Kalp Yetmezliği Nedir?

blog-image

Hayati organlarımızdan biri olan kalbimizi korumanın önemine dair onlarca cümle kurabiliriz; nelere dikkat etmemiz gerektiğini, nelerin ona zarar vereceğini, hayatımızda neleri değiştirmemiz gerektiğini ve çok daha fazlasını artık biliyoruz. Peki ya başımıza gelirse?

Kalp yetmezliği, kalp zayıflığı son yılların sıkça rastlanan hastalıklarından biri haline geldi. Gerek dünyevi stres gerek sağlıksız yaşam koşulları derken kalbimiz bir hayli yoruldu. Haliyle artık diğer organlarla iletişimde zayıflık görülmesi ve görevini tam olarak yerine getirememesi kaçınılmaz gerçek. Sol kalp yetmezliği, sağ kalp yetmezliği derken karşımıza pek çok kronik kalp yetmezliği vakası çıkıyor.

Bu yazımızda kronik kalp yetmezliği, kalp krizi ve daha pek çok detayın üzerinde duracağız.

Kalp Yetmezliği Nedir?

Kalp yetmezliği için basitçe şu tanımı yapabiliriz; türlü sebeplerden kalbin fonksiyonlarını yerine getirmemesi ve vücuda yeterli düzeyde kan pompalayamaması durumu. Diğer bir deyişle görev yerine getirilmediğinde ortaya kalp yetmezliği başlangıcı çıkıyor.

Kalp yetmezliği sorunu, tedavi edilmedi takdirde ciddi bir hayati tehlike unsuru olduğundan, henüz başlangıç aşamasında dahi olsa mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu. Tedavi, hastalığın ilerleme evresine göre hazırlanır ve gerekirse cerrahi girişimler söz konusu olabilir.

Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Kalp yetmezliği belirtileri, hastalığın şiddetine bağlı olarak değişebilir. Genellikle benzer semptomlar görülür. En belirgin kalp yetmezliği belirtilerinden birkaçı;

  • Nefes darlığı
  • Mide bulantısı
  • Çabuk yorulma
  • Ani gelişen kilo alma
  • Göğüste beliren ağrı
  • İştah eksikliği
  • Düzensiz nabız
  • Kalp çarpıntısı
  • Öksürük
  • Uyku hali
  • Konsantre olmada güçlük

Kalp Yetmezliği Tansiyon Düşüklüğü İlişkisi Nedir?

Kalp yetmezliği, pek çok nedenden gelişebilir. Örneğin kişinin vücudunda bir enfeksiyon varlığı da kalp yetmezliğine yol açabilir. Benzer olarak düşük tansiyondan da bahsetmek mümkündür. Kalp yetmezliği, düşük tansiyon ve halsizlikle ortaya çıkabilir.

Özellikle aniden ayağa kalktıktan sonra gelişen baş dönmesi, tipik kalp yetmezliği belirtilerinden olabilir. Yanı sıra aynı şekilde ayağa kalktıktan sonra hızlı bir tansiyon düşüklüğü gözlemlenebilir. Bu ani tansiyon düşüklüğü geçicidir ve buna “postüral hipotansiyon” adı verilir.

Kalp Yetmezliği Olan Hastaların Ömrü

Hiçbir kalp yetmezliği hastası için net bir ömür biçmek doğru olmayacaktır. Kalp yetmezliği yaşam boyu devam eden kronik hastalıklardan biridir. Bir nedene bağlı olarak geliştiyse doğru bir tedavi ile kontrol altına alınabilir. Kronik ve hayati risk taşıyan bir hastalıktır ancak net olarak ömür konusunda genelleme yapmak doğru olmayacaktır.

Kalp Yetmezliği Tedavisi

Kalp yetmezliği teşhisi konan hastalarda öncelik hastanın mevcut durumunu korumak ve hastalığın ilerlemesini önlemektir. Önce kalp yetmezliğine neden olan sebep saptanır ve bu sebebi yok etmeye yönelik bir tedavi protokolü uygulanır.

Tedavinin nasıl ilerleyeceği, kişi özelinde değişir. Birtakım cerrahi operasyonlardan söz etmek de mümkündür, ilaç tedavilerinden de. Genellikle ağırlıklı olarak ilaç tedavisi yapılır. Yanı sıra hastadan birtakım yaşam tarzı değişiklikleri talep edilir. Hekim tarafından reçete edilen ilaçların, doğru dozlarda alımı ile hastalığın ilerlemesi önlenir.

Kalp Yetmezliği Ameliyatı

Kalp yetmezliği ilaç ile kontrol altına alınmayan hastalar için cerrahi uygulamalar düşünülebilir. Koroner bypass ameliyatı, kalp kapakçığı değişimi, kalp kapağı onarımı, kalp pili operasyonu, stent ya da balon operasyonları sıkça uygulanan cerrahi girişimlerdendir.
Bu operasyonların temel amacı, kalpteki yapısal bozukluğu tedavi etmek ve hastalığın ilerlemesini sağlayacak olasılıkları ortadan kaldırmaktır.

Kalp Yetmezliğine Ne İyi Gelir?

Kalp yetmezliğine iyi gelecek pek çok şeyden söz etmek mümkündür ancak burada öncelikli olarak rehberiniz daima hekiminiz olmalıdır. İnternet üzerinde kalp yetmezliğine iyi geldiği iddia edilen uygulamalar ya da gıdalar, takviyeler her zaman sağlıklı sonuçlar vermeyebilir. Aksine, daha da kötüleşmenize neden olabilir. Kalp yetmezliği tedavisi, kişiye özel ve hekim tarafından yapılan bir tedavidir bu nedenle kaynağı belli olmayan yerlerden aldığınız bilgilerle hareket etmemeniz oldukça önemlidir.

Genel olarak tuzdan uzak durmak, taze ürünleri tercih etmek, dengeli ve sağlıklı bir beslenme rutini benimsemek kalp yetmezliğine iyi gelen çözümlerdendir. Yanı sıra doktor gözetiminde vitamin ve mineral destekleri alınabilir.

Kalp Yetmezliği Neden Olur?

Kalp yetmezliğinin altında pek çok sebep yatıyor olabilir. Ailesinde kalp yetmezliği öyküsü bulunan kişileri, bu hastalığı yaşama olasılığı yüksektir zira genetik, önemli bir faktördür. Kalp yetmezliği nedenlerinden birkaçı;

  • Kalp krizi
  • Doğumsal kalp hastalıkları
  • Aritmi varlığı
  • Koroner arter hastalığı
  • Kalp kası hasarı
  • Hipertansiyon varlığı
  • Obezite
  • Alkol kullanımı
  • Uyuşturucu gibi yasaklı maddelerin kullanımı
  • Kalp kasında görülen iltihap
  • Düzeli olarak kullanılan bazı ilaçlar

Kalp Yetmezliği Evreleri

Kalp yetmezliği için toplam 4 evreden söz etmek mümkündür. Gelin aşağıda detaylandıralım.

  • Evre 1: Kalpte henüz belirgin bir hasar oluşmamıştır ancak kalp yetmezliğini tetikleyecek faktörler mevcuttur. Örneğin yüksek tansiyon ve damar tıkanması sorunu gündemdedir.
  • Evre 2: Kalpte hasar vardır ancak belirtiler net olarak yoktur. Diğer bir deyişle hastanın şikâyeti yoktur ancak kalpte birtakım sorunların varlığı söz konusudur.
  • Evre 3: Hastada kalp yetmezliğine işaret eden birtakım belirtiler başlamıştır yanı sıra kalpteki hasar kendini ciddi bir şekilde belli etmeye başlar.
  • Evre 4: Kalpteki hasar ciddidir, belirtiler ortaya çıkmıştır ve ileri evre kalp yetmezliğine doğru ilerleyen ciddi sorunların varlığı söz konusudur. 

Kalp Yetmezliği Düzelir mi?

Kalp yetmezliği kronik bir hastalıktır ve ömür boyu tedavi gerektirir. Düzenli ve doğru bir tedavi protokolüyle pek çok hasta normale yakın bir yaşa sürebilir. Buradaki amaç, hastalığın ilerlememesi ve kişinin yaşam süresinin uzamasıdır.

Kalp Yetmezliği Tehlikeleri Nelerdir?

Kalp yetmezliği, hayati derecede önemli bir hastalıktır. Özellikle 65 yaş üzeri hastalarda sıkça görülen ve yaşamı tehdit eden bir durumdur. Kalp yetmezliğinin en büyük tehlikesi elbette yaşam tehdidi unsuru olmasıdır. Kişi tedavi edilmezse ya da hekimin önerdiği ilaçları düzenli olarak almazsa hayati tehlike gündeme gelebilir.

Kalp Yetmezliği Öksürük Yapar mı?

Kalp yetmezliği öksürük yapabilir. Bazı kişilerde alerjik astım adı altında tedavi uygulanabiliyor ancak tedaviye cevap vermeyen ve sebebi bulunamayan öksürüklerin kalp yetmezliğine işaret etmesi de söz konusu olabilir. Kalp yetersizliği, akciğer dokusunda ödeme yol açabilir. Bu ödem neticesinde kişi sürekli öksürür. Eğer tedaviye cevap vermeyen bir öksürük söz konusuysa, mutlaka hekim kontrolüne başvurmakta yarar vardır.

Kalp Yetmezliği Uykusuzluk Yapar mı?

Kalp yetmezliği uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir. Kişinin sürekli öksürmesi, yorgun hissetmesi ya da nefes darlığı yaşaması uykusunun da bozulmasına yol açacaktır. Haliyle kalp yetmezliği olan kişilerde birtakım uyku sorunlarının görülmesi de beklenebilir.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.

Yayımlanma Tarihi: 13 Ekim 2023 Cuma

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın