Bebeklerde Uyku Eğitimi Nasıl Olmalı?

blog-image

Bebeklik ve çocukluk döneminde en sık rastlanan sorunlardan biri çocukların uyku uyumakta zorluk çekmeleridir. Oysa ilk bir yıl içinde uyku düzeninin oluşturulması çok önemlidir. Düzenli ve sağlıklı bir gece uykusu için bebeklerde uyku eğitimi mutlaka uygulanmalıdır.

Her çocuk rutini sever. Değişiklikler yabancılık hissettirir ve güvenlik endişesi duymasına sebep olabilir. Çocuklar yeniliklere karşı mesafelidir. Bu nedenle uyku için de rutin oluşturmanız, kendisine tanıdık gelen davranışlarda bulunmanız uykuya hazırlandığını anlamasına ve rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Uyumayan bebekler için adım adım uyku eğitimi verilmelidir. Bebeğinizi iyi bir uyku düzenine alıştırmak, yalnızca rutin için değil, tüm ev halkının rahatı için önemlidir.

Bebekler Neden Ağlar? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Uyumayan Bebeklere Çözüm: Bebeklerde Uyku Eğitimi

Bebeklerin uyuması için en önemli kurallardan biri doğru vakti bilmektir. 3 aylık bebek uyku eğitimi, 4 aylık bebek uyku eğitimi ve 2 yaş uyku eğitimi birbirinden farklıdır. Bu farklılık bebeğin ayına uygun uyanıklık süresini ve toplam uykuda geçirmesi gereken süre ile ilgilidir.

Bebeklerde uyku eğitimi uygulanırken aşağıdaki önerilerimize kulak vermenizi tavsiye ediyoruz.

  • Bebeğinizin uyku işaretlerini çok iyi okuyun. Çocuk ikinci kez esniyorsa genelde uykuya yatırmaya geç kalmışsınızdır.
  • Kısa uyuyan bebeğinize daha kısa uyanıklık süresi, uzun uyuyana daha uzun uyanıklık süresi tanıyın.
  • Sabah uyanıklık süresini öğleden sonraya göre daha kısa tutun. Gündüz uyku rutini; öğleden sonra 4 saat ayakta kalan çocuk sabah ile öğle uykusu arasında 3 saat uyanık kalmalıdır.
  • Bebeğinizi sabah uyanma saatlerinden ayına göre en az 11-12 saat önce yatırın. Uyku rutini örnek olarak; sabah 6'da kalkan bir bebek, akşam en geç 18:30'da uyumuş olmalıdır. Geç yatan çocuk geç kalkmaz. Özellikle de 1 yaşından önce.
  • Akşam ve gündüz uykularına yatmadan önce, her gün uygulayacağınız uyku rutini oluşturun. Kısa ve uygulanabilir olsun. Gece ve gündüz için farklı olmalı ki bebeğiniz farkı anlayabilsin. Gece için banyo, pijama, süt iyi bir rutin olabilir. Gündüz için yatmadan önce çalınan hep aynı müzik ve emzik olabilir.
  • İlk haftalardan sonra bebeğinizin gündüz 1.5 / 2 saatten daha uzun kesintisiz uyumasına izin vermeyin. Uyuyan çocuğu uyandırın.
  • Gece uyumaz diye uykusu gelen 8 aydan küçük çocuğu akşam üstü ayakta tutmaya çalışmayın. Öğleden sonra şekerlemesi (35-45 dakika) gece uykusuna zarar vermez faydası olur.
  • Çocuk büyüdükçe uyku sayısını azaltmak konusunda ona yardımcı olun. Birden 3 uykudan 2 uykuya düşmeyin. Önce yavaş yavaş iki uyku arasında uyanık kaldığı süreyi uzatın. Uyku sayısının azaldığı ilk haftalarda gerekiyorsa akşam uykusunu öne alın.
  • Uykuya yatmadan en az 30 dakika önce çocuğu aşırı aktivite, ses ve kalabalık olan ortamdan çıkarın, sakin tutun.

Yenidoğan Bebek Sigortası içeriğimizi de incelemenizi tavsiye ederiz.

Gece Beslenmeleri Ne Zaman Bitirilmelidir?

Bebeklerde uyku eğitimi adımlarından biri de gece beslenmelerini bitirmektir. Kulağınıza şaşırtıcı gelebilir ama maalesef gece beslenmeleri, bebeklerde uyku sorunları nedenlerinden biridir. Gece sürekli uyanan bebeğinizi beslemenize gerek yoktur. Bebeğinizin neden uyandığını araştırın; oda çok sıcak veya soğuk olabilir, altını ıslatmış olabilir, gazı ya da sancısı olabilir, aşırı beslenmiş olabilir, rüya görmüş olabilir.

Eğer nedenini bilmeden her uyandığında bebeğinizi beslerseniz muhtemelen uyku ve beslenme arasında bir ilişki kuracak ve yanlış uyku alışkanlığı kazanacaktır. 6 aylık ve üstü bebekler geceleri beslenmeden 11 saat uyuyabilirler. Genelde anneler bebekleri aç kalacağı endişesiyle gece uyandıklarında onları beslerler. Aslında büyük olasılıkla bebeğiniz gece uyandığında emmek istemesinin sebebi başka türlü uykuya dalmayı bilmemesindendir. Beslenme nedeni ile gece uyku sorunu yaşayan çocukların çoğu iki yaş altı biberon veya meme ile beslenen çocuklardır. Uzun süre yapılan gece beslenmeleri maalesef bebeklerde reflü yada kulak problemlerine yol açabiliyor.

Gece Beslenmelerini Kesmenin 2 Yolu

Birden kesme yöntemini tercih ettiyseniz, kararlı olmanı çok önemlidir. Anne ve babanın ikisinde hemfikir olması gerekmektedir. Aksi takdirde bebeğinizin alışmasını beklemek yanlış olacaktır. Bebeğiniz uyandığında onu emdirmek ya da biberonla beslemek yerine sakinleştirmeye ve tekrar uykuya dönmesini sağlayın. Yanında olun, sırtını sıvazlayın, uyku vakti olduğunu söyleyin ve onu yatırın. Çok zorlu birkaç gece sizi bekliyor olacaktır. Sabırlı olun,  sonuç harika olacak buna inanın lütfen.

Azaltarak kesme yönteminde, bebeğinize verdiğiniz süt miktarını her gece kademeli olarak azaltın ve kucağınızda uyumasına izin vermeyin onu henüz uyanıkken yatağına koyun. Emziriyorsanız emme zamanını kademeli olarak azaltın. Ayrıca biberona su da katabilirsiniz zamanla bebeğiniz onun için kalkmayı gereksiz bulacaktır.

Bebeğinizin Sağlıklı Uyku Uyuması için İpuçları

Annenin yapacağı en iyi şey uyku eğitimi yöntemleri ile bebeği düzenli uykuya alıştırmaktır. Bebekte uyku düzeninin oluşması zaman alır. Bu nedenle sakin ve anlayışlı olmalısınız. Uyku düzeni oluşana kadar biraz uykusuz kalabilirsiniz. Bebek uyku eğitimi sürecinde anne-babanın görevleri paylaşmaları hayatı kolaylaştırır. Bir kişi gece diğeri ise gündüz görevini alırsa , biri gece erken uyurken diğeri sabah uyuyabilir. Bu dönemi kolaylaştırmak adına "bebeklerde uyku eğitimi" alanında uzman kişilerden destek alabilirsiniz.

Yenidoğan Bebek Nasıl Yatırılır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Unutmayın ki; bebeklerinin mutlu uyanarak, uzun süreli oyunlar oynayarak, yeni şeyler öğrenebilmeleri ve bu öğrendiklerini REM uykusunda beyine işleyebilmeleri için, anneler bebeklerinin gece uykularını kesintisiz ve kaliteli geçirmelerini sağlamalılar.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 16 Mayıs 2018 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün, büyük ihtimalle hayatınızın en mutlu günlerinden bir...
Aile
8 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku
Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuğunuza düşkün bir annesiniz. Hedefiniz “dünyanın en iyi annesi” olmaktı....
Aile
18 Ocak, Perşembe
Tümünü oku
Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Evlilik hayatına ilk adımınızı attığınızda , düşüneceğiniz en son şey bir gün boşanmaktı...
Aile
19 Ocak, Cuma
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın