Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

blog-image

Patili dostlarımız hayatımızın bir parçası olmaya devam ederken günlük hayatta da ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Halk arasında dokuz canlı olarak anılan kediler, insanlar gibi hasta olabilirler. Özellikle aşısız ev kedilerinin ve sokak kedilerinin hastalıklara yakalanma riskleri daha yüksektir.

Kedi hastalıkları bulaşıcı ve viral olabilirken bazı durumlarda da ölümcül olabilmektedir. Küçük dostlarımızda ishal sık görülen bir rahatsızlıktır. Fakat ishalin uzun sürmesi ve altında yatan sebeplerin tespit edilmesi önemlidir. 

Sevimli dostlarımızın bu problemden koruması ve sorunsuz bir şekilde atlatmasını sağlamak yine sizlerin elinde. Kedilerde ishalin nedenleri, belirtileri ve önlenmesi hakkında detaylı bilgi sizleri bekliyor.

Kedilerde İshal Neden Olur?

Kediler farklı tatlardan zevk almasını bilen hayvanlar olmasının yanı sıra insanların tükettiği gıdaların bir çoğunu da tüketebilirler. Her ne kadar insanların tükettiği gıdaları zevkle yeselerde aslında küçük dostlarımızın sağlığı için zararlı olabilir. Kedilerde ishalin önde gelen sebepleri beslenmeye bağlıdır. Beslenme probleminden kaynaklanan ishal, sokak hayvanlarında daha çok görülürken evlerimizde düzenli ve sağlıklı olarak beslenen dostlarımızda da görülme olasılığı yüksektir. 

Kedilerde İshal Nedenleri Nelerdir?

Beslenmeden kaynaklı ishal genellikle bozulmuş gıdaların tüketilmesinin ardından çok sık görülür. Diğer nedenleri ise şunlardır:

  • Kedi mamalarının tarihinin geçmesi
  • Bozuk süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi
  • Mama değişimi
  • Çiğ et tüketilmesi
  • Sofra gıdaları
  • Zehirlenmeler ya da ilaç yutulması

Hastalıklardan kaynaklı ishal durumları genellikle dışkıda kan görmemizle (kanlı ishal ile) sonuçlanır ve vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir. Aşağıdaki nedenler kedilerde kanlı ishale sebep olabilir:

  • Bağırsak parazitleri
  • Pankreas hastalığı
  • Karaciğer hastalığı
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Hormon yapan ve hormon salgılayan organların hastalanması (Hipotiroidizm)
  • Organ yetmezliği
  • Kanser
  • Strese girme 

Kedilerde İshal Belirtileri Nelerdir?

Sevimli dostlarımızda ishal belirtileri her ne kadar dışkıdan anlaşılsa da başka belirtiler ile önceden fark edilebilir. Bu belirtileri şöyle sıralayabiliriz;

  • Tuvaletinden başka yerlere dışkılaması
  • Ateş
  • Halsizlik ve iştahsızlık
  • Şişkinlik,
  • Kilo kaybı
  • Kusma 

Sevimli dostlarımızın ihtiyaç duydukları sağlık ve bakım hizmetlerini bütçenizi zorlamadan karşılayabilirsiniz. Evcil hayvan sigortası hakkında bilgi almak için 0216 368 45 45 no'lu telefondan bize ulaşabilir veya buradan bize iletişim bilgilerinizi bırakabilirsiniz. 

Kedilerde İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?

İshal olan kedilere besin takviyesi yapılmamalıdır. Bu durum her ne kadar canınızı acıtsa da 12-24 saat arası süreçte besin takviyesi yapmamalısınız. Kedinizin ishal durumu 24 saatten daha uzun sürüyor ve kesilmiyorsa acilen veteriner hekiminize götürmelisiniz. Kediniz 1 yaşından küçük veya 10 yaşından büyükse hayati risk taşıyor olabilir. 

Yetişkin veya yavru kediler ishalden kaynaklı aşırı su kaybedeceklerinden dolayı ulaşabilecekleri her yere temiz ve taze su konulmalıdır. Veteriner hekiminize danışarak, 1 litre temiz suya bir çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı ölçeğinde şeker ekleyip karıştırdıktan sonra sevimli dostlarınıza verebilirsiniz. Veteriner hekiminiz kedinizin ishal tedavisi için ilaç ve diyet programı da hazırlayacaktır. 

Patili dostlarınızın ishali 24 saatten daha az sürdüyse eğer telaş etmenize gerek yoktur. 24 saati aşan ishal durumlarında kesinlikle veteriner hekiminize tedavi için başvurmalısınız. 

Kediler İshal Olduğunda Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Kedinizin ishal olması durumunda yanlış müdahale kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle dostlarınızı evde tedavi etmeden önce kesinlikle iki kere düşünmelisiniz. Aşağıda yazan tavsiyelere, veterinerinize danışarak uymaya çalışmalısınız.

  • 12 ile 24 saat süresince ek gıda veya gıda takviyesi yapılmamalıdır. 
  • Mamadan kaynaklı olduğunu düşünüp farklı bir mama verilmemelidir. 
  • Veteriner hekiminizin tavsiye etmediği ya da veteriner hekiminden habersiz ilaç kullanmayınız. 
  • Kedinizi yeniden beslemeye başladığınızda büyük öğünler vermemelisiniz. 
  • Yeniden beslenme sürecinde sindirimi zor ve yağlı besinler vermemelisiniz. 
  • Yeniden beslenme sürecinde her defasında aynı gıdayı veya öğünü vermemelisiniz. 

Kediler İshal Olduğunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Sevimli dostlarınızın ishal olması durumunda tavsiye edilen, 12 ile 24 saat arası gıda takviyesinin kesilmesidir. Böylelikle hiçbir gıda ishal olarak vücuttan atılamaz. Aşağıda yazan tavsiyelere, veterinerinize danışarak uymaya çalışmalısınız.

  • Yeniden beslenmesinin ardından 3 ile 7 gün arasında sık sık ve küçük öğünler verilmelidir. 
  • Kolay sindirilebilir ve yağsız gıdalar tercih edilmelidir.
  • Protein bakımından zengin yiyecekler verilmelidir. (Balık, tavuk, kuzu)
  • Haşlanmış pirinç yoğun karbonhidrat barındırır ve kolay sindirilir. 
  • Lif kaynağı yüksek besinler tercih edilmelidir. 
  • Dışkının normalleşmesi ve ishalin kesilmesinin ardından kedinizi yavaş yavaş normal bir şekilde beslemeye devam edebilirsiniz.  

Kedilerde İshali Önlemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kedilerde devam eden ishalin neden kaynaklandığının bilinmemesi ya da hala araştırılıyor olması durumunda sevimli dostlarınızın daha iyi hissetmesini sağlayabilirsiniz. 

  • Kedinizi ishal önleyi ilaçlardan uzak tutmalısınız. Bu ilaçların birçoğu zehirli ya da ölümcül olabilir. 
  • Veteriner hekiminize danışmadan kedinize antibiyotik vermemelisiniz. Bazı antibiyotikler ishali kötüleştirebileceğinden veya ishale neden olabileceğini unutmamalısınız. 
  • Kediniz için doğru ve besin değeri yüksek mamalar tercih etmelisiniz. Karbonhidrat bakımından yüksek olan mama değişimlerinde yavaş yavaş protein bakımından yüksek olan mamalara geçmelisiniz. Unutmamalısınız ki sık sık mama değişikliği yapmak sevimli dostlarınızın sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. 
  • Kedinizi uzun süre aç bırakmak, kusma sorunu için önerilse de ishal sorununu çözmeye yardımcı olmaz. Sevimli dostlarınızı sık sık beslemek ve temiz su içmesini sağlamak ishal olma olasılığını azaltır. 
  • Kedinizin beslenmesinde lif ve probiyotikler kullanmak hem bağırsaklardaki fazla suyun emilmesinde hem de bağırsakta yaşayan faydalı bakterilere besin sağlayarak ishali önlemesinin yanı sıra iyileştirme olasılığı da yüksektir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi ishali ne zaman geçer?

Patili dostlarımız için ishalin bir çok nedeni olmasıyla beraber yaygın bir durumdur. İshal durumu bazen kendiliğinden geçerken bazen de 24 saatten çok daha uzun sürebilir. 24 saatten uzun süren ishal durumlarında patili dostlarınızın sağlığı için acilen veteriner hekiminize danışmalısınız. 

Kedilerde ishal nasıl anlaşılır?

Kedilerde ishalin anlaşılması genellikle dışkının sulanmasıyla anlaşılır. Fakat sevimli dostlarımız ishal olmadan önce bazı belirtiler gösterebilir. Başka yere dışkılama, halsizlik ve iştahsızlık hatta yüksek ateşlenme belirtilerinden kedinizin ishal olabileceğini fark edebilirsiniz. 

Kediler ishal olunca ne verilir?

Sevimli dostlarınız ishal olması durumunda bol bol temiz su eşliğinde protein bakımından zengin olan besinler verilmelidir. Tavuk, balık ve kuzu protein bakımından zengin olan gıdalardır. Haşlanmış patates, lif ve probiyotikler de ishal sürecinde dostlarınızın sağlığına yardımcı olacaktır. Unutmayınız ki ishal durumunda ishal kesici ilaçlardan uzak durmalısınız. Bu ilaçlar dostlarımızın sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. 

Kediler ishal durumunda ne zaman veterinere götürülmelidir?

Sevimli dostlarınızın ilk 24 saat süreci içerisinde yaşadığı ishal sorunu kendiliğinden de geçebilir. Fakat 24 saati aşkın ve günlerce süren ishal durumlarında sevimli dostlarınızı kesinlikle veteriner hekim kontrolüne götürmelisiniz. Dostlarınızın kanlı dışkılaması durumunda 24 saat beklemeden veteriner hekiminize götürmeniz ve acilen tedavisine başlanması gerekmektedir. 

Yavru kedilerde ishal durumunda neler yapılmalı?

Yavru kedinizin ishal durumunda sık sık temiz ve taze su vermelisiniz. Küçük dostlarınıza süt ve süt ürünlerinin verilmemesi de gerekir. Süt ve süt ürünleri ishalin artmasına sebep olabilir. Unutmayınız ki yavru kedilere ek gıda ve kesinlikle ilaç verilmemesi gerekir. Verilen ilaçlar küçük dostlarınızı zehirleyebilir ya da ölümle sonuçlanabilir. 

Kedilerde ishal hangi renk olur?

Kediler çoğunlukla günde en az bir kez kaka yapar. Sağlıklı bir kedinin kakası genellikle koyu renkte olur ve çok kötü kokmaz. Kedinizin kakasının yumuşaması ve sıvılaşması durumunda ishal söz konusudur. Dostlarınızın ishal sürecinde kakasının koyu renkli ve kötü kokması durumunda altta yatan nedeni bulmak önemlidir. Çünkü kedilerde ishal, bazen ciddi sağlık sorunları anlamına gelirken bazen de ölümcül olabilir. 

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 23 Mayıs 2022 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Kedilerde FIP Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde FIP Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

FIP hastalığı, kedi sahiplerinin en çok endişelendiği sağlık problemlerinden biridir. Kedi...
Evcil Hayvan Sağlığı
23 Mayıs, Pazartesi
Tümünü oku
Evcil Hayvan Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

Evcil Hayvan Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

Hayatımızın bir parçası olan can dostlarınız için mama, hijyen ürünleri, bakım ve sağlık h...
Sigorta
23 Mayıs, Pazartesi
Tümünü oku
Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Patili dostlarımız hayatımızın bir parçası olmaya devam ederken günlük hayatta da ihtiyaçl...
Evcil Hayvan Sağlığı
23 Mayıs, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın