Kimler Engelli Maaşı Almaya Hak Kazanır?

blog-image

Engelliler toplumun korunmaya muhtaç kesimleri içerisinde yer alırlar. Engellilerin öncelikle toplumsal hayatta görünür olmalarının sağlanması, daha sonra istihdam edilmeleri çok önemlidir. Diğer yandan, engellilere yönelik sosyal yardımlar için de bazı şartlar söz konusudur. Engelli maaşı ve evde bakım parası, engellilerin yoksulluğa düşmesinin önlenmesi ve engellilere yönelik bakım hizmetlerinin masraflarının karşılanması adına yürütülen uygulamalardır.

Evde Bakım Sigortası içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

Engelli Maaşı Nedir?

Toplumda genellikle “engelli aylığı” olarak bilinen ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından 2022 sayılı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanununun” ilgili maddelerince bağlanan aylıktır. Ekonomik yoksunluk içinde bulunan; 18 yaşından büyük engelli bireyler ve kanunen bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış engelli yakını bulunan Türk Vatandaşlarına aylık bağlanmaktadır. Üç aylık olarak ödenen bir aylıktır. Engel oranına göre aylığın miktarı değişmektedir.

Engelli Maaşı Şartları Nedir, Kimler Engelli Maaşı Alabilir?

Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre “engelli” (engel oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli (engel oranı%70 ve üzeri) olan kişiler engelli emekli maaşı veya engelli aylığı alabilir.

Ayrıca;

  • Kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan,
  • Sosyal güvenlik kurumlarından her ne ad altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan,
  • Nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan,
  • Mahkeme kararıyla veya doğrudan bir mevzuat gereği bağlanmış herhangi devamlı bir gelire sahip bulunmayan,
  • Her türlü gelirleri toplamının aylık ortalaması, kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olan kişiler ile;

Yukarıdaki koşullara sahip olup kanunen bakmakla yükümlü olunan 18 yaşını tamamlamamış engelli yakını bulunanlar, bakımının fiilen gerçekleşmesi ve aylık ortalama gelirinin kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olması kaydıyla bu aylıktan faydalanabilir.

Sosyal güvenlik kurumundan, yetim aylığı almakta olan engelli bireylerin aylık gelirleri, alacağı engelli aylığından az ise aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanacaktır.

Ferdi Kaza Sigortası hakkında detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

18 Yaşın Altındaki Engellilere Aylık Veriliyor mu?

18 yaşından küçük engellilerin kendilerine değil, yakınlarına engelli aylığı bağlanıyor. 18 yaşından küçük engellinin SGK'dan aylık veya gelir almaması, sigortalı olarak çalışmaması ve en az yüzde 40 oranında engelli olduğunun sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi gerekiyor. Buna ek olarak, engellinin fiilen bakımını yürüten kişinin Türk vatandaşı olması ve engelli birey ile aynı hanede yaşıyor olması da şart. Diğer yandan, muhtaçlık kriteri 18 yaş altı engelli aylığında da uygulanıyor. Muhtaçlık sınırının üzerinde gelirin olması halinde aylık bağlanmıyor. 2023 yılı için 18 yaş altı engelli aylığı 2.392 TL.

Özel bir çocuğa sahip aile olarak devletin size ve çocuğunuza sunmuş olduğu haklar hakkında bilgi edinin. Sağlık, ulaşım ve eğitim gibi hizmetlerde yaşayacağınız ayrıcalıklar için ilgili yerlere başvurunuzu yapın.

Maalesef ülkemizde özel çocukların ailelerini maddi ve manevi istismar eden yapılanmalar mevcut. Devletin ücretsiz sunduğu bir çok hizmeti ücret karşılığında yapan dernek ve vakıf yetkililerine karşı dikkatli olun; gerekli durumlarda şikayetlerinizi devletin yetkili makamlarına bildirin.

Bakım Maaşıyla Engelli Maaşı Aynı Anda Alınır mı?

Bakım maaşı ile birlikte engelli maaşı almak için tüm şartları sağlıyor olmanız gerekir. İki maaşın aynı anda alınabilmesi için gerekli olan şartları "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından" öğrenebilirsiniz.

Engelli Haklarınızı Öğrenmek için Bir Avukata Danışın.

Türkiye'de 2005'te engelli haklarını düzenleyen yasal düzenlemenin ardından, 2009'da Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi Türk mevzuatının parçası haline getirildi ve engelli hakları anayasal güvence altına alındı.

Engelli sağlık hizmetleri amacı;

  • Bağımsızlaşmalarına destek olmak,
  • Çevre koşullarını iyileştirmek,
  • Kapasitelerini geliştirmek,
  • Toplumsal gelişmelerden pay almalarına yardımcı olmak,
  • Toplumsal üretime katkıda bulunmalarını sağlamak,
  • Bakım ve korunma konusunda özel ihtiyacı olan bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmektir.

Bir çok il barosu Engelli Hakları Komisyonu'nda engelli vatandaşlara ücretsiz danışmanlık hizmeti vermektedir.

Engelli Hakları

Engelli hakları konusundaki taleplerimizin yasal dayanaklarını Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinden. Anayasa ve 5378 Sayılı Engelliler Yasasında yer almaktadır.

Yasalar ve mevzuatta çeşitli yıllarda yapılan değişikliklerle engellilere yönelik sosyal ve mesleki rehabilitasyon hizmetleri belediyeler tarafından da verilebilmektedir. Belediyeler, bu hizmetlerin sunumu sırasında gerekli gördüğü hallerde, halk eğitim ve çıraklık eğitim merkezleri ile iş birliği yapmaktadır.

Kamusal alanda indirim hakkı, ulaşımda indirim hakkı, engelli çocuğu olan çalışanların hakları gibi bir çok olanak sağlanmakla birlikte, Devlet Memurları Kanununun 53. maddesine istinaden yürürlüğe konulan “Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre, kamu kurum ve kuruluşları çalıştırdıkları memur sayısının yüzde 3'üne tekabül eden kadroyu engelli istihdamına tahsis etmek ve tahsis ettikleri bu kadrolarda ise engelli istihdam etmek zorunluluğu getirilmiştir.

Son olarak; engellilere aylık bağlanması ve yoksulluğa düşmelerinin engellenmesi çok önemlidir. Bu noktada çalışabilir durumda olan engellilerin hem sosyal hayatta görünürlüklerinin sağlanması, hem de istihdam edilmeleri gerekmektedir. Ancak bu şekilde toplumsal hayata engelli kişilerin entegre olması sağlanabilir. Fakat uygulanan istihdam kotalarının ne yazık ki doldurulamadığı görülmektedir. Bu konuda iş yerlerinin engellilere uygun hale getirilmesini sağlayacak adımların atılması çok önemlidir.

Sakatlık Maaşı ve Evde Bakım Maaşı Sorgulama Nereden Yapılır?

E-devletten evde bakım maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

Engelli aylığı başvurusu hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 14 Şubat 2018 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün, büyük ihtimalle hayatınızın en mutlu günlerinden bir...
Aile
8 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku
Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuğunuza düşkün bir annesiniz. Hedefiniz “dünyanın en iyi annesi” olmaktı....
Aile
18 Ocak, Perşembe
Tümünü oku
Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Evlilik hayatına ilk adımınızı attığınızda , düşüneceğiniz en son şey bir gün boşanmaktı...
Aile
19 Ocak, Cuma
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın