Mutlu Bir Ebeveyn Olmak İçin Kendinize Zaman Ayırın!

blog-image

Anne baba olmak ya da bir çocuğa anne babalık yapmak belki hayatta en zor ama en güzel şeydir. Çocuk; umuttur, neşedir, yüzümüzü güldüren varlıktır.  Onlar için her şeyin en iyisini isteriz. Bazen kendimizden fedakârlık ederiz. Çocuğumuzun mutluluğu için kendimizden ödün veririz. Yeri gelir kendimizi unuturuz. Hayattan zevk aldığımız, bizi mutlu eden şeyleri yapmaya bazen fırsat bulamayız. Fakat mutlu ebeveyn olmak için yapılması gerekenler vardır ki bu ailenizin mutluluğu için oldukça önemlidir.

Evlilikte Eşler Arası İletişim başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Anne ve baba olmak kolay değildir. Eğer dikkat etmezseniz kendinizi yoğun stres altında bulur ve bitkin hissedersiniz. Ailenize göz kulak olabilmeniz için öncelikle kendinize iyi bakmanız gerekmektedir.  Ne kadar yoğun olursanız olun kendinize biraz zaman ayırma yollarını yaratın. İşte size tavsiyelerimiz:

Sosyalleşmek için çabalayın.

Arkadaşlıkların peşinden gidin. Ebeveyn olduğunuzda yetişkin ilişkileri daha büyük bir efor gerektirir ve öncelikler listenizde arkadaşlıkları en son sıraya alırsınız. Bunu yapmayın. Arkadaşlarınız size ebeveynlik dışında nasıl bir insan olduğunuzu hatırlatır. Hemen şimdi bir arkadaşınıza mesaj atın ve dışarı çıkıp bir şeyler içmek adına bir buluşma ayarlayın. İş çıkışı arkadaşınızla bir kahve için.

Partnerinize bağlanmak için çabalayın. Çocuk sahibi olduktan sonra sorumluluklarınız da artar. Bir aile gibi hissetmek ve ortak bir göreve sahip olmak, zaman zaman eşler arasında ilişki şeklinin de değişmesine sebep olabilir. Bu durumlarda aile büyüklerinizden yardım isteyebilirsiniz. Çocuklarınızı emanet edebileceğiniz kişiler varsa, eşinizle birlikte vakit geçirmek için kendinize zaman ayırın.

Çocuklarınızı akşam erken uyumaya alıştırın.

Böylece eşiniz ile kendinize zaman ayırabileceğiniz, dinlenebileceğiniz zamanı yaratmış olursunuz.

İşle veya çocuklarla hiç alakası olmayan şeyler hakkında konuşun. Çocuk sahibi olduktan sonra elbette sürekli onun hakkında konuşmak, onun hakkında bilgi sahibi olmak ve onunla ilgili bilgileri birileri ile paylaşmak isteyeceksiniz. Ancak eşinizle farklı şeyler hakkında da konuşmanız gerekir. Hayatınız yalnızca çocuğunuzdan ibaret değildir. Kendiniz hakkında konuşun. Beğendiğiniz veya beğenmediğiniz bir film, ilginç bulduğunuz bir makale veya siyaset hakkında konuşabilirsiniz. Ya da sadece eşinizi dinleyin.

Elinizdeki zamanı en iyi şekilde değerlendirin.

Erken kalkın. Kulağa pek hoş gelmiyor ancak 15 dakika bile erken kalkmak size biraz huzur bulmanıza izin verecektir. Erken kalktığınızda kısa bir yürüyüşe çıkabilir, dinlenebilir ya da bir fincan kahve içebilirsiniz.

Organize olun. Daima bir günde yeteri kadar zaman yok deriz. Ancak bu gerçekten doğru mu yoksa zamanımızı mı iyi kullanamıyoruz? Yoksa organize mi olamıyorsunuz? Eğer kendinizle ilgili çok zaman kaybediyorsanız bu karmaşık bir durumdur. Bunun için hemen organize olmanız gerekir. Buna hafta sonu başlayın. Evinizde detaylı bir temizlik yapın. Herhangi bir şey kırılmış ya da tamire ihtiyacı varsa ve 6 aydan fazla kullanmıyorsanız çöpe atın. Sepet, kutu alarak eşyalarınızı daha organizeli olarak kullanmayı sağlayın.

Programınızı revize edin. Sorun organize olmak değilse, belki de sorun çok yoğun olmanızdır. Eğer ailenize ve kendinize ayıracak zamanınız yoksa programınızı yeniden gözden geçirin. Tekrar sözlerinizi, aktiviteleri, organizasyonları gözden geçirerek gerekli ya da önemli olmayanlarından kurtulmaya çalışın.

Gerektiğinde hayır diyebilmelisiniz. Başkaları için ne kadar vakit harcadığınıza bir bakın. Kendinize "vaktim yok" demek yerine sizden bir şeyler isteyen birine "vaktim yok" demek daha çok işinize yarayacaktır.

Diğer annelerle iş birliği halinde olun. Herkesin biraz yardıma ihtiyacı vardır. Bebek bakıcılığından biraz uzaklaşarak bebeğinizi annenize bırakabilirsiniz. Bu bakıcıya para ödemeden mola vermenin en güzel yoludur. Eğer ev ile ilgili temizlik konularında yardıma ihtiyacınız varsa birkaç saatliğine temizlikçi ve çocuğa göz kulak olması için yardım alabilirsiniz. Eğer ev hanımı iseniz ya da evden çalışıyorsanız tam gün bakıcıya ihtiyacınız olmayabilir ama annenizin arada bir çocuğa bakması önemlidir.

Aile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası hakkında detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Gerçekten istediğiniz şeyi talep etmeyi öğrenin. Kadınlar istediklerini direk söylemek yerine ipucu vermeyi tercih ederler. Eşinize isteklerinizi direk iletin "çocuklarla yarım saat ilgilenir misin ben de özel işlerimi hallederim" demek beklediğinizden iyi sonuçlar doğuracaktır.

Kendinize öncelik tanıyın.

Daha iyi bir ebeveyn olmak için, çocuğunuza gerçekçi davranmanız ve eşinize, kendinize ya da sevdiğiniz şeylere vakit ayırıp mutlu olmanız esastır. Çünkü ancak mutlu ebeveynlerin mutlu çocukları olur. Korkmadan, endişelenmeden bir aile olarak nasıl mutlu olacağınıza odaklanın!

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 3 Nisan 2018 Salı

Güncellenme Tarihi: 6 Kasım 2023 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün, büyük ihtimalle hayatınızın en mutlu günlerinden bir...
Aile
8 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku
Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuğunuza düşkün bir annesiniz. Hedefiniz “dünyanın en iyi annesi” olmaktı....
Aile
18 Ocak, Perşembe
Tümünü oku
Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Evlilik hayatına ilk adımınızı attığınızda , düşüneceğiniz en son şey bir gün boşanmaktı...
Aile
19 Ocak, Cuma
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın