Çocuklara Yabancı Dil Öğretmenin 5 Yolu

blog-image

Çocuklarınıza yabancı dil kavramını erken yaşta vermek, geleceğine yapabileceğiniz en büyük yatırımlardan biridir. Dünya dillerinden en az birine sahip olan, üstelik bu eğitime küçük yaşta başlayan bireylerin özellikle iş hayatında 1-0 önde başladığı bir gerçektir.

Erasmus Sağlık Sigortası sayfamızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Yabancı dil öğrenmenin önemine ya da erken yaşta yabancı dil eğitimine dair pek çok makale, yazı paylaşabiliriz ancak mühim olan hayatta tatbiki. Hal böyle olunca bu yazımızda çocuklara kısa yoldan ve hızlı bir şekilde yabancı dil öğretmenin pratik yollarını kaleme almak istedik. 

Yabancı Dil Öğrenmeye Kaç Yaşında Başlanmalıdır?

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki 5 ila 7 yaş aralığı, yeni ve yabancı bir dil öğrenmek için ideal yaşlar. Elbette bu yaş skalası çocuğunuzun öğrenme yetisine bağlı olarak da değişebilir; çok daha erken ya da daha geç öğrenmeye başlaması bir sorun teşkil etmez önemli olan bir yerden dile tutunması. 

Bir de soruya tam tersi bir açıdan bakalım; kaç yaşından sonra dil öğrenmek zorlaşır? Bunun için elbette net bir yaş verilemez çünkü hepimizin ezberlediği üzere öğrenmenin yaşı yoktur. Ancak araştırmalar gösteriyor ki 17-18 yaşlarından sonra işler biraz yavaşlayabilir. Elbette çok daha geç yaşlarda da öğrenim sağlanabilir ancak ne kadar erken başlanırsa o kadar kalıcı ve kolay olacağı da bir gerçektir. Özetle “35 yaşında İngilizce öğrenilir mi?” sorusunun da “5 yaşında çocuk yabancı dil öğrenebilir mi?” sorusunun da yanıtı aynı olacaktır; dil, her yaşta öğrenilebilir.

Erken Yaşta Yabancı Dil Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Elbette her aile çocuğunun yabancı dil öğrenmesini isteyecek ve bu konuda ona destek olmak için tüm imkanlarını seferber edecektir. Ancak burada önemli olgulardan biri çocuğun da dil öğrenmeye hevesli olmasıdır. Bu durum, çoğu ebeveyn tarafından atlanabiliyor ve yabancı dil öğrenme konusunda çocuğa baskı ya da yaptırım uygulanabiliyor. Başlangıçta bu diretmeler işe yarıyor gibi gözükse de günün sonunda istemediği bir şeyi yaptığı için çocuğun mutsuz olması da seçenekler arasında yer alıyor.

Gerek yabancı dil gerek başka eğitimlerde dikkat edilmesi gereken ilk nokta önce çocuğun psikolojisi olmalıdır; severek öğrenmesi ve öğrenirken mutlu olması çok daha başarılı olacağının göstergesidir. Evet dil öğrenmesi çocuğunuzu hayata 1-0 önde başlatabilir ancak onun mutluluğu daima ilk planda tutulmalıdır. Örneğin dile yatkınlığı olmayabilir ancak matematik konusunda yaşıtlarından çok farklıdır. Hangi dalda iyiyse o dalda destek görmesi, ilerideki başarısının en önemli anahtarlarından biri olacaktır.

Aile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası hakkındaki yazımız da ilginizi çekebilir.

Çocuğun Dil Gelişimi için Ne Yapmalıdır?

Şimdi gelelim “Küçük bir çocuğa İngilizce nasıl öğretilir?” sorusunun yanıtına… Bu durum çocuğun ilgi alanlarına göre de şekillenebilir. Örneğin müzikle arası çok iyiyse yabancı müzikler dinletilebilir ya da kitap okumaya meraklıysa İngilizce kitaplarla dil gelişimi desteklenebilir. Genel olarak dil eğitimini destekleyen tüyolara göz atalım şimdi…

İlgi Alanını Keşfedin

Bebeklikten itibaren başlayan gelişim süreci yalnızca motor gelişimini kapsamaz; çocuğunuzun karakter yapısı, ilgi alanları, zevkleri de bedeni gibi hızlı bir değişim sürecine girer. Öncelikle bu yeni yaşında ve hayatının yeni dönemindeki zevklerine odaklanın. Çocuğunuz en çok neyi yapmaktan keyif alıyor? Film izlemek? Kitap okumak? Müzik dinlemek? En sevdiği aktivitesinin içine yabancı dili ekleyin bu sayede hobisi aynı zamanda öğretmeni olacaktır. 

Küçük Kelimelerle Onu Alıştırın

Mesela ailece sofradasınız… Çocuğunuzdan ona tuz uzatmasını istiyorsunuz… Bunu İngilizce ve onun ilgisini çekecek şekilde telaffuz etmeyi deneyin. Çocukların beyni sünger gibidir ve her şeyi emmeye çok müsaittir. Henüz yeni yeni tanıdığı dünyada keşfettiği her şey ona heyecan verecektir. Bunun bir nesne olmasına gerek yok; bir kelime, bir tabir bile ilgisini çekecek ve kendi arkadaşları içinde bu yeni öğrendikleri bilgiyi aktarmak için can atacaklardır. Ona minik minik İngilizce kelimeler aşılayın. Mesela sizden süt istedi. Sütü verirken aynı zamanda yabancı dildeki karşılığını da söyleyin. Ufak ufak kelimelerin yer etmesini sağlayın ve unutmayın o minik kelimeler, geleceğin büyük cümleleri olacaktır!

Yabancı Çocuk Kanallarını Açın

Her çocuk çizgi filme, animasyona, çizgi kahramanlara meraklıdır. Hatta günümüzde o kahramanlar her değişebiliyor! En sevdiği çizgi kahramanın hikayelerini yabancı kanallarda dinletin. Evet, anlamayacaktır ama kulağında kelimelerin de diksiyonun yer etmesi de dil eğitiminde önemli bir adımdır. 

En Etkili Öğrenme Aracı: Oyun

Oyun oynayarak sadece becerilerinin gelişmesine değil dil eğitimine de katkıda bulunabilirsiniz. Ailece oynayacağınız oyunlar hem çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacak hem de dil gelişimi için ona destek olacaktır. Özellikle İngilizce soru cevap şeklinde oynanan oyunlar çok daha akılda kalıcı olacaktır.

Teknolojiyi Devreye Sokun

Gümbür gümbür gelen yeni nesil için adeta “doğuştan kodlanmış” desek yanılmayız değil mi? Henüz bebeklik yaşlarında pek çok şeye hakim olabiliyorlar; telefon, tablet gibi cihazları nasıl bu kadar hızlı ve akıllıca kullandıklarına her geçen gün daha da şaşırıyoruz. Teknolojiye meraklı olan z kuşağının sevgili fertlerini, bu imkanlardan mahrum bırakmak olmaz! Yabancı dili konuşarak, canlı bir şekilde yabancı öğretmenlerden öğrenmek son yıllarda çok revaçta. İyi bir dil eğitimi programını araştırabilir ve size en uygun olan yerden bu konuda destek alabilirsiniz.

Çocuklar İçin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası hakkında detayları kaleme aldığımız blog yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.
 

Yayımlanma Tarihi: 22 Şubat 2023 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün, büyük ihtimalle hayatınızın en mutlu günlerinden bir...
Aile
8 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku
Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuğunuza düşkün bir annesiniz. Hedefiniz “dünyanın en iyi annesi” olmaktı....
Aile
18 Ocak, Perşembe
Tümünü oku
Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Evlilik hayatına ilk adımınızı attığınızda , düşüneceğiniz en son şey bir gün boşanmaktı...
Aile
19 Ocak, Cuma
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın