Sağlık Sigortasının Karşıladığı Hastane Masrafları Nelerdir?

blog-image

Teknik yapısı nedeniyle sağlık sigortası, herkes için karmaşık bir konudur. Kullanılan sigorta terimleri yüzünden çoğu kişi sağlık sigortalarının neleri kapsadığını anlamakta güçlük çeker. Oysa ki herhangi bir ihtiyaç anında beklenmedik bir durumla karşılaşmamak adına, sağlık sigortanızın hangi hastane masrafları kapsadığını anlamanız oldukça önemlidir.

Diyelim ki bir sağlık sigortası aldınız ve hastanede tedavinizi olduktan sonra sigortanızı kullanma zamanı geldi. Veznenin önünde işlemleri beklerken içinizde hasar talebinizin karşılanıp karşılanmayacağı konusunda bir tereddüt var. Zaten sağlık sigortanızı tüm bu endişeleri hiç yaşamamak için almadınız mı?

Sağlık sigortanızın karşılayacağı sağlık harcamalarının neler olduğunu anlamanız ve ihtiyaç halinde herhangi bir hayal kırıklığı yaşamamanız adına bilmeniz gerekenleri sizin için bir araya topladık.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Tamamlayıcı Sigorta Hastane Masraflarını Karşılar mı?

Tamamlayıcı sağlık sigortasının karşıladığı hastane masrafları aşağıdaki gibidir:

Hastanede Yatarak Tedavi

Eğer bir kaza nedeniyle hastanelik olduysanız, hastane masrafları sigorta şirketi tarafından karşılanır. Kaza dışında planlı bir ameliyat olma durumunuz varsa, ameliyatı söz konusu olan rahatsızlığınızın sağlık sigortanız tarafından teminat altına alındığından emin olmalısınız. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli konu, rahatsızlığınızın poliçe başlangıç tarihinden önce var olmadığından emin olmanızdır. Çünkü poliçe başlangıç tarihinden önce var olan rahatsızlıklarınız "Geçmiş Hastalıklar" olarak kabul edilir ve poliçe kapsamına dahil edilmez.

Bir diğer konu ise poliçenizin ilk yılında uygulanan bekleme süresidir. Genelde sağlık poliçelerinde bazı hastalıklar için 3 aylık bir bekleme süresi uygulanır. 3 aylık bekleme süresi bittiği zaman, ilgili hastalıklarla alakalı yatarak tedavi giderleriniz sağlık sigortanız tarafından karşılanır. Bekleme süresine konu olan hastalıkların neler olduğunu poliçeniz üzerinde bulabilirsiniz.

Hastane Masrafları

Hastane masrafları, tüm hastane öncesi ve hastane sonrası harcamaları kapsar. Hastane masrafının içerisinde birden fazla ayrı masraf kalemi vardır, bunlar:

  • Özel Oda ve Refakatçi Harcamaları: Hastanede yattığınız özel oda fiyatı, hastanede kaldığınız müddetçe gündelik olarak hesaplanacaktır. Sağlık sigortanız, hastane odasının kirasını karşılayacaktır. Bazı sağlık sigortaları, satın alınan teminata göre oda kirasına belli bir limit koyabilmektedir. Öte yandan, tamamlayıcı sağlık sigortalarında özel oda masrafları herhangi bir alt limite sahip değildir.
  • Laboratuar, Tahlil, Röntgen Masrafları: Hepimizin başına gelmiştir, hastaneye yatırıldığınızda rahatsızlığınızın sebebini anlamak için birçok test yapılır. Ek olarak, iyileşmeniz veya rahatsızlığın etkilerini azaltmak için çeşitli ilaçlar uygulanır. Laboratuar testleri, iğneler, patoloji, radyoloji vb. giderleri içeren harcamaların büyük bir çoğunluğu sağlık sigortası tarafından kapsanmaktadır.
  • Yoğun Bakım Harcamaları: Yakın gözlem veya özel bir takip yöntemi gerektiren tüm ciddi sakatlık ya da rahatsızlıklar, Yoğun Bakım Ünitesi'ne yatırılmanızı gerektirebilir. Bunun gibi durumlar da ek harcamaları beraberinde getirir ve yoğun bakım harcamaları, sağlık sigortanız tarafından karşılanır.
  • Pratisyen Hekim Harcamaları: Sizi muayene eden ya da ameliyatınıza giren doktorlar da ayrıca bir ücret talep edecektir. Bu da sağlık sigortanız tarafından ödenecektir. “Doktorlar” terimi, hastalığınız ya da sakatlığınız ile ilgilenecek olan tüm cerrahları, anestezi uzmanlarını, pratisyen hekimleri, danışmanları veya uzmanları da içermektedir.
  • Diğer Hastane Harcamalar: Anestezi, kan, oksijen, ameliyat gereçleri ve ilaçları içermektedir. Sağlık sigortanız tarafından bu tip harcamalarınız da karşılanacaktır.
  • Ameliyat için Kullanılan Tüm Malzemeler: Ameliyat için gerekli olan kıyafetler ve diğer tüm malzemeler de yine bir sağlık harcaması olarak sigorta şirketiniz tarafından ödenir.

Hastane Öncesi Harcamalar

Hastaneye yatırılmadan önce, olmanız gereken çeşitli testler ve geçmeniz gereken prosedürler olabilir. Bu kategori altındaki harcamalar; doktor muayenesini, medikal araştırmaları ve hekimler tarafından yazılan ilaçları içerir. Hastane öncesi masrafların kapsanma tarihi, hastaneye yatırılmadan önceki 15-30 gün arasındadır.

Hastane öncesi harcamalarınız karşılanması, sigorta şirketinizden aldığınız teminata göre değişir. Bazı sigorta şirketleri, sağlık sigortası ürünlerindeki hastane öncesi harcamalarını yatarak tedavi teminatına bağlarken, bazı sigorta şirketlerinde ise bu harcamalar ayakta tedavi teminatı kapsamında karşılanmaktadır. Sahip olduğunuz sağlık sigortasının hastane öncesi harcamalarınızı hangi teminat kapsamında karşıladığını bilmeniz önemlidir.

Hastane Sonrası Harcamalar

Taburcu olduktan sonra bile bakıma ve ilaçlara ihtiyacınız olabilir. Bu tür harcamalar, hastanenizin tedavinize siz taburcu olduktan sonra onaylı bir şekilde devam etmesi halinde, sigorta şirketi tarafından karşılanır. Sağlık sigortaları genellikle taburcu olduktan sonraki 15-30-45 gün boyunca bu harcamaları karşılamaktadır. Bu harcamalar arasında kontrol muayene masrafları ve tanı işlemleri masrafları vardır.

Ambulans Harcamaları

Sağlık sigortanız sizi hastaneye bir ambulans ile taşımayı da ayrıca karşılayacaktır. Ancak, bahsi geçen harcamaların tümü için de belirlenmiş maksimum harcama limiti bulunur. Bu limit sigorta şirketleri arasında farklılık gösterebilir.

Tüm bu harcamalar, poliçeniz tarafından karşılanan ana sağlık harcamalarını kapsar. Sigorta şirketiniz tarafından sağlanan teminatların geniş ve dinamik olduğunu unutmayın. Bu yüzden poliçe detaylarını dikkatlice okumalı veya sağlık sigortası brokerinizden planınızda karşılanan masraflarla ilgili bilgi alabilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Masraflarını Karşılar mı?

Tamamlayıcı sağlık sigortası doğum masraflarını karşılar. Doğum teminatını tamamlayıcı sağlık poliçenize ekletmeniz durumunda; gebelik kontrolleri, tahlilleri ve doğum masrafları sigorta şirketi tarafından ödenir.

Sağlığınızı güven altına almak için poliçenizde bulunan teminat ve sağlık harcamalarını daima gözden geçirmeyi unutmayın. Yanı sıra Özel Sağlık Sigortası hakkında detaylı bilgiyi kaleme aldığımız yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 7 Kasım 2017 Salı

Güncellenme Tarihi: 30 Ekim 2023 Pazartesi

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

7 Önemli Sağlık Sigortası Terimi

Bilmediğiniz sağlık sigortası terimleri yüzünden sağlık poliçenizi anlamakta güçlük mü ç...
Sigorta
3 Kasım, Cuma
Tümünü oku
Doğum Sigortası Nedir?

Doğum Sigortası Nedir?

Anne olduğunuz günlerin hayalini kuruyorsunuz değil mi? Güzel hayaller kurarken, doğu...
Sigorta
19 Ekim, Perşembe
Tümünü oku
En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

En İyi Sağlık Sigortası Nasıl Seçilir? En Doğru ve En Kısa Yol

Türkiye'de sağlık sigortası yapan şirketlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Sağl...
Sigorta
2 Kasım, Perşembe
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın