Kedilerde FIP Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

blog-image

FIP hastalığı, kedi sahiplerinin en çok endişelendiği sağlık problemlerinden biridir. Kedi Enfeksiyöz Peritoniti olarak bilinen viral hastalık koronavirüs ile hayatımıza girerek, sevimli dostlarımızın bağışıklık sistemine zarar verir. Koronavirüs ailesine tabi olan bu virüs bir dizi komplikasyona sebep olabilir. 

Sevimli dostlarımızın sağlığı hakkında endişelendiğinizin farkındayız. FIP hastalığı hayvanlardan insanlara bulaşmayan bir virüstür. İnsan sağlığı yönünden hiçbir risk teşkil etmeyen bu hastalık genellikle dışkı ve temas yoluyla bulaşır. FIP hastalığının belirtileri, risk faktörleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi yazımızda sizleri bekliyor. 

Kedilerde FIP Hastalığı Nedir?

Kedilerde FIP hastalığı; korona virüsün sebep olduğu, bağışıklığın düşmesi ile birlikte karın zarında yangı ve sıvı birikmesi sonucu ortaya çıkan tehlikeli bir hastalıktır.

“Feline İnfektious peritonitis” olarak bilinen ve adının ilk harflerini alan hastalık, evcil ve vahşi kedilerde görülen ciddi bir hastalıktır. Kedi koronavirüsü diye adlandırılan virüs, genellikle 2 yaşından küçük 13 yaşından büyük evcil ve vahşi kedilerde ciddi sağlık sorunları oluştururken ölümle de sonuçlanabilir.

FIP hastalığının kuru ve ıslak olmak üzere iki çeşidi vardır. Islak FIP, karın ve göğüs kısmında sıvı birikmesi ile oluşurken kuru FIP ise iç organlarda nodüler büyümeler ile gerçekleşir.  Temas ve dışkı yoluyla diğer kedilere bulaşabilen hastalığın, barınaklarda ve sokak kedilerinde görülme olasılığı çok daha fazladır. 

FIP Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Patili dostlarımızda solunum, sindirim ve boşaltım organları üzerinde olumsuz etki gösteren hastalık genellikle kedilerin birbiri ile teması veya dışkı yoluyla bulaşır. Eğer kedinizde aşağıdaki belirtiler varsa hemen veterinere başvurmanız gerekir. Çünkü FIP hastalığı kontrol altına alınması zor bir hastalıktır.

  • Yüksek ateş
  • Vücutta sıvı birikimi
  • Kilo kaybı
  • Stres
  • Halsizlik, durgunluk ve yorgunluk
  • Görme yetisinde gerileme
  • Göz sulanması
  • Solunum güçlüğü
  • Nezle ve burun tıkanıklığı
  • Doku reaksiyonları gibi çeşitli problemler 

FIP Hastalığı Nasıl Bulaşır, Risk Faktörleri Nelerdir?

Hastalığın bulaşması, hastalığı taşıyan patili dostlarımızın diğer kedilerle teması ile gerçekleşir. Sağlıklı patili dostlarımızın taşıyıcı kedilerle teması sonrasında hastalığı kapma riski yüksektir. 

  • Sağlıklı kedilerin taşıyıcı kediyle direk teması,
  • Sağlıklı kedinin taşıyıcı kedinin eşyaları ile teması,
  • Sağlıklı kedinin barınak, bakım evi gibi bir çok kedinin bulunduğu ortama girmesi,
  • Sağlıklı kedinin bağışıklık sisteminin baskılanması gibi durumlarda risk faktörleri artmaktadır. 
  • Risk faktörlerinin artmasının ardından, virüs konakçı kedinin bağırsak mukukoza hücrelerine yerleşerek burada çoğalmaya başlar. Patili dostlarımızın;
  • Stres,
  • Bağışıklık sisteminin baskılanması,
  • Kortizon kullanımı (ilaç kullanımı),
  • Operasyon veya tedavi sonrası virüsün mutasyona uğraması durumunda hastalık belirtileri de şekillenmeye başlar. 

FIP Hastalığının Teşhisi Nasıl Yapılır?

FIP hastalığının belirtileri diğer birçok hastalığın belirtisi ile benzer olduğundan teşhis edilmesi zordur. Kedilerin karın boşluğunda sıvı biriktiği gözlemlense dahi bu her zaman FIP hastalığı olduğu anlamına gelmez.

Teşhis için öncelikle kedinizin karın boşluğundan veya göğsünden sıvı alınır ve kan tahlili yapılır. Yapılan testler sonucu kedinizde  Feline Coronavirüs tespit edilebilir ancak bu durum kesin olarak FIP hastalığına yakalandığı anlamına gelmeyebilir. Eğer kedinizde Coronavirus pozitifliği olup FIP belirtileri de varsa FIP hastalığı şüphelisi olarak değerlendirilir. Çünkü FIP hastalığının kesin tanısı ölüm sonrası yapılacak histolojik inceleme ile anlaşılır. 

Sevimli dostlarımızın ihtiyaç duydukları sağlık ve bakım hizmetlerini bütçenizi zorlamadan karşılayabilirsiniz. Evcil hayvan sigortası hakkında bilgi almak için 0216 368 45 45 no'lu telefondan bize ulaşabilir veya buradan bize iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. 

FIP Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kedilerde FIP hastalığının kanıtlanmış kesin bir tedavisi yoktur. Veteriner hekimler genel olarak bu hastalığa yakalanmış sevimli dostlarımızın yaşam kalitelerini yükseltmek için ilaç ve takviye desteği sunarlar. 

FIP hastalığı için umutsuz olmamalısınız. Bağışıklık sistemine etki eden birçok hastalık gibi FIP hastalığında da erken teşhis hayat kurtarır. Veteriner hekiminiz hastalığı erken teşhis edebilirse; bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar ile antiviral ilaçlar kullanarak kedinizin virüslerle savaşmasını sağlayabilir.

Etkili tedavinin olmaması patili dostlarınızı kaybedeceğiniz anlamına gelmez. Gelecek vaat eden birkaç deneysel ilaç ile yapılan testlerde 60 kediden 52'si sağlığına yeniden kavuştu. Yüzde seksenden daha fazla başarı sağlayan bu ilaçları veteriner hekim kontrollerinde dile getirebilirsiniz. 

Kediler FIP Hastalığından Nasıl Korunur?

FIP hastalığının genellikle temas ve dışkı yoluyla bulaştığını unutmayalım. Bu nedenlerle sevimli dostlarımızın karşılaştığı başka kedilerle teması, ev dışındaki ortamlarda rastladığı ya da temas ettiği herhangi bir maddeden FIP hastalığını kapabilir. FIP hastalık riskini en aza indirmek için birkaç çözüm önerisi deneyebilirsiniz. 

  • Kediniz için temiz ve hijyenik bir ortam sağlamalısınız. 
  • Kedinizi kontrolsüz bir şekilde dış ortamda bırakmayın. Hijyenik olmadığını düşündüğünüz yerlerde bulundurmayınız. 
  • Başka bir kedi ile ortak mama kabı, su kabı ve kedi kumu paylaşımına izin vermeyiniz. 
  • Dört veya daha fazla kedinin birlikte zaman geçirmemesine dikkat ediniz. 

Dört veya dörtten fazla kedinin birlikte zaman geçirmesine neden izin vermemeliyiz biliyor musunuz? 

Yapılan araştırmalara göre; tek bir kedinin yaşadığı evlerde FIP hastalığına yakalanma riski %50 iken, birden fazla kedinin yaşadığı evlerde FIP riskine yakalanma riski %80'den daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Şunu da hatırlatmakta fayda var; dört veya dörtten fazla kedinin yaşadığı evlerde coronavirus hiçbir zaman tamamen sorunsuz bir şekilde atlatılmıyor. Hatta verilen verilere göre koronavirüsün bu ortamlarda uzun yıllar boyunca etkili olduğu görülmektedir. 

FIP Hastalığıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

FIP'den etkilenen kediye ne olur?

FIP'den etkilenen minik dostlarımızda genelikle halsizlik ve yüksek ateş oluşabilir. Kuru FIP veya ıslak FIP çeşidine göre patili dostlarımızda halsizlik ve solunum eksikliği de gözle görülebilir belirtilerdir. 

FIP'in aşısı var mı?

FIP'in kanıtlanmış bir aşısının olmadığını üzülerek dile getiriyoruz. Ancak FIP aşısının olmaması sizleri korkutmasın.  Sevimli dostlarımızın bağışıklık sistemini güçlendirebilmek adına veteriner hekiminizin tavsiye edebileceği aşılar mevcuttur. Bu aşılar;

  • Kedi gribi aşısı (FCV),
  • Kedi panlökopeni virüsü aşısı (FPV),
  • Kuduz aşısı

FIP hastalığının tedavisi var mı?

Kedinizin FIP hastalığına yakalanması durumunda kanıtlanmış kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu durumun sizleri üzmesine izin vermeyin. Çünkü patili dostlarımızın bağışıklık sistemini güçlendirerek bu hastalığa karşı savaşında destek olabilirsiniz. Veteriner hekiminizi tavsiyesi ve sizin de tercihinize bağlı olarak deneysel ilaç kullanımına izin vererek alternatif yollar da deneyebilirsiniz.

FIP hastalığı kedilerden insanlara bulaşır mı?

Endişelenmenize gerek yok. FIP hastalığı sevimli dostlarımızdan insanlara bulaşmıyor. FIP hastalığı yalnızca kediler arasında bulaşıcı olmasının yanı sıra mutasyona uğramış FIP hastalığı kediler arasında bile bulaşıcı olmayabiliyor. 

Cins kedilerde FIP hastalığına yakalanma riski fazla mıdır?

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedinizin bağışıklık sistemi düşükse her türlü hastalığa yakalanma riski yüksektir. Bazı kedi cinslerinin bağışıklık sistemi diğer kedi cinslerine göre daha düşüktür. Bağışıklık sistemi düşük olan kedi cinslerinde FIP hastalığına yakalanma riski elbette daha yüksektir. Yapılan araştırmalara göre;

  • Scottish Fold,
  • Habeş,
  • Birman,
  • Himalayan,
  • Devon Rex,
  • Ragdoll cinslerinin FIP hastalığına yakalanma riski daha fazladır. 

Son olarak yapılan araştırmalara göre erkek kedilerde FIP hastalığının görülme olasılığı dişi kedilere göre daha fazla olduğunu da belirtmek isteriz. Eğer tüylü dostunuzun sağlığını güvence altına almak istiyorsanız evcil hayvan sigortası seçeneklerimizi inceleyebilirsiniz

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 23 Mayıs 2022 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Kedilerde FIP Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde FIP Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

FIP hastalığı, kedi sahiplerinin en çok endişelendiği sağlık problemlerinden biridir. Kedi...
Evcil Hayvan Sağlığı
23 Mayıs, Pazartesi
Tümünü oku
Evcil Hayvan Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

Evcil Hayvan Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

Hayatımızın bir parçası olan can dostlarınız için mama, hijyen ürünleri, bakım ve sağlık h...
Sigorta
23 Mayıs, Pazartesi
Tümünü oku
Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Patili dostlarımız hayatımızın bir parçası olmaya devam ederken günlük hayatta da ihtiyaçl...
Evcil Hayvan Sağlığı
23 Mayıs, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın