Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

blog-image

Evlilik hayatına ilk adımınızı attığınızda , düşüneceğiniz en son şey bir gün boşanmaktır. Haklı olarak, kimse boşanmak için bir plan yapmaz fakat öyle bir an gelir ki kendinizi boşanma süreci içerisinde bulursunuz.

Evlenmeden önce, eşiniz ile birlikte bir evlilik sözleşmesi yapmaya karar vermiş olabilirsiniz. Böylelikle boşanma sonrası oluşabilecek risklere karşı tedbirinizi almışsanız, boşanma süreci durumunda finansal sorumluluklarınızı hafifletmiş olursunuz. Ancak bir evlilik sözleşmeniz olsun ya da olmasın, anlaşmalı boşanma süreci başladığında mal varlığı kişiler arasında bölüştürülecektir. Boşanma sürecinde mal paylaşımı tartışmalara sebep olacaktır.

Boşanma Sürecini En Az Zararla Atlatabilmeniz için 5 İpucu

Boşanma davasından önce kendinize temiz bir sayfa açın.

İlk olarak yapacağınız iş, avukatınız ile görüşmektir. Atacağınız her maddi adım için, avukatınızla yasaları inceleyin ve sahip olacağınız malların evliliğe ait olmadığından emin olun. Hukuki süreçleri öğrendikten sonra, bir boşanma davası açmadan önce alacağınız en iyi karar, kendi adınıza düzenlenmiş yeni bir kredi kartı almaktır. Bu nokta önemlidir çünkü hayatın birçok yerinde sizin adınıza açılmış bir kredi kartı gerecektir. Araba kiralamak, uçak bileti satın almak ve hatta online alışveriş yapmak için sizin adınıza düzenlenmiş bir kredi kartı şarttır.

Yeni bir kredi kartı ayrıca eşinize bağlı olmayan ayrı bir bütçeye sahip olmanızı da sağlar. Eğer hiç kredi kartınız yoksa veya var olan kartınız da çok düşük limitli ise hemen harekete geçmeli ve boşanma davası açılmadan önce kendinizi maddi olarak  hazırlamanız gerekir. Genellikle eşinizin kredi geçmişini kullanarak kendi adınıza yeni bir kart açtırma işlemini kolaylaştırabilirsiniz. Eğer kredi puanınız çok parlak değilse bir kredi kurumu veya bölge bankasında hesap açtırmanız daha doğru bir adım olacaktır.

Kredi puanınızı kontrol edin.

Bu yıl kredi puanınızı kontrol etmediyseniz ilk işiniz puanınızın kontrolünü sağlamak olmalıdır. Kredi puanınız, her türlü ihtiyaç duyacağınız krediler için ön şarttır. Bu sebeple kredi geçmişinizin bankalarda iyi göründüğünden emin olmalısınız. Çeşitli finansal kurumlar ile iletişim kurarak kredi puanınızı rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

Ayrıca avukatınız ile görüşürken kredi raporunuzun bir kopyası yanınızda bulunmalıdır.  Bu size ortak borçları ayıklamanız ve o borçların ne kadarının sizin üzerinizde olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Maalesef, boşanmak bazen eşinizin hiç bilmediğiniz yüzünü ortaya çıkarabilir ve eğer dikkatli olmazsanız kendinizi çok yüksek bir kredi borcunun ortasında bulabilirsiniz.

Kredinizi kontrol ederken şunlara bakın:

  • Tüm kredi büroları ile aranızdaki kredi puanı
  • Sizin adınıza açılan ve geçerli olan kredi
  • Ortak açılan ve paylaşılan kredi
  • Size ait olmayan ve ortadan kaldırmak isteyeceğiniz tüm kredi hataları

Bir ödeme planı oluşturun.

Boşanma avukatları yüksek fiyatlara çalışır. Anlaşmalı boşanma süreci başladığında birçok kişi avukata 10.000 TL'nin üzerinde bir ücret öder. Eğer boşanma süreci sıkıntılı bir hal aldıysa, bu fiyat katlanarak artar. Bu acımasız fiyat etiketinin sebebi de boşanma davalarının uzun aylar veya yıllar boyunca sürmesidir.. Avukatınıza attığınız her mail veya onunla geçirdiğiniz her vakit faturanıza yansır.

Çoğu insanın fark etmediği şey ise avukatınızla bir fatura anlaşması yapabileceğiniz ve uygun bir ödeme planı oluşturabileceğinizdir. Çoğu avukat boşanma sürecinin beraberinde getirdiği yüksek ücretleri anlar ve size belli bir noktaya kadar kolaylık sağlar. Hatta gelirinize göre aylık bir ödeme planı bile oluşturabilirsiniz. İlerleyen aylarda da ödeyeceğiniz miktarı büyük oranda azaltabilirsiniz.

Bütçenizi kontrol altına alın.

Boşanma süreci finansal olarak zor bir dönemdir. En iyi durumda bile çok yüksek avukat ücretleri ödeyeceksiniz. Çocuk desteği veya eş desteği gibi ücretlere de tabi tutulacaksınız. Buna bir de boşandıktan sonra yapılacaklar eklenecek; yaşayacak yeni bir yer, alınacak yeni eşyalar gibi. 

Boşanma sürecinin hangi noktasında olursanız olun bütçenizi kontrol altına almak ve her ay ne kadar harcama yapacağınıza dair detaylı bir plan hazırlanması boşandıktan sonra hayat devamlılığı için önemli bir noktadır. Eğer yeni harcamalarınız varsa onları bütçenize uygun hale getirin ve her ay maaşınızın en az yüzde 5'ini olası sürprizler için kenarda tutun.

Eğer boşandıktan sonra hayat planlaması yapmaya yeni başladıysanız, internet üzerinde yararlanabileceğiniz bir çok kaynak mevcut durumdadır. Kendi bütçenizi Excel veya çeşitli uygulamalar ile de planlayabilirsiniz. Hangi metodu seçerseniz seçin boşanma davası sonuçlanana kadar planınıza sadık kalmaya özen gösterin.

Hayat ve sağlık sigortası isteyin.

Hayat sigortası boşanma sürecinde önemli bir rol oynayabilir ve siz ya da aileniz için finansal bir destek olabilir. Eğer geliriniz veya çocuk harcamalarınız için eşinize ihtiyacınız varsa, hayat sigortası eski eşinize bir şey olması durumunda size özel acil durum hesabı sağlar. Eğer sizin durumunuzda böyle bir sigorta gerekliyse hayat sigortanızı avukatınız ile konuşmanız ve bir karara varmanız yararlı olacaktır.

Hayat sigortasının kapsadığı durumlara göre bir çok türü vardır. Kendinize en uygun poliçeyi aldığınızdan emin olun. Genellikle boşanma sürecinde  finansal danışman ile çalışmanız, bu durumda uzman desteği almanız iyi bir fikir olacaktır. Eski eşinize bir şey olduğu takdirde hayat sigortasından yararlanmak isteyebileceğiniz birçok durum vardır:

  • Verilen süre boyunca çocuk harcamalarını sağlamak.
  • Sizin için ekstra emeklilik harcamalarını sağlamak.
  • Boşanma sonrası bile ortak olarak tutulan borçların ödenmesi.
  • Verilen süre boyunca sizin için dengeli bir gelir sağlamak.

Sağlık sigortası boşanma süreci ve sonrasında en kritik önlemler arasında yer alır. Sizin veya çocuklarınızın bu stresli dönemde yaşayacağı rahatsızlıklardan ötürü ortaya çıkacak hastane faturaları bütçenizi sarsabilir. Sağlık sigortaları türüne ve kapsamına göre değişik fiyatlara gelebilir. Emin olun ki hastaneye gittiğinizde sağlık sigortanız için ödeyeceğiniz yıllık prime göre çok daha fazla ödemeler yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Boşanma sonrası psikolojik destek almayı ihmal etmeyin. Boşanma sonrası toparlanma için paranızı akıllıca harcamak finansal geleceğinizi garanti altına alacaktır. Olabildiğince sakin kalmak ve harcadığınız her kuruşun mantığını anlamak, ayrıca anlamadığınız yerleri bilir kişilere sormak çok önemlidir. Attığınız her doğru adım için daha sonra kendinize teşekkür edeceksiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 19 Ocak 2018 Cuma

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün, büyük ihtimalle hayatınızın en mutlu günlerinden bir...
Aile
8 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku
Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuğunuza düşkün bir annesiniz. Hedefiniz “dünyanın en iyi annesi” olmaktı....
Aile
18 Ocak, Perşembe
Tümünü oku
Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Evlilik hayatına ilk adımınızı attığınızda , düşüneceğiniz en son şey bir gün boşanmaktı...
Aile
19 Ocak, Cuma
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın