Mide Ülseri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

blog-image

Mide, yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olmak ve mikroplara karşı koruma sağlamak için güçlü bir asit üretir. Midenin bir diğer görevi ise, üretilen güçlü aside karşı vücuttaki diğer dokuların zarar görmemesi için mukus tabakası salgılamaktır. Eğer mukus tabakası bir sebeple aşınırsa, asit mide dokusuna hasar vererek mide ülseri oluşmasına neden olur.

Mide ülserini tedavi etmek göreceli olarak kolay olsa da tedavi edilmediği durumlarda ciddi sorunlara neden olabilir. Mide ülseri hakkında tüm bilinmesi gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.

Mide Ülseri Nedir?

Mide ülseri; mide asidinin veya pepsin sıvısının mide veya ince bağırsağın iç katmanını tahrip etmesi sonucu oluşan yaralardır. Peptik mide ülserleri olarak da bilinen bu rahatsızlık, mideyi kaplayan koruyucu mukus tabakasının zarar gördüğü durumlarda ortaya çıkar.

Ülser Türleri Nedir?

Peptik ülserler bulundukları yere göre tanımlanırlar. En yaygın ülser türleri; midede oluşan gastrik ülser, özafagus ülseri ve ince bağırsağın üst bölümünde oluşan onikiparmak ülseridir. Peptik ülserlerin nedenleri arasında ise aşırı mide asidi üretimi, bakteri enfeksiyonu ve bazı ilaçların kullanımı yer alır.

Özafagus ülseri; boğazı mideye bağlayan, bir tüp görevi gören yemek borusunun iç katmanında gelişen yaralardır. Göğsün ortasında veya altında ağrılı yanma hissine neden olur. Özafagus belirtileri arasında; iştahsızlık, yutma zorluğu, bulantı, ağızda acı ya da ekşi tat, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı yer alır.

Duodenum ülseri; onikiparmak bağırsağının iç duvarlarında meydana gelen açık yaralardır. Onikiparmak bağırsağı ülseri ile midedeki ülser benzer belirtiler gösterir. Onikiparmak bağırsağındaki ülser, yemek yedikten birkaç saat sonra karında ağrıya neden olabilir. Özellikle sabahları ve akşamları mide boşken başlayan karın ağrısı dudenum ülserinin belirtisidir.

Ülser Neden Olur?

Midenin iç katmanını koruyan mukus tabakası zarar gördüğünde sindirim sistemi mekanizmasında bir dengesizlik oluşur. Bu dengesizlikler de çeşitli mide hastalıklarına kapı açar. Reflü, gastrit, peptik ülser ve dispepsi sindirim sistemi mekanizmasının bozulmasıyla ortaya çıkar.

Mide de ülsere neden olan ve sindirim sisteminde dengesizlik oluşturan faktörler arasında;

  • Aşırı tuz tüketmek
  • Sık sık ağrı kesici ilaç kullanmak
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar
  • Düzensiz ve sağlıksız beslenmek
  • Aşırı yemek yemek veya uzun süre aç kalmak
  • Stres, yorgunluk ve uykusuzluk
  • Hiperkalsemi
  • Helicobakter pylori

Ülser Belirtileri Nelerdir?

Midenin çevresinde veya biraz üstünde görülen ağrı ve hazımsızlık mide ülserinin ana belirtisidir. Mide bölgesinde yanma, batma veya acıma olarak tanımlanan semptomlar da ülser belirtileri arasında yer alır. Diğer mide ülseri belirtileri şunlardır:

  • Yemek yedikten sonra başlayan ağrı
  • Ağrı nedeniyle yemek yiyememe
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kilo kaybı, iştahsızlık
  • Hazımsızlık, şişkinlik
  • Geğirme
  • Sırt ağrısı

Bazı kişilerde yukarıda bahsedilen midede yara belirtileri görülmez. Kişi bir anda mide kanaması veya mide delinmesi ile karşı karşıya kalabilir. Olası risklere karşı ilk belirti fark edildiğinde hemen doktora başvurulmalıdır.

Mide Ülseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide ülseri tedavisi; ilaç, diyet veya cerrahi yöntemler ile yapılır.

Mide ilaçları; midenin aşırı asit üretmesini engeller, semptomların rahatlamasını sağlar ve mide yarasını iyileştirir. Eğer ülser H.pylori bakterisinden kaynaklanıyorsa antibiyotik tedavisi şarttır. Ülser genellikle ilaç tedavisine olumlu cevap verir ve ülser diyeti yapıldığında hızla iyileşme gösterir. Mide ülseri tedavisi boyunca ve hatta sonrasında sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Mide iç katmanının iyileşmesi, hastalığın tekrarlanmasının önlenmesi ve H.pylori enfeksiyonu ile baş edilmesi için beslenme alışkanlıkları mutlaka değiştirilmelidir. Ülser diyeti; keskin kuralları olmayan ve hastanın kendisine iyi gelmeyen yiyecek/içecekleri bilerek beslenme alışkanlıklarını değiştirmesidir.

Mide ülseri olan bir kişi yeni beslenme düzenine probiyotik ve lif bakımından zengin besinleri mutlaka eklemelidir. Çünkü probiyotik ve lif bakımından zengin besinler iyileşme sürecini hızlandırdığı gibi mide ülserinin tekrarlanmasını da engeller. Ancak tuzlu ve yağlı yiyecekler midenin iç katmanını değiştirdiği için mide ülserinin iyileşmesini geciktirir ve bakterilere açık hale getirir.

Bazı durumlarda mide ülseri tedavisi için cerrahi yöntemler de tercih edilebilir. Eğer ülser tekrarlamaya devam ederse, iyileşmezse, kanarsa veya yiyeceklerin mideden çıkmasını engellerse ameliyat gerekebilir. Cerrahi müdahale ile kanama yapan damarı bağlama, yarayı alma, dokuyu başka bir yere dikme veya mide asidi üretimini kontrol eden siniri kesme gibi işlemler uygulanabilir.

Midede yoğun kanama, yırtılma veya mide delinmesi gibi durumlar söz konusu olduğunda şiddetli bir ağrı ortaya çıkar ve hasta şoka girebilir. Ülser komplikasyonları olarak bilinen bu durumlarda yine cerrahi müdahale gerekir.

Acil sağlık ihtiyaçlarınızda tedavi masraflarını düşünmeyin! Hemen tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırın, özel hastanede masraflarınız %100 karşılansın!

Mide Delinirse Ne Olur?

Mide perforasyonu yani diğer bir deyişle mide delinmesi durumu oldukça ciddi bir klinik tablodur. Mide delinmesi durumunda hasta çok şiddetli bir karın ağrısı hisseder. Yanı sıra karında sertleşme ve hareket kabiliyetinin kısıtlanması da görülen etkiler arasındadır.

Mide Ülserini Tetikleyen Şeyler Nelerdir?

Mide yarası oldukça tehlikeli boyutlara varabilen ciddi bir hastalıktır. Ülser hastalığını tetikleyen pek çok durumdan söz etmek mümkündür. Öncelikli olarak elbette sağlıksız beslenme tarzı gelir; aşırı alkol tüketimi, sigara bağımlılığı, çok fazla kahve tüketimi ve stresli yaşam tarzı gibi faktörler ülserin gelişmesine yol açabilir. 

Yanı sıra genetik faktörlerden de söz etmek mümkündür, ailede ülser hastalığının varlığı da sebeplerden biridir. Helicobacter pylori adı verilen mikrobun da ciddi ülser tablolarına yol açtığı bilinir. Bazı ilaçların da mide ülserine yol açtığı unutulmamalıdır.

Ülser Öldürür mü?

Ülser hastalığı için direkt ölümle sonuçlanır demek doğru olmayacaktır. Gelişmiş ülser tedavileri ve mide ülseri ameliyatı ile hasta eski sağlığına kavuşabilir. Burada kilit nokta hastanın beklemeden ilgili hekime başvurmasıdır. Hekim tarafından reçete edilen öneri ve tedavi protokolünün işlemesiyle ülserin yarattığı etkilerin azaltılması mümkündür.

Midede Yara Tehlikeli mi?

Mide tıkanması, mide ülseri ya da pektik ulus, mide yarası ve benzeri gibi midede gerçekleşen her durum elbette tehlikeli boyuta ulaşabilir. Erken teşhis hayat kurtarır cümlesi hayatın her alanında geçerlidir. Vaktinde tedavi edilmeyen mide yaraları ileride çok daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir ancak zamanında ve etkin bir tedavi protokolü ile tehlike kontrol altına alınabilir.
 

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Mide ülseri, hayati tehlikeye neden olacak şekilde mide iç katmanında, bağırsak veya yemek borusunda kanamaya neden olabilir. Bu bölgelerdeki kanamalar aşağıdaki belirtilere neden olabilir ve ortaya çıktığında mutlaka doktora başvurulmalıdır:

  • Birkaç günden uzun süren veya sık sık tekrarlayan mide ağrısı
  • Sürekli yorgunluk hissi,
  • Kanlı kusma veya kanlı dışkı
  • Siyah dışkı
  • İshal
  • İdrarda azalma
  • İştah kaybı ve aşırı tokluk hissi
  • Şiddetli ağrı ile gelen göz kararması ve nefes darlığı
  • Kalp atışının hızlanması
  • Baş dönmesi

Ülser Ağrısına Ne İyi Gelir?

Mide ağrısına iyi gelen yiyecekler ve içecekler hakkında detaylı bilgi için “Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?” başlıklı yazımızdan faydalanabilirsiniz. Ancak mide ülseri diğer mide rahatsızlıklarına göre daha tehlikeli olduğundan, doktorunuza danışmadan doğal tedavi yöntemlerini denemenizi tavsiye etmiyoruz. Unutmayın; yaşadığınız şiddetli ağrı mide kanamasının veya mide delinmesinin habercisi olabilir.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 18 Mayıs 2020 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın