Ev Bitkileri İçin Pratik Bakım İpuçları

blog-image

Evin havasını bir anda değiştiren, verdiğiniz sevgiyi size çiçek açarak gösterme yetisine sahip mis kokulu çiçekler olmazsa olmazlarımızdan. Yaz, kış mevsim gözetmeksizin evimize bahar tazeliğini dolduran çiçekler, özel bakımı fazlasıyla hak ediyor değil mi?

Eğer siz de çiçek bakımı ile deşarj olan, gün içinde çiçeklerin o renkli ve büyülü dünyasında kaybolmayı sevenlerdenseniz bu bilgilere kulak kabartın zira çiçekleriniz daha da mutlu olacak.
Ev bitkileri için pratik bakım önerileri listeliyoruz size. Bitki bakımı için pratik bilgilerimize mutlaka göz atın.

Bitki Bakımı Nasıl Yapılır?

Yeni başlayanlar için çiçek bakımının ilk şartını hemen en başta verelim; çiçeğiniz, yerini sevmelidir. Bulunduğu konumu sevmeyen, yeteri kadar güneş almayan ya da tam tersi güneş ışığına fazla maruz kalan çiçekler mutsuz olur ve zamanla solar.

Bu nedenle çiçeği konumladığınız alan çok önemlidir. Çiçekler farklı mevsimlerde hayatımızda olmayı seven ancak bulunduğu ortama göre çiçek açabilen muhteşem canlılardır. Bu nedenle çiçeğinizin önce yerini sevmesi gerekir ki yaptığınız bakımların karşılığını alabilesiniz.

Bitki Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Bitki bakımının ilk püf noktasını verdikten sonra şimdi detaylara geçelim. Bitki bakımında dikkat edilmesi gerekenlerden birkaçını aşağıda paylaşalım.

Doğrudan Güneş Işığından Kaçının

Bitkiler güneşi sever ancak direkt olarak ışınlarına maruz kalırlarsa kururlar. Bu nedenle güneş ışığını doğrudan almayan, yarı aydınlık olan yerlere çiçeğinizi konumlayın. Doğal ışık, bitkinizin büyümesi ve çiçeklenmesi için yeterli olacaktır. 

Bazı bitkiler oda ortamındaki florasan ışığı da sevebilir. Evet kulağa ilginç geliyor olsa da farklı ışık türlerini seven ve zor koşullarda dahi açabilen çiçekler de vardır. 

Toprağını Düzenli Olarak Değiştirin

Bitkinizin toprağının aşırı sulu ya da aşırı kuru kalması bir sorundur. Bunun ideali toprağın nemli kalmasıdır. Aşırı su vererek bitkinizi küstürebilirsiniz. Diğer bir deyişle bitkiler yalnızca su verilmediğinde değil aşırı su verildiğinde de küsebilir.

Bu nedenle ideal olarak toprağın nemli kalması yeterli olacaktır. Aşırı sulama yaptığınızda bitkinin kökleri sulu olacaktır ki bu da çürümesine yol açabilir. Bitki toprağının kuruluk oranına bağlı olarak çiçeğinizi sulayın ve nemli olmasına daima özen gösterin.

Ev Ortamına Uygun Bitki Seçin

Evin ortam koşullarına bağlı olarak bitki seçimi yapmanız önemlidir. Örneğin bazı bitkiler aşırı ışıktan rahatsız olabilirken bazı bitkilerin ışıksız ortamla arası kötüdür. Bu nedenle bitki almadan önce evinizin mevcut ışık koşullarını gözden geçirin ve ona göre bir bitki seçimi yapın.

Göze güzel gelen bitkiyi almak elbette daima cazip olacaktır ancak evde bir süre sonra solması da bir o kadar üzücü olur. Bahçe bitkileri ayrı, ev bitkileri ayrıdır bu nedenle yerini sevmesi kadar ortama uyumlu olması da önemlidir.

Doğru Saksı Seçimi Yapın

Yeni aldığınız bir bitki şu an için saksınıza tam oturuyor olabilir ancak büyüdüğünde saksı değişimi gerekecektir. Yeni aldığınız bitkiyi bir süre sonra toprağıyla birlikte ya da gerekiyorsa yeni toprakla başka bir saksıya transfer etmeniz gerekir.

Çiçeklerde saksı değişimi çok hassas bir bakım gerektirir çünkü çiçekler kırılgan ve hassas canlılardır. Bu nedenle toprak değişimi sırasında zarar görmemesi için minimum özen gereklidir.

Doğru Gübre Seçin

Bazı ev bitkileri gübreye ihtiyaç duymaz ve bakımları nispeten daha kolaydır. Ancak bazıları direkt olarak gübre gereksinimi duyar. İşte bu noktada doğru çiçeğe doğru gübre seçimi bitkinin sağlığı için önemlidir.

Büyüme dönemlerinde gübreye ihtiyaç duyan bitkiler için farklı miktarlarda ve türlerde gübre gereklidir. Bu nedenle gübreyi rast gele almak yerine bitkinizin ihtiyaç duyduğunu almanız önemli bir detaydır. Sağlıklı toprak, doğru gübre demek bol çiçekli mutlu bitkiler demektir!

Yerinin Sabit Kalmasına Dikkat Edin

Çiçekler bulundukları ortamdan başka bir yere konumlanmayı pek sevmezler. Hatta tepkilerini solarak ya da çiçek açmayarak verirler. Bu nedenle mecbur kalmadıkça çiçeğinizin yerini değiştirmeyin.

Yanı sıra ortam ısısı da bitkiler için önemlidir. Klimayı doğrudan alan ya da aşırı sıcak veya aşırı soğuk ortamlarda hastalanabilir. Bu nedenle ortam ısısını daima çiçeğinizin gereksinimleri doğrultusunda koruyun ki emeklerinize değsin, evinizde bahar havası her daim essin.

Ev Çiçekleri Nasıl Çabuk Büyür?

Evinize aldığınız çiçeğinizin bir an önce büyümesini istiyorsanız hassas bakımın haricinde “çiçek coşturan” kürlerden de destek alabilirsiniz. Bitkiler için özel olarak tasarlanan çiçek coşturanları pek çok marketten temin edebileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Çiçek coşturan evde nasıl yapılır sorusunun birkaç yanıtı ile devam edelim.

  • Sardunya başta olmak üzere birçok çiçek yumurta suyunu sever. Yumurtayı haşlayın ve suyunu bitkilere dökün. Bu su bitkinizin bol çiçekli olmasını sağlayacağı gibi daha sağlıklı görünmesine de imkan sunacaktır. 
  • Yumurta ile devam edelim. Yumurtanın yalnızca suyu değil kabuğu da çiçekler için çok faydalıdır. Yumurta kabuklarını ufak parçalara ayının ve saksının toprağı ile bir güzel harmanlayın. Kısa sürede bitkiniz coşacaktır!
  • Bitkilerin haşlanmış sebze suyu ile de arası çok iyidir. Haşladığınız sebzelerin suyunu bitkilerinize dökün ancak elbette oda sıcaklığında soğuduktan sonra. Bu sayede bitkileriniz çok daha sağlıklı ve hızlı büyüyecektir.
  • Kuru maya ile de çiçek coşturan yapabilirsiniz. Yaklaşık 3 litre suya 1 yemek kaşığı kuru maya ilave edin ve karıştırın. Çiçeklerinizi bu karışımla sulayın. Burada dikkat etmeniz gereken suyun, bitkinin yapraklarına gelmesini önlemek; kuru mayalı karışım yalnızca bitkinin toprağı içindir.
  • Yumurta yine başrolde ancak bu sefer ona kahve telvesi de eşlik ediyor! Yumurta kabuklarını küçük küçük parçalayın ve kahve telvesiyle bir güzel karıştırın. Üzerine bir miktar su ilave edip karıştırmaya devam edin. Ardından güzelce harmanlanan karışımı bitkinizin toprağına dökün ve karıştırın. Bu karışım sayesinde aynı zamanda bitkinizin böceklenmesini de önlemiş olursunuz.
  • Yediğiniz meyve ve sebzelerin kabukları da ev yapımı çiçek coşturan tariflerinden birini oluşturabilir. Meyve ve sebze kabuklarının üzerine kaynar su dökün ve ortalama 12 saat kadar bekletin. Ardından kabukları içinden çıkarın ve çiçeklerinizi bu su ile sulayın. 
  • Asprin de çiçek coşturan tariflerden biridir. Çiçeklerin büyümesini hızlandırır ve canlı bir görünüme kavuşmasını sağlar. Yanı sıra mantar ve benzeri gibi hastalıkların oluşmasını önlemede de etkilidir. 3-4 asprini ezin ve 10-15 litre suyun içine katın. Karıştırdıktan sonra çiçeklerinizi bu su ile sulayın ve sonucu izleyin.
     

Yayımlanma Tarihi: 26 Haziran 2023 Pazartesi

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün, büyük ihtimalle hayatınızın en mutlu günlerinden bir...
Aile
8 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku
Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuğunuza düşkün bir annesiniz. Hedefiniz “dünyanın en iyi annesi” olmaktı....
Aile
18 Ocak, Perşembe
Tümünü oku
Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Evlilik hayatına ilk adımınızı attığınızda , düşüneceğiniz en son şey bir gün boşanmaktı...
Aile
19 Ocak, Cuma
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın