Hamilelikte Kabızlığa Ne İyi Gelir? Neden Olur?

blog-image

Hamilelikte kabızlık sık karşılaşılan bir durumdur. Hamile kadınların vücudunda progesteron hormonu arttığından dolayı besinlerin bağırsaktan geçişi yavaşlar ve kabızlık durumu meydana gelir.

Gebelikte kabızlık sorunu ortaya çıktığında genelde alt karında ağrı ve rahatsızlık hissedilir, tuvalete çıkmada problemler oluşur ve ciddi sıkıntılar doğabilir. Ne yazık ki hamile kadınların neredeyse yarısından fazlası kabızlık sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır.

Hamilelikte Kabızlık Neden Olur?

Hamilelikte kabızlık; progesteron hormonunun kandaki seviyesinin yükselmesine bağlı olarak oluşan bir durumdur. Hareketsiz yaşam, lifli yemeklerin beslenme düzeninde olmaması, demir ilaçları, endişeler ve sıkıntılar kabızlığa neden olabilir.

Hormonlar, sindirim sistemi kaslarını yumuşatarak rahmin sindirim sistemine bindirdiği yükü azaltmaya çalışır. Sindirim sisteminin rahatlaması ile kaslar besinleri öğütme işini yavaşlatır. Bu durum tuvalete çıkma sıklığını azaltır.

Hamilelikte kullanılan demir ilaçları da kabızlığa neden olabilir. Eğer demir ilacı kullanıyorsanız normalden daha fazla su tüketmeniz gerekmektedir. Bol su içmek de kabızlığa iyi gelmiyorsa doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar?

Gebelikte kabızlık, 5. veya 6. ayda başlayabilir ve doğumdan sonra kabızlık sorunu 3 hafta boyunca devam edebilir. Hamilelerde kabızlık problemi için tavsiye edilen beslenme düzeni, doğumdan sonra kabızlık sorunu yaşamamak için devam ettirilmelidir. Sezaryen sonrası kabızlık veya normal doğum sonrası kabızlık hemoroite neden olabileceğinden dolayı hamilelikte beslenme düzenine mutlaka dikkat edilmelidir.

Hamilelikte Kabızlık için Alınabilecek Önlemler

Gebelikte kabızlığın önlenmesi veya tedavi edilmesi için farklı yöntemler uygulanabilir. Aşağıdaki yöntemleri uygulayarak kabızlığa karşı  önlem alabilir veya var olan kabızlık sorununu tedavi edebilirsiniz.

İşte hamilelikte kabızlığa çözüm önerileri:

  • Daha lifli gıdalar tercih edin. Genel olarak günde 25 ila 30 gram lif alınması gerekir. Günlük almanız gereken lifi meyvelerden, sebzelerden, tahıllardan, kuru erikten ve kepekten alabilirsiniz.
  • Hamilelikte kabızlık için zeytinyağı yemek rahatlatıcı etkilere sahiptir. Yemeklere ve salatalara zeytinyağı ekleyerek gebelikte kabızlık sorununa çözüm bulunabilir.
  • Sıvı tüketimini artırın. Günlük lif alımını düzenlemek için de sıvı tüketimi önemlidir. Günde 10-12 bardak su içip lifli gıdalarla beslenirseniz daha sık tuvalete çıkabilirsiniz. Eğer egzersiz yapıyorsanız ya da hava sıcaklığı yüksek ise sıvı alım miktarınızı artırmanız gerektiğini unutmayın.
  • Düzenli egzersiz yapın. Eğer hareketsiz bir hamilelik geçiriyorsanız kabız olma ihtimaliniz yüksektir. Yürüyüş, yüzme ve hamilelik döneminde yapılabilecek diğer egzersizler sindirim sisteminizin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Günde 3 kere, 20-30 dakikalık egzersiz yapabilirsiniz. Hamilelikte egzersiz yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
  • Reçetesiz bazı ilaçlar hamilelikte oluşan kabızlığı önlemede işe yarar. Ancak gebelikte ilaç kullanımı dikkat edilmesi gereken bir konu olduğundan doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç almayın.
  • Hamilelikte kullanılan demir ilaçları kabızlığa neden olabilir. Demir açısından zengin besinleri gün içinde tüketerek demir ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ancak demir ilaçlarını doktorunuza danışmadan bırakmayın ve demir seviyenizi kontrol etmek için tahlil yaptırın.
Hamileliğiniz boyunca ihtiyaç duyacağınız doktor, laboratuvar ve görüntüleme işlemlerine ait tüm masrafları sigorta şirketlerinin %100 karşıladığını biliyor musunuz? Hemen doğum sigortası teklifi alın, güvencesiz kalmayın!

Hamilelikte Kabızlık için İlaç Kullanılır mı?

Sindirim sistemini çalıştıran ilaçlar hamilelikte kullanılmamalıdır. Sindirim sistemini çalıştıran ilaçlar rahim kasılmalarını artırır ve su kaybına neden olur. Hamile kadınlarda kabızlık tedavisi doğal yöntemler ile çözülmelidir. Sağlıklı beslenme ve egzersiz hem kolay bir hamilelik geçirmenizi sağlar hem de sindirim sisteminize iyi gelir.

Hamilelikte yaşadığınız sıkıntıları mutlaka doktorunuza bildirin ve doktorunuzun önermediği hiçbir ilacı kullanmayın.

Hamilelikte Kabızlık Tehlikeli midir?

Hamilelikte kabızlığa bağlı olarak şiddetli ıkınma bebeğe bir zarar vermez. Ancak ıkınma, karın içi basıncı artırdığından erken doğum riski oluşturur. Ayrıca kabızlık makatta çatlak ve basur oluşmasına da sebep olabilir. Haftada 3 defadan az tuvalete çıkıyorsanız, kabızlığınız 2 haftadır devam ediyorsa yaşadığınız sıkıntıları mutlaka doktorunuza bildirin ve doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanın.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 2 Ağustos 2019 Cuma

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın