Hamilelikte Kafein Tüketimi Zararlı Mı?

blog-image

Çay, kahve içmek ülkemizde pek çok kişi için büyük bir keyif; kimileri içinse vazgeçilmez bir alışkanlıktır. Zinde kalmak, enerjiyi yüksek tutmak ya da sadece hoş bir sohbete eşlik etmek için hemen her gün içtiğimiz kahve ve çayın, içerdiği kafein nedeniyle bir o kadar ciddi zararları olduğunu da unutmamak gerekmektedir. Özellikle hamilelikte kafein tüketimi bir çok soruna yol açmaktadır.

Kafein ile İlgili Gerçekler

Kafein bir uyarıcıdır ve idrar söktürücüdür. Kafein bir uyarıcı olduğu için kan basıncı ve kalp atış hızını arttırır ki bu ikisi de hamilelik için önerilen şeyler değildir. Gebelikte kahve tüketimi aynı zamanda idrara çıkma sıklığını da arttırır. Bu da vücuttaki sıvı miktarının azalmasına ve dehidrasyona neden olur.

Kafein plasenta aracılığı ile bebeğe geçer: Her ne kadar bedeniniz aldığınız kafein miktarını tolere edebilse de bebeğiniz edemez. Bebeğin metabolizması hamileliğiniz boyunca gelişmekte olduğundan kafeini sindirmekte zorlanır. Alacağınız en düşük seviyede bir kafein miktarı bile bebeğin uyku düzenini ya da hamileliğin ilerleyen dönemlerinde hareketlerini değiştirebilir.

Gebelikte bilindiği üzere demir ihtiyacı artmaktadır. Hamilelikte kahve tüketiminin olumsuz etkilerinden biri de burada ortaya çıkmaktadır çünkü gebelikte demir emilimini %40'lara varan ölçülerde bozmaktadır. Kısacası bir anne adayının; demir ihtiyacını sağlamak amacıyla aldığı demir içeren gıda ve ilaçların sağlayacağı fayda, tüketilen kafein nedeniyle engellenmektedir. Hamilelikte kafein tüketimi mutlaka sınırlandırılmalıdır.

Kafein ile İlgili Söylenenler Gerçek mi Efsane mi?

Söylem: Hamilelikte kahve içmek bebeklerde doğum kusurlarına neden olur.

Gerçek: Hayvanlar üzerinde yapılan pek çok farklı çalışma kafein alımının doğum kusurlarına, erken doğuma, prematüre doğuma, doğurganlığın azalmasına, bebeğin düşük kiloda doğma ihtimalinin artmasına ve farklı üreme sorunlarına neden olduğunu göstermiştir.

Ancak insanlarda yapılan çalışmalara baktığımızda çalışma sonuçlarının ikileme düştüğünü ve hamilelikte türk kahvesi veya diğer kafein alımının güvenli olduğunu da söyleyebiliriz. Amerikan Obstetrik ve Jinekoloji Derneği'ne göre, sağlıklı bir bebek sahibi olmak için annenin 200mg ve altında kafein tüketmesi gerekir. Dünya Sağlık Örgütü ise sınır değeri günde 300mg olarak belirlemiştir. Yani hamileliğiniz boyunca sınırlandırılmış bir şekilde kafein tüketebilirsiniz.

Kafein kahve dışındaki gıdalarda da bulunur: Kafein sadece kahvede değil çayda, sodada, çikolatada, hatta baş ağrısı için alınan bazı ilaçlarda bile vardır. 

İçecek ve Atıştırmalıklar Kafein Miktarı
1 fincan espresso 100 mg
1 fincan cappuccino 100 mg
1 fincan türk kahvesi 57 mg
150 cc hazır kahve 57 mg
150 cc dekafeine kahve 5 mg
175 cc demleme çay 20 – 110 mg
330 cc buzlu çay 70 mg
200 cc hazır çay 30 mg
1 kutu kola 30 – 56 mg
1 kutu diyet kola 38 – 45 mg
1 kutu meşrubat 50 mg civarı
1 kutu meyveli gazoz 0 mg
1 bardak çay 50 mg
1 teneke kutu enerji verici içecek 80 mg
50 g ağırlığında çikolata 50 mg
100 gr sütlü çikolata 20 mg
1 fincan filtre kahve 135-200 mg

Günlük olarak tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin kafein içeriğine bakmak en iyi yol olarak gözükmektedir. Bu yol ummadığımız içecek ve yiyeceklerde kafein miktarlarını da öğrenmemizi sağlamaktadır. Örneğin; “siyah çayda kafein var; yerine yeşil çay içeyim” diyen çoğu kişi yeşil çayın da azımsanmayacak oranda kafein içerdiğini bilmemektedir. Bu açıdan bakıldığında her anne adayı kendi yeme içme alışkanlığını gözden geçirerek almakta olduğu günlük kafein miktarının farkına varmalıdır. Anne adayı, gebe kalmayı düşündüğü zaman kafeini mümkünse diyetinden kaldırmalı ya da en azından yarıya düşürmelidir.

Hamilelikte yenmemesi gereken besinlerle ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Hamilelikte Türk Kahvesi İçilir mi?

Hamilelikte türk kahvesi içenler için en merak edilen konulardan biri de budur. Uzmanlar günde 2 fincanı geçmemek şartı ile hamilelikte türk kahvesi içilmesine izin veriyor.  Ancak bu sorunun doğru cevabını gebeliğinizi takip eden doktordan almak önemlidir. Çünkü gebeliğinizin gidişatını ve riskli durumlarını en iyi bilen kişi doktorunuzdur. Doktorunuza danışmadan türk kahvesi veya diğer kahve türlerini tüketmemenizi tavsiye ediyoruz.

Doğum Sigortasının avantajlı fiyatlarını görmek için teklif alın!

Sağlıklı bir hamilelik geçirmek ve bu dönemde kendinizi güvende hissetmek için iyi bir doktora ve hastaneye ihtiyacınız vardır. Günümüzde artan maliyetler belki de istediğiniz hastaneden ve doktordan hizmet almanıza engel olabilir. Bu durum sizi hiç üzmesin. Tamamlayıcı sağlık sigortaları, her bütçeye uygun doğum paketleri de sunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası doğum paketi ile ilgili bilgi almak isterseniz sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Ayrıca “Hamileyken Doğum Sigortası Alınır Mı?” ve “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi” başlıklı yazılarımızdan detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 14 Haziran 2018 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın