Hamilelikte Uykusuzluk Nedenleri ve Öneriler

blog-image

Uyku insanın en temel ihtiyaçlarından biridir. İnsan uyku ile vücudunu adeta şarj etmektedir. Sağlığımız için gerekli olan maddelerin salgılanması, enerjinin depolanması, beynin ve vücudun dinlenmesi için kaliteli bir uyku şarttır. Hamilelikte uykusuzluk, anne adayının bağışıklık sistemine zarar verebilir ve bebeğin anne karnında kilo alımını da etkileyebilir.

Uyku Apnesi hakkında kaleme aldığımız yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Uykusuzluk olarak adlandırılan uykuya dalmak ve uykuyu devam ettirmede zorlanma gebelikte sıkça rastlanan uyku problemleridir. Yorgun olmanıza rağmen uykuya dalmakta ve uykunuzu devam ettirmekte  zorlanıyorsanız, bunun birkaç sebebi olabilir. Uykusuzluk gebelerin yüzde 75'ini etkiler ve gebeliğin en belirgin olduğu son üç ayda daha çok hissedilir.

Gebeliğinizin başından itibaren vücudunuzda oluşan değişikliklere bağlı olarak, beyniniz size daha çok istirahat etmeniz gerektiği sinyalini göndermeye başlar. Kendinizi gün boyunca yorgun hisseder ve daha çok istirahat etme ve uyuma ihtiyacı hissedersiniz. Ancak son aylarda ortaya çıkan bazı durumlar gebelikte uykusuzluk problemine neden olabilir. Mide yanması, bacaklarda kasılmalar, sık idrara çıkma ihtiyacı ile uykuya dalmakta ya da kesintisiz bir uykuyu sürdürmekte zorlanabilirsiniz.

Hamilelikte Uykusuzluk Neden Kaynaklanır?

Hamilelikte uyku problemleri birçok nedenden kaynaklanabilir:

Gebelikte Sıkça Rastlanan Uyku Problemleri için Çözüm Önerileri

Alacağınız bazı önlemlerle hamilelikte uykusuzluk probleminizin üstesinden gelebilirsiniz.

  • Asla uyku ilacı kullanmayın. Uyku ilacı alarak hem sizin hem de doğacak olan bebeğinizin sağlığını tehlikeye atmış olursunuz. Sakinleştirici şurupları ise ancak doktorunuzun tavsiyesi ile kullanmalısınız.
  • Uykusuzluk probleminizi doğal yollardan çözmeye çalışın. Gece yatmadan önce bir bardak ılık süt veya ıhlamur gibi bir bitki çayı içebilirsiniz.
  • Akşamları sindirimi güç ağır yemeklerden kaçınmalısınız. Çünkü ağır yemekler midenizde gereksiz şişkinlik ve rahatsızlık yaparak huzursuzluğunuzu artıracaktır. Çok yemek yemek kadar açlığında uykusuzluğa sebep olabileceğini unutmayın.
  • Akşam yemeğinden sonra hemen yatağa girmeyin. Hamile kadınlarda midenin boşalması en az 2 saat sonra tamamlanmış olur. Bu yüzden yemekten en az 2 saat sonra yatağa girin.
  • Çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerden uzak durun. Sıkı bir tiryakiyseniz ve eğer vazgeçemiyorsanız en azından bir bardaktan öteye gitmemeye çalışın.
  • Yatmadan önce yapacağınız kısa yürüyüşler vücudunuza giden oksijen miktarını arttıracağı için uyumanızı kolaylaştırır. Ayrıca yediklerinizi sindirmeniz açısından da faydalıdır.

Ayrıca;

  • Yastıklar ile karın ve sırt kısmına destek vererek uyku pozisyonu almak, uykusuzluğa iyi gelebilir. Gebelikte uyku problemi konforlu bir uyku pozisyonu ile çözülebilir.
  • Yoga, meditasyon, masaj ve derin nefes almak; zihin ve bedenin dinlenmesine yardımcı olur ve iyi bir uyku sağlar.
  • Yatağınızı sadece cinsellik ve uyku için saklayın. Günlük aktivitelerinizi yatakta yapıyorsanız istemsiz olarak uyanık kalıyor olabilirsiniz.
  • Saatleri saymayın. İnsanların genellikle 8 saat uykuya ihtiyaçları varsa da bazıları daha azıyla bazılarıysa daha çoğuyla iyi hisseder. O yüzden belli bir uyku saatini hedeflemek yerine kendinize mevcut uyku saatiyle nasıl hissettiğinizi sorun. Eğer sürekli yorgun değilseniz yeterli uykuyu alıyorsunuz demektir.
  • Eğer gün içinde uyuma seçeneğiniz varsa uyuyun. Ancak uzun öğle uykuları hamilelikte uyku sorunu ile karşılaşmanıza neden olabilir.

Hamilelikte uyuyamamak anne adaylarını bu hassas dönemde fazlasıyla zorlayabilir.  Alınacak bazı önlemler ile hamilelikte uyku probleminizi çözebilir ve daha kaliteli bir uyku uyuyabilirsiniz.

Hamilelikte Uykunun Önemi-Hamilelikte Çok Uyumak Zararlı mı?

Bebek ilk 6 ay büyümek için anne vücudundaki besinlerden, vitaminlerden ve minarallerden faydalanır.Eğer anne bu dönemde sağlıklı besinlerle yeteri kadar beslenmez ise yorgunluk ve halsizlik hissedebilir. Bu halsizlikte sürekli olarak uyuma isteğine yol açar.

1. ve 6. aylar arasında sıklıkla görülen uyuma isteği hamileliğin son aylarında yoğunluk gösterir. Bu isteğin halsizlik dışında ki nedeni bebeğin ve annenin uyum sağlamasının ilerlemesi olabilir. Bu uyum sürecinde çalışan anneler iş sonrası aşırı yorgunluk çekebilir ve uyuma isteğine yol açar.

Hamilelik döneminde çok fazla uyuyorsanız doktorunuza danışmayı sakın unutmayın. İleri dönemlerde sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir, bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Doğum Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Hamileyken, bir sürü sorun ile karşılaşmak muhtemeldir. Hamilelik sürecinde karşılaşabileceğiniz sorunları doğum sigortası ile çözebilirsiniz. Bu dönemde maddi olarak yıpranmamak için tamamlayıcı sağlık sigortası doğum paketlerini inceleyebilir veya hamileyken doğum sigortası yaptırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 6 Temmuz 2018 Cuma

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın