpek ırklarındandır. Fino köpeklerinin pek çok farkı türü vardır; pomeranian, maltese, shih tzu, pekinez, papillon, bichon yorkie bunlardan birkaçıdır.

Finolar oyuncu kişilikleri ile ön plandadır. Bazıları havlama eğiliminde olsa da alacakları eğitimle bu huylarından kolaylıkla kurtulmak mümkündür. Gezme konusunda sınır tanımayan fino köpeklerin bakımı oldukça kolaydır ancak hassas bir bakıma gereksinim duydukları da aşikardır. Küçük ve “süs köpeği” olarak adlandırıldıklarından narin yapıdadırlar. En ufak bir şey onları hasta edebilir. Bu nedenle fino köpeklerinin beslenmesi ve yaşam ortamları çok önemlidir.

İrlanda Setter

Irish Setter olarak da bilinen bu ırk özellikle Avrupa'da oldukça yaygındır. Kızıl setter olarak anılmasının altında muhteşem renk ve parlaklıktaki tüyleri yatar. Özellikle koku alma yetenekleri ile göz dolduran Setter'ler büyük cüssesine rağmen iyi bir ev köpeğidir.

Çocuklarla arası iyi olan Setter'lere evde bakmak zor değildir ve hatta tam bir aile köpeği olarak anılırlar. Çok hareketli ve enerjik olmalarının yanı sıra biraz inatçı bir karaktere sahip de olabilirler.

Tüm av köpeği ırklarında olduğu gibi egzersize ihtiyaç duyarlar.  Aile bireylerine oldukça bağlı olan Setter'ler özellikle çocuklarla oyun oynamayı çok sever. Sahiplerini koruma görevini üstlenirler ve yüksek zekaları ve dikkatleriyle ilgi çekerler.

Vizsla

Macaristan kökenli bir av köpeği olan Vizsla'nın özellikle çocuklarla arası oldukça iyidir. Kaslı, zarif ve orta büyüklükte köpek sınıfına girer. Sevgi dolu bir kişiliğe sahip olmasının yanı sıra aynı zamanda inatçı da olabilir. Aile yaşamına çok kolay bir şekilde adapte olabilirler.

Enerjik ve çevik bir yapıları vardır bu nedenle enerjisini atabilmeleri için egzersize gereksinim duyarlar. Yeteri kadar egzersiz yapmazlarsa sinirli olabilirler. Daha çok bahçeli evlerde bakımı iyi olur apartman dairesi için pek uygun olduğu söylenemez.

Poodle

Son yılların popüler köpek ırklarından biri olan Poodle'lar sevimli görünümleriyle daima ilgi çekmeyi başarır. Zeki ve aktif olan Poodle'lar aynı zamanda Kaniş, Barbone ve Caniche olarak da bilinirler.
Poodle'ler standart, oyuncak ya da minyatür olarak 3 gruba ayrılır. Arkadaş canlısı özellikleriyle sosyalleşme konusunda hiç sıkıntı çekmezler. Özellikle çocuklarla iyi anlaşmasından dolayı ideal bir aile köpeğidir. Ortalama 18 yıl yaşam süresi ile de en uzun yaşayan köpek ırklarından biridir.

Sahibine oldukça bağlı ve sadıktır. Hassas bir yapıları vardır ancak içgüdüleri oldukça yüksektir. Aile bireyleriyle oyun oynamayı çok sever ve her zaman ilgi görmek ister. Yalnız kalmaktan nefret eden Poodle'lar uzun süre tek kaldıklarında endişelenir ve terk edilme kaygısına kapılabilir. Bu nedenle aile üyeleriyle iç içe bir yaşam sürmesi onun için çok daha iyi olacaktır.

Border Collie

Border Collie için zeki, çevik ve eğitilebilir kelimelerini bir araya getirirsek çok doğru bir tanım yapmış oluruz. Border Collie oldukça zeki ve çevik köpek ırklarındandır; hareketli yaşam tarzını benimserler. Sevgi dolu ancak asla şımarık değildir. İri cüssesine rağmen doğru bir eğitimle apartman hayatına kolayca adapte olabilir.

İlk kez köpek sahiplenecekler için çok doğru bir tercih olmasa da çocuklu aileler için idealdir. Uzun süre yalnız bırakılmaları onları mutsuz eder bu nedenle bir arada olunması önemlidir. Sevecen ve sıcak kanlı yapısı ile aile bireyleriyle samimi bir ilişki kurar. Diğer köpeklere karşı temkinli yaklaşırlar ancak dost olma iç güdüleri her zaman devrededir.

Evde bakılabilen aile köpeklerinden biri olan Border Collie cinsi köpeklerin eğitimi oldukça kolaydır; komutlarınızı hızlı bir şekilde öğrenme kapasitesine sahiptir. Havlama eğilimi yok denecek kadar azdır bu nedenle evde beslemesi ideal köpek ırklarından biridir.

Son olarak; Beagle, Bull Terrier ve Shih Tzu köpek türleri de çocuklarınız ve aileniz için tercih edilebilir.

Evcil hayvan sigortasının kapsamı ve fiyatları hakkında da önceden bilgi sahibi olmak isterseniz "Evcil Hayvan Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?" başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 8 Ağustos 2018 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün, büyük ihtimalle hayatınızın en mutlu günlerinden bir...
Aile
8 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku
Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuğunuza düşkün bir annesiniz. Hedefiniz “dünyanın en iyi annesi” olmaktı....
Aile
18 Ocak, Perşembe
Tümünü oku
Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Evlilik hayatına ilk adımınızı attığınızda , düşüneceğiniz en son şey bir gün boşanmaktı...
Aile
19 Ocak, Cuma
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın