Çok Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

blog-image

Su, vücudumuz için olmazsa olmaz. Beyinde yüzde 85, kanda yüzde 80, kaslarda ise yüzde 70 oranında su bulunmaktadır. Su içmenin faydaları ise saymakla bitmez. Böbrek taşı oluşumunu engellemesinin yanı sıra kolon kanserine yakalanma riskini de yüzde 45 azaltmaktadır. Gün boyunca terleme, nefes verme, idrar yapma nedeniyle yaklaşık 10 bardak su kaybedildiğini belirten uzmanlar, günde 8 bardaktan fazla su içmek gerektiğini vurgulamaktadır. 

Çok su içmenin faydalarına baktığımızda hayat standardımıza doğrudan katkı sağladığını söylemek mümkündür. Yaşamın vazgeçilmez bir parçası ama birçok kişi tarafından ihmal edilmektedir. Su içmek sadece bedeni değil, psikolojimizi ve zihinsel faaliyetlerimizi de etkiler. Genelde canımız soğuk bir şeyler içmek istediğinde su içmek yerine meşrubat içmeyi tercih ederiz. Peki bu seçim ne kadar sağlıklı? Meşrubatlara katılan ve kulağa sağlıklı gelen maddelere aldanmayın. Su her zaman ana yaşam sıvısı olacaktır.

Meyve suları, asitli içeceklere oranla daha masum görünseler de aslında sağlığımızı tehdit ediyor!

Uzmanlar; hazır meyve suyu tüketen kişilerin vücuduna, içinde yüksek miktarda şeker (glukoz) bulunan sudan başka bir şey girmediğini belirtmişlerdir. Vücuda sayısız olumsuz etkisi bulunan meyve suları (hazır kutularda bulunan), başta metabolizma olmak üzere; kanser, obezite ve diyabet gibi birçok hastalığa karşı da savunmasız bırakmaktadır.

Meyve sularının hazır paketler halinde alınması yerine, meyvelerin taze olarak alınıp, suyunun sıkılıp, yenmesi oldukça faydalıdır. Taze olarak sıkılan meyve sularının bekletilmeden içilmesi ve içerisindeki vitaminlerin, liflerin kaybolmadan tüketilmesi hastalıklara karşı da korumaktadır.

Gazlı İçecekler ve Meyve Suları Ne Kadar Sağlıklı ?

Meşrubat şekerli gıdalar içinde en fazla tüketilen kalemlerin başında gelmektedir. Kolası, gazozları, buzlu çayı, boyalı meyve suları, meyveli sodaları, kutu meyve suları herkesin elinde. Bunların tüketimi yıldan yıla artmaktadır. Fakat yetişkin pazarı bu tarz şeylere doyduğu için hedef çocuklara yönelmektedir. Gazlı içecek endüstrisi reklam için milyar dolarlar harcamaktadır. Bu pazarlama faaliyetlerinin çoğu oyuncaklar, çizgi filmler, filmler, yarışmalar, oyunlar ve televizyon, radyo, dergi, internet üzerindeki kulüplerle çocukları hedef almaktadır.

Gazlı içeceklerle en fazla ilişkilendirilen sağlık sorunların başında; obezite, diyabet, diş çürümesi, kemik erimesi, koroner kalp hastalığı ve nöropsikiatrik bozukluklar gelmektedir. Gazlı içeceklerin en görünür zararı ise şişmanlıktır. Çünkü çok miktarda hızlı emilen şeker içerirler. Bu nedenle diğer uyuşturucular gibi bağımlılık yapmakta ve haz duygusuyla birlikte vücuda zarar vermektedir.

Gazlı içeceklerin sebep olduğu bir diğer problem ise çay, kahve ve alkol gibi idrarı arttırmaları, vücutta su kaybına neden olmalarıdır. Fakat insanın dili ve dudakları ıslandığı için susuz kaldıklarını fark etmezler. Susamış kişiler şeker içeren bu içecekleri içtiğinde şekerin sindirimi için kan mideye hücum eder. Kanın yerinin değişmesi vücudun diğer organlarında kan hacmini düşürür. Bu da kramplara veya ısı nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıklara neden olur. Gizli susuzluğun baş ağrısı, astım, alerji, böbrek taşı, kalp hastalığı ve depresyon gibi çok sayıda sağlık sorununa yol açtığını unutmamalıyız.

Bir de diyet içecekler var ki fazla kilo almamak için enerji alımını azaltmak adına aspartam ve sakarin gibi yapay tatlandırıcılarla yapılır. Diyet gazlı içeceklerin içilmesi şişmanlık sorununu gidermediği gibi son derece zararlı yan etkilere de neden olmaktadır.

Su İçmek için Susamayı Beklemeyin.

Sağlıklı bir insan 1,5 litresi idrar yoluyla 1 litreye yakını ise nefes, terleme ve eklem hareketleri ile olmak üzere toplam 2,5 litreye yakın sıvı kaybeder. Kaybedilen sıvının yüzde 20'ye yakın kısmı gün boyunca yediklerimizden karşılanır. Karpuz, domates gibi bazı sebze ve meyvelerin su içerikleri yüzde 90'a yakındır. Yiyeceklerden sonra kalan 2 litre için de su içtiğimizde kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymuş oluruz. Bu durumda yoğun susama isteği yaşamayız ve idrarımızın rengi berrak ve açık sarı olur.

Susama hissi, koyu renk idrar; su tüketiminizin yetersiz olduğunun ve vücudunuzun dehidrate olmaya başladığının yani fonksiyonlarını düzgün yerine getirmesi için gerekli olan su miktarının bulunmadığının göstergesidir. Dolayısıyla susama hissi oluşmadan su içilmiş olmalıdır. Özellikle yaşlandıkça vücudun dehidratasyonu algılama kapasitesi azalır ve beyne daha az uyarı gönderir böylece susama isteği de çok geç oluşur. Yaşlı kişilerin su tüketimlerine bu sebeple özen göstermeli gerekir.

Su İçmenin Faydaları

Suyun önemine dair pek çok şey söylemek mümkündür. Cilt sağlığından saç sağlığına, organlardan sağlıklı bir sindirim sistemine kadar onlarca faydaya sahiptir. Çok su tüketmenin faydalardan birkaçı;

  1. Ağız kokusunu önler.
  2. Saçlara sağlık katar.
  3. Kas kitlesi fazla olanlar için daha çok gereklidir.
  4. Beyinsel faaliyetler için önemlidir.
  5. Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmeye yardımcı olur.
  6. Kabızlığa engel olur.
  7. Stresle başa çıkmanıza yardım eder.
  8. Böbrek taşı riskini azaltır.
  9. Kalp dostudur.
  10. Reflünün en doğal tedavi yöntemidir.

Su tüketmenin faydalarından biri de cilt üzerinedir; sağlıkla parlayan cildin sırrı su tüketmektir. Suyun vücudumuza yararları sonsuz olduğu gibi cildimiz üzerinde de bunları gözlemlemek mümkündür; suyun yararlarının doğrudan etkisi cilt üzerinedir. Kısaca fazla su içmenin faydaları, çok su içmenin faydaları denince "içten dışı müthiş bir bakım sağlar" demek mümkündür.

Su İçmenin Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Su Nasıl İçilir?

Suyun faydalarına ya da bol su içmenin faydalarına hemen hepimiz hakimiz. Peki ya doğru zamanda doğru su içtiğimize emin miyiz? Suyun vücudumuza yararları göz ardı edilemez ancak doğru miktarlarda ve zamanlamada içmek sudan maksimum verim almamızı sağlayacaktır.
Su ayaktayken içildiğinde, ideden oldukça hızlı geçer ki bu pek önerilmez. Bu nedenle tercihen suyu ayakta değil oturarak içmek çok daha faydalı olacaktır. Uzmanlara göre günde 2 litre su tüketimi çok önemli ancak bu durumun da kişiden kişiye bağlı olarak değiştiğini unutmamak gerekir. Su tüketirken birden bütün suyu içmenin bir faydası olmayacaktır bunun yerine az az ve sık sık su içmek vücudun su ihtiyacını karşılamada oldukça etkilidir. 

Doğru su nasıl içilir sorusunun yanıtı ile devam edelim. Su içerken bir sandalyeye oturabilir ve sırtı dik konuma getirebilirsiniz. Bu sayede besinler beyne ulaşır ve beyin fonksiyonları da güçlenir. Yanı sıra oturarak su içildiğinde sindirim sistemi zorlanmaz ve dolayısı ile şişkinlik sorunu ortadan kalkar.

Su İçmek Kan Yapar mı?

Damarlarımızın içinde bulunan ve dolaşım halinde olan kanın büyük bir kısmının sudan oluştuğunu biliyor muydunuz? Kan, hücreler için gerekli olan oksijeni taşır; eğer suyu az içiyorsanız bu transfer halkasında sorun oluşur. 

Yetersiz su içildiğinde kan hacmi azalır ve kan dolaşımı yavaşlar. Kan, zamanla koyu bir renk alır ve tansiyona etki eder. Bu durumda kan dolaşımının aksamaması ve kanda pıhtılaşma sorununun oluşmaması için de su içmek hayati boyutta önemlidir.

Su İçmek Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Suyun önemine dair onlarca cümle kurmak ve defalarca su içmenin faydalarına değinmek mümkündür zira su, dipsiz bir kuyu kadar fayda içerir. Su yalnızca mevcut sağlığımızı korumakla kalmaz olası hastalıklara karşı da bir kalkan görevi üstlenir.

Su içmenin iyi geldiği hastalıklardan bazıları;

  • Kalp damar sistemi
  • Solunum sistemi
  • Sindirim sistemi
  • Üreme sistemi
  • Böbrek fonksiyonları
  • Beyin ve karaciğer çalışması
  • Yüksek tansiyon

Su İdrarı Temizler mi?

Karaciğer ve böbreklerin temel görevi toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktır. Bu iki hayati organı beslemenin en etkili yolu ise yeteri kadar su tüketmek ve sağlıklı beslenmektir. Yeteri kadar su tüketilmediğince toksinler vücutta birikir ve idrarın rengini koyulaştırır. Tüm bunlar böbrek taşına kadar varabilen sağlık sorunlarını tetikler.

Toksinlerin atılabilmesi ve haliyle idrarın çok daha berrak olabilmesi için su tüketimi hayati boyutta önem taşır.

Su İçmek Kilo Aldırır mı?

Su içmek kilo aldırmanın aksine kilo vermeye yarar. Suyun hiçbir kalorisi bulunmaz bu sayede kilo almaya yol açmaz. Aksine vücuttaki ödemi atması bakımından fayda sağlar ki bu da kilo vermeyi destekler.

Su Ne İşe Yarar?

Suyun pek çok faydası bulunur. Atık ve toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlar bu sayede kişi, sağlıklı bir bedene sahip olur. Yanı sıra hücrelerin, fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmesi için destek olur. 

Su Mideye Dokunur mu?

Su içmenin yararlarını vücudumuzun hemen her yerinde gözlemleyebiliriz ancak fazla su içmenin zararlarını da göz ardı etmemek gerekir. Suyun aşırı miktarda tüketimi birtakım sindirim sorunlarına yol açabilir. 

Özellikle yemekle birlikte 5-6 bardak su tüketmek, yemeklerin sindirilmesini zorlaştırır ki bu da mideye doğrudan rahatsızlık verir. Yanı sıra suyu tek bir dikişte içmek de midenin dolmasına yol açar ki bu doluluk, şişkinlik hissine sebep olur. Bu nedenle suyu doktorunuzun önerdiği miktarda ve az az, sık sık tüketmeniz oldukça önemlidir.

Bol Su İçmek Karaciğere İyi Gelir mi?

Bol su içmenin vücuda sağladığı en büyük yararlardan biri karaciğeri temizlemesidir. Karaciğer temiz olursa görevini çok daha efektif bir şekilde yerine getirir ve beraberinde toksinlerin atılmasını ve vücudun çok daha sağlıklı olmasını sağlar. 

Yeteri kadar su tüketmek, karaciğer ve böbrek başta olmak üzere organlarımıza yapacağımız en büyük iyiliktir.

Su İçmek Zayıflatır mı?

Zayıflatan içecek, zayıflatan yiyecek, zayıflatan çay gibi içinde onlarca “zayıflama” kelimesinin geçtiği cümleler kurabiliriz. Ancak şunu baştan söylemek gerekir ki diyette mucize diye bir şey yoktur. Kilo vermek yalnızca sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile mümkündür. Suya gelince…

Su içmek vücuttaki ödemi önemli ölçüde azaltır yanı sıra dengeli bir beslenme rutinin benimsenmesiyle birlikte yağ yakımına katkı sağlar. Su içmek kilo verdirir mi sorusunun yanıtı evet olacaktır ancak beraberinde sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek koşulu ile…

Su İçmek Yağ Yakar mı?

Su içmek, vücuttaki ödemin azalmasını sağlar yanı sıra sağlıklı bir sindirim için gerekli zemini hazırlar. Sadece su içerek yağdan kilo vermek çok iddialı bir söylem olacaktır ancak şunu unutmamak gerekir ki su, diyetin en yakın dostudur; bol su tüketerek kilo vermenizi hızlandırabilir ve bu verilen kiloların yağdan olmasını sağlayabilirsiniz. Buradaki kilit kelimeler şu; sağlıklı beslenmek.

Ayakta Su İçmek Zararlı mı?

Ayakta su içmenin birtakım zararları söz konusu olabilir. Özellikle sindirim sistemine zarar verebilir. Yanı sıra eklemlerde sıvının birikmesine yol açabilir ve buna bağlı eklem hasarları oluşabilir. Ayakta su içmenin organlara da iyi gelmediği düşünülür; besin ve vitaminlerin karaciğer ve sindirim sistemine ulaşması güç hale gelir ki bu da direkt olarak fayda değil zarar doğurur.

Ayakta su içmenin zararlarından bir diğeri de böbrekler üzerinedir. Ayakta su içildiğinde sıvı, yüksek bir basınç ile midenin alt bölümüne yerleşir ve oradan mesaneye iner. Böbreklere uğramadığı için de böbreğin beslenmesinin önüne geçer. 

Unutmayın; diğer içecekler suyun yerini tutmaz. Çay ve kafeinli içeceklerle su gereksiniminizi giderdiğinizi düşünmeyin. Bu içecekler idrar söktürücüdür, vücutta su kaybına neden olurlar. Sağlıklı bir vücutta aşırı su ihtiyacı olduğunda ve bu durum giderilmediğinde, kandaki sıvı miktarının azalması sebebiyle bazı hormonlar harekete geçerek durumu beyne iletir. Susuzluğumuzu gidermediğimizde ise dilimiz ve boğazımız kurur, bademciklerimiz hafifçe şişer. Vücudumuzdaki tuz oranı yükselir ve antidiüretik hormonu salgılanır. Böbrekler tarafından kontrol edilen bu hormon, suyu vücutta tutmaya çalışır.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 22 Mart 2018 Perşembe

Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2024 Salı

Bu makale size yardımcı oldu mu?

Bildiriminiz için teşekkür ederiz.

Geri bildiriminiz bizim için önemli. Size daha iyi bir deneyim sunmamız için lütfen görüşlerinizi yazınız.

Bunlar da ilgilinizi çekebilir

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil Durumda Ne Yapmalıyız?

Acil servisi ne zaman aramalıyız, acil durum da beklerken neler yapmalıyız, kendimizi na...
Sağlık
9 Ocak, Salı
Tümünü oku
İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş Stresi Nedir? İş Stresi Belirtileri ve Tedavisi

İş yerinde fazla mesai yapıyor ve stresli bir ortamda mı çalışıyorsunuz? Bu durum sağlığ...
Sağlık
12 Ocak, Cuma
Tümünü oku
Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebeklerin En Sık Yaşadığı 9 Sağlık Sorunu

Bebekler iki haftalık olana kadar yeni doğan bebek olarak adlandırılır. Yeni doğan bebek...
Sağlık
15 Ocak, Pazartesi
Tümünü oku

Tüm sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırın

İhtiyacınıza ve bütçenize en uygun sağlık sigortasını kolayca bulun.

Listele
write-us-icon

Bize yazın

Danışmanlarımızla yazışın, uzman desteğimizden yararlanın.

tamamlayicisaglik@gencsigorta.com
urgent-icon

Acil mi? Bizi arayın

Çalışma saatlerimiz hafta içi 09:00 - 18:00

(0216) 368 45 45
call-icon

Sizi arayalım

Numaranızı bırakın uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizi arasın.

Numaranızı bırakın