İyi Çocuklar Yetiştirmek İçin, Minnet Duygusunu Çocuklarınıza Aşılayın!

blog-image

Araştırmacıların yazdıklarına göre, “minnet duygusu gösteren kişilerin daha fazla yardımsever, cömert, tutkulu ve bağışlayıcı olduklarını, aynı zamanda da daha mutlu ve sağlıklı olduklarını gösteriyor.” Yani ebeveynlerin iyi çocuk yetiştirmek için ev işlerine sabitlenmemeleri, çocuklarından kardeşlerine yardım etmelerini istemeleri ve gün boyunca teşekkür etmeleri iyi bir şey. Ve “iyi” davranışı ödüllendirmeye gelecek olursak, araştırmacılar ebeveynlerin sadece çocuklarının “sık yapmadıkları nezaketleri” övmeleri gerektiğini söylüyorlar.

Neredeyse hepimiz küçük yaşlarında çocuklarımıza teşekkür etmeyi ve rica etmeyi öğretiyoruz. Fakat bu sihirli kelimeleri anlamlarını ve değerlerini öğrenmeden söylemelerini sağlamak, bunun için çocuğa 'Teşekkür ettin mi?' veya 'Lütfen der misin?' gibi hatırlatmalarda bulunmak tek başına yeterli değildir.

Çocuklara Minnettarlığı Öğretebilmenin 6 Yolu

İyi davranışın modelini siz oluşturun.

Çocuğunuz sizin davranışlarınızı taklit eder ve ders çıkarır. Bilinçli olarak veya farkında olmadan çocuğunuzun önünde minnet duyma ve kıymet bilmeniz onun üzerinde etkili olacaktır.

Size yardım eden insanlara karşı nasıl davranışınız, çocuklarınızın da onlara yardım eden insanlara karşı davranışını belirleyecektir.

Eşinize yaklaşımınız, çocuğunuzun da yaklaşımını etkileyecektir ve çocuklarınız da ileride eşleri ile bu şekilde iletişim kuracaktır.

Minneti bir alışkanlık haline getirin.

“Başkalarına değer verme kabiliyeti, sinire, utanca, kıskançlığa ve diğer duygulara yenilir,” diyor araştırmacılar. Çocuklarınıza o duyguları tanımada ve uygulamalarında yardımcı olmak, uyuşmazlık çözümünde onlara rehberlik etmek, onları değer veren bir birey olma yolunda tutacaktır.

Çocuklarınıza siz ve eşinizin birbirleri arasında en çok kullandığı cümleleri sorduğunuzda cevapların “Seni çok seviyorum,” ve “Senin fikrin nedir?” gibi cümleler olmasını sağlayın.

En küçüğünüzün bile “lütfen” veya “teşekkür ederim” kelimelerinin önemini öğrenmesini sağlayın. Çok basit ama bir o kadar değerli kelimelerdir ve bize yardımcı olan insanlara karşı duygularımızı ifade etmemizi sağlar.

Almak yerine kazanmayı öğretin.

Çocuklarınıza değer bilmeyi öğretiyor musunuz? Yoksa siz de her gördüğümüzü alan, dolabında giymediği bir sürü giysisi, takmadığı takısı, okumadığı kitabı olan doyumsuz bir model misiniz?

Ya da her istediklerine ulaşabildikleri sihirli bir dünya mı yaratıyoruz onlara?

Hak edilmeden elde edilenler çok çabuk değersizleşir. Çocuklarınızın istediklere şeye ulaşması için hedefler koymalısınız.

Minnet bekleyin.

'Anne! Patates kızartması!'

'Peki, oğlum'

'Ben dolma yemem'

'Dışarıdan ısmarlayalım mı kızım?'

Yemek sofrasından başlayarak, aman doysunlar, aman mutlu olsunlar diye her istediklerini vermeye mi çalışıyorsunuz?

Anneler merhametli oldukları ve çocuklarının da stresli, yorgun ya da aç olduklarını düşündükleri için bazen minnetsiz davranışı görmezden gelebiliyor.

Elbette çocuklarınızın bir ebeveyn olarak yaptığınız her küçük şeye karşı minnettar olmasını beklememelisiniz. Fakat gereken durumlar da çocuklarınızın size teşekkür etmesini ve onlar için yaptığınız şeylere karşı minnet duymalarını beklemeniz, değer eğitimi verirken göz önünde bulundurmanız gerekir.

Yardımseverliği öğretin.

Çocuklar küçük yaşlarda özellikle 3 yaşına kadar oldukça benmerkezci ve kendilerine yönelik bir tutum içinde olurlar. Dünyanın merkezi adeta kendileridir. Empatiyi sevmezler, eşyalarını paylaşmak istemezler, hep kendilerinin dediğinin olmasını isterler. Bu durum genelde tüm çocuklarda aynıdır. Dolayısıyla çocuklar için olağan bir tutumdur. Fakat çocuk böyle diye tüm yaşamı boyunca böyle olması gerekmeyecektir. Bu durum sadece onun gelişim dönemlerinin özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu belirtilen durum çocuğun yardımseverlik konusundaki özeliklerinde ve tutumunda da görülür.

Dolayısıyla önemli olan çocuğu küçük yaşlardan itibaren toplum tarafından kabul edilen bazı genel geçer konular konusunda eğitmektedir. Bunlardan birisi de ona yardımseverliği öğretmektir.

Öncelikle çocuğunuzun yardımsever bir çocuk olarak yetişmesinin ön şartı onun başkalarına karşı empati duymasını ve empati duyarak yaklaşmasını sağlamaktır. Bunun için ön şart, sizin anne ve baba olarak böyle bir tutum içinde olmanızdır. Çünkü çocuk için rol model olan kişiler sizlersiniz. Araştırmalar empati kurulan ailelerde yetişen çocukların başka insanlara karşı daha empati dolu olduğunu kanıtlamıştır. Aynı zamanda hoşgörü de yardımsever bir insan olmanın en temel öğelerinden biridir. Çocuğu hoşgörü ortamında yetiştirmek oldukça önemlidir.

Çocuklarınızla vakit geçirin.

Çocuklarınıza biraz vakit ayırın, onlara kendileri ile ilgili, dünyaya nasıl baktıklarıyla ilgili ucu açık sorular sorun ve aktif olarak verdikleri cevapları dinleyin. Sadece çocuğunuzu sıra dışı yapan tüm o şeyleri öğrenmekle kalmayacak, aynı zamanda onlara başka bir insana nasıl değer vermeleri ve onu nasıl önemsemeleri gerektiğini de öğretmiş olacaksınız.

Çocuklarınıza bu inceliğin önemini ve değerini anlatın.

Kıymet bilen, saygılı, ahlaklı bir çocuk yetiştirmek her zaman zor bir iş olmuştur. Ama bu hepimizin yapabileceği bir şey. Ve bundan başka hiç bir şey daha ümit verici ve daha önemli olamaz.

Sağlıkla kalın.

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

İyi Çocuklar Yetiştirmek İçin, Minnet Duygusunu Çocuklarınıza Aşılayın!
İyi Çocuklar Yetiştirmek İçin, Minnet Duygusunu Çocuklarınıza Aşılayın!

Araştırmacıların yazdıklarına göre, “minnet duygusu gösteren kişilerin d...

Aile
7 Mart, Çarşamba
Tümünü oku
Doğum Sonrası Depresyon Eşler Arası İletişimde Sorun Yaratıyor!
Doğum Sonrası Depresyon Eşler Arası İletişimde Sorun Yaratıyor!

Doğumun yaşanmasından sonra geçen 4 hafta içerisinde, anne doğum sonrası...

Aile
21 Şubat, Çarşamba
Tümünü oku
İkinci Çocuğa Hazır Mısınız?
İkinci Çocuğa Hazır Mısınız?

İlk bebeğinizi kucağınıza aldığınız günü dün gibi hatırlıyorsunuz. O mini...

Aile
14 Mart, Çarşamba
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon
Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon
Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon
Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın