Home Office Çalışanların Evde Yapabileceği 6 Egzersiz

blog-image

Covid 19'un bizi evlerimizde kalmaya mecbur ettiği uzun bir süreçten geçtik, geçiyoruz. İlk günkü şiddetini koruyor olmasa da hala varlığını bize hissettirmeye devam ediyor. Bu süre zarfında hayatımızda büyük değişimler oldu ve bu değişimler iş hayatımıza da yansıdı.

Artık pek çok iş yeri home office adı altında evden çalışma düzenini uyguluyor. Bu sayede zaman tasarrufu sağlanırken, çalışan sağlığı da güvence altına alınmış oluyor. Evde çalışmak her ne kadar pek çok açıdan cazip olsa da günün sonunda tüm gün bilgisayar karşısında olmak ve hareketin kısıtlanması sağlığımız açısından bazı sakıncalar doğurabilir.

Özellikle boyun ve sırt ağrıları son yılların sıkça şikayet edilen hastalıklarından. Hal böyle olunca evde bilgisayar başında olsak bile ara sıra yapacağımız egzersizlerle hayatımıza hareket katmamız mühim.

İşte bu görüşten ve gereklilikten yola çıkarak bu yazımızda home Office çalışanların, dışarı çıkmadan evde yapabilecekleri birkaç egzersiz önermek istedik. Siz yeter ki hareket isteyin, seçenek çok!

Evde Ne Tür Egzersizler Yapılabilir?

Bir spor salonundaki kadar profesyonel olmasa da evde yapacağınız her hareketin mutlaka bir faydası dokunacaktır. Bilgisayar karşısında saatlerce hareketsiz kalmanın verdiği eklem ağrılarını, bu basit birkaç egzersiz ile yok etmek mümkün. 

Esneme Egzersizleri

Güne iyi bir gerinme, esneme ile başlamak bizi çok daha zinde ve enerjik tutacaktır. Kolları germe, bacakları esnetme, sırtı esnetme, boynu hafifçe hareket ettirme gibi pek çok esneme egzersizini evde kolayca yapabilirsiniz.

Squat

Evde yapılabilen egzersizlerden bir diğeri çökme hareketi. Bu harekete squat adı da verilir. Ayakta dururken kalçaların yukarı ve aşağı doğru hareket etmesiyle yapılır. Evde yapılabilen en etkili egzersizlerden biri olan squat sayesinde bacak ve basen desteklenir ve düzenli bir şekilde yapıldığında sıkılaşma sağlanabilir.

Kardiyo

Kardio yapmak için illa spor salonuna gitmeye gerek yok. Kalp atışının ve nefes alıp vermenin hızlandığı egzersizlerin genel adı olan kardiyoyu evde uygulamanız da mümkün. Mesele ip atlamak iyi bir kardiyo yöntemi olabilir. Evde ip atlayarak kalori yakabileceğiniz gibi sıkı bir vücuda da sahip olabilirsiniz. 

Pilates

Son zamanların gerek stüdyolarda gerek evlerde en çok tercih edilen sporlarından biri olan pilatesle tanışmanın belki de tam sırasıdır!

Evde yapabileceğiniz pilates hareketlerinin size en büyük katkısı vücudunuzun sıkılaşması ve esneklik kazanması olacaktır. Aynı zamanda tüm gün bilgisayar başında oturmaktan dolayı oluşan kronik ağrılarınıza da iyi gelecektir. 

Yoga

Sadece bedeninizi değil ruhunuzu da yoğun iş temposuna hazırlamanın en etkili yollarından biri yogadır. Nefes ve denge hareketleriyle fiziksel ve zihinsel rahatlama sağlayan yoganın özellikle kas sistemine oldukça katkısı vardır. Yanı sıra sindirim sistemi ve kalp için de iyi bir egzersiz türüdür. Özellikle uzun saatler masa başında mesai yapanlar için de biçilmiş kaftandır!

Meditasyon

Yoğun günlerden geçiyoruz; bir yanda salgınlar, bir yanda doğal afetler bir yanda hayat gailesi derken sanki her şey üst üste gelmiş gibi duruyor ve bu çalışma şevkimizi düşürüyor. İşte bu düşüşü yükseğe çıkarmanın en etkili yolu meditasyondan geçer.Manevi olarak ruhu ve bedeni dinlendirmenin en etkili yollarından biri olan meditasyon sayesinde, gün içinde karşılaşacağınız olumsuz durumlara karşı gardınızı daha iyi alabilirsiniz. Ruh sağlığının beden sağlığı ile paralel ilerlediğini unutmayın; ruhunuz ne kadar iyiyse bu iyiliğin bedeninize yansıması kaçınılmaz olacaktır.

Evde Egzersiz Yapmanın Faydaları Nedir?

Evde egzersiz yapmanın gerek mental, gerek ruhsal gerekse fiziksel açıdan pek çok olumlu yanı vardır. Bunlardan birkaçı:

Egzersiz sırasında vücuda pompalanan kan, daha enerjik hissetmemizi sağlar bu sayede dokulara ve hücrelere giden oksijen miktarı artar ve rahatlamış hissederiz.

  • Yalnızca fiziksel değil ruhsal açıdan da dinginlik sağlar, arınmış bir beden aynı zamanda arınmış bir ruh anlamına da gelir.
  • Egzersiz yaparken vücudumuzda oksijen artar ve bu da pH seviyesinin dengelenmesini sağlar. Bu sayede vücudumuzun alkali oranı artar ve pek çok hastalığa karşı daha güçlü bir duruma gelir.
  • Evde egzersiz yapmanın en büyük faydalarından biri şüphesiz kilo verme üzerinedir. Düzenli egzersiz kilo verme sürecini olumlu etkiler ve vücut daha dinamik bir hale gelir.
  • Vücudun esnekliğini arttırmak için egzersiz en etkili yöntemlerden biridir. Vücudun esnek olması demek aynı zamanda dirençli olması anlamına da gelir.
  • Evde egzersiz yapmanın bir diğer faydası ile vücudun toksinlerden arınmasını sağlamasıdır. Egzersiz sırasında terleme yoluyla toksinler atılır bu sayede hücrelerden atıklar temizlenir ve daha sağlıklı bir vücut yapısı elde edilmiş olunur.
  • Yalnızca fiziksel ve ruhsal değil mental açıdan da rahatlama sağlar. Egzersiz sırasında müzik dinlemek ya da konsantre bir şekilde egzersiz yapmak mental açıdan da büyü bir rahatlama sağlar.

Çocuk İçin Sporun Önemi başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Evde Spor Yapılırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Evde spor yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır bu sayede egzersiz hem daha keyifli bir hal alır hem de olası sakatlıkların önüne geçilmiş olunur. Bunlardan birkaçını aşağıda özetleyelim.

  • Spora başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapın. Vücut henüz ısınmadan direkt olarak ağır sporlara kalkışmak sakatlanmalara yol açabilir.
  • Amacınız öncelikle sağlıklı olmak; hızlı ve çabuk kilo vermek adına kendinize çok yüklenmeyin ve her hareketi olması gerektiği oranda yapın. Azı karar, çoğu zarar mantığı hayatımızın her evresinde olduğu gibi sporda da geçerli.
  • Spor sırasında atılan terle su kaybı görülebilir. Bunun önüne geçmek için günlük su miktarınızı mutlaka dengede tutun. Her vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarı farklıdır ancak uzmanlar günde 2 litre su içmenin insan sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkisi olduğunu savunur.
  • Vücut tipinize, kilonuza ve yaşınıza bağlı olarak uygun hareketleri seçin. Daha hızlı kilo vermek adına yaşınıza ve kilonuza uygun olmayan egzersizlerden kaçının.
  • Fiziksel aktivitenizi tek bir harekete odaklamayın ve çeşitlendirin. Ev ortamınızın uygun olduğu hareketleri deneyin ve tek düze olmayın, farklılaşın. Bu sayede spordan sıkılmamış da olursunuz.

Evde Egzersiz Yapmak

Evde yapabileceğiniz basit birkaç egzersiz ile masa başında çalışmanın vücudumuza verdiği zararları minimuma indirmemiz mümkündür. Peki ya durum daha ciddiyse? Basit ağrılar bir süre sonra kronik ağrılara dönüşebilir ve evden çalışmak bile bir kâbusa dönüşebilir. Geçmeyen sırt ağrıları, boyun kaslarındaki sıkışma ve hatta bilgisayarı kullandığımız el bileğimiz bile hasar görebilir. 

Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden ve ağrı kronik bir hal almadan en yakın doktora gitmek şarttır. Doktorunuzun reçete edeceği ilaçlarla kısa sürede sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Bazı ileri durumdaki vakalarda fizik tedavi de gerekebilir. 

Bunların her bir kaleminin maliyet olduğu apaçıktır. Evde her ne kadar egzersiz yapsanız da ciddi vakalarda doktor gözetiminde tedavi şarttır. Olası masrafları önlemenin ve evde bile olsanız kendinizi güvence altına almanın en sağlıklı yolu sağlık sigortasından geçer. 

Tamamlayıcı sağlık sigortası ya da özel sağlık sigortası ürünlerinden birini tercih ederek sağlığınızı güvence altına alabilirsiniz. Poliçe kapsamları ve ödeme seçenekleri hakkında detaylı bilgi almak için dilerseniz 0216 368 45 45 no'lu numaradan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Yanı sıra Çocuk İçin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ürününü de incelemenizi tavsiye ederiz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 29 Mart 2023 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 6 Kasım 2023 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün, büyük ihtimalle hayatınızın en mutlu günlerinden bir...
Aile
8 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku
Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuğunuza düşkün bir annesiniz. Hedefiniz “dünyanın en iyi annesi” olmaktı....
Aile
18 Ocak, Perşembe
Tümünü oku
Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Evlilik hayatına ilk adımınızı attığınızda , düşüneceğiniz en son şey bir gün boşanmaktı...
Aile
19 Ocak, Cuma
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın