Çalışan Anneler ve Hayatlarını Kolaylaştıracak Tavsiyeler

blog-image

Çalışan kadınlar, çalışan anneler  ve çalışan eş rolleri arasında sıkışan kadınlar her şeyin aynı anda mükemmel olmasını ister. Mükemmeliyetçi olmak elbette sorun değil ama bunu tek başınıza, kendinizi çok yorarak yapıyorsanız büyük problemler ile karşı karşıya kalmanız an meselesidir. 

Çocuklar İçin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası sayfamızı da ziyaret edebilirsiniz.

İşin getirdiği sorumlulukları üstlenmek, iyi bir anne, eş, evlat ve arkadaş olabilmek, buna ek olarak ev düzenini layıkıyla yerine getirmek, çalışan annelerin gündelik hayatlarının doğal bir parçasıdır. Bu yoğun tempo içinde kadınlar; stres, yetersizlik ve suçluluk duygusunu yaşarken aynı zamanda bazı sağlık sorunlarına da davetiye çıkarmaktadır.

Aile Tamamlayıcı Sağlık Sigortası sayfamız da ilginizi çekebilir.

Çalışan Annelerde Suçluluk Duygusu

Çalışan annelerin tamamında suçluluk duygusu mutlaka vardır. Çünkü çocuklarıyla vakit geçiremediklerini düşünürler. Annelerde çocuklarının adım adım gelişimini takip edemeyerek gelişimleri üstünde olumsuz etki bıraktıklarını düşünürler.

Çalışan annelerdeki bu suçluluk duygusu; çocuklarının her istediğini yapma, onlarla doyasıya eğlenme ve şımartma gibi durumları da beraberinde getirir. Fakat bu davranış şekli yanlıştır. Bir çocuğun anne ve babasından asıl beklentisi sevgi ve şefkattir. Aile yaşantısında iletişim ve etkileşim o kadar güçlü olmalı ki çocuk her zaman kendini mutlu ve güvende hissetmelidir. Yani çocukların gelişimi için annenin sürekli yanında olmasına gerek yoktur. Çocuklar ebeveynleriyle geçirdikleri vakitlerin ne kadar değerli olduğunu ve onlarla birlikteyken ne kadar güzel vakit geçirdiklerini algılamaları yeterlidir.

Çalışan Anneler için Tavsiyeler

  • Öncelikle bir anne olarak dünyanın en güzel duygusunu yaşadığınızı fark edin ve ardından annelik hedeflerinizi koyup, nasıl bir ebeveyn olmak istediğinize karar verin.
  • Kendinizle ilgili, anneliğinizle ilgili olarak verdiğiniz kararlara saygı duyun. Kimi zaman yanlış kararlar almış olabilirsiniz, kimi zamanda doğru kararlar almış olabilirsiniz. Yanlışlarınız la ilgili olarak kesinlikle kendinize kızmayın, kendinizi suçlamayın.
  • Zaman planlaması yapın. Günlük rutin işlerinizi haftanın günlerine bölün. Yaptığınız zaman planlamasına sadık kalırsanız daha az yorularak düzenli bir hayat sürdürebilirsiniz.
  • Yardıma ihtiyacınız olduğunda, yardım istemekten çekinmeyin. Market alışverişi yapılacaksa bunu eşinizin yapmasını isteyebilirsiniz.
  • Çalışan bir anne olduğunuzu ve birden çok kişiye karşı sorumluluklarınız olduğunu unutmayın. Ev temizliğinde zorlanıyorsanız iki hafta bir size yardımcı olacak birini ayarlayabilirsiniz. Böylelikle sorumluluklarınızı destek alarak azaltabilirsiniz.
  • Doğru zamanda doğru şeye odaklanın. İşteyken çocuklarınızı düşünmek yerine iş sorumluluklarınızı yerine getirin. Eve geldiğinizde ise iş ile ilgili problemleri bir kenara bırakıp ailenize vakit ayırın.
  • Hayatınızı kolaylaştırmak istiyorsanız çocuklarınıza görev vermeyi deneyebilirsiniz. Onlara küçük görevler vererek hem eğlenmelerini sağlayabilir hem de üzerinizdeki yükü azaltabilirsiniz.
  • Biraz daha büyük çocuğunuz var ise işiniz daha da kolaylaşır. Onlara odalarını toplama alışkanlığı kazandırabilir, kıyafetlerini katlamayı öğretebilir, eğer kardeşi varsa onunla ilgilenmesini isteyebilirsiniz.
  • Çocuklarınız takdiri hak ettiklerinde ödüllendirirsiniz ya; işte bunu kendinize de yapın. Arada sırada kendinizi şımartın. Bu kadar işin üstesinden geliyorsunuz. Birilerinin sizi takdir etmesini beklemek yerine, bunu kendiniz yapın. Haftada bir günü kendinize ayırın.
  • Her şeyin mükemmel olması gerektiği inanışından vazgeçin. “Bunlara da yetişmeliyim”, “Şunları da yapmalıyım” gibi cümleleri hayatınızdan çıkarın. İyi ve yeterli bir anne olduğunuza inanın.

Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir? ve "Yenidoğan Bebek Nasıl Yatırılır? başlıklı yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Kim için çalıştığınızı, ne için her gün işe gittiğinizi hiçbir zaman unutmayın. Bu dünyadaki en değerli varlığınızın çocuklarınız olduğunu, onu mutlu etmenin önceliğiniz olduğunu bilin. Akşam eve döndüğünüzde yorulmuş, bunalmış olabilirsiniz. Çok stresli bir gün geçirmiş ve sadece dinlenmek istiyor olabilirsiniz. Ama karşınızdaki küçük insanın bunu ne kadar anlayış ile karşılayacağını düşünmelisiniz. Kendinizi onun yerine koymalı, bütün gün annesinin geleceği saati beklemiş çocuğunuzun, mutsuz bir anne ile karşılaştığında ne hissedeceğini anlamaya çalışmalısınız.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 29 Ağustos 2018 Çarşamba

Güncellenme Tarihi: 6 Kasım 2023 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Doğum İznine Çıkmadan Önce Finansal Olarak Hazır Mısınız?

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz gün, büyük ihtimalle hayatınızın en mutlu günlerinden bir...
Aile
8 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku
Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuklarınıza Finansal Sorumluluğu Öğretmek İçin 6 İpucu

Çocuğunuza düşkün bir annesiniz. Hedefiniz “dünyanın en iyi annesi” olmaktı....
Aile
18 Ocak, Perşembe
Tümünü oku
Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Boşanma Süreci: Finansal Olarak Ayakta Kalmak için 5 ipucu

Evlilik hayatına ilk adımınızı attığınızda , düşüneceğiniz en son şey bir gün boşanmaktı...
Aile
19 Ocak, Cuma
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın