Kedilerde Böbrek Yetmezliği Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

blog-image

Kedi dostlarımız da diğer canlılar gibi böbrek yetmezliği problemleri yaşayabilirler. Bu tüm canlılar için ciddi bir problemdir, teşhis ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu yazımızda sizlere kedilerde böbrek yetmezliğinin ne olduğu, belirtileri ve  tedavi yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz.

Kedilerde Akut Böbrek Yetmezliği Nedir? 

Böbrekler, insanlarda olduğu gibi, kedilerde de aynı zamanda ürogenital sistem olarak da bilinen idrar yolunun bir parçası olan karında ya da karın boşluğundaki organlardır. Kedi dostlarımız da kan yolu vasıtasıyla, toksinler, atıklar ve ekstra suyu vücuttan atarlar. Filtrelenmiş su ve atıklar, idrar yolu olarak adlandırılan kanallar vasıtasıyla idrar olarak idrar torbasına aktarırlar. Böbrekler, aynı zamanda bu küçük canlıların elektrolit dengesini sağlamaya yardımcı olurlar, kırmızı kan hücreleri oluşumunu tetiklerler ve kan basıncını kontrol ederler. Bu yüzden, böbrekler düzgün çalışmadığında, kedi dostlarımızda kalp ve beyni de içeren birçok organ ve sistemler de etkilenir.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Türleri Nedir?

Kedilerde böbrek rahatsızlıkları birkaç şekilde sınıflandırılır. Bu sınıflandırma; böbrek yetmezliğinin sebepleri, tedavisi ve sonuçlarına göre farklılık gösterir. Kedilerde böbrek yetmezliği türleri aşağıdaki gibidir:

  • Böbrek rahatsızlıkları akut böbrek yetmezliği (ya da akut böbrek hasarları/ABH, akut nefrit yetmezliği/ANY) 
  • Kronik böbrek yetmezliği (ya da kronik böbrek rahatsızlığı/KBR, kronik nefrit yetmezliği/KNY) 

Kedilerde Akut Böbrek Yetmezliği Neden Olur? 

Akut böbrek yetmezliği, böbreklerin düzgün bir şekilde işlevini yapmasını engelleyen ani yaralanmalar sebebiyle ortaya çıkar. Bu işlev bozukluğu, böbreklerin işlevini sürdürmesine yardımcı olduğu diğer sistemlerin yanı sıra böbreklerin kendi sağlığında da hızlı bir bozulmaya yol açar. Akut böbrek yetmezliği çok ciddi olmasına ve evcil hayvanın çok ciddi rahatsızlanmasına sebep olmasına rağmen, bazı evcil hayvanlar doğru tedavi ile hayatta kalabilirler. 

Kedilerde akut böbrek yetmezliğinin sebepleri şu şekildedir;

  • Enfeksiyon (örneğin, leptorspiroz, kedilerin enfeksiyöz peritonitisi)
  • Kan akışında azalma (örneğin, anemi) 
  • Toksinler
  • Aşırı kan kaybı
  • Çok düşük kan basıncı
  • Yanıklar
  • Karaciğer yetmezliği
  • Böbrek enfeksiyonları (örneğin, piyelonefrit)
  • Arı veya yılan zehri
  • Üriner sistem obstrüksiyonu
  • Septisemi (örneğin, kandaki enfeksiyon) 
  • Kedilerdeki en yaygın toksinler; zambaklar, etilen glikol/antifriz, belli başlı antibiyotikler ve nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar 

Kedilerde Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir? 

Küçük arkadaşlarımızda böbrek yetmezliğinin birçok belirtisi vardır. Önemli olan gözlem altında bu belirtileri takip etmektir. Bu belirtiler;

  • İdrar sıklığındaki artış 

Her ne kadar idrar sıklığındaki artış böbreklerin çalıştığını gösteriyor gibi algılansa da, aslında bu artış böbreklerin su tutma problemi yaşadığı anlamına da gelebilir. İdrar alışkanlıklarının gözlem altına alınması önemlidir. Bu konuda dikkat edilmesi önemli olan şeylerden biri tuvalet dışına idrar yapmasıdır. Kedilerde böbrek yetmezliği idrar rengi de önemli belirtilerden biridir.

  • Su tüketiminde artış 

Böbreklerden kaynaklı herhangi bir problemden dolayı kedi dostlarımız her zamankinden fazla su içebilir. Vücudun kaybettiği suyu geri kazanmak için süregelen alışkanlıklarının dışına çıkıp su içme hacmini artırabilirler. 

  • Mesanede enfeksiyon oluşumuİştahsızlık ve kilo kaybı yaşanması
  • Kusma, ishal oluşumu, idrarda kan olması veya idrarın bulanık olması
  • Ağız içinde, özellikle de diş etlerinde, yaralar
  • Ağız kokusu
  • Dilde renk değişimi ve kahverengiye yakın bir renk oluşması
  • Tüylerde dökülme ve/veya tüy sağlığındaki değişimler ve bozulmalar
  • Kansızlık
  • Halsizlik, zayıflama ve ilgi kaybı

Bütün bu belirtiler son aşamaya gelindiğinde kendini aşırı halsizlik, enerji ve ilgi azalması ile kendini gösterir. Bu aşamada başlanan tedavilerin olumlu sonuçlanma oranı oldukça düşüktür. Tedaviye geç başlanması veya hiç başlanmaması durumunda ise can kaybı yaşanması kaçınılmazdır. 

Kedilerde Böbrek Yetmezliğinin Evreleri Nelerdir?

Kedilerde böbrek yetmezliği dört ana evrede incelenir. Uluslararası Nefroloji Derneği evreleri belirlerken laboratuvar testleri, hastalık belirtileri ve fiziki muayene sonuçlarına bakılması gerektiği belirtir. 

  • 1. evrede böbrekler hasar görür fakat toksinleri filtreleme sorunları sonucunda toksin birikimi olarak ortaya çıkan “azotemi” bu evrede daha ortaya çıkmamıştır. Tedavi başarısı en yüksek evre olarak nitelendirilebilir fakat bu evrede böbrek yetmezliği yakalamak belirtilerin azlığından dolayı oldukça zordur.
  • 2. evrede filtreleme problemleri baş gösterir, kandaki atık miktarında artış gözlemlenebilir fakat belirti azlığından dolayı yine de bu evrede hastalığı yakalamak oldukça zor olabilir. Bu evrede su alım miktarı artabilir ve idrar sıklığında artışlar olabilir. 
  • 3. evrede atıkları filtreleme problemleri oldukça arta, kandaki kimyasal oranlarında artış baş gösterir ve artık belirtiler gözlemlenmeye başlar. 
  • 4. ve son evrede ise filtreleme oldukça yavaşlar, kandaki toksinlerde ciddi artışlar gözlemlenir ve belirtiler ağırlaşır. Belirtilerin ağırlaşması ile kediler kendini oldukça hasta hissedip farklı davranışlar göstermeye başlar.  

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Nasıl Teşhis Edilir?

Kedilerde böbrek yetmezliği kan ve idrar tahlili ile teşhis edilir. Akut böbrek yetmezliği durumunda, kan tahlili iltihaba sebep olan ve enfeksiyonlar ile savaşan beyaz kan hücrelerindeki değişimleri gösterebilir. Böbreklerin nasıl çalıştığını gösteren kan üre azotu, kreatinin ve simetrik dimetilarjinin gibi kan tahlili değerlerinin yüksek olmasından böbrek yetmezliği anlaşılabilir. 

Diğer laboratuvar değerleri;  vücudun hastalık ile nasıl başa çıktığını ve ona neyin sebep olduğunu gösterir. Kandaki diğer sıradışı değerler ise, toksin veya enfeksiyon gibi böbrek rahatsızlığına neyin sebep olduğunu belirler.

İdrar tahlilleri ise böbreklerin idrarı düzgün bir şekilde filtreleyip filtreleyemediğini yani, vücuttan gereğinden fazla su atıp atmadıklarını, idrarda proteinin kaybolup kaybolmadığını ve enfeksiyon veya böbrek/idrar yolu taşları gibi idrar yolunda diğer problemlerin olup olmadığını gösterir. 

Kan basıncı, X-rayler ve karın bölgesinde yapılan ultrasonlar hastalığın şiddetini değerlendirmek, böbreklerin nasıl göründüğü hakkında bilgi vermek ve olası sebepleri araştırmak için kullanılabilir. 

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Kedilerde akut böbrek yetmezliği tedavisi erken evrede yapılırsa kediler iyileşebilir. Ciddi bir tedavi ve yoğun bakım zaruridir. Elektrolit ve serum tedavisi ile hastanede yatış, idrar üretimine yardımcı olan ilaçlar, enfeksiyon için antibiyotikler ve böbrek yetmezliği sebepleri ile başa çıkmaya yarayan diğer tedavilere ihtiyaç duyulur. 

Kedilerde böbrek yetmezliği için hastanede yatış süresi ortalama 2-3 gündür. Bazı veterinerler, evcil hayvanın ihtiyaçlarının en iyi şekilde sağlanabilmesi ve hızlıca tedavi edilebilmesi  için, onu 7/24 hizmet veren özel hastanelere yönlendirebilir. 

Böbrek Yetmezliği Olan Kedi Nasıl Beslenmelidir?

  • Böbrek yetmezliği olan bir kedide dehidrasyon önlenmelidir. Dehidrasyonu önlemek için de sıvı içeriği yüksek kedi mamaları tercih edilmelidir. Böbrek yetmezliği yapan kedi maması sağlıklı olan kedilere dahi verilmemelidir.
  • Böbrek yetmezliğinde kullanılacak kedi maması için veterinerlerden tavsiye almak önemlidir. Çünkü kedi mamasındaki protein oranı da kedideki böbrek yetmezliği tedavisinde önemli rol oynar.
  • Evde yapılan yemekler ve pişmemiş gıdalar böbrek yetmezliği olan kedilere verilmemelidir. 

Kedilerde Akut Böbrek Tedavi Ücreti Nedir?

Veteriner giderleri, genellikle altta yatan sebep ve evcil hayvanın tedaviye verdiği cevaba bağlı olarak çok fazla değişkenlik gösterebilir. Teşhis için gerekli olan ilk tahliller genellikle 750 TL'den başlar. Hastaneye yatış ve yoğun bakım masrafları ise ortalama 3.000 TL ve üstüdür.  

Kediler için evcil hayvan sigortası yapan sigorta şirketleri, veterinerlik hizmeti ve hastanede yatış için ödenen yüklü masrafları güvence altına alır. Evcil hayvan sigortası primleri oldukça uygundur ve acil durumlarda finansal destek sağlar. Evcil hayvanınıza sigorta yaptırarak beklenmedik hastalıkların tedavi masrafları için hem kendinizi hem de kedinizi koruma altına alabilirsiniz.

Evcil hayvan sigortası nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir gibi onlarca soruyu kaleme aldığımız yazımıza "Evcil Hayvan Sigortası Nedir?" başlıklı yazımızda bulabilirsiniz. Evcil hayvan sigortasıyla ilgili bilgi ve teklif almak için 0216 368 45 45 no'lu telefon numarasından bizlere ulaşabilirsiniz.

Kedilerde Böbrek Yetmezliğinin Olası Sonuçları Nelerdir? 

Akut böbrek yetmezliği ile, böbrekler kırmızı kan hücrelerinden oksijen alamayacakları noktaya kadar zarar görürler. Kanı düzgün bir şekilde filtreleme yeteneklerini kaybederler, bu da potasyum gibi bazı elektrolitlerin kaybına ve fosfor gibi böbrek hücrelerinin kaybını artıran değerlerin tutulmasına sebep olur. 

Böbreklerin filtreleme kısmı, böbrekler vasıtasıyla filtrelenip idrara karışmak için çok büyük olan proteinlerin yanı sıra hasarlı hücreler ile tıkanır. Hasarlı hücrelerden gelen iltihap yıkıcı bir döngü yaratarak fonksiyon bozukluğunu daha da artırır. Aşırı susuzluk meydana gelebilir. 

Bir noktada, her ne kadar böbrekler iyileşse ve hala az da olsa işlevini yerine getirse de, bu süreç geri dönülemez hale gelebilir. Bazı durumlarda, akut böbrek yetmezliği hastaları başlangıçta iyileşebilir fakat sonrasında kronik böbrek yetmezliğine sahip olabilirler. Ne yazık ki, akut böbrek yetmezliğine sahip kedilerin neredeyse yarısı hayatta kalamaz ve hayatta kalanların dörtte biri kalıcı hasarlara sahip olurlar. 

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Nasıl Önlenir?

Kedilerde böbrek yetmezliğini önlemek düşünüldüğünden daha zordur. Belirtileri son evrelerde daha çok ortaya çıktığından başlangıçta yakalanması oldukça zordur. Tabi ki bu elimizden hiçbir şey gelmediği anlamına gelmez. Kedi sahipleri olarak yapabileceğimiz bazı küçük fakat önemli şeyler ile aslında kedi dostlarımızı bu hastalıktan koruyabiliriz. 

  • İlk olarak kedinizin tuvaletini yapacağı kabın yerini iyi belirleyin.  Küçük dostlarımız kumluklarını rahatça kullanabilecekleri yerlerde görmek isterler, bu sayede kendilerini rahat hissederler. Ayrıca, kumluklarını düzenli ve sık aralıklarla temizlemek çok önemlidir. 
  • Kedinizi düzenli olarak kontrol amaçlı veterinere götürmek çok önemlidir. Bu sayede böbrek yetmezliği de dahil birçok hastalığı erken teşhis etmek için en etkili yöntem düzenli kontrollerdir. Bu kontrollerde yapılacak laboratuvar tahlilleri sayesinde kediniz sürekli kontrol altında ve sağlıklı kalacaktır. Bu tahliller kandaki değişimleri bizlere göstererek herhangi bir problemi hızlıca görmemizi sağlar. 
  • Kedi dostlarımızın su içmesini sağlamalıyız. Düzenli ve bol su içmek, aslında böbreklerin uzun yıllar sorunsuzca çalışması için oldukça önemlidir. Bu yüzden, su kaselerine bol bol temiz su ile doldurun ve su içme alışkanlıklarını düzenli olarak takip edin.
  • Obeziteye dikkat edin. Kedilerde obezite böbrek yetmezliğine sebep olan baştaki problemlerdendir. Aşırı kilo alımında veterinerinize danışıp gerekli önlemleri alınız.
  • Kedinizi yalnızca kaliteli kedi maması ile beslemeniz, sağlıklı yaş alması yönünde atacağınız ilk ve en önemli adımdır. Kediler yalnızca kendi mamalarına ihtiyaç duyarlar bu nedenle onlara ev yemeği vermekten kaçının. Ev yemeğinin içindeki tuz ve baharatlar kedinizin sağlığını genel olarak olumsuz etkileyecektir.

  • Balık yağı, probiyotikler, B vitaminleri ve benzeri takviyeler kedinizin böbrek sağlığı üzerinde olumlu etkiler oluşturabilir. Ancak bu gibi vitaminleri ya da takviyleri kedinizin beslenme rutinine eklemeden önce mutlaka veteriner hekiminize danışmalı ve kendisinin yapacağı yönlendirmeleri uygulamalısınız.

  • Eğer kedinizde herhangi bir böbrek yetmezliği belirtisi fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede veterinere danışınız. İlaçlar ve doğru beslenme düzeni ile böbrek yetmezliğini yavaşlatabilir ve kedinizin yaşam kalitesini yükseltebilirsiniz.

Akut Böbrek Yetmezliği Hangi Tür Kedilerde Daha Sık Görülür? 

Yavru kedilerde böbrek yetmezliği sık görülmemekle birlikte bazı kedi türleri genetik olarak yatkın olduğundan bu hastalık gözlemlenebilir. Yaşlı kedilerde böbrek yetmezliği ise genetik yatkınlıktan dolayı ortaya çıkabilir.

Akut böbrek yetmezliğine yatkın olan kedi türleri; 

  • Persler,
  • Abyssinians (Habeş),
  • Siyam,
  • Ragdolls,
  • Burma, 
  • Rus Blues ve
  • Main Coon tür kedilerdir. 

Bu tür kedilere sahip kişilerin böbrek destek takviyelerini düşünmeleri ve böbrek fonksiyonlarını sürekli olarak gözlemlemeleri oldukça önemlidir.

Yayımlanma Tarihi: 2 Aralık 2022 Cuma

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Kedilerde FIP Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde FIP Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

FIP hastalığı, kedi sahiplerinin en çok endişelendiği sağlık problemlerinden biridir. Kedi...
Evcil Hayvan Sağlığı
23 Mayıs, Pazartesi
Tümünü oku
Evcil Hayvan Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

Evcil Hayvan Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

Hayatımızın bir parçası olan can dostlarınız için mama, hijyen ürünleri, bakım ve sağlık h...
Sigorta
23 Mayıs, Pazartesi
Tümünü oku
Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Patili dostlarımız hayatımızın bir parçası olmaya devam ederken günlük hayatta da ihtiyaçl...
Evcil Hayvan Sağlığı
23 Mayıs, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın