Özel Sağlık Sigortasındaki Tenzili Muafiyet Nedir?

blog-image

Özel sağlık sigortası teknik bir üründür ve bağlantılı olduğu sağlık sigortası terimleri vardır. Bu terimler size yabancı gelebilir ama ileride oluşabilecek hasar talepleriniz için bu terimlerin ne ifade ettiğini iyi bilmelisiniz. Sağlık poliçenizde yer alan “Tenzili Muafiyet” terimi oldukça önemlidir. Peki tenzili muafiyet nedir? 

Finansmanı ister vergi ile ister prim ücreti ile sağlansın, hiçbir sosyal güvenlik sistemi; bireylerin tüm sağlık risklerini karşılayamaz. Bu tüm dünyada kabul edilen bir gerçektir. Risklerin karşılanamadığı durumlar gerçekleştiğinde de, arada oluşan hizmet veya fiyat farkı; ya kişilerin cepten sağlık harcaması yapmasıyla karşılanır ya da bir sigorta sistemi üzerinden aktarılır.

Muafiyetli poliçe düzenlenmesindeki amaç;sigortalının karşılaştığı küçük hasarların tazminatlarını kendisinin üstlenmesidir. Böylelikle poliçe priminin düşmesi, meydana gelen zararlara sigortalının da katılımını sağlamak suretiyle, dikkat ve özenin arttırılması amaçlanmıştır.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Özel Sağlık Sigortası Muafiyet Nedir? (Tenzili muafiyet nedir?)

Hasarın belli bir miktarının sigortalı tarafından yüklenilmesini ifade eder. Bu miktar sigorta bedelinin veya hasarın belli bir yüzdesi veya kesin olarak belirlenmiş bir bedel olabilir. Sigorta dönemi içerisinde meydana gelen bir hasar için olabildiği gibi, toplam hasar miktarı içinde söz konusu olabilmektedir. Tenzili muafiyet oranı veya miktarını yüksek olması, sigortalının ödeyeceği prim miktarını azaltan bir etkendir.

"Sigorta Nedir?" başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Neden tenzili muafiyet uygulaması vardır?

Tenzili muafiyet; sağlık sigortası şirketi tarafından konulan ve şirketi sürekli ufak hasar taleplerine karşı korumak için yaratılmış bir güvenlik önlemidir. Eğer bir hasar talebinde bulunurken tenzili muafiyet kısmının, kendi cebinizden çıkacağını bilirseniz ufak hasar taleplerinde bulunmaktan ve hastaneye gitmekten kaçınırsınız. Sonuç olarak, sigorta şirketi üzerindeki gereksiz hasar taleplerini ve yönetim masraflarını da azaltmış olur.

Tenzili muafiyet türleri nedir?

Burada iki çeşit uygulama vardır. Ya "sigorta bedelinin belli bir oranı" ya da "belirlenen bir para bedeli" vardır. Kararlaştırılan muafiyet mutlaka poliçeye yazılır.

Birinci uygulamaya "tenzili muafiyet" denir. Hasar talebinizin miktarı sigorta bedelinin belli bir yüzdesini geçerse, geçen kısım sigorta şirketi tarafından sigortalıya ödenir. (örneğin %2'si). Eğer hasar talebiniz bu oranın altında ise sigorta şirketi size ödeme yapmaz.

İkinci uygulama ise muafiyet altı hasar talebi yani "sigorta bedeline bağlı olmaksızın belli bir bedel üzerinden yapılan" muafiyettir. Örneğin; 1.000 TL'lik muafiyetli bir poliçede, hasar talebiniz bu meblağı geçerse, geçen kısım sigortalıya ödenir. Eğer hasar bu meblağın altında kalırsa size sigorta şirketi ödeme yapmaz.

Ayrıca gönüllü bir tenzili muafiyet sınırı vardır ve bu da sizin plana koymayı tercih edebileceğiniz bir sınırdır. Sağlık planında bahsedilen zorunlu limitin üzerinde olabilir. Bu tenzili muafiyet türü sizin seçiminize bağlıdır ve yenileme dönemlerinde değiştirilebilir.

Tenzili muafiyetli sağlık poliçesi almanın avantajları nedir?

Tenzili muafiyet size yük gibi görünebilir fakat avantajları da vardır. Mesela sağlık sigortası satın aldığınızda eğer gönüllü tenzili muafiyeti seçerseniz, belirlenen prim ücreti üzerinden indirim alabilirsiniz.Tenzili muafiyet ile birlikte satın aldığınız sağlık sigortanızı gereksiz durumlar için büyük ihtimal kullanmayacaksınız. Çünkü sizde biliyorsunuz ki; ufak hasar taleplerinde bulunduğunuz da masrafları kendi cebinizden ödeyeceksiniz. Bu noktada tenzili muafiyet ile sağlık sigortanızı önemli rahatsızlıklar dışında kullanmayarak, yenileme döneminde hasarsızlık indirimi kazanabilirsiniz. Hatta eğer son bir kaç yıl içinde hiç hasar talebinde bulunmadıysanız birikimli bonusunuz da artacaktır. Biriktirdiğiniz bonuslar da teminat miktarınızı prim ücretine eşitleyecektir.

Tenzili muafiyetli sağlık poliçesi almanın dezavantajları nedir?

Satın aldığınız zorunlu tenzili muafiyetli sağlık poliçesi, yüksek limite sahip ise tıbbi acil durumlarda birikimlerinizi harcamanıza neden olabilir. Poliçeniz kapsamında, tenzili muafiyet gereken miktara sahip olmasanız bile, sigorta şirketi masrafları sizin ödemenizi talep edebilir. Çünkü özel sağlık sigortanız bu limit karşılanmadan imdadınıza yetişmez.

Sonuç olarak; özel sağlık sigortası satın alırken poliçenizde belirlenmiş şartları bilmeniz oldukça önemlidir. Tenzili muafiyet uygulaması poliçenizde yer alıyorsa, belirlenen limite çok dikkat edin. Çünkü hasar talebinde bulunduğunuz da masrafları ödeyen siz olabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 30 Mart 2018 Cuma

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

Bilmediğiniz sağlık sigortası terimleri yüzünden sağlık poliçenizi anlamakta güçlük mü ç...
Sigorta
3 Kasım, Cuma
Tümünü oku
Doğum Sigortası Nedir?

Doğum Sigortası Nedir?

Anne olduğunuz günlerin hayalini kuruyorsunuz değil mi? Güzel hayaller kurarken, doğu...
Sigorta
19 Ekim, Perşembe
Tümünü oku
En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

Türkiye'de sağlık sigortası yapan şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Sağl...
Sigorta
2 Kasım, Perşembe
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın