E-Sigara Nedir? Elektronik Sigara Zararları

blog-image

Günümüzde insanlığın en büyük problemi olan sigara konusunda elektronik sigara bir çözüm olabilir mi?

Tütün kullanımı ve tüketimi insanlar arasında çeşitli yollarla denenmiştir ve zamanla değişime uğramıştır. Zararlarıyla birlikte birkaç değişik yollar denenerek bu etkileri azaltmak isteyen insanlar kimi zaman sigaranın içinde bulunan nikotin etkisinden kurtulmak için bazı yollar denemiştir. Bu sebeple elektronik sigara ortaya çıkmıştır.

Hamilelikte Sigara İçmenin Zararları başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.

E Sigara Nedir?

Elektronik sigara, pilli sigara, sanal sigara, dijital sigara ya da yalancı sigara gibi onlarca farklı adı olan e sigara son yıllarda sigarayı bırakmak isteyenler arasında gittikçe popülerleşen bir üründür. E sigara nikotin içeren bir sıvının ısıtılarak aerosol üretmesiyle oluşan ve tıpkı sigara gibi bağımlılık yapabilen bir cihazdır. 

Elektronik sigaranın pek çok türü bulunur. Ancak hiçbir zaman masum değildir. İçinde pek çok zararlı kimyasal barındırır ve en az sigara kadar insan vücuduna zarar veren öğelere sahiptir.

Elektronik Sigaranın Ortaya Çıkışı

Elektronik sigara ilk olarak Çinli eczacı tarafından icat edilmiştir. Elektronik sigara tütün içermez. Ancak tütün olmayışı içinde başka kimyasallar bulundurmamasına etken değil. Elektronik sigaranın içerisinde en başta yine vücudumuza zararlı olan nikotin mevcuttur. Nikotin haricinde içinde çözücü ve tatlandırıcı olarak kullanılan katkı maddeleri de bulunan elektronik sigara içerisinde bulunan nikotin ve diğer karışımlarla psikolojik aldatma olarak yanma hissi oluşturan ışıklar insanların sigarayı azaltma yolu olarak görülmesiyle piyasada hızlıca yer almaya başladığı bilinmektedir.

Sigara kullanımı her ne şekilde olursa olsun insan bedeni için ciddi bir tehlike taşımaktadır.

Her geçen gün aktif içiciler tarafından sigaranın bırakılacağı söylenmektedir ancak her nedense çoğu kişi için bu eyleme dönüştürülmemektedir. Sigaranın zararları ile elektronik sigaranın zararları arasında gözle görülmez bir fark olmasına rağmen yine de elektronik sigara kullanımı hızla artmaktadır.

Elektronik sigara bir tedavi aracı ya da ilaç olarak tasarlanmamıştır. Diğer tütün (sigara, puro, nargile vs.) ürünlerinden farksızdır. Elektronik sigara tütün endüstrisinin bir ürünüdür. Aynen sigaralara filtre takmaları, light, mentollü, ince sigarayla yaptıkları gibi tüketici algısını değiştirilmek istenmektedir. İçinde sadece nikotin bulunduğu ve zararlı olmadığı iddiası tamamen yalandır. İçindeki sıvılaştırılmış nikotinin başta damar sağlığı olmak üzere zararları vardır.

Elektronik sigaralarda irritan ve alerjenler de yer almaktadır. Zannedildiğinin aksine, pasif olarak etkilenmek  de söz konusu. Sadece sigara içen değil, yanındakilerde aynı sigara içenlerden olduğu gibi zarar görmektedir.

Elektronik sigara kullanımı hakkındaki bir diğer endişe de akciğerlere zarar veriyor olması ile alakalıdır. Konu üzerine yapılan bir araştırmada 32 kişi ile birlikte bir çalışma yapıldı. Bu kişilerden sekizi sigara içmiyor, on bir tanesi herhangi bir solunum hastalığı olmadan sigara içiyor ve on üç tanesi de astım solunum hastalıklarına sahip ve sigara içiyor. Her birey on dakika boyunca bir e-sigara içti ve hem içimin öncesinde, hem de sonrasında solunum yolları dikkatlice analiz edildi. Sonuçlara göre hem sigara içmeyenler, hem de sigara içen ama solunum hastalığına sahip olmayan kişilerin hava yolu direncinde artış görüldü. Önceden solunum yolu hastalığı olanlarda herhangi ise bir artış görülmemiştir.

Konu hakkındaki diğer endişeler arasında insanların ne kadar sigara içtiğini anlayamaması vardır. Sonuçta bu cihazların bataryaları birkaç saat boyunca dayanıklılık gösterebilmektedir. Ayrıca aromaların da çocuklara tatlı gelip onları sigara içmeye iteceğinden korkulmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü Elektronik Sigaraya Nasıl Bakıyor?

Dünya Sağlık Örgütü, her ne kadar firma sahipleri aksini söyleseler de, e-sigaraların “sigara bırakma tedavisi” olarak zehirlilik çalışmaları da dahil yeterli çalışma yapılana kadar kabul edilemeyeceklerini vurgulamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü'ne üye ülkeler tarafından oluşturulan Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi, tütün kontrolüne yönelik uluslararası bir anlaşma olup ülkemiz 2004 yılında Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalamıştır. TKÇS 2014 yılı olağan genel toplantısında e-sigara tehdidine dikkat çekmiş ve tüm üye ülkeleri:

  • Sigara içmeyen bireyler ve özellikle de gençlerin e-sigaraya başlamalarının önlenmesi
  • E-sigara ilişkili potansiyel sağlık risklerin minimize edilmesi ve pasif maruziyetinin önlenmesi
  • E-sigara ile ilişkili ticari çevreler, özellikle de tütün endüstrisinin, tütün kontrol faaliyetlerine müdahil olmasının önlenmesi konusunda gerekli düzenlemeleri yapmak ve gerekli önlemleri almak konusunda uyarmıştır.

Sonuç olarak; her ne şekilde olursa olsun elektronik sigaranın normal sigara ile karşılaştırılması durumunda sağlık açısından hiçbir ayrıcalığı olmadığı ve her ikisinin de insan sağlığına zararlı olduğu ve son derece tehlikeli olduğu kesindir.

Elektronik Sigara Hakkında Sorulan Sıkça Sorular

E Sigara Neden Öksürtür?

İlk kez elektronik sigara içenler genelde öksürükle karşılaşır. Bunun nedenlerinden biri içindeki kimyasal maddelerin varlığıdır. Bu maddeler özellikle ilk çekişte öksürüğe yol açar. Yanı sıra aniden çekilen yüksek oranda buhar da kişinin öksürmesine yol açabilir. 

Elektronik sigara kullananların ciğerlerinde hırıltı olması da muhtemeldir. Sebebi ne olursa olsun sigaranın içindeki likitler kişide öksürme ve hırıltıya yol açar. Zamanla bu şikayetler artabilir ve dahası bir sigaradan çok daha fazla zarar dahi söz konusu olabilir.

Elektronik Sigara Zararları

Elektronik sigara başlı başına pek çok zararı içinde barındıran adeta bir “zehirdir”. Özellikle patlamış mısır hastalığı olarak bilinen bronşiolitis obliterans'a yol açtığı bilinir. Bu hastalık kişide yoğun bir nefes darlığı ve öksürme yapar ki bu da patlamış mısır olarak isimlendirilen bir çeşit akciğer hastalığına sebep olur. 

E sigara zararlarından birkaçını maddeler halinde verelim.

  • Normal sigaralar gibi yüksek nikotin içeriğine sahip olduğu için yüksek oranda bağımlılık yapar.
  • İçindeki propilen glikol, akciğerde tahrişe yol açar.
  • Beynin gelişimini engeller.
  • Erkeklerde düşük sperm sayısına yol açabilir ve bu nedenle kısırlığa sebep olabilir.
  • Kadınlarda erken menopoz ve düşük doğum riskini arttırabilir.
  • Hamile kalmayı zorlaştırabilir.
  • Hamilelikte bebeğe zarar verebilir.
  • Felç geçirme ya da kalp krizine yol açabilir.
  • Diş sağlığını olumsuz etkiler.

Bebek Hastalıkları hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Elektronik Sigara Normal Sigaradan Zararlı mı?

E sigara kullanımı da tıpkı normal sigara kullanımı kadar zararlıdır. E sigara zararları söz konusu olduğunda en dikkat çeken konulardan biri akciğerler üzerindeki etkisidir. 

Çürük Diş ağrısı hakkında detaylı bilgi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İçerdiği propilen glikol ile akciğerlerde yoğun bir hasara yol açar. Yanı sıra yapılan araştırmalara göre elektronik sigaranın akciğere ulaşması normal sigaraya kıyasla çok daha hızlı. Tahribatı ise çok daha güçlü!

KOAH hastalığını kaleme aldığımız yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Elektronik Sigara Ciğerleri Tıkar mı?

E sigaranın akciğerler üzerinde derin bir tahribatı söz konusudur. Kimyasal ve partiküllerden dolayı akciğer iltihabını tetikleyebilir ve özellikle astımı olan hastalara hayati boyutta zararlar verebilir. E sigarada bulunan buhar, ciğerlerdeki hücre yapısını olumsuz etkiler ve pek çok hastalığa zemin hazırlar. 

Akciğerde yaşanan bu büyük tahribat neticesinde kişide nefes darlığı ve öksürme gibi tepkimeler gelişir. Tüm bunlar neticesinde de yukarıda söz ettiğimiz patlamış mısır hastalığı gündeme gelir ve kişinin hayat kalitesini ciddi oranda düşürür.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 12 Nisan 2018 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın