Kredili Hayat Sigortası Nedir? Ne işe Yarar?

blog-image

Kredili hayat sigortasının temel amaçlarından biri; olası bir sağlık sorunu ya da vefat durumu yaşanması halinde, kişinin yakınlarına herhangi bir borç yükü kalmamasıdır. Hayat sigortalı kredi olarak da tanımlayabileceğimiz kredili hayat sigortasına dair tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Kredili Hayat Sigortası (Poliçesi) Nedir?

Kredi hayat sigortası; borç tamamen geri ödenmeden önce borçlunun vefat etmesi veya sakat kalması durumunda ödenmemiş borçları ödemeyi amaçlayan özel bir hayat sigortası türüdür. Kredi hayat sigortası, hem yakınlarınızı hem de borç veren kurumu güvence altına alarak olası riskleri azaltmaya yardımcı olur.

Kredili Hayat Sigortasından Kimler Faydalanabilir?

Hayat sigortası, çeşitli risklere karşı teminat almak isteyen 18 yaşından büyük herkes tarafından yaptırılabilir. Kredi hayat sigortası genel şartları gereği 18-75 yaş aralığında olan herkes kredili hayat sigortası başvurusunda bulunabilir.

Kredi Çekerken Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Kredi alırken hayat sigortası yaptırmak zorunlu değildir ve bu konu ile ilgili yasal bir düzenleme bulunmaz. Bankalar kredi alırken müşterilerine hayat sigortası sağlarlar. Bankaların kredili hayat sigortası sunmasının nedeni; borçlunun ölümü durumunda bankaya olan mevcut borcu tazminat olarak sigorta şirketinden alarak kendini güvenceye almaktır.

Eğer kullandığınız krediyi hayat sigortası güvencesi altına almak isterseniz öncelikle piyasa araştırması yapmanızı tavsiye ediyoruz. Genellikle bankaların sunduğu poliçeler daha pahalı olurken aynı güvenceyi sağlayan alternatif sigorta şirketlerinden daha uygun fiyatlara poliçe yaptırabilirsiniz.

Kredili Hayat Poliçesi Faydaları Nelerdir?

Ödenmemiş bir kredinin mirasçılarınız üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceği zamanlar vardır. Neden kredili hayat sigortası almalıyım, kredili hayat sigortasının avantajları nelerdir sorularının yanıtlarına gelin birlikte bakalım.

  • Mülkünüzün borçlarınıza karşılık gitmesini engeller: Vefat durumunda, krediyle aldığınız varlık - araba veya ev gibi - borç verene geri ödenmesi için satılabilir. Bu, mirasçılarınıza kalan miktarı azaltabilir. Kredi sigortası, vefat ederseniz ödenmemiş ödemeleri karşılar ve borcu mülkünüzden uzak tutar.
  • Kefilleri korur: Bir krediyi kefil ile birlikte imzaladığınızda, borçtan da eşit derecede sorumlu olursunuz. Kredi hayat sigortası, vefat durumunda ödenmemiş borcu bankaya geri öder ve hayatta kalan kefilin yükünü ortadan kaldırır.
  • Eşinizi de güvence altına alır: Bazı durumlarda borçlarınız eşinize geçer. Kredi hayat sigortası poliçesi, eşinizin borçları ödemek zorunda kalmaması için güvence oluşturur.


Kredi Çekerken Hayat Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin ölümü veya daimi maluliyeti durumunda tazminat öder. Bu bakımdan hayat sigortası bir nevi risk sigortasıdır. Çoğu insan, hayat sigortasını kendi talebi üzerine değil, bir bankadan kredi aldığında yaptırıyor. Bankadan tüketici kredisi, konut kredisi veya otomobil kredisi çekildiğinde başvuru sahibi adına düzenlenen hayat sigortası, temelde vefat durumunda sigorta şirketi  borcu bankaya geri öder.

Bu bağlamda, zorunlu olmamakla birlikte, bankalar kredi veren adına hayat sigortası yapmak ister.
Sağlık masraflarınızı güvence altına almak için özel sağlık sigortası teklifi alın, sizi arayalım!

Kredi Çekerken Yapılan Hayat Sigortası Neleri Kapsar?

Kredili hayat sigortasının kapsamını birkaç cümle ile özetleyelim.

  • Kredi hayat poliçesi, genellikle bankalar tarafından bir ipotek açılışında satılır; ayrıca araba kredisi veya kredi limiti aldığınızda da sunulabilir. 
  • Vefat veya daimi maluliyet durumunda güvenceniz krediyi ödeyeceğinden mirasçılarınızı koruyabilirsiniz. 
  • Eşiniz veya bir başkası ipoteğinizde kefil olarak imza atıyorsa, kredi hayat sigortası onları ölümünüzden sonra kredi ödemesi yapmaktan koruyacaktır.

Kredili Hayat Sigortası Teminatları Nelerdir?

Kredi çekerken yapılan hayat sigortasının kapsadığı alanları şu şekilde sıralayabiliriz: 

Vefat Teminatı: Kredi hayat poliçeleri, borçlanma vadesine karşılık gelen ve azalan ve zamanla ödenmemiş borca karşılık gelen vefat tazminatlarını içermektedir. Bankalar para ödünç vererek, borçlunun ölüm riskini kabul etmektedir. Bu nedenle, kredi hayat sigortası, sadece mirasçılarınızı değil gerçekten borç vereni de korur.

Tam ve Daimi Maluliyet Teminatı: Bir kaza veya hastalık sonucu sigortalının 2 sene içinde tam sakatlık yaşaması durumunda, poliçede belirtilen tutar ve oran kadar sigortalıya tazminat ödenir.

Kredili Hayat Sigortası Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Kredili hayat sigortası hesaplama işlemleri; teminat limiti, yaş, kredi bakiyesi, kredi vadesi ve kredinin aylık faiz oranına bağlıdır. Bireysel kredi hayat sigortası hesaplamasında, kredi kullanırken teminatın yıllar içinde azalmasına göre hesaplamalar da yapılır. Ayrıca, ödediğiniz primler vergi matrahınızdan düşüleceği için %15'e varan vergi iadesi de alabilirsiniz. "Kredi hayat sigortası fiyatları 2024 Nedir?" sorusunun yanıtı için (0216) 368 45 45 no'lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Kredili Hayat Sigortasına Nasıl Başvurulur?

Genellikle bankalar kredi verirken hayat sigortası için sizin adınıza otomatik başvuru yapar. Ancak çok daha uyguna yaptırabileceğiniz kredili hayat sigortası için bizden de teklif alabilirsiniz. Bunun için;

  • 0216 368 45 45 numaralı çağrı merkezimizi arayabilir,
  • Sitemizde bulunan iletişim formunu doldurarak sizi aramamızı talep edebilirsiniz.

Alanında uzman sigorta danışmanlarımız size ihtiyaçlarınız doğrultusunda destek olacak ve poliçelendirme sürecini hızlı bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olacaklardır.

Kredili Hayat Sigortası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kredili Hayat Sigortası hakkında merak edilen soruların yanıtlarını derledik.

Birden Fazla Hayat Sigortası Poliçesine Sahip Olabilir miyim?

Tercih edeceğiniz sigorta şirketinin prosedürlerine uygun olacak şekilde, birden fazla hayat sigortası poliçesi sahibi olabilirsiniz.

Kredi Hayat Sigortasını Kredi Aldığım Bankadan Almak Zorunda mıyım?

Hayır, kredi aldığınız bankadan kredili hayat sigortası yaptırmak zorunda değilsiniz. Kredili hayat sigortasını, dilediğiniz sigorta şirketinden daha uygun fiyatlara yaptırabilirsiniz.

Kredi Kullandıktan Sonra İşsiz Kalırsam Kredi Taksitim Ödenir mi?

Kredili hayat sigortasına işsizlik teminatı eklenmiş ise poliçe özel şartlarına uygun olacak şekilde taksitler sigorta şirketi tarafından ödenir. İşsizlik teminatından yararlanmak için özel sektörde bordrolu çalışan olmanız gerekir. Hayat sigortası yaptırırken, poliçenizin kapsamında işsizlik teminatının olup olmadığını mutlaka sormanızı tavsiye ediyoruz.

Hayat Sigortası Ölen Kişinin Yatırdığı Kredi Borcunu Mirasçılara Öder mi?

Ölen kişi kredi borcunun bir kısmını ödemişse, ödenen tutar mirasçılara geri verilir. Ancak sigorta şirketinin özel şartlarında yer alan maddelere aykırı bir durum varsa sigorta şirketi mirasçılara geri ödeme yapmayı reddedebilir. Mirasçıların geri ödeme almak için öncelikle bankaya başvuru yapmaları gerekir.

Kredi Hayat Sigortası Primleri Nasıl Ödenir?

Sigorta primini genellikle kredi çekerken hesabınızdan otomatik düşer. Ayrıca kredi kartıyla, peşin veya taksitle de ödeyebilirsiniz.

Kredili Hayat Sigortası Ödenmezse Ne Olur?

KHS ya da diğer bilinen ismiyle kredi hayat sigortası ödenmediğinde sigortalı, hayat sigortasından ayrılmış olur. Sigorta şirketi, faiz ve masraflarla birlikte tutarı tahsil eder ve kalan miktar sigortalıya iade edilir. 

Kredi Alırken Hayat Sigortası Ne İşe Yarar?

Kredi sigortası ne işe yarar sorusu merak edilen sorulardandır. Kredi çekerken hayat sigortası yaptırmak oldukça mühimdir. KHS süresi içinde hayatının kaybeden sigortalının bankaya olan borcu, sigorta şirketi tarafından üstlenilir. Bu sayede vefat eden kişi arkasında borç bırakmaz; geri kalan borcu sigorta şirketi öder. 

Kredi Hayat Sigortası Her Yıl Yenilenir mi, Süresi Ne Kadardır?

Kredi hayat sigortasında sigorta süresi kredinin vadesi süresince geçerlidir. Vade süresinden daha kısa olan poliçeler için, yıllık otomatik yenileme talimatı verilebilir.

Kredili Hayat Sigortası İptali Nasıl Olur?

"Kredi hayat sigortası nasıl geri alınır, kredi hayat sigortası iade edilir mi?" gibi soruları sıklıkla duyuyoruz. Kredili hayat sigortası iptali gerekirse, poliçenizi iptal edebilir ve primleriniz için geri ödeme alabilirsiniz. Ancak, iptal politikaları kredi veren kurum ve sigorta şirketleri arasında farklılık gösterir. Bir poliçe satın almadan önce, kapsamı erken iptal edip edemeyeceğinizi ve varsa ne tür bir geri ödeme politikasının mevcut olduğunu öğrenmek en iyisidir.

Bu başlıklara da göz atmanızı tavsiye ederiz;

Yayımlanma Tarihi: 5 Kasım 2020 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 3 Temmuz 2024 Çarşamba

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

Sağlık sigortası teklifi veya poliçesi okurken en çok karşılaşacağınız sağlık sigortası...
Sigorta
3 Kasım, Cuma
Tümünü oku
Doğum Sigortası Nedir?

Doğum Sigortası Nedir?

Yakın zamanda hamilelik planlıyor ve gebelik rutin kontrolleri ile doğum masraflarını ka...
Sigorta
19 Ekim, Perşembe
Tümünü oku
En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

Türkiye'de sağlık sigortası yapan şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Sağl...
Sigorta
2 Kasım, Perşembe
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın