Ailede Kanser Varsa Ne Yapmalı? Kanserde Aile Öyküsü

blog-image

Çevre kirliliği, sağlıksız besin tüketimi, paketli gıdalar derken kansere yakalanma riskimiz de bir o kadar artıyor. Çevresel faktörlerin yanı sıra, ailede kanser öyküsünün varlığı da bu riski kuvvetlendiren etkenlerden.

Elbette ailede birinin kanser olması diğer bireylerin de kansere yakalanmasını %100 kılmıyor ancak kanserde aile öyküsünün önemi de yadsınamaz bir durum. Bu yazımızda ailede kanser öyküsü olanların ilgileneceği detaylara yer veriyoruz.

Kanserde Aile Öyküsünün Önemi

Gen yapısı, birçok hastalığın naklini kolaylaştırıyor. Özellikle bazı kişilerdeki gen yapıları, belirli kanser tiplerine eğilim oluşturabiliyor. Genetik faktörlü kanserlerin tüm sorumluluğu genetik taban üzerine kurulu olmamakla birlikte, tetikleyiciler sebebiyle kanser oluşumlarına rastlamak mümkün. Örneğin aşırı sigara kullanımı ya da fazla güneşe maruz kalma gibi nedenler, kansere zemin hazırlayan etkenlerden.

Anne ve babada kanser varsa, şüphesiz ilk akla gelen sorulardan biri çocuklara da bu hastalığın genler aracılığı ile yansıyıp yansımayacağıdır. Babanın kanser olması ve babadan kanser geçme olasılığı vardır ancak %100 bir sonuç teşkil etmez. Bunun için genetik danışmanlık alınabilir ve gen taraması ile riskler araştırılabilir. Elbette ailede kanser öyküsü, takip edilmesi gereken bir durumdur ancak mutlaka çocuklara da bu durumun sirayet etmesi yalnızca ihtimaller dahilindedir.

Ailede Kanser Varsa Ne Yapmalı?

Erken teşhis hayat kurtarır cümlesine pek çok yerde karşımıza çıkar ve önemi vurgulanır. Ailede akciğer kanseri varsa ya da ailede kolon kanseri varsa mutlaka kişinin takibi önemlidir. Düzenli tahliller yaptırabilir ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyerek kanser oluşumunu tetikleyen çevresel faktörleri azaltabilirsiniz. Ailede meme kanseri varsa da aynı durum geçerlidir; kanserin türü ne olursa olsun, aile fertlerinden birinde varsa, mutlaka doktorun önerdiği sıklıklarda kontrol önemli olacaktır.

Yukarıda kısaca değindiğimiz gen testlerini yaptırarak da bu genetik faktörlerin riskini öğrenebilirsiniz. Yapılan gen taraması, aile öyküsünde kanser olan bireylerin genetik kodları ne kadar taşıdığına ilişkin bulgular sunan bir taramadır. %100 sonuç vermesi beklenmiyor olsa da olası risklere karşı büyük resmi görmeye yardımcı olacaktır. Elbette bu testler, kanser taramaları, kan tahlilleri demek aynı zamanda maliyet anlamına da geliyor. Her ne kadar devlet hastanesinde pek çok tetkiki ücretsiz yaptırmak mümkün olsa da uzun randevu kuyrukları büyük zaman kaybı oluşturuyor. Peki bu durumda ne yapmalı? Özel hastane konforunda ücretsiz ya da minimum ödemeyle hizmet almak için özel sağlık sigortalarından birini tercih edebilirsiniz.

Sigorta ile Sağlığınız Emin Ellerde!

Tamamlayıcı sağlık sigortası ya da özel sağlık sigortası gibi ürünler, pek çok testi ve taramayı ücretsiz ya da minimum ücretle yapmanıza olanak sağlar. Anlaşmalı sağlık kurumlarında alacağınız tedaviler ve yaptıracağınız tetkikler, sigorta kapsamına alınabilir bu sayede hem zamandan tasarruf sağlarken hem de özel hastane konforunda sağlık hizmeti almış olursunuz.

Tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sağlık sigortası hakkında bilgi almak için linklere tıklayabilir ya da 0216 368 45 45 numaralı çağrı merkezi üzerinden sigorta danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz. Alanında uzman sigorta danışmanlarımız, aklınıza takılan her türlü sorunun yanıtı için size destek olacak ve poliçelendirme sürecinizde size eşlik edecektir.

Babam Kanser Ben de Olur muyum?

Babam akciğer kanseri, babam prostat kanseri ya da babam gırtlak kanseri ben de olur muyum sorusu pek çok evladın merak ettiği sorulardandır. Elbette ailede kanser öyküsünü varlığı, riskleri biraz arttırabilir ancak her zaman söylediğimiz gibi genetik faktörler %100 oranında çalışmaz. Diğer bir deyişle ailesinde kanser olan her bireyin kansere yakalanması kesin değildir; ihtimaller dahilinde olsa da mutlak bir sonuç teşkil etmez. 

Kanser Anneden mi Babadan mı Geçer?

Kanser eğer genetik faktörlere dayalıysa anneden de babadan da geçebilir. Bu durumda kanser yalnızca anneden geçer ya da kanser yalnızca babadan geçer gibi bir ayrım yapmak doğru olmayacaktır.

Tamamlayicisaglik.com üzerinden bilgi ve teklif alabileceğiniz diğer sigorta ürünlerimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.



 


 

Yayımlanma Tarihi: 23 Aralık 2024 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 23 Aralık 2024 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın