Finansal Güvenliğiniz İçin Acil Durum Fonu Oluşturun

blog-image

Günümüzde bireyler hem geleceklerini planlamak hem de kendilerini garanti altına almak adına elbette ki bazı birikimler gerçekleştirmektedirler. Her birey aynı miktardaki parayı birikim haline getiremiyor olsa da, herkes kendi bütçesine uygun olarak bazı birikimler gerçekleştirmektedirler. Bu birikimleri ise değerlendirmenin en güzel yolu bazı yatırım piyasalarını değerlendirmek ya da bir acil durum fonu açtırmaktan geçmektedir. Bu sayede bireylerin birikimlerinin artmasına yardımcı olunurken acil durum fonu ile gelecekte yaşanabilecek olumsuz olaylara karşı önlem de alınmış olmaktadır.

Basitçe acil durum fonu: her hangi bir zor durumda (işten atılma, ağır hastalık gibi) kişilerin kendilerini idare edebilecekleri bir parayı kredi kartları ya da kredilere bel bağlamamak için kenarda bulundurmaları demektir.

İhtiyacınızı belirleyin.

Gelecek birkaç ay işsiz kalacağınızı düşünün. Faturalarınız başta olmak üzere gıda gibi zorunlu ihtiyaçlarınızı nasıl karşılayabileceğiniz konusunda daha önce herhangi bir plan yaptınız mı? Peki ya sağlık sorunları gibi acil durumlar için herhangi bir finansal önlem aldınız mı?

Acil durum fonunuzda altı aylık harcamayı karşılayabilecek kadar paranız olmalıdır.

Bu gibi durumlarla karşılaşmadan önce alabileceğiniz oldukça etkili bir önlem var. Bugünden oluşturabileceğiniz bir acil durum fonu, gelecekte karşı karşıya kalabileceğiniz herhangi bir acil durumdan kolayca sıyrılmanızı sağlayacaktır.

Genelde acil durum fonları üç aylık giderler için oluşturulur fakat ihtiyacınıza göre bu zamanı artırabilirsiniz. Uzun vadede bir finansal güvenlik için en az 3, ortalama 7-8 aylık giderlerinizi karşılayacak bir fon oluşturmanız daha avantajlı olabilir. Burada önemli olan işsizlik, hastalık, kaza gibi durumlarda tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek nakde sahip olmanızdır.

Finansal planlamanızı yapın.

Genel finansal durumunuz hakkında bir fikir edinmek mi istiyorsunuz? Bütçeleme burada çok kullanışlı bir yoldur. Bir bütçeyle giderlerinizin gelirinizle uyuşup uyuşmadığını öğrenmiş olursunuz. Gelirden daha yüksek giderler, mali durumunuzu sıkıntıya sokar.

Ay sonları sizin için bütçe açıkları getiriyorsa, kısa vadeli mali hedeflere sahip olmak daha iyidir. Bu size giderlerinizi gözden geçirme ve giderleri kontrol altına alacak olan gerekli kararları alma fırsatı verecektir. Kişisel bütçenizin dengelenmesi ise daha da önemlidir.

Amaçlarınız ve hedefleriniz nelerdir? İhtiyaçlarınızı iyi anlamış olmanız önemlidir. Mevcut durumunuzu ve geleceğin sizi ne hale getireceğini değerlendirmeye çalışın. Örneğin, bir ev satın almak veya acil durumlar için nakit para kaynaklarını artırmak için para biriktirmek.

Elde etmek istediğiniz mali hedeflerinizin hepsini listeleyin. Bütçeyi bir amaç olarak listelemeyi unutmayın, çünkü işler lehinize sonuçlanmadan önce yapılması gereken en önemli şey budur.

Artık kağıt üzerinde hedeflerinizi tespit ettiniz. İki ayrı liste yapın ve bunları kısa ve uzun vadeli hedeflere bölün. Kısa vadeli hedeflerinize acil durum fonları vb. de dahil etmeyi unutmayın; bu arada bir ev satın almak uzun vadeli hedefleriniz arasında yer alır.

Hedeflerinizi hedefi gerçekleştirmek istediğiniz son tarihlerle ilişkilendirmeniz gerekir. Bu işlemi kolay bir görev olarak düşünmeyin. Çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalacaksınız. Hedeflerinizin son tarihleri gelmiş olmasına rağmen hala gerçekleştirememişseniz işler ters gidiyor olabilir. Bunun sebebi, muhtemelen planlarınızın dağılmasın kaynaklıdır. Dolayısıyla, amaçlarınız için son gerçekleşme tarihlerini ​​eklerken zamanlamayı doğru ve isabetli bir biçimde tespit etmek büyük önem taşır. Sürelerin sizin için boğucu olmasına izin vermeyin.

Sadece acil durum fonunuza özel bir hesap açın.

Açılan tüm birikim hesaplarında olduğu gibi acil durum fonlarında da gereksiz para çekme işlemlerinden ve harcamamalardan kaçınmak gerekmektedir. Bu tarz işlemlerin sıklaşması fon hesabındaki paranın hızlıca tükenmesine sebep olacağı gibi birikim planınızın da önüne geçecektir. Fon genel olarak her an para çekmeye müsait olmakta ve telefon bankacılığı aracılığı ile de yönetilebilmektedir. Böyle bir durumda olması ise bireylerin zaman zaman fondan kolayca paralarını çekmelerine sebep olmaktadır. Gereksiz harcamalımalar, online işlemler ve alışverişler adına farklı bir banka hesabı kullanılması bireylerin yararına olacaktır. Aksi takdirde acil durum fonu amacından saptırılarak zarar edilmesine yol açabilmektedir.

Bir diğer seçenek de para piyasası hesabı (para piyasası fonları ile karıştırılmamalı). Para piyasası hesapları birikim hesaplarına göre geleneksel olarak daha yüksek faiz oranları sunar. Para piyasası hesapları genellikle daha yüksek minimum bakiyelere ve minimum başlangıç depozitosuna sahiptir.

Bankalar birikim hesapları ile ilgili harcamaları kestiği için, faiz oranlarını artırabilirler. Bazı online bankalar para piyasası hesaplarına göre birikim hesaplarında daha yüksek faiz oranları bile sunmaktadır. Acil durum fonunuz için seçtiğiniz bankada iki hesabı karşılaştırmanızı tavsiye ediyoruz.

Otomatik transfer yaptırın.

Artık bir hedefiniz ve ayrı bir hesabınız olduğuna göre, her ay birikimlerinize ne kadar ekleyebileceğinizi belirleyin. Birikimlerinizi kendi kendinize yapmanız sizin düşünmeniz gereken bir şey olmamalıdır. Onun yerine, ana hesabınızdan acil durum hesabınıza otomatik transfer talimatı verin. İsterseniz transferi maaşınız ile aynı gün bile yaptırabilirsiniz. Bu şekilde verdiğiniz talimatla direkt olarak paranızı maaşınızdan acil durum hesabına aktarabilirsiniz.

Acil durum fonunuz, amacına istinaden her an nakde çevrilebilir ve ulaşabilir olmak zorunda fakat yine amacına göre kullanılması da gerekmektedir. Mesela gerçekten acil bir ihtiyaç gerektirmiyorsa birikiminizi kullanmayın. Bunun için avantajlı ve hesap işletim ücreti derdinden uzak yeni bir banka hesabı açarak acil durumlarda yakın, gereksiz harcama durumlarında da paranızı uzak tutabilirsiniz.

Esnek Ve kolay ulaşılabilir bir fon yaratın.

Acil durum fonu açılmasının amacı, hızlı ve kolay ulaşabilir bir hesap oluşturularak, olumsuz bir durumda kısa sürede para çekme işleminin gerçekleştirilebilmesidir. Finansal güvenlik açısından pek çok banka bireylere acil durum fonu oluştururken bazı güvenlik sorularını, parmak izini ya da ses tanıma yöntemlerini kullanmaktadır. Bu gibi işlemlerin kullanılması hem bankanın hem de bireyin parasının güvenliği açısından zorunludur. Ancak acil durum fonu oluştururken banka ve hesap seçiminde seçici olmakta fayda vardır.. Hangi banka acil durumda kolay ulaşılabilir bir hesap kullanıyorsa o bankayı tercih etmek daha avantajlı olacaktır.

Borç kar topunuzu birikimleriniz için kullanın.

Krediniz varken, kredi kartlarınızın borcu boyunuzu aşmışken, ek hesaptan para çekerken, kredi yurtlar kurumuna (üniversiteye giderken tatlı tatlı yediğiniz) kredi borçlarını öderken acil durum fonu oluşturmamak gerekir. Çünkü bu borçların faizleri çok büyük ihtimalle bu acil durum fonunun getirisini aşacaktır.

Asgari tutardan daha fazla ödeme yapıyorsanız, kartopu yöntemini kullanabilirsiniz.

-Borçlarınızın küçükten büyüğe listeleyin.

-En küçük borcunuz için ekstra bütçe ayırarak bitirin.

-Sonra diğer küçük borca geçin. Bu yöntemi bütün borçlarınız bitene kadar uygulayın.

Borçlarınız bittiğinde o parayı tekrar aylık gelirinize eklemeyin, birikim hesabınıza ekleyin. Eğer kartopu metodunu kullanıyorsanız, kar topunuzun yüzlerce liraya evrilmesi gayet muhtemeldir. Her ay ödediğiniz borçların bir anda birikim hesabınıza giden paralara dönüştüğünü düşünün!

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 21 Mart 2018 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 21 Eylül 2023 Perşembe

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün, büyük ihtimalle hayatınızın en mutlu günlerinden bir...
Aile
8 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku
Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuğunuza düşkün bir annesiniz. Hedefiniz “dünyanın en iyi annesi” olmaktı....
Aile
18 Ocak, Perşembe
Tümünü oku
Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Evlilik hayatına ilk adımınızı attığınızda , düşüneceğiniz en son şey bir gün boşanmaktı...
Aile
19 Ocak, Cuma
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın