Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

blog-image

Tüm evcil hayvanlarda görülen mantar hastalığı, kedilerde daha sık görülür. Kedilerde mantar hastalığının daha sık görülmesinin sebebi ise sık tüylerinin olması ve bağışıklık sistemlerinin tam gelişmemiş olmasıdır.

Kedilerde mantar enfeksiyonu, hızlı bulaşır ve tedavi edilmediğinde başka hastalıklara da sebep olabilir. Kedilerde mantar enfeksiyonu; uyuz, egzama ve sedef gibi farklı hastalıklara dönüşebilir. Bu sebep ile kedi sahiplerinin mantar enfeksiyonu konusunda duyarlı ve bilinçli davranmaları gerekmektedir.

Mantar enfeksiyonu tedavi edilmediğinde insana da bulaşma riski vardır. Kendinizin ve kedinizin sağlığı için mantar enfeksiyonu hakkında detaylı bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. 

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Nedir?

Tıp dilinde Trichophytosis olarak bilinen mantar hastalığı, çeşitli mantarların enfeksiyon oluşturması ile görülür. Mantar organizmasının bir canlıya girmesi ve ardından vücudun çeşitli organlarına yayılması ile devam eder. Her mantar türünün akciğerler, gözler veya lenf düğümleri gibi belirli alanlara yönelme durumu vardır. 

Mantar enfeksiyonu kedilerin cildine ciddi zararlar verebileceği gibi yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürebilir. Tedavi edilmediği sürece insanlara bulaşma riski bulunan mantar hastalığı, çok hızlı bir şekilde yayılır. Mantar enfeksiyonu geçiren kedinin tedavi sürecinde diğer hayvanlar ile temasının kesilmesi gerekir.

Kedi Enfeksiyonun Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde mantar enfeksiyonu belirtileri, enfeksiyona neden olan mantar türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Kedilerde mantar enfeksiyonunun belirtileri şu şekildedir: 

  • Deri, kıl ve tırnak gibi dokularda görülen kızarıklık, kaşıntı ve pullanma
  • Yorgunluk, halsizlik ve davranış değişikliği
  • Fiziksel aktivitenin azalması
  • Kötü koku ve cilt lezyonları
  • Burundan kanlı akıntı
  • Tüylerin dökülmesi
  • Deri altı lezyonları
  • Göz problemleri
  • Nefes darlığı
  • Hapşırma 
  • Depresyon
  • Yağlı cilt
  • Öksürük 
  • Ishal
  • Ateş
  • İştah kaybı
  • Nadir olarak felç ve körlük

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Neden Olur?

Kedilerde mantar enfeksiyonu; kedinizin enfeksiyon barındıran bir ortamda bulunması ve temas etmesi sonucu oluşur. Eğer kedinizin bağışıklık sistemi zayıfsa veya baskılanıyorsa mantar enfeksiyonu kolayca bulaşır. 

Kedilerde mantar enfeksiyonunun görülmesinin nedenleri şunlardır:

  • Kedinizin vücudundaki açık yaralar
  • Yüksek nem ve ısı
  • Mantar enfeksiyonu taşıyan bir başka kedinin dışkısına temas etme
  • Havadaki mantar sporlarının solunması
  • Pire alerjisi
  • Karaciğer veya pankreas kanseri

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Nasıl Anlaşılır?

Mantar enfeksiyonuna sebep olan birçok mantar türü olduğundan dolayı doğru teşhis için mutlaka kedinizi veteriner hekime muayene etmelidir. Veteriner hekiminiz kedinizi muayene ettikten aşağıdaki testleri yapmak isteyecektir:

  • Kan tam sayımı veya kan tahlili
  • İdrar tahlili
  • CBS testi
  • Biyokimyasal kan muayenesi,
  • Röntgen
  • Cilt lezyonlarının mikroskopla incelenmesi
  • Anestezi altında endoskopi

Sevimli dostlarımızın ihtiyaç duydukları sağlık ve bakım hizmetlerini bütçenizi zorlamadan karşılayabilirsiniz. Evcil hayvan sigortası hakkında bilgi almak için 0216 368 45 45 no'lu telefondan bize ulaşabilir veya buradan bize iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. 

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde mantar enfeksiyonunun tedavisi, mantar enfeksiyonunu oluşturan mantar çeşidine bağlı olarak değişmektedir. Hangi tür mantarın enfeksiyona sebep olduğu bulunduktan sonra; serum, krem ve ağız yolu ile alınan ilaçlar ile kediniz çok kısa sürede tedavi olacaktır.

Mantar enfeksiyonun başka canlılara bulaşmaması için kedinizi karantinaya almanız gerekebilir. Tedavi sonrasında ise hastalığın tekrarlamaması için kedinizin yaşam alanını ve temas ettiği eşyalarını dezenfekte etmenizi tavsiye ediyoruz.

Kedilerde Mantar Enfeksiyonu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerde mantar enfeksiyonu insana bulaşır mı?

Kedilerde mantar enfeksiyonu insanlara da bulaşabilen bir enfeksiyon çeşididir. Bu nedenle sevimli dostlarınızın tedavi sürecinde çok dikkatli olmanız gerekir. Kedinize temas etmemeli ve dökülen tüylerini çıplak elle toplamamalısınız. 

Kedilerde mantar enfeksiyonu olduğu nasıl anlaşılır?

Kedilerde mantar enfeksiyonu olup olmadığını anlamak için belirtileri iyi gözlemlemek gerekir. Mantar enfeksiyonu hastalığına yakalanan kedilerde; halsizlik, tüy dökme, ciltte kızarıklık, iştah kaybı, öksürük ve hapşırık gibi belirtiler gözlemlenebilir. Belirtiler başladığında hiç vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Kedileri mantar hastalığından nasıl koruyabiliriz?

Mantar enfeksiyonu çok hızlı bulaşabilen bir enfeksiyon olduğundan dolayı patili dostlarımızı bu hastalığa yakalanan diğer kedilerden ve bulundukları ortamlardan uzak tutmanız gerekmektedir. 

Mantar enfeksiyonu bağışıklık sistemi zayıf kedilere daha hızlı bulaştığından dolayı kedinizin beslenmesine özen göstermeli, mamasının kapta uzun süre bekletmemelisiniz. 

Kedilerde mantar hastalığında nelere dikkat edilmelidir?

Kedinizin mantar enfeksiyonuna yakalanması durumunda veteriner hekiminiz tedavi etmelidir. Veteriner hekiminizin uygulayacağı tedavi sürecinde verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Sizin için çok zor olabilir fakat kedinizi tedavi sürecinde karantinaya almanız gerekir. 

Unutmayalım ki mantar enfeksiyonu sevimli dostlarımızdan insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Bu nedenle tedavi sürecinde kedinizle temas etmekten kaçınmalı, dışkısına, suyuna, dökülen tüylerine dokunurken eldiven kullanmalısınız. Tedavi sonrasında ise kedinizin temas ettiği eşyaları ve bulunduğu ortamı dezenfekte etmelisiniz.

Kedilerde mantar hastalığı en çok nerelerde görülür?

Kedilerde mantar enfeksiyonu en sık kulak içinde, patilerinde ve tırnak içlerinde olur. Mama artıklarının çenede kalması ve tüylerin arasına bulaşması durumunda, bu bölgede de mantar enfeksiyonu görülebilir. Önlem alınmadığı takdirde tüm vücuda yayılabilir. Tüm vücuda yayılan mantar kafa, sırt ve karın bölgesinde ciddi tüy dökülmelerine neden olabilir.

Eğer sevimli dostunuzun sağlığını güvence altına almak istiyorsanız evcil hayvan sigortası seçeneklerimizi incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 21 Mayıs 2022 Cumartesi

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Kedilerde FIP Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde FIP Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

FIP hastalığı, kedi sahiplerinin en çok endişelendiği sağlık problemlerinden biridir. Kedi...
Evcil Hayvan Sağlığı
23 Mayıs, Pazartesi
Tümünü oku
Evcil Hayvan Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

Evcil Hayvan Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

Hayatımızın bir parçası olan can dostlarınız için mama, hijyen ürünleri, bakım ve sağlık h...
Sigorta
23 Mayıs, Pazartesi
Tümünü oku
Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Patili dostlarımız hayatımızın bir parçası olmaya devam ederken günlük hayatta da ihtiyaçl...
Evcil Hayvan Sağlığı
23 Mayıs, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın